shop.musicserver.cz
David Gilmour - Luck and Strange

Sympaticky skromný David Gilmour spojuje na "Luck and Strange" písničkářský přístup s hudební nostalgií

Vydáno: 16.09.2024 00:00 v sekci Recenze - Jiří V. Matýsek | foto: Sony Music

Devět let trvalo studiové mlčení bývalého hlasu a kytary Pink Floyd Davida Gilmoura. Ohlášení kolekce "Luck and Strange" pochopitelně vyvolalo velká očekávání - ostatně jako každé nové album dlouze studiově spících veteránů. A vždycky jsou na místě otázky, jak se podaří na slavnou minulost navázat.

8/10

David Gilmour - Luck and Strange

Vydáno: 6.9.2024
Celkový čas: 43:21

Skladby: Black Cat, Luck and Strange, The Piper’s Call, A Single Spark, Vita Brevis, Between Two Points, Dark and Velvet Nights, Sings, Scattered

Vydavatel: Sony Music

Ve světle všemi směry propíraných reunionů Oasis a Linkin Park začalo po sítích kolovat meme, které si z návratu obou kapel utahuje v duchu Reunion, který jsme dostali vs. Reunion, který jsme chtěli. Jednou z těch nejčastějších variací druhé možnosti byli Pink Floyd. Jenže na znovuspojení tvůrčích sil Rogera Waterse a Davida Gilmoura to ani v těch nejoptimističtějších snech nevypadá.

Na druhou stranu o obou pánech příležitostně stále slyšíme. Waters vydal poslední album "Is This The Life We Really Want?" už před sedmi lety - nebudeme-li počítat Redux verzi slavné "Dark Side of the Moon" - a od té doby sytí éter ukřičeným politickým aktivismem, přičemž koncerty staví na vizuální opulenci a jistotách minulého repertoáru.

To David Gilmour se po vydání studiovky "Rattle That Lock", respektive živáku "Live In Pompeii", téměř na dekádu odmlčel, stáhl a až na jednu písničku, cohenovskou poctu "Yes, I Have Ghosts", do éteru vypouští pouze uštěpačné poznámky směrem ke svému bývalému spoluhráči. Hudební ticho prolomil až nyní a asi netřeba diskutovat o tom, že "Luck and Strange" patří k nejočekávanějším deskám roku.

O čem naopak diskutovat lze, je to, jak moc obě dvě protichůdné osobnosti potřebují jedna druhou k tomu, aby dokázaly stvořit to opravu výjimečné. Ať budeme k sólové tvorbě obou mužů přistupovat jakkoliv - a že Gilmourovo "On An Island" nebo Watersovo "Amused To The Death" můžeme nazvat jako skvělé, vybroušené nahrávky - pořád zůstávají ve stínu společné tvorby v Pink Floyd. A když jeden či druhý schází, nutně bude chybět i ona pomyslná brzda, krotící dominantní spády toho druhého.

"Luck and Strange" se tak zahaluje do oblaku poklidného lyrismu, vzpomínání a silně introspektivního vnímání světa. Z Gilmoura se na stará kolena stal písničkář, jen si texty nechává psát od jiných (nejčastěji manželky Polly Samson) a on je poté zpracuje do typické, poklidně plynoucí, téměř až folkové, formy, kterou tu a tam prorazí pinkfloydovské nálady. Inu, starého psa novým kouskům nenaučíš - a Gilmourův kytarový zvuk patří k těm nejrozeznatelnějším v hudebním světě.

A když se navíc v nostalgické titulní písni rozezní klávesy zesnulého spoluhráče z Pink Floyd Ricka Wrighta, výsledek se stává čirým fanouškovým potěšením. Obě polohy se vzájemně obohacují, byť struktura směřující, velmi obecně řečeno, od akustiky k elektrice, se tu variuje až příliš často. Díky proto za pro kolekci poněkud netypicky odpichovou "Dark and Velvet Nights", která ten poklid příjemně nabourá.

S tvůrčí minulostí se tu pracuje tvárně - taková "Piper’s Call" se od křehkého úvodu na ukulele rozvine do gradovaného finále, jež by až příliš snadno mohlo zamířit na "Division Bell" - na druhou stranu "Luck and Strange" sklouzává ke zvukové nostalgii možná až příliš často. Nehodlám tvrdit, že je to chyba - ostatně, mou přízeň si získala i postwaterovská éra Pink Floyd, čili jsem s výsledkem docela spokojen, nicméně vzniká tu trochu paradox: Gilmour si totiž pochvaloval svěží a minulostí nezatížený přístup producenta Charlieho Andrewa a to, jak dokázal zaběhnuté postupy jeho muziky narušovat a zpochybňovat.

