Slovenský bluesový originál ZVA 12-28 Band se vrací s novou deskou, na níž koření svůj zvuk dechovou sekcí

01.09.2024 11:18 - Jiří V. Matýsek | foto: Radim Malíček

Jen málo bluesových kapel na české a slovenské scéně srší takovou originalitou a rozpoznatelností jako zvolenští ZVA 12-28 Band. Kapela v čele s nezaměnitelným Norbertem Červeňákem se nyní po dlouhých devíti letech opět hlásí o slovo s novou studiovou deskou. Album "Mňa nič nebolí, iba keď hrám", kde trio doprovází hostující dechová sekce, vyšlo v pátek 30. srpna na značce Indies Scope digitálně, na CD a vinylu.

Novinka je teprve pátým studiovým záznamem formace, jejíž kariéra začala v roce 1990. Dlouhé pauzy mezi deskami tedy u ní nejsou nic překvapivého, devět let je sle doba přece jen neobvyklá. Noro Červenák s takovým tvrzením ale nesouhlasí: "Myslím, že vzhľadom k nášmu veku je to tak akurát. Neponáhľame sa nikam. Velmi nie je kam. Toš starneme!" Bubeník Peter Krško k tomu dodává: "Čas medzi predchádzajúcim a najnovším albumom bol vyplnený spoluprácou s dychovou sekciou. Aktuálne máme spolu pripravený pestrý koncertný playlist, ktorý obsahuje skladby nielen z nového albumu, ale aj prearanžované staršie songy. Asi bolo dobre, že to celé vyzrelo."

Pokud tak předchozí kolekce "Šibenica frajarka", která pracovala s folklorními ozvěnami, završila spolupráci s houslistou Stanislavem Fakanem, aktuální nahrávka zakončuje éru s mocnějším zvukem dechů. Syrovému akustickému blues s Červeňákovým chraplákem přidává saxofon, trombón a trubka naprosto nečekaný švih a sound.

Vedle frontmanova svébytného pěveckého projevu jsou poznávacím znamením ZVA 12-28 Band i jeho syrové, z všedního života opsané texty. Titulní píseň "Mňa nič nebolí, iba keď hrám" dává název celému albu nejen proto, že "je sebareflexiou starnúcich hudobníkov, ktorý majú stále nekonečnú radosť z hrania, pri ktorom zabúdajú nielen na starosti, ale aj na svoje starecké diagnózy," ale, jak říká autor Noro: "Je to krédo mojho života! Keď hrám, som šťastnější!"



DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY