shop.musicserver.cz
Budeč - Z pověstí budečských I.

Tajemná Budeč se na albu "Z pov​ě​stí bude​č​sk​ý​ch I." noří do hlubin temné historie

Vydáno: 22.07.2024 17:15 v sekci Recenze - Jiří V. Matýsek | foto: Budeč

Když před téměř čtyřmi lety vydal projekt Budeč debut "DCCCXCV", mohl působit jako kuriozitka, odskočení od hlavních spádů, které muzikant, jenž za ním stojí, má. Nyní jde o jedno z nejvýraznějších jmen domácí dungeonsynthové scén(k)y. Fanoušci se v dubnu dočkali nové desky "Z pověstí budečských I."

8/10

Budeč - Z pověstí budečských I.

Vydáno: 8.4.2024
Celkový čas: 27 minut

Skladby: V kraji, Zlé síly, Čaroděj, Zrušená kletba, Zasvěcení, Oslava, Zrušená kletba...?

Vydavatel: Self-released

Projekt Budeč je inspirován mystikou stejnojmenného hradiště, místa ležícího na půli cesty mezi Kladnem a Kralupami nad Vltavou. Podle pověstí jde o lokalitu, kde se měl učit svatý Václav. Námětu se ujal Oldřich Poděbradský, též známý coby Olaf Olafsonn - vystudovaný etnomuzikolog, multiinstrumentalista, skladatel a rovněž frontman neopsychedelické formace Olaf Olafsonn and the Big Bad Trip. Lze jej označit také za spiritus agens domácí dungeonsynthové scény (pravda, formace sem spadající lze spočítat v zásadě na prstech obou rukou), hudebního směru, který míchá temnou ambientní elektroniku s ozvěnami her na hrdiny, fantasy i historií. Budeč se z původně jednočlenného projektu rozrostlo na duo, společně s Poděbradským ji nyní tvoří ještě Zuzana Gulová.

Posledně jmenované téma budiž pro Budeč - a ostatně i pro domácí odnož stylu, protože k historii se hlásí i spřátelený, black metalem načichlý projekt Vyšehrad - docela příznačné. Jak zaznělo výše, autor do sebe nasává genia loci magického místa a na letošním albu se navíc noří do pověstí, které se k němu vážou. První zhudebněná část (číslovka v názvu totiž slibuje pokračování) se inspiruje vládou knížete Spytihněva I., který se na Budči rozhodl postavit rotundu.

Jenže její budování hatily nevysvětlitelné síly. Jak se kníže dozví od tajemného čaroděje, jejich působení lze překonat, když do stavby zazdí nemluvně. Aby si účinek pojistil, nechá tam šokovaný vladař pohřbít dokonce dvě děti, vše pak má umocnit ještě nezbytné zasvěcení. Rotunda nakonec vznikne, ale Spytihněva budí ze spánku dětský pláč... Tolik příběh, který sedm skladeb doplňuje, a to jak v digitální verzi na službě Bandcamp, tak i v bookletu kazety vydané v počtu čtyřiceti kusů.

Budeč už od první nahrávky - nyní jich na svém kontě má už šest, včetně té letošní a splitu právě s Vyšehradem - spojuje elektroniku s akustickými nástroji a inspiruje se středověkou hudbou, respektive obecně zažitou představou o tom, jak by mohla znít. V tomto spíše míří do vod dungeon folku, typický dungeonsynthový zvuk tu vlastně najdeme až v závěrečné skladbě "Zrušená kletba... ?".

Jinak tu hrají prim dulcimer a dechové nástroje. Elektronika přidává výsledku na spirituální vznešenosti ("Zasvěcení"), osudovosti ("Oběť - Zrušená kletba") nebo tajemné atmosféře ("Zlé síly"). Celkovou náladu tu a tam dokreslí terénní nahrávka, hromy nebo hudebně použité ťukání zednických kladívek, které odráží práci na rotundě, ale symbolicky i putování knížete Spytihněva. Tajemný "Čaroděj" navíc do raného středověku tahá atmosféru jako z westernu.

Detaily příběhu poodhaluje doprovodný text, hudba na dílku o zhruba sedmadvaceti minutách přesto zvládá spouštět posluchačovu obrazotvornost docela spolehlivě. Koncept funguje, legendu a její zvraty se daří do celku otisknout. Album "Z pověstí budečských I." ale zaujme i po čistě poslechové stránce, bez dějového kontextu. Působí velmi sevřeně, pevně si drží svůj sound a dál rozvíjí myšlenku spojování a kontrastování abstraktně elektronického s fyzickým zvukem akustických nástrojů a světa kolem nás. Tyto výlety jdou mimo mainstream, umí být ale velice podnětné. To je i případ této kolekce.

DOPORUČENÉ ČLÁNKY
Michal Prokop - Mlaďoši v kapele mě vyhecovali k tomu, že jsem začal znovu psát
Rozhovory: Michal Prokop - Mlaďoši v kapele mě vyhecovali k tomu, že jsem začal znovu psát Michal Prokop je v českém bigbítu skutečně výraznou osobností. Stále aktivní muzikant, bývalý politik a moderátor chystá na jaro příštího roku nové album se svou kapelou Framus Five. Už roky ale působí i jako dramaturg festivalu... čtěte zde
Vydáno: 27.07.2024 08:00 v sekci Publicistika | Rozhovory
Ghost - Mary On A Cross / The Future Is A Foreign Land 8/10
Video: Ghost představili rovnou dva animované klipy k písním "Mary On A Cross" a "The Future Is A Foreign Land" Od časově limitované premiéry koncertního filmu Ghost "Rite Here Rite Now" uplynul zhruba měsíc. Snímek se nyní přesunul na placenou streamovací platformu VEEPS, nicméně nebyl by to mastermind celého maskovaného projektu Tobias Forge,... čtěte zde
Vydáno: 26.07.2024 16:30 v sekci Audio / Video | Video
Kill the Dandies! - Weird In A Weird Way 7/10
Recenze: Kill the Dandies! se na "Weird In A Weird Way" vznášejí na psychedelických vlnách Kill the Dandies! ušli dlouhou cestu od garážového rocku až ke svébytné psychedelii. S tou ostatně koketovali mnohem dříve, než vyrostla nová generace mladších kapel, které jsou v tomhle žánru - a retro přístupu - až po uši.... čtěte zde
Vydáno: 26.07.2024 10:00 v sekci Recenze
Open'er festival, Den čtvrtý, Letiště Gdynia-Kosakowo, Polsko, 6.7.2024
Naživo: Závěr Open'er festivalu měli na starosti Hozier, Skrillex a Charli XCX Ani ve svém čtvrtém a posledním dni polský monstrfestival Open'er nepolevoval a více než 130 tisíc fanoušků zahrnul muzikou pestrého spektra. Na čtyřech pódiích se vedle hvězd tamní scény předvedly další velké taháky... čtěte zde
Vydáno: 25.07.2024 19:00 v sekci Naživo
Wolfmother, Lucerna Music Bar, Praha, 24.7.2024
Naživo: Wolfmother už hrají jen z podstaty. Sice stále skvěle, v Praze ale ukázali, že jako celek stagnují Horko, pot a řízná muzika. Tak vypadal koncert australské skupiny Wolfmother, která se do České republiky vrátila poprvé od roku 2016. Tehdy u nás propagovala album "Victorious", s nímž chytila pomyslný druhý dech. Nyní má na kontě... čtěte zde
Vydáno: 25.07.2024 12:00 v sekci Naživo
SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY
- Brutal Assault odtajnil obsazení své ambientní lounge a představil doprovodný program (20.07.2024 12:00)
- Video: Olaf Olafsonn and the Big Bad Trip se ve "Full Divinity" vracejí k elektrickému zvuku (17.07.2024 09:19)
- Na světě je šesté číslo Telepatie, hudebního magazínu z podsvětí (17.03.2024 14:21)
- Video: Klip "Swamp Rite" od skupiny Olaf Olafsonn and the Big Bad Trip je tajemným rituálem (18.02.2022 08:04)
- Recenze: Olaf Olafsonn and the Big Bad Trip a Bön spojili síly a v rituálu "Eclipse One" se pokoušejí zachytit nezachytitelné (29.12.2021 08:00)
- V magický den zimního slunovratu vydali Olaf Olafsonn and the Big Bad Trip svou druhou letošní desku, "Selenopolis" (22.12.2021 18:24)
- Rockové ceny Břitva oznamují nominace za rok 2020 (24.05.2021 13:28)
- Video: Olaf Olafsonn and the Big Bad Trip zvou v klipu "The Witch" do doupěte čarodějnice (04.05.2021 17:39)
- Recenze: Projekt Budeč na mystické nahrávce "DCCCXCV" úspěšně spojuje elektroniku se středověkou hudbou (28.01.2021 15:45)
- Projekt Budeč frontmana Olaf Olafsonn and the Big Bad Trip mísí středověkou vánoční mši se syntezátory (22.12.2020 09:48)

ALBUM TÝDNE 30/2024

The Warning
Keep Me Fed

Sesterské trio The Warning je v našich končinách stále ještě poměrně neznámé. Přesto u nás kapela stihla nedávno odehrát své první vystoupení, což ocenili především milovníci kvalitní rockové hudby. A nedlouho po dubnové zastávce v pražském MeetFactory představila své čtvrté album "Keep Me Fed".

8/10

NEJČTENĚJŠÍ ČLÁNKY (za poslední týden)

FILMSERVER.CZ PÍŠE

FULLMOONZINE.CZ PÍŠE

SPARK PÍŠE

CO, KDY, KDE   (doporučujeme)

So 27.07.
Ed Sheeran (UK) (Park 360, Hradec Králové)
Ne 28.07.
Ed Sheeran (UK) (Park 360, Hradec Králové)
Po 29.07.
Scorpions (DE) (enteria Arena, Pardubice)
Čt 01.08.
Let It Roll (Letiště, Milovice)
St 07.08.
Brutal Assault (Pevnost Joefov, Jaroměř)
St 07.08.
Mr. Big (US) (Roxy, Praha)
Pá 09.08.
Krásný ztráty 2024 (Všetice, Netvořice)
So 10.08.
Krásný ztráty 2024 (Všetice, Netvořice)
Pá 06.09.
Mehro (US) (Rock Café, Praha)
St 18.09.
Avi Kaplan (US) (Roxy, Praha)

» zobrazit všechny akce «

OBLÍBENÍ INTERPRETI (za poslední týden)

The Prodigy Prince Justin Bieber Vladimír Mišík Adele Taylor Swift Mirai Queen Dua Lipa Lenny Kravitz mp3.com Kabát Madonna Sam Smith Lucie Vondráčková Benson Boone 2H+ Eminem Miley Cyrus Katy Perry
filmserver.cz na Facebooku filmserver.cz na Twitteru filmserver.cz na LinkedIn filmserver.cz na YouTube
musicserver.cz - hudba od začátku do konce
©2010-2024 IMEG s.r.o. | Vyrobil Prolidi.cz
Kontaktní informace | Informace o inzerci | Redakce | Volná místa | Zásady ochrany o.ú. | Mobilní verze | ISSN 1803-6309
Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí článků je bez souhlasu IMEG s.r.o. zakázáno.
Tento server byl v roce 2024 podpořen Ministerstvem kultury České republiky.
smile music: spark | fakker | czech blade | musicserver | full moon | xplaylist | day after | filmserver | webglobe