shop.musicserver.cz
Bring Me The Horizon, Rock for People, Park 360, Hradec Králové, 14.6.2024

Bring Me The Horizon si na Rock for People spravili reputaci

Vydáno: 15.06.2024 13:22 v sekci Naživo - Jan Trávníček | foto: Jonti Wild

Vyzbrojeni ani ne měsíc starou sedmou studiovkou s názvem "POST HUMAN: NeX GEn" se Bring Me The Horizon vrátili po skoro roce a půl do Česka, aby ukázali, co nového ve svých dílnách ukovali. Někdejší metalcoreové ikony už dávno překračují hranice a tvoří trendy. A znát to bylo i v Hradci Králové.

Live: Bring Me The Horizon

místo: Rock for People, Park 360, Hradec Králové
datum: 14. června 2024
setlist: DArkSide, Empire (Let Them Sing), MANTRA, Teardrops, AmEN!, Kool-Aid, Shadow Moses, Obey, Top 10 staTues tHat CriEd bloOd, Itch For The Cure (When Will We Be Free?) (video), Kingslayer, Parasite Eve, Antivist, Drown, Can You Feel My Heart, Doomed, LosT, Thronex

Titulní fotka je pouze ilustrační, focení na koncertě bylo omezené a podléhá schválení kapely. Jakmile jej skupina poskytne, fotky doplníme.

Chcete krátkou, nebo dlouhou verzi toho, jak to v Hradci Králové vypadalo?

Krátká verze spočívá v tom, že kdo zavítal na pražský koncert BMTH v únoru 2023, dostal tentokrát o fous slabší, ale pořád velmi dobrý zážitek. A to i proto, že vystoupení bylo navzdory nově vydané desce, jen tak mimochodem zatím nejzajímavějšímu albovému počinu letošního roku, zhruba z osmdesáti procent totožné jako ve Sportovní hale Fortuna. Tak. Teď můžou všichni závisláci na sociálních sítích s horším smyslem pro soustředění přestat číst, to hlavní už víte.

Pořád jste tady? Pak tedy dlouhá verze.

Jak dlouholetí fanoušci Bring Me The Horizon dobře vědí, s jejich koncerty se to má jako na houpačce. Občas vidíte Oliho Sykese ze sebe texty sotva sípat, což bylo patrné třeba před pěti lety, kdy britští hudebníci headlinovali hradecké hudební přehlídce (až do letoška) naposledy.

Dlouholetá kariéra s deathcoreovými začátky si na hlasivkách frontmana dávno vybrala svou daň a není náhoda, že novější skladby, jež si místo v setlistu udržují stále silněji, mu umožňují nechat náročné refrény na half-playback. Zářným příkladem zmíněného budiž například ohnivou smrští vyzdobený hit "Throne", jenž koncert uzavíral. Připravil tak skvělý prostor pro krásný ohňostroj v režii pořadatelů.

Sám zpěvák se tentokrát pěvecky trápil hlavně v začátku vystoupení, později jeho hlas nabíral na síle podobně jako postupně budovaný vztah s diváky. Těm se svou družinou připravil třípatrové pódium obehnané rudými látkami připomínajícími komunistické ubrusy, nad nímž se na projekci dlouho skvěla tři gotická okna jako ze starých videoher typu "Heretic". Následně je ve skladbě "Kool-Aid" pomyslně rozbořil temný anděl, jenž byl jen jedním z mnoha prvků příběhu, jaký se kapela momentálně snaží na koncertech vyprávět.

Jeho smysl si fanoušci na internetu vykládají různě, zjednodušeně řečeno se ale formace v apokalyptickém neonovém městě budoucnosti snaží bojovat s česky otitulkovanou umělou inteligencí na bočních projekcích, která se vymkla kontrole a pokouší se vyhubit lidstvo. O žádný napínavý příběh hodný zfilmování samozřejmě nejde, a tak se pochopitelně v přídavku podaří nepřítele porazit a uprostřed pódia se ke konci představení objevuje vítězoslavný nápis "BMTH just rocked my world".

