shop.musicserver.cz
Ramin Djawadi - House of the Dragon: Season 2

Ramin Djawadi sází na soundtracku druhé řady "Rodu draka" na pořádnou dávku epických a emotivních skladeb

Vydáno: 12.08.2024 00:00 v sekci Recenze - Kateřina Spacek | foto: Chad Batka

Druhá řada "Rodu draka" je úspěšně za námi a diváky stihla rozdělit na dva tábory. Patříte do týmu Zelených, nebo Černých? Kdo četl knihy, už ví, jak příběh skončí. Přesto se fanoušci shodnou na tom, že seriál má skvělé obsazení, ale také povedený soundtrack. Pozor - spoilery!

9/10

Ramin Djawadi - House of the Dragon: Season 2

Vydáno: 4.8.2024
Celkový čas: 60:25

Skladby: Main Title (from "Game of Thrones"), End a War Before It Begins, The Whisper Network, Blood and Cheese, A Son for a Son, Indulge in Darkness, Remembering Those Who Came Before, Patience and Restraint, Right to Grieve, Born Together, The Feeling of Betrayal, This Is Our Purpose, Strange Victory, Peace Will Be Restored, A Final Journey, I Do Not Know My Part, A Matter of Honor, Rook's Rest, Pt. 1, Rook's Rest, Pt. 2, A Sworn Protector, A Mad Thought, You Know What You Must Do, Our Hope for the Future, Bear the Burden Alone, Claim a Dragon, Stolen Inheritance, Born with Other Names, There Will Be No Mercy, The Triarchy, Fight for Our Queen, All Must Choose.

Platforma: WaterTower Music

Vydavatel: WaterTower Music

Německo-íránský skladatel Ramin Djawadi se dostal do povědomí širší veřejnosti především díky své hudební tvorbě pro populární seriál "Hra o trůny". Jeho portfolio ale nabízí i další významné položky: v minulosti složil soundtrack například ke snímkům "Uncharted" nebo "Eternals" a pochopitelně také k seriálům "Lovci zločinců", "Útěk z vězení" nebo "Agresivní virus". Když mu na stole přistála nabídka připravit hudební doprovod pro "Rod draka", Djawadi na ni musel kývnout.

Díky "Hře o trůny" získal řadu ocenění a uznání - například Emmy pro nejlepší hudební kompozici v epizodě "Drak a Vlk". A to zcela oprávněně. Autor se totiž umí dokonale vžít do každé scény a každé postavy, takže dějové momenty vždy doprovází husí kůži nahánějící skladba. Stačí si jen vzpomenout na Daenerys Targaryen nebo její khalasar a nejednomu fanouškovi či posluchači se vybaví exotičtější instrumenty, jako je třeba duduk.

Má tedy "Rod draka" něco společného s "Hrou o trůny"? Má! Znělku. Ta se téměř shoduje s původním úvodem ke Hře, jen je zvukově o něco bohatší, a to proto, aby podtrhla sílu rodu Targaryenů. O nich přeci seriál pojednává, a tak dává smysl, aby i muzika působila o něco epičtějším dojmem.

Druhá série se nese spíše v duchu velké deprese. Nečekaně. Westeros začala pomalu sžírat válka mezi Zelenými a Černými. Po smrti krále Viseryse skončilo osmdesátileté období míru a všichni se připravovali na to nejhorší. Zlomyslnost a spřádání intrik zvýrazňuje skladba "The Whisper Network". Daleko zlověstněji však působí kompozice "Blood and Cheese".

Každému fanouškovi se vybaví scéna, kdy se krysaři vplíží pod rouškou noci do ložnice královny Helaeny a nemilosrdně popraví jejího maličkého syna. Rozkaz krále Manžela zněl jasně: syn za syna. Aemond za Luceryse.

Někdo by si pomyslel, že horší už to být nemůže, ale stačí si vzpomenout na slova Ramsayho Boltona: "Jestli sis myslel, že tohle dopadne dobře, nedával jsi pozor."

