Bůh ochraňuj Královnu (hip hop soulu)

01.10.2003 16:00 - Karel Veselý | foto: facebook interpreta

Mary J Blige je první dámou americké urban music a její nová deska s názvem "Love & Life" ukazuje proč. Je jen škoda, že její excelentní pěvecký výkon občas o třídu níže sráží nepříliš objevná hudba. Více se dozvíte v naší dnešní recezi.
8/10

Mary J Blige - Love & Life

Skladby: Love & Life, Don't Go, When We, Not Today, Finally Made It, Ooh!, Let Me Be the 1, Love @ 1st Sight, Willing & Waiting, Free, Friends, Press On, Feel Like Makin Love, It's A Wrap, Message In Our Music, All My Love, Special Part Of Me, Ultimate Relationship (A.M.), Didn't Mean (bonus)
Celkový čas: 74:15
Vydavatel: Universal
Když Mary J Blige vydala svoje první album "What's 411?", museli pro ni z nedostatku vhodných termínů vymyslet hudební novináři novou hudební škatulku. O jedenáct let později ji tak může v intru jejího šestého alba ohlásit P. Diddy jako queen of hip-hop soul. Album "Love & Life" její výsostné postavení rozhodně nepodkope. Albová novinka první dámy R&B "Love & Life" je ve znamení návratu ke spolupráci s producentem P. Diddym. Sean Combs (tehdy si ještě říkal Puff Daddy) natočil s Mary právě album "What's 411?" a následné "My Life", po kterém se umělecky i lidsky rozešli. Combs se už otřepal z nedávných skandálů a návrat slavné ovečky Blige pod jeho producentská křídla je jeho dalším úspěchem. A na okraj je třeba říci, že je moc dobře, že se Combs a Blige znovu našli. Hudba, kterou Combs (nebo snad jeho neznámí producenti) ukuchtili, odkazuje na Mottown soul a se zvukem prvních dvou alb Mary má rozhodně společného více než dost. Hiphopové beaty a na ně napasované staré soulové samply (Barry White, Kool & The Gang), případně syntezátorové plochy, tedy formule, která kdysi odstartovala nu soulovou vlnu. Klasický styl tentokrát vítězí nad pokusem o mainstreamové přesahy, jak tomu bylo na posledním albu "No More Drama", což je moc dobře pro celistvý zvuk desky. Blige ale z novinky asi nevytěží žádný klubový hit, tak jako "Dance For Me" z té minulé.

Blige v rozhovorech, které dávala při uvedení desky, přesvědčovala novináře o tom, že momentálně prožívá velmi šťastné období a na desce je to slyšet. Na rozdíl od životní bolesti "No More Drama" nebo starších skladeb jako třeba "Not Goin' Cry" je nové album plné optimismu a radosti. Přece jen, když se Mary vyzpívává ze svých životních bolestí, je nepřekonatelná. Přesto je nezpochybnitelnou hvězdou desky - jako už tradičně - její hlas. Silný, plný emocí a přesto hladivý. Není divu, že si ji ke spolupráci na své album pozvala třeba královna soulu Aretha Franklin. Mary pevně vládne nad všemi svými hosty, a že to nejsou jen tak nějací nýmandi! Jay-Z (v jinak klišovitém intru mluví hlavně o sobě, jak je jeho zvykem), 50 Cent (předvádí svoji vrcholnou formu), Eve (skoro si jí ani nevšimnete) a Method Man (dokazuje, že ještě nepatří do starého železa) prostě musejí dát přednost Dámě. A co hudba samotná? Jasným prvním singlem a prodejním tahounem desky je "Love @ 1st Sight" s Method Manem. Rapper z Wu Tang Clan kdysi odstartoval kariéru Mary společným hitem "I'll Be There For You" a na aktuálním hitu znovu společně excelují. Funky rytmus ze staré školy (klasika "Hot Sex" Tribe Called Quest) a neodolatelný sexappeal Maryina hlasu funguje na výbornou. Ze stejného těsta je i druhý singl "Oh" nebo další nadprůměrný track "When We". "Not Today", které produkoval Dr Dre, patří k lepší polovině desky, ale Dre jen recykluje svoje staré dobré apokalyptické beaty a ve srovnání s jeho hitem z minulého alba "Family Affair" nic moc.

Balady jako "Press On" nebo "Feel Like Makin Love" září bohužel jen díky výborné interpretaci, ale originalitou rozhodně nevybočují z tradičního standardu. A to je možná hlavní problém celého alba. Diddyho producentská práce je jedna velká malá domů ve stylu "když to funguje, zopakujme to znovu a znovu". "No More Drama" bylo odvážnější a lepší album, přesto někdy ne zcela dokonalá produkce na "Love & Life" alespoň znovu objevuje intimitu zpěvu Mary J Blige.

Pokud sledujete její kariéru, pak asi víte, že Mary nerada stojí na jednom místě. Tentokrát (opatrně řečeno) udělala krok ani vpřed ani zpět, ale stranou. Přesto síla její osobnosti dělá z "Love & Life" nadprůměrnou desku. Jen škoda, že k tomu, aby točila desky nadprůměrné, musí být pořádně down.


DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY