shop.musicserver.cz
Hradišťan a MDŽ, Prázdniny v Telči, Státní zámek Telč, 4.8.2024

Vystoupení Hradišťanu s MDŽ na Prázdninách v Telči propojilo lidové tradice s filosofickým přesahem

Vydáno: 06.08.2024 17:00 v sekci Naživo - Milan Menčík | foto: Toníno Volf

Ke každoročním jistotám Prázdnin v Telči patří Hradišťan. A to nejen sám o sobě - obvykle si totiž k sobě vybere vystupující, kteří nejsou tolik známí, ale přitom mají svou obrovskou kvalitu. To platí i pro projekt MDŽ. Společně vykouzlili večer, který nezkazil ani nepříjemný déšť.

Live: MDŽ a Hradišťan

místo: nádvoří zámku, Telč
datum: 4. srpna 2023

Za projektem MDŽ (Muzikantky, dámy, ženy) stojí hlavně Beata Bocek a také Lucie Redlová, kterou si primáš Hradišťanu Jura Pavlica pamatuje jako malé dítko, když pracoval s jejím tatínkem Vlastou na společných projektech. Proto se tohle spojení svým způsobem nabízelo, ale nešlo o jediný důvod, proč k němu došlo. Tím dalším byla samotná hudba. Tu v podání dívčího projektu tvoří lidovky (nejen) z Valašska, Slezska a Slovácka, ale i autorské písně.

MDŽ
© Toníno Volf
Lucie Redlová natočila povedenou desku "Lidová Redlová", ze které odprezentovala mimo jiné píseň "Vodo moja" o otrávené řece Bečvě - za což doposud nebyl nikdo uznán vinným. Nechyběla ani dojemná vzpomínka "Kamarádko moja" na houslistku Jitku Šuranskou, která byla před svou smrtí členkou tohoto uskupení, či vtipná "Za co, Bože, za co". Vystoupení, která začínalo netradičně nástupem kvarteta ze zadní části hlediště, uteklo jako voda.

Téměř doslova, protože s nástupem Hradišťanu se spustil déšť, který doprovázel drtivou většinu jeho koncertu. Kapela kolem Jiřího Pavlici sice rezignovala na natáčení nových písní, nikoli však na jejich tvorbu, a proto dokáže každý rok přijet s hodně obměněným programem. Závěrečné hity "Modlitba za vodu" či "Krátký popis léta" samozřejmě nemohou chybět, ale o překvapení také nikdy není nouze.

K nezapomenutelným momentům letošního vystoupení zcela jistě patřila píseň s textem Jana Skácela "Pohřeb konfidenta", kterou dal Pavlica do kontextu s letošními filmy "Vlny" Jiřího Mádla a "Dějiny vězení" Jana Gogoly mladšího. Je potřeba nezapomínat a poučit se z chyb minulosti. Poté se na pódiu objevil vzácný host - dcera zpěvačky Hradišťanu, Alice Holubové Pokorné, Bára. Ta předvedla své vytříbené umění ve hře na cimbál a následně si se svojí maminkou i zazpívala.

Pisatele reportáže na celém večeru trochu zamrzel jediný fakt - že si obě uskupení nezahrála spolu, což bývá při večerech s Hradišťanem v Telči tradicí. Jinak se celým vystoupení nesl leitmotiv dobrých věcí: co jsou dobré věci a do čeho všeho se dají vložit. Třeba i do toho všudypřítomného deště, který přináší vláhu. A z ní vzniká nový život. Pokud dokážeme najít to lepší i ve zdánlivě negativních věcech, bude se nám životem proplouvat radostněji.

