shop.musicserver.cz
Parkway Drive, Rock for People, Park 360, Hradec Králové, 13.6.2024

Králové moderního metalu smetli vše živé. Parkway Drive na Rock for People zašlapali konkurenci do země. A pak ji zapálili

Vydáno: 14.06.2024 11:15 v sekci Naživo - Jan Trávníček | foto: Marie Trávníčková / musicserver.cz

Odbýt pro mnohé největší hvězdu letošního ročníku dvěma odstavci v souhrnném reportu, protože jen čtyři hlavní headlineři by měli mít sólo článek? To fakt nešlo. Parkway Drive si podobně jako třeba předloni Weezer vysloužili samostatný text, v němž si rozebereme, proč odehráli na Rock for People památný koncert.

Live: Parkway Drive

místo: Rock for People, Park 360, Hradec Králové
datum: 13. června 2024
Fotogalerie

Parkway Drive, Rock for People, Park 360, Hradec Králové, 13.6.2024
© Marie Trávníčková / musicserver.cz
Ředitel festivalu Michael Thomes v jednom z rozhovorů k letošnímu ročníku prozradil, o kolik dražší než dříve byli letos The Offspring. Naznačil tak, že nebyla jiná možnost než hlavní hvězdy dne udělat opět z nich. Při přímém srovnání nesrovnatelného ale zůstává zřejmé, že největší hvězdou nejen druhého dne, ale možná i celého festivalu, se stali právě rodáci z Byron Bay.

Ti v Česku hráli dříve už mnohokrát, pod YouTube stageí proto měli řadu oddaných příznivců. Dorazila ale i spousta náhodných kolemjdoucích, kteří tak měli v Hradci Králové možnost poprvé pochopit, proč se o nich hovoří jako o formaci, jež brzy zaplní i fotbalové stadiony. Pokud jí vydrží zdraví a mezilidské vztahy, jednoho dne na nich vystřídá Metalliku, Iron Maiden a další legendární jména, která už věk dohání.

Parkway Drive, Rock for People, Park 360, Hradec Králové, 13.6.2024
© Marie Trávníčková / musicserver.cz
A právě zdraví frontmana Winstona McCalla patřilo k probíraným tématům ve festivalových kuloárech, kdy se zpěvák místo rozhovorů rozhodl šetřit hlasivky na podvečer. Ta předložka je podstatná, kapela totiž naneštěstí hrála za světla, což je podobně nešťastné rozhodnutí jako o den dříve u Enter Shikari. Hrát za tmy, mohlo to být ještě ničivější.

Novou desku tentokrát Parkway Drive nepřivezli. Zato už místo konstrukce otáčející bicí vzhůru nohama aktuálně vozí pět pohyblivých plošin se světly, aby svůj už tak omamný vizuál ještě pozvedli.

Parkway Drive, Rock for People, Park 360, Hradec Králové, 13.6.2024
© Marie Trávníčková / musicserver.cz
A obrovský nářez to byl už při "Prey", kdy se v úvodu koncertu utvořil obří circle-pit, jenž až do konce show nepolevil. Pobavil i kluk, co si vylezl na nafukovacího jednorožce a plul k pódiu. Jiskry ze všech čtyř stran pódia létaly při "The Void" z budoucí žánrové klasiky "Reverence" směrem k frontmanovi, který od Fora Karlín nabral další svalovou hmotu, a tak byly jeho heroické macho pózy při drtivých breakdownech ještě působivější. U "Soul Bleach" si krátce zarapoval, během "Vice Grip" zase sledoval fanoušky v prvních řadách a spokojeně ukazoval na ty, co vyváděli nejvíc.

Málokdo by při pohledu na chodící reklamu na testosteron věřil, že se zároveň jedná o jednoho z nejcitlivějších lidí na metalové scéně, který se při rozhovorech nejednou rozplakal: například když mluvil o smrti svého psa v rozhovoru pro náš sesterský magazín Fakker, který ve své době hodně pomohl v šíření dobrého jména kapely u fanoušků tvrdé hudby po celé republice.

Parkway Drive, Rock for People, Park 360, Hradec Králové, 13.6.2024
© Marie Trávníčková / musicserver.cz
"Nevěděl jsem, co od dneška čekat, ale tohle je šílenost!" bouřil očividně ohromený frontman a chválil silnou energii, kterou mu fanoušci vydatně vraceli. On je za to dál brutálně hecoval k činnosti a odhození studu. Mít ho ve fitku jako osobního trenéra, obezita přestane být téma.