Esence síly kapely z britského Sheffieldu ale netkví v koncepčních příbězích. Jedná se spíše o přístup, jaký ke své tvorbě a kariéře obecně zvolila. Ne náhodou se před přídavkem na projekci ve videu plném archivních záběrů objevili i Chester Bennington a Mike Shinoda. Bring Me The Horizon se nikdy netajili tím, že právě Linkin Park byli a jsou jejich celoživotní inspirací, a proto, stejně jako jejich idoly, udělali nejen kvůli zmíněným hlasivkám zásadní rozhodnutí: každou svou desku zatím natočili v úplně odlišném zvukovém hávu.

Nekončící vývoj jejich materiálu se stal jablkem sváru a s každou další položkou se posluchači dohadovali a dohadují, zda je nová kolekce lepší či horší než ty předchozí, a následně vytvářejí subjektivní žebříčky nejlepších a nejhorších alb svých (někdejších?) oblíbenců. To podporuje diskuzi, rozdmýchává vášně a především to je skvělý marketing. Z každé vydané řadovky se tak stává takřka společenská událost. Všichni chtějí slyšet, s čím přišli tentokrát. A každý na to má nějaký názor. Vždyť třeba výborná novinka "Kingslayer" v sobě kombinuje prvky asijského k-popu, deathcoreu a drum'n'bassu ve stylu The Prodigy. Něco takového prostě chcete slyšet. A i naživo to mělo obrovskou sílu.

Druhým neméně důležitým rozhodnutím v jejich kariéře bylo uvědomění si, že chtějí-li se stát většími než dosud, musejí překročit hranice (nejen) metalcoreové scény. Začali si proto zvát do svých písní hosty z úplně odlišných hudebních vesmírů. I to může mít prapočátky u Linkin Park: vzpomeňme na jejich společnou desku s rapperem Jay-Zm. Mnohem víc to ale připomíná kariérní rozhodnutí, k nimž se před pár lety přimknuli třeba takoví Coldplay. I ti pochopili, že aby zůstali zajímaví a relevantní, pomůže jim, když si pozvou třeba Beyoncé, Rihannu nebo BTS.

Bring Me The Horizon ale byli ještě divočejší - ať už se jedná o Eda Sheerana, Amy Lee z Evanescence, Auroru, Lil Uzi Verta, fantastickou Sigrid nebo třeba headlinera následujícího festivalového dne Yungbluda, vždy to zvedlo obočí a vyvolalo další zájem. Poslední zmíněný s nimi tentokrát "Obey" bohužel naživo jako před rokem na Rock im Parku nedal, neobjevil se dokonce už ani na projekci. Tak snad se pánové nerozhádali.

Myslet si o všech těch spolupracích můžete, co chcete, globální hvězdy to z vás ale bez debaty udělá. A teď si zkuste na chvilku představit, co se stane, až něco takového dojde i zavedeným českým interpretům. Dočkáme se někdy duetu mezi Kryštof a Skywalker? Budou Kabáti zpívat refrény Rytmusovi? A pozvou Skyline na novou desku Petra Spáleného?

V každém případě se ale u Bring Me The Horizon v Hradci Králové podařilo pospojovat všechny silné stránky a utvořit z nich sice mišmaš, ale takový, který má tlak. Energie, která se z pódia valila, ukazovala, jaký smysl pro dynamiku skupina má. Jaký má cit pro napětí, jak si hraje s očekáváním posluchačů a jak umně skládá písně se skvěle načasovanými drtivými breakdowny. A taky že červenou kontaktní čočkou zdobený frontman miluje kromě ketaminu i své fanoušky.