DOPORUČENÉ ČLÁNKY
Nové desky 31/2024 - od The Smashing Pumpkins přes Khalida po Orvilla Pecka
Nové desky 31/2024 - od The Smashing Pumpkins přes Khalida po Orvilla Pecka Mírné zklidnění v přívalu hudebních novinek minulý týden narušili The Smashing Pumpkins, Khalid, s deskou plnou hostů Orville Peck, koncepční Meshell Ndegeocello, australská zpěvačka Tones And I, poslední deska X, latinorockoví Los... čtěte zde
Vydáno: 07.08.2024 13:30 v sekci Novinky | Nové desky
Taylor Swift, PGE Narodowy, Varšava, Polsko, 3.8.2024
Naživo: Taylor Swift se svojí "The Eras Tour" ve Varšavě předvedla show, kterou i ona sama bude těžko překonávat Pro někoho je Taylor Swift modla, pro jiné jen nafintěná slepice, ale ať se nám to líbí, nebo ne, vládne světu a může vše. Vydala se na masivní světové turné, aby za dvě stě minut shrnula svou kariéru. My jsme se na ni jeli... čtěte zde
Vydáno: 06.08.2024 12:00 v sekci Naživo
Zuzana Michnová - Rány (vinylová reedice 2024) 8/10
Recenze: Znovu vydané "Rány" Zuzany Michnové a Michala Pavlíčka dávají rockovou tvář folkové lyrice Když o sebe křísnou dvě osobnosti, navíc upečené ze značně odlišných těst, vzniknout může ledacos. I případy neúspěšných spojení bychom v hudební historii našli. Sólovku Zuzany Michnové "Rány", na jejíž podobě se velkou... čtěte zde
Vydáno: 06.08.2024 08:40 v sekci Recenze
Jack White - No Name 8/10
Recenze: Jack White se na svém bezejmenném albu vrací zpět do stínu garáže a vtahuje posluchače do hry Jack White bude jednou hodnocen jako jedna z nejdůležitějších hudebních osobností počátku jednadvacátého století. Pomineme-li jeho muzikantský talent, lze mu směle připsat výrazný podíl na revivalu garážové muziky i na tom, že... čtěte zde
Vydáno: 05.08.2024 00:00 v sekci Recenze
Genesis - The Lamb Lies Down on Broadway: Půl století rockové opery
Zaprášenosti: Genesis - The Lamb Lies Down on Broadway: Půl století rockové opery V roce 1974 vydali Genesis album "The Lamb Lies Down on Broadway" - ambiciózní konceptuální počin, přesněji temnou rockovou operu se složitým příběhem, která rozdělila fanoušky i kritiky. Padesát let po vydání tohoto díla se... čtěte zde
Vydáno: 04.08.2024 08:00 v sekci Recenze | Zaprášenosti
SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY
- Prázdniny v Telči lákají nejen na hvězdy, ale i na víc než sedmdesát koncertů a divadel zdarma (13.07.2024 15:13)
- Naživo: Žalman a Marien přinesli do vánoční Telče radost z hudby i muzikantské umění (31.12.2023 09:26)
- Video: Smrtí nic nekončí. V písni "Miluju Tě" na to poukazuje Jelen s legendárním Hradišťanem (17.12.2023 16:36)
- Vánoční Prázdniny v Telči se rozrůstají o další scénu. Festival láká na legendy folku, nová jména i vánoční divadlo (13.12.2023 18:19)
- Naživo: Slušnost, pokora, vděčnost. Kapela Jelen v O2 areně oslavila deset let nádherným koncertem (03.12.2023 13:29)
- Naživo: "Husličky" Vlasty a Lucie Redlových ukončily letošní Prázdniny v Telči (14.08.2023 21:18)
- Prázdniny v Telči jdou do druhé poloviny. Vyvrcholí koncerty Monkey Business, Melody Makers nebo Vlasty Redla (08.08.2023 11:32)
- Naživo: Víte, že... Folkovky byly zase fajn? (03.08.2023 18:01)
- Folkové prázdniny startují už v sobotu. Do Náměště přijedou umělci z Jamajky, Íránu, Irska i Ukrajiny (18.07.2023 09:18)
- Prázdniny v Telči zahájí Ondřej Ruml se Zatrestbandem. Festival láká na Mňágu, Monkey Business nebo Tata Bojs (14.07.2023 09:12)

ALBUM TÝDNE 32/2024

Jack White
No Name

Jack White bude jednou hodnocen jako jedna z nejdůležitějších hudebních osobností počátku jednadvacátého století. Pomineme-li jeho muzikantský talent, lze mu směle připsat výrazný podíl na revivalu garážové muziky i na tom, že vinyl je zase po letech sexy. A teď se o něm díky nové desce mluví zase.

8/10

NEJČTENĚJŠÍ ČLÁNKY (za poslední týden)

FILMSERVER.CZ PÍŠE

FULLMOONZINE.CZ PÍŠE

SPARK PÍŠE

CO, KDY, KDE   (doporučujeme)

Pá 09.08.
Krásný ztráty 2024 (Všetice, Netvořice)
So 10.08.
Krásný ztráty 2024 (Všetice, Netvořice)
Pá 06.09.
Mehro (US) (Rock Café, Praha)
So 14.09.
The Hu (MON) (SaSaZu, Praha)
St 18.09.
Avi Kaplan (US) (Roxy, Praha)
Pá 20.09.
Elán (SK) (O2 arena, Praha)
So 21.09.
Elán (SK) (O2 arena, Praha)
So 21.09.
Aurora (NOR) (Sportovní hala FORTUNA, Praha)
So 21.09.
Maro (POR) (MeetFactory, Praha)
So 21.09.
Marcus & Martinus (NOR) (Forum Karlín, Praha)

» zobrazit všechny akce «

OBLÍBENÍ INTERPRETI (za poslední týden)

Prince Justin Bieber Vladimír Mišík The Prodigy Taylor Swift Ed Sheeran Deep Purple mp3.com Lucie Vondráčková Madonna Queen Mirai Pokáč Kabát Adele Eminem Ellie Goulding Viktor Sheen Dua Lipa Billie Eilish
filmserver.cz na Facebooku filmserver.cz na Twitteru filmserver.cz na LinkedIn filmserver.cz na YouTube
musicserver.cz - hudba od začátku do konce
©2010-2024 IMEG s.r.o. | Vyrobil Prolidi.cz
Kontaktní informace | Informace o inzerci | Redakce | Volná místa | Zásady ochrany o.ú. | Mobilní verze | ISSN 1803-6309
Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí článků je bez souhlasu IMEG s.r.o. zakázáno.
Tento server byl v roce 2024 podpořen Ministerstvem kultury České republiky.
smile music: spark | fakker | czech blade | musicserver | full moon | xplaylist | day after | filmserver | webglobe