Nakonec za největší zpochybnění platí skladba "Between Two Points", v níž je Gilmour skutečně jen za kytaristu. Jedná se totiž o cover krátkodeché britské indiepopové formace The Montgolfier Brothers a hlavní party, tedy harfu a vokál, obstarala kytaristova dcera Romany.

I na "Luck and Strange" zůstává hudebník mistrem výstavby skladeb a strhujícím melodikem - přechod ze sloky k refrénu v "Sings" aspiruje na nejzářivější moment díla, jenž bohužel trochu zkalí až příliš patetické použití dávné nahrávky, kde Gilmour brnká na kytaru svému synovi Charliemu. Ten se podílel i na textu závěrečné "Shattered", překrásné a dokonale uvěřitelné reflexi stárnutí, která jediná pracuje s orchestrálním podkresem skutečně funkčně, tedy bez cukrujícího patosu, a ještě si v ní zahrál na piano Brian Eno.

Albu hraje silně do karet jeho sevřenost. Vynecháme-li bonusový archivní kousek "Yes, I Have Ghosts" (pěkný, ale letní náladou poněkud vybočující) a čtvrhodinový a naprosto zbytečný jam ještě s Wrightem, z něhož vznikla titulní píseň (oba songy najdeme na digitální edici), jsme zhruba na standardních a osvědčených čtyřiceti minutách. Nic tu nepřebývá a výsledek zároveň nepůsobí, že by jako celek trpěl nedotažeností nebo neuzavřeností.

David Gilmour řekl vše, co chtěl. Nahrál, co chtěl a čemu věří a otisknul do výsledku sebe, své osmasedmdesátileté já. Jakkoliv jsou jeho prohlášení, v nichž o novince hovoří jako o "nejlepší desce, již natočil od 'Dark Side of the Moon'", poněkud nadnesená, sympaticky skromná řadovka "Luck and Strange" se v kytaristově nebohaté sólové diskografii umístí vysoko.

DOPORUČENÉ ČLÁNKY
Beatsteaks, Lucerna Music Bar, Praha, 14.9.2024
Naživo: Stadionová kapela v klubu a ryzí radost z hudby. To byli Beatsteaks v Praze Twenty One Pilots, Kensington, Katy Perry nebo Biffy Clyro. Dlouhodobě platí, že když se skupina v zahraničí vyprodávající stadiony dostane nějakou náhodou do malého klubu, patří tyto zážitky k tomu nejlepšímu, co můžete v rámci... čtěte zde
Vydáno: 15.09.2024 11:01 v sekci Naživo
ADONXS, Rock Café, Praha, 13.9.2024
Naživo: Pátek třináctého se snažil, ADONXS ale navzdory smolným okolnostem odehrál v Praze skvělý koncert "My nie sme zrušený, my sme tu!" volal vítězoslavně Adam Pavlovčin alias ADONXS, když konečně mohl nastoupit před narvaný klub a odehrát svůj dlouho plánovaný koncert v Praze. Někdejší hvězda SuperStar měla co dělat, aby se akce... čtěte zde
Vydáno: 14.09.2024 12:00 v sekci Naživo
Hlasování do Českého slavíka začalo. Objevem roku mohou být Pam Rabbit, Sofian Medjmedj či Brixtn
Hlasování do Českého slavíka začalo. Objevem roku mohou být Pam Rabbit, Sofian Medjmedj či Brixtn Událost, díky které každoročně stoupají čísla sledovanosti televize Nova i čtenost článků (nejen) na musicserveru, se letos uskuteční 29. listopadu v pražském Foru Karlín. Řeč je samozřejmě o tradiční anketě Český slavík,... čtěte zde
Vydáno: 14.09.2024 08:00 v sekci Novinky
Vladimír Mišík - Tak dobře 10/10
Video: Videoklip ke krásné písni "Tak dobře" uvádí do světa říjnové album Vladimíra Mišíka "Vteřiny, měsíce a roky" Očekávaný třetí plod spolupráce Vladimíra Mišíka s producentem Petrem Ostrouchovem nazvaný "Vteřiny, měsíce a roky" jsme vám představili již na začátku léta po prvním poslechu. Nyní už známe i datum vydání - stane se tak v... čtěte zde
Vydáno: 13.09.2024 12:42 v sekci Audio / Video | Video
IAMX - Fault Lines² 9/10
Recenze: IAMX se na "Fault Lines²" vydává na procházku metaforickým očistcem Když Chris Corner se svým projektem IAMX loni představil album "Fault Lines¹", nezapomněl dodat, že brzy přijde i druhá část. Tu si měli fanoušci užít už tentýž rok na podzim, ale z neznámých důvodů ji hudebník vydal až nyní.... čtěte zde
Vydáno: 13.09.2024 08:00 v sekci Recenze
SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY
- Nové desky 36/2024 - od Davida Gilmoura přes Paris Hilton po The Dead Daisies (11.09.2024 11:00)
- Video: David Gilmour zachycuje v klipu k singlu "Dark and Velvet Nights" prchavé okamžiky tvorby (19.08.2024 16:31)
- Hudba v tisku: Objemná publikace "Všechny písně" se noří do nejtajemnějších hlubin hudby Pink Floyd (24.07.2024 13:00)
- Video: David Gilmour přepustil hlavní roli v singlu "Between Two Points" své dceři Romany (26.06.2024 08:54)
- David Gilmour připravil nové studiové album. "Luck and Strange" vyjde v září (26.04.2024 17:59)
- Kniha "Pink Floyd: Všechny písně" nabízí pohled do zákulisí tvorby slavné kapely (23.11.2023 18:12)
- Recenze: Mnoho řečí, málo muziky. Navzdory doslovnosti ale "The Dark Side Of The Moon Redux" Rogera Waterse za poslech stojí (02.11.2023 10:30)
- Nové desky 41/2023 - od Troye Sivana přes ††† po Holly Humberstone (18.10.2023 21:00)
- Nové desky 40/2023 - od Drakea přes Jelen po Škwor (11.10.2023 21:10)
- Nové desky 39/2023 - od Eda Sheerana přes Michala Horáka po LP (04.10.2023 20:00)

ALBUM TÝDNE 38/2024

David Gilmour
Luck and Strange

Devět let trvalo studiové mlčení bývalého hlasu a kytary Pink Floyd Davida Gilmoura. Ohlášení kolekce "Luck and Strange" pochopitelně vyvolalo velká očekávání - ostatně jako každé nové album dlouze studiově spících veteránů. A vždycky jsou na místě otázky, jak se podaří na slavnou minulost navázat.

8/10

NEJČTENĚJŠÍ ČLÁNKY (za poslední týden)

FILMSERVER.CZ PÍŠE

FULLMOONZINE.CZ PÍŠE

SPARK PÍŠE

CO, KDY, KDE   (doporučujeme)

St 18.09.
Avi Kaplan (US) (Roxy, Praha)
Pá 20.09.
Elán (SK) (O2 arena, Praha)
So 21.09.
Elán (SK) (O2 arena, Praha)
So 21.09.
Aurora (NOR) (Sportovní hala FORTUNA, Praha)
So 21.09.
Maro (POR) (MeetFactory, Praha)
So 21.09.
Marcus & Martinus (NOR) (Forum Karlín, Praha)
Po 23.09.
Girl In Red (NOR) (Forum Karlín, Praha)
St 25.09.
Cirque De Soleil - Corteo (CAN) (O2 arena, Praha)
Po 30.09.
Tindersticks (UK) (Divadlo Hybernia, Praha)
Čt 03.10.
Mighty Oaks (DE) (Palác Akropolis, Praha)

» zobrazit všechny akce «

OBLÍBENÍ INTERPRETI (za poslední týden)

Justin Bieber Vladimír Mišík Prince The Prodigy Imagine Dragons Lucie Vondráčková Linkin Park Billie Eilish Coldplay Dua Lipa Madonna Taylor Swift Oasis Dead Sara Abba Queen Ed Sheeran Biffy Clyro Viktor Sheen BTS
filmserver.cz na Facebooku filmserver.cz na Twitteru filmserver.cz na LinkedIn filmserver.cz na YouTube
musicserver.cz - hudba od začátku do konce
©2010-2024 IMEG s.r.o. | Vyrobil Prolidi.cz
Kontaktní informace | Informace o inzerci | Redakce | Volná místa | Zásady ochrany o.ú. | Mobilní verze | ISSN 1803-6309
Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí článků je bez souhlasu IMEG s.r.o. zakázáno.
Tento server byl v roce 2024 podpořen Ministerstvem kultury České republiky.
smile music: spark | fakker | czech blade | musicserver | full moon | xplaylist | day after | filmserver | webglobe