Jednoho z nich si dokonce pozval na pódium v kousku "Antivist", hned poté naopak skočil k prvním řadám a užíval si jejich přízeň v hitu "Drown". "Ty tak krásně voníš!" zakřičela jedna z fanynek a zpěvák jí pohotově poděkoval. Plameny a lasery tvořící silnou část zážitku v první části koncertu tak na jeho konci vystřídala mezilidská blízkost, na níž bylo vidět, že ji Oli Sykes potřebuje vnímat stejně jako fanoušci jeho.

Samozřejmě zamrzelo, že z nové desky toho mnoho nezaznělo, tím spíš když se na ní nachází i takové smrště jako "Die4U", na níž se ještě podílel klávesák Jordan Fish, než skupinu na konci roku 2023 opustil. I přesto se ale jednalo o jeden ze silnějších koncertů této party u nás. A kdybychom na musicserveru hodnotili v reportech číslem, což neděláme, protože je to hloupé, vysloužila by si skupina velmi solidních 8/10. V Hradci Králové totiž na rozdíl od předchozích dvou headlinerů předvedla všechno, co si od hlavních hvězd na nejlepších českých festivalech slibujeme. Nářez.

DOPORUČENÉ ČLÁNKY
Pohled do českých hitparád - 24. týden 2023
Návrat "Houdiniho", Rolling Stones poprvé v nejlepší desítce. Česká rádia omílají loňské hity Po sedmitýdenní pauze se do čela tuzemského rádiového žebříčku vrátila Dua Lipa s loňským singlem "Houdini". Poprvé se do top desítky probojovali veteráni The Rolling Stones se songem "Mess It Up". Albům podruhé vévodí Calin s... čtěte zde
Vydáno: 20.06.2024 08:00 v sekci Novinky | České hitparády
Nové desky 24/2024 - od Mobyho přes Black Country Communion po Lindsey Stirling
Nové desky 24/2024 - od Mobyho přes Black Country Communion po Lindsey Stirling V polovině června jsme se dočkali novinky Mobyho, který si pozval fůru hostů. Doplnili ho rockeři Black Country Communion, The Decemberists, Widespread Panic a John Grant, americká houslistka Lindsey Stirling, countryový zpěvák Luke Combs,... čtěte zde
Vydáno: 19.06.2024 12:15 v sekci Novinky | Nové desky
Chorobopop - Nad našimi jasně položenými kvízovými otázkami někteří fanoušci stále tápou
Rozhovory: Chorobopop - Nad našimi jasně položenými kvízovými otázkami někteří fanoušci stále tápou Rožnovské hudební podhoubí vydalo již nejeden výrazný projekt převážně z punkového či alternativního ranku. Patří k nim i Chorobopop, za kterým stojí Daniel Stibor zvaný Ctib. S tříčlennou kapelou jsme si povídali zejména o... čtěte zde
Vydáno: 19.06.2024 08:00 v sekci Publicistika | Rozhovory
Kolektivní halucinace - Horníci 8/10
Video: V novém klipu Kolektivní halucinace odhalují "Horníci" své tváře Na jaře tohoto roku vydala formace Kolektivní halucinace své čtvrté studiové album "Nejistota" a nyní z něj v premiéře představuje syrový videoklip "Horníci". Jedná se o první skladbu z desky, která dostala vizuální podobu.... čtěte zde
Vydáno: 18.06.2024 19:00 v sekci Audio / Video | Video
Alice Cooper, enteria arena, Pardubice, 17.6.2024
Naživo: Groteskní imaginárium doktora Alice Coopera okouzlilo Pardubice energií i přehlídkou hitů Pokud bychom měli vypíchnout tu nejpodstatnější věc, kterou Alice Cooper dal světu, jednalo by se o jeho jedinečné propojení rockové muziky a hororového divadla. Položil základy, na kterých svoje spektákly staví mnozí další.... čtěte zde
Vydáno: 18.06.2024 15:30 v sekci Naživo
SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY
- Coldplay ohlásili novou desku "Moon Music". Vyjde na podzim (17.06.2024 19:02)
- Naživo: Závěr Rock for People patřil Pendulum, Bombay Bicycle Club, The Darkness a dalším. Přinášíme i Top 10 toho nej z festivalu (17.06.2024 13:08)
- Fotogalerie: Finále Rock for People bylo přehlídkou tetování, účesů, sexy dam i vypracovaných břišáků (16.06.2024 20:02)
- Fotogalerie: Yungblud rozpálil Rock for People doběla (16.06.2024 13:32)
- Naživo: Nezastavitelný Yungblud na Rock for People dokázal, že i nejmladší generace má své velké rockové hvězdy (16.06.2024 11:28)
- Rytmus usedne na svůj trůn v O2 areně. Prozrazuje první hosty (14.06.2024 20:44)
- Nové desky 21/2024 - od Bring Me The Horizon přes Lennyho Kravitze po Twenty One Pilots (29.05.2024 12:00)
- Nejvíc nej: Pět nejpovedenějších spoluprací multitalentovaného Yungbluda, hvězdy festivalu Rock for People (28.05.2024 08:00)
- Video: Yungblud předělal disco klasiku Kiss "I Was Made For Lovin' You" (23.05.2024 11:16)
- Audio: Jacob ze Skyline skončil v "Survivoru" a hned vyznává lásku své přítelkyni písní "Let's Get Floatin'" (08.04.2024 10:27)