Oproti starším koncertům také přišel s jednou novinkou - to když se v "Idols And Anchors" vydal doprostřed circle-pitu, nechal fanoušky běhat kolem a plácat si s ním a následně po jejich rukou odplul zpátky na pódium. To velmi pobavilo i stále šedivějšího kytaristu Jeffa Linga, který se nepřestával spokojeně usmívat.

Parkway Drive, Rock for People, Park 360, Hradec Králové, 13.6.2024
© Marie Trávníčková / musicserver.cz
Ve druhé půlce agresivně působícího, ale přitom velmi srdnatého koncertu se jako už tradičně skupina nechala posilnit o ženské smyčcové trio. V sekci začínající ikonickou skladbu "Chronos" předvedla, proč se o ní mluví jako o ikoně moderního metalcoreu, která se nebojí udávat trendy.

A když už to vypadalo, že jsme po zhruba hodině viděli fakt všechno, přišla průlomová "Bottom Feeder", v níž si tisíce lidí dřeply a na povel vyskočily, za což je kapela postupně odměnila rachejtlemi, jiskrami, plameny. A nakonec vším tím dohromady - a ten strop ještě pozvedla. Památný moment, jaký si přítomní budou pamatovat ještě dlouhá léta, doplnily neméně zničující přídavky, v nichž se ohnivá stage rozhořela po všech stranách. A dalšímu fenomenálnímu vystoupení v režii australských nestorů byl konec.

Parkway Drive, Rock for People, Park 360, Hradec Králové, 13.6.2024
© Marie Trávníčková / musicserver.cz
Parkway Drive i v Hradci Králové potvrdili svou špičkovou formu a profesionalitu. Nad rámec velmi nápadité hudební produkce se jim podařilo složit koncert s promyšlenou dramaturgií, nekončícím vizuálním pozlátkem a pro leckoho možná i překvapivě také choreografií, jež je v klíčových pasážích vždy připravená tak, aby plameny a další propriety krásně vynikly. Kdybyste ve svém životě měli vidět od začátku do konce jen jediný metalový koncert, nechť je to právě šestice géniů vystupující od roku 2003. Nic lepšího v tomto bohatém žánru momentálně neexistuje.

DOPORUČENÉ ČLÁNKY
Pohled do českých hitparád - 24. týden 2023
Návrat "Houdiniho", Rolling Stones poprvé v nejlepší desítce. Česká rádia omílají loňské hity Po sedmitýdenní pauze se do čela tuzemského rádiového žebříčku vrátila Dua Lipa s loňským singlem "Houdini". Poprvé se do top desítky probojovali veteráni The Rolling Stones se songem "Mess It Up". Albům podruhé vévodí Calin s... čtěte zde
Vydáno: 20.06.2024 08:00 v sekci Novinky | České hitparády
Nové desky 24/2024 - od Mobyho přes Black Country Communion po Lindsey Stirling
Nové desky 24/2024 - od Mobyho přes Black Country Communion po Lindsey Stirling V polovině června jsme se dočkali novinky Mobyho, který si pozval fůru hostů. Doplnili ho rockeři Black Country Communion, The Decemberists, Widespread Panic a John Grant, americká houslistka Lindsey Stirling, countryový zpěvák Luke Combs,... čtěte zde
Vydáno: 19.06.2024 12:15 v sekci Novinky | Nové desky
Chorobopop - Nad našimi jasně položenými kvízovými otázkami někteří fanoušci stále tápou
Rozhovory: Chorobopop - Nad našimi jasně položenými kvízovými otázkami někteří fanoušci stále tápou Rožnovské hudební podhoubí vydalo již nejeden výrazný projekt převážně z punkového či alternativního ranku. Patří k nim i Chorobopop, za kterým stojí Daniel Stibor zvaný Ctib. S tříčlennou kapelou jsme si povídali zejména o... čtěte zde
Vydáno: 19.06.2024 08:00 v sekci Publicistika | Rozhovory
Kolektivní halucinace - Horníci 8/10
Video: V novém klipu Kolektivní halucinace odhalují "Horníci" své tváře Na jaře tohoto roku vydala formace Kolektivní halucinace své čtvrté studiové album "Nejistota" a nyní z něj v premiéře představuje syrový videoklip "Horníci". Jedná se o první skladbu z desky, která dostala vizuální podobu.... čtěte zde
Vydáno: 18.06.2024 19:00 v sekci Audio / Video | Video
Alice Cooper, enteria arena, Pardubice, 17.6.2024
Naživo: Groteskní imaginárium doktora Alice Coopera okouzlilo Pardubice energií i přehlídkou hitů Pokud bychom měli vypíchnout tu nejpodstatnější věc, kterou Alice Cooper dal světu, jednalo by se o jeho jedinečné propojení rockové muziky a hororového divadla. Položil základy, na kterých svoje spektákly staví mnozí další.... čtěte zde
Vydáno: 18.06.2024 15:30 v sekci Naživo
SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY
- Fotogalerie: The Offspring na Rock for People v obrazech (15.06.2024 08:50)
- Naživo: Rock for People nabídl ve druhém dni skvělé The Amazons, Against The Current nebo Neck Deep (14.06.2024 13:35)
- Fotogalerie: Druhý den Rock for People zachvátily spoře oděné hudebnice (14.06.2024 12:58)
- Fotogalerie: Parkway Drive zapálili Rock for People (14.06.2024 10:53)
- Rock for People doveze The Offspring, zahraje i Ecstasy of St. Theresa (01.12.2023 12:12)
- Fotogalerie: Parkway Drive si podmanili zaplněné Forum Karlín, jejich předkapely nebyly jen do počtu (11.09.2022 10:53)
- Video: Parkway Drive přinášejí v baladě "Darker Still" téměř morriconeovské nálady (29.08.2022 16:15)
- Fotogalerie: The Offspring v obrazech! (17.06.2022 19:22)
- Naživo: Třetí den Nova Rocku přinesl ukrajinsko-ruský souboj a strhující Volbeat (15.06.2022 16:22)
- Prague Summer Festival začátkem června nabídne hvězdy Rise Against, alt-J a The Offspring (24.05.2022 11:26)

ALBUM TÝDNE 25/2024

Aurora
What Happened to the Heart?

Roztančená, rozhekaná a rozjařená Aurora se dva roky po desce "The Gods We Can Touch" vrací s novým materiálem. Už dříve zveřejněné singly naznačily, že norská zpěvačka je znovu ve formě. A to se potvrdilo: vydává ze sebe to nejlepší, aby v dnešní válkami a nenávistí zmítané době zažehla pochodeň naděje.

9/10

NEJČTENĚJŠÍ ČLÁNKY (za poslední týden)

FILMSERVER.CZ PÍŠE

FULLMOONZINE.CZ PÍŠE

SPARK PÍŠE

CO, KDY, KDE   (doporučujeme)

Pá 21.06.
Metronome 2024 (Výstaviště, Praha)
So 22.06.
Metronome 2024 (Výstaviště, Praha)
Út 25.06.
The Gaslight Anthem (US) (Roxy, Praha)
St 03.07.
Rod Stewart (UK) (O2 Arena, Praha)
St 03.07.
Beats For Love (Dolní Vítkovice, Ostrava)
Čt 04.07.
The Smashing Pumpkins (US) (O2 Universum, Praha)
Ne 07.07.
Laid Back Country Picker (US) (Café V Lese, Praha)
St 17.07.
Colours of Ostrava 2024 (Dolní Vítkovice, Ostrava)
Čt 18.07.
Colours of Ostrava 2024 (Dolní Vítkovice, Ostrava)
Pá 19.07.
Colours of Ostrava 2024 (Dolní Vítkovice, Ostrava)

» zobrazit všechny akce «

OBLÍBENÍ INTERPRETI (za poslední týden)

The Prodigy Justin Bieber Parkway Drive Vladimír Mišík Prince Bring Me The Horizon Avril Lavigne mp3.com Beyoncé Sia Taylor Swift The Offspring Rush Dario G Mirai Kabát Queen Bono Lucie Vondráčková Billie Eilish
filmserver.cz na Facebooku filmserver.cz na Twitteru filmserver.cz na LinkedIn filmserver.cz na YouTube
musicserver.cz - hudba od začátku do konce
©2010-2024 IMEG s.r.o. | Vyrobil Prolidi.cz
Kontaktní informace | Informace o inzerci | Redakce | Volná místa | Zásady ochrany o.ú. | Mobilní verze | ISSN 1803-6309
Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí článků je bez souhlasu IMEG s.r.o. zakázáno.
Tento server byl v roce 2024 podpořen Ministerstvem kultury České republiky.
smile music: spark | fakker | czech blade | musicserver | full moon | xplaylist | day after | filmserver | webglobe