Pomalá "Remembering Those Who Came Before" ztělesňuje zoufalství a beznaděj, tedy stavy, kterým propadá nejedna postava. Válka ale nikdy nebyla lehká a vždy si žádá oběti. Přesto se Rhaenyra snažila na Dračím kameni přijít se způsobem, jak znovu nastolit mír, a to s co nejmenšími ztrátami. Bez boje se ale dá jen těžko vyhrát.

A tak přichází Královna, co nikdy nebyla a usedá na svou dračí přítelkyni Meleys. Kompozice "Rook's Rest, Pt.1" je nejdelší na celém soundtracku. A nechybí jí vůbec nic. V první minutě skoro zní jako tikot hodin odpočítávajících vteřiny rozhodující o budoucnosti celého Westerosu. Bohužel princezna Rhaenys netuší, že se vydává do svého posledního boje. Už "Hra o trůny" naučila fanoušky, že není dobré si nějakou postavu příliš oblíbit. Proč? Osud Rhaenys teď už zná asi každý.

Po boji u Havranova hřadu nakonec opustil Rhaenyru i Daemon, který se vydal získat spojence do Harrenhalu. Kdo ví, co se tam pak dělo, asi by člověk očekával, že se na soundtracku objeví skladby jako "Daemon trippin' in Harrenhal" nebo něco ve smyslu halucinací. Nic takového se zde ale nevyskytuje. Paradoxně doprovodná hudba nezmiňuje ani jedno jméno z "Rodu draka".

Válečné zoufalství si však žádá válečné činy a dílo "There Will Be No Mercy" překypuje odhodláním jít do boje s valyrijským pokřikem a rvát se za svého vládce jako drak. Kompozice "Fight for Our Queen" tento záměr jen umocňuje. Konečně se zdá, že figurky jsou na svých místech a z boje už se nedá uniknout.

Skladba "All Must Choose" neboli Každý si musí vybrat druhou sérii uzavírá. Ramin Djawadi zde spoléhá na veškeré emoce, které s sebou nese každá válka. Počáteční nevinnost v podobě klavírních tónů vyznívá podobně, jako tomu bylo u díla "Light of the Seven". Lannisterové, Starkové, rody Velaryonů, Greyjoyů a další - všichni usedají na koně a nastupují na lodě a vydávají se vstříc na pomoc svým vládcům. V závěrečné minutě mocné bubny a smyčce ztělesňující třepot dračích křídel překřičí ženský vokál evokující bojovnost zesnulé Rhaenys a vládnoucí Rhaenyry. A co bude dál? Počkejme si na třetí sérii.

DOPORUČENÉ ČLÁNKY
Sziget - den čtvrtý, Óbudai island, Budapešť, Maďarsko, 10.8.2024
Naživo: Bezradnému Martinu Garrixovi na Szigetu vypadl zvuk, Bebe Rexha rozmetala předsudky a Louis Tomlinson si mohl zajít na revival One Direction Čtvrtý den maďarského festivalu Sziget sice nabídl hromadu zážitků, do historie se ale zapíše jako ten, při němž Martin Garrix bezcílně chodil po scéně. Čekal totiž, zda se technické problémy podaří vyřešit a on bude moci... čtěte zde
Vydáno: 11.08.2024 16:42 v sekci Naživo
Sziget - den třetí, Óbudai island, Budapešť, Maďarsko, 9.8.2024
Naživo: Stormzy si na Szigetu získal snad úplně každého. Liam Gallagher mu musel nadšený dav závidět Třetí den Szigetu přinesl tak silné zážitky, že je dost možné, že je v dalších dnech už nikdo nepřekoná. Rozežraným hudebním novinářům, co už všechno viděli a zažili, se často nestává, aby zůstali stát s otevřenou... čtěte zde
Vydáno: 10.08.2024 18:30 v sekci Naživo
Zrní, Občanská plovárna, Praha, 6.8.2024
Naživo: Skupina Zrní zavítala na Plovárnu... Tu Občanskou Kladenská formace Zrní si v rámci série Prague Open Air odbyla svoji premiéru. Ač poměrně velký koncert, vynikal svojí komorní atmosférou. Nyní čtyři Honzové a jeden Ondřej písničky do repertoáru nelosovali, jako tomu bylo na... čtěte zde
Vydáno: 10.08.2024 08:00 v sekci Naživo
Sziget - den druhý, Óbudai island, Budapešť, Maďarsko, 8.8.2024
Naživo: Otřesná Halsey na Szigetu poprvé odprezentovala nové songy, na Karin Ann nedorazil skoro nikdo. Potěšila Dagny Druhý den maďarského festivalu uvítal návštěvníky smradem z fekálií (nebo snad z hnoje?). Ten byl v úvodu odpoledne tak silný, až se pořadatelé v aplikaci museli vyjádřit, že s tím nemají nic společného - vítr ho přivál... čtěte zde
Vydáno: 09.08.2024 15:20 v sekci Naživo
Sziget - den první, Óbudai island, Budapešť, Maďarsko, 7.8.2024
Naživo: S Kylie Minogue to na Szigetu byla láska na druhý pohled Ani jediná spadlá kapka vody a teploty útočící každý den na pětatřicet stupňů. Taková je předpověď až do 12. srpna, kdy třicátý ročník maďarského festivalu Sziget po více než tisícovce představení různého druhu... čtěte zde
Vydáno: 08.08.2024 20:00 v sekci Naživo
SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY
- Nové desky 44/2021 - od Abby přes Bullet For My Valentine po Jamese Arthura (10.11.2021 20:30)
- "Hra o trůny Live Concert Experience" představí hudební tvář populárního seriálu (02.10.2017 09:12)
- Nové desky 3/2017 (23.01.2017 10:17)