ALBUM TÝDNE 25/2024

Aurora
What Happened to the Heart?

Roztančená, rozhekaná a rozjařená Aurora se dva roky po desce "The Gods We Can Touch" vrací s novým materiálem. Už dříve zveřejněné singly naznačily, že norská zpěvačka je znovu ve formě. A to se potvrdilo: vydává ze sebe to nejlepší, aby v dnešní válkami a nenávistí zmítané době zažehla pochodeň naděje.

9/10

NEJČTENĚJŠÍ ČLÁNKY (za poslední týden)

FILMSERVER.CZ PÍŠE

FULLMOONZINE.CZ PÍŠE

SPARK PÍŠE

CO, KDY, KDE   (doporučujeme)

Pá 21.06.
Metronome 2024 (Výstaviště, Praha)
So 22.06.
Metronome 2024 (Výstaviště, Praha)
Út 25.06.
The Gaslight Anthem (US) (Roxy, Praha)
St 03.07.
Rod Stewart (UK) (O2 Arena, Praha)
St 03.07.
Beats For Love (Dolní Vítkovice, Ostrava)
Čt 04.07.
The Smashing Pumpkins (US) (O2 Universum, Praha)
Ne 07.07.
Laid Back Country Picker (US) (Café V Lese, Praha)
St 17.07.
Colours of Ostrava 2024 (Dolní Vítkovice, Ostrava)
Čt 18.07.
Colours of Ostrava 2024 (Dolní Vítkovice, Ostrava)
Pá 19.07.
Colours of Ostrava 2024 (Dolní Vítkovice, Ostrava)

» zobrazit všechny akce «

OBLÍBENÍ INTERPRETI (za poslední týden)

The Prodigy Justin Bieber Parkway Drive Vladimír Mišík Prince Bring Me The Horizon Avril Lavigne mp3.com Beyoncé Sia Taylor Swift The Offspring Rush Dario G Mirai Kabát Queen Bono Lucie Vondráčková Billie Eilish
filmserver.cz na Facebooku filmserver.cz na Twitteru filmserver.cz na LinkedIn filmserver.cz na YouTube
musicserver.cz - hudba od začátku do konce
©2010-2024 IMEG s.r.o. | Vyrobil Prolidi.cz
Kontaktní informace | Informace o inzerci | Redakce | Volná místa | Zásady ochrany o.ú. | Mobilní verze | ISSN 1803-6309
Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí článků je bez souhlasu IMEG s.r.o. zakázáno.
Tento server byl v roce 2024 podpořen Ministerstvem kultury České republiky.
smile music: spark | fakker | czech blade | musicserver | full moon | xplaylist | day after | filmserver | webglobe