ALBUM TÝDNE 33/2024

Ramin Djawadi
House of the Dragon: Season 2

Druhá řada "Rodu draka" je úspěšně za námi a diváky stihla rozdělit na dva tábory. Patříte do týmu Zelených, nebo Černých? Kdo četl knihy, už ví, jak příběh skončí. Přesto se fanoušci shodnou na tom, že seriál má skvělé obsazení, ale také povedený soundtrack. Pozor - spoilery!

9/10

NEJČTENĚJŠÍ ČLÁNKY (za poslední týden)

FILMSERVER.CZ PÍŠE

FULLMOONZINE.CZ PÍŠE

SPARK PÍŠE

CO, KDY, KDE   (doporučujeme)

Pá 06.09.
Mehro (US) (Rock Café, Praha)
So 14.09.
The Hu (MON) (SaSaZu, Praha)
St 18.09.
Avi Kaplan (US) (Roxy, Praha)
Pá 20.09.
Elán (SK) (O2 arena, Praha)
So 21.09.
Elán (SK) (O2 arena, Praha)
So 21.09.
Aurora (NOR) (Sportovní hala FORTUNA, Praha)
So 21.09.
Maro (POR) (MeetFactory, Praha)
So 21.09.
Marcus & Martinus (NOR) (Forum Karlín, Praha)
Po 23.09.
Girl In Red (NOR) (Forum Karlín, Praha)
St 25.09.
Cirque De Soleil - Corteo (CAN) (O2 arena, Praha)

» zobrazit všechny akce «

OBLÍBENÍ INTERPRETI (za poslední týden)

Justin Bieber Vladimír Mišík Prince The Prodigy Taylor Swift Ed Sheeran mp3.com Madonna Kabát Queen Mirai Adele Lucie Vondráčková Viktor Sheen Eminem Pokáč Halsey Billie Eilish Dua Lipa Deep Purple
filmserver.cz na Facebooku filmserver.cz na Twitteru filmserver.cz na LinkedIn filmserver.cz na YouTube
musicserver.cz - hudba od začátku do konce
©2010-2024 IMEG s.r.o. | Vyrobil Prolidi.cz
Kontaktní informace | Informace o inzerci | Redakce | Volná místa | Zásady ochrany o.ú. | Mobilní verze | ISSN 1803-6309
Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí článků je bez souhlasu IMEG s.r.o. zakázáno.
Tento server byl v roce 2024 podpořen Ministerstvem kultury České republiky.
smile music: spark | fakker | czech blade | musicserver | full moon | xplaylist | day after | filmserver | webglobe