shop.musicserver.cz
Šest skvělých písniček Eda Sheerana i pro lidi, co ho nemůžou ani cítit

Šest skvělých písniček Eda Sheerana i pro lidi, co ho nemůžou ani cítit

Vydáno: 23.07.2024 08:00 v sekci Nejvíc nej - Honza Balušek | foto: Live Nation

Koupila vaše přítelkyně dva lístky na jeden z hradeckých koncertů Eda Sheerana a je nadšená, že půjdete s ní? Ale vy ty jeho uslzené cajdáky nesnášíte? Nebojte, zrzavý zpěvák disponuje ve svém repertoáru i kupou úžasných skladeb, u kterých si zatančí, nebo dokonce tu opravdovou slzu uroní i ten největší drsňák.

Ed Sheeran bezesporu patří mezi největší současné hudební hvězdy. Své velkolepé koncerty sice nevyprodá okamžitě jako třeba Taylor Swift či Coldplay, stejně jako oni ale vystupuje po celém světě v obřích arénách. Letos se ho dočkáme i my, a to dokonce mimo Prahu - hned na dva dny obsadí Park 360 v Hradci Králové. A zatímco sobotní vystoupení 27. července už dávno hlásí vyprodáno, na nedělní show vstupenky ještě seženete.

Nebudeme si ale nalhávat, že by jeho diskografie přinášela stále lepší a lepší nahrávky. Jakkoli ho fanoušci stále milují, u hudebních kritiků si v posledních letech zase tak dobře nevede. I u nás na musicserveru jsme se z bezmezné adorace jeho debutu a stále velké obliby albové dvojky dostali do fáze, kdy recenzi na jeho novou desku nikdo z redaktorů ani nenapíše. Edovi to však může být jedno, rádia a Spotify stále zásobuje dalšími úspěšnými singly. Nebo si klidně jen tak pro radost - jako loni - vydá podzimní album "Autumn Variations".

V tomhle krátkém přehledu jeho největší hity jako "Shape of You", "Photograph" nebo "Perfect" opravdu nenajdete. Jak jste už zjistili v titulku, následující šestice písniček nesměřuje k jeho skalním fanouškům, ale spíše k těm, kdo k němu necítí v nejlepším případě nic. Nebo ho dokonce fakt nemají rádi. Ale věřte, že i ty zkusíme přesvědčit, že Ed Sheeran vytvořil hned několik opravdu povedených skladeb.

You Need Me, I Don't Need You

Debutová deska "+" sice přinesla i baladické hity jako "Lego House" či "The A Team", díky kterým můžeme Sheerana označit také českým slovem písničkář místo použití anglického originálu singer-songwriter, na koncertech ale zpěvák ovládá dav hlavně svým celkově druhým singlem "You Need Me, I Don't Need You". V původní podobě ho přitom vydal už dva roky před prvním albem, pro to ho ale nahrál znovu. Skvělá, až taneční písnička s výrazným rytmem a rychle deklamujícím zpěvem krásně ukazuje, jak tvárný jako autor a interpret dokáže tenhle zrzek být. V živé verzi ji dokáže natáhnout klidně i přes osm minut. A kdo by si před posledním refrénem s ním nechtěl zařvat "...like I'm fucking in an elevator"?


Give Me Love

Balad najdeme v jeho repertoáru spousty, až mohou běžným posluchačům všechny splývat do jednoho uslzeného toku. Ale "Give Me Love"? Té se snad nedá nabažit. Gradující post-refrén postupně skončí v úchvatném závěru, který patří k těm nejlepším momentům, jaké kdy Sheeran složil a natočil. A víte, že singlová, respektive klipová verze je o více než minutu kratší, a na albu si tak písničku můžete užít v téměř pětiapůlminutové stopáži? Nemáte zač.


South of the Border feat. Camila Cabello (Acoustic)

Zatímco první dvě vybrané skladby patří mezi Sheeranovy velké hity a hraje je také naživo, třetí perla z jeho repertoáru už se řadí spíše k songům, které jste pravděpodobně neslyšeli. Alespoň tedy v této podobě. "South of the Border" v originále tančí v rytmu elektronického latino popu nejen s Camilou Cabello, ale také s Cardi B. Akustická verze ale rapperku chytře opomíná a nechává nádherně vyznít nejen oba skvěle se propojující vokály, ale hlavně akustickou kytaru, která, když se na ni pořádně zaměříte, téměř celou píseň sóluje. Tenhle kousek v odlehčené podobě dokazuje, že někdy méně opravdu znamená více.


Galway Girl

Kdo se měl s rodákem z anglického Halifaxu možnost setkat, případně jej vidět alespoň v dokumentárních záběrech, jistě potvrdí, že je to veskrze milý a zábavný chlapík. Tuto jeho stránku ve stoprocentním provedení najdete třeba ve skočném singlu "Galway Girl", který využívá irské melodiky a instrumentace. A za pozornost rozhodně stojí i doprovodný klip, který zpěvák natočil ze svého pohledu.


I See Fire

"I See Fire" ční v Sheeranově diskografii jako hora. Písnička, kterou cíleně složil a nahrál pro závěrečné titulky druhého hobitího filmu Petera Jacksona, si ve své podstatě rozhodně nekladla za cíl zaútočit na rádia a být hitem. Že se jím stala, to můžeme považovat za malý zázrak, protože přece jen vyžaduje soustředěnější poslech, za který se ale příjemcům odmění. A naživo musí dostat i ty, kdo o nějakém Tolkienovi v životě neslyšeli.


Bloodstream feat. Rudimental

Na spolupráci s dalšími interprety založil Ed Sheeran polovinu své kariéry, většinou si však vybírá známá jména, která pomáhají jeho skladbám svým zpěvem. "Bloodstream" patří mezi ty nahrávky, kdy hosté větší vklad do songu přinesli coby producenti. Ostrovní elektronická formace Rudimental se sice podílela už na původní verzi písně, později ji ale vzala úplně za svou, opatřila místy zběsilým (na Sheeranovy poměry!) drum'n'bassovým podkresem a vydala jako společný singl. Takhle vypadá introspektivní taneční hudba!


Tak co? I pokud jdete na jeden ze Sheeranových hradeckých koncertů pouze jako nutný doprovod, najednou se alespoň trošku těšíte, ne?

DOPORUČENÉ ČLÁNKY
Colours Of Ostrava - den čtvrtý, Dolní oblast Vítkovice, Ostrava, 20.7.2024
Naživo: V pestrém finále Colours Of Ostrava zazpívali Sean Paul, Zara Larsson nebo James Blake Čtyřdenní (nejen) hudební maraton je za námi, a tak se v posledním díle letošní série reportáží podíváme na to, co by podle nás měli pořadatelé Colours do budoucna zachovat a co by naopak mohl začít (konečně) řešit. Také... čtěte zde
Vydáno: 23.07.2024 13:30 v sekci Naživo
Mig 21 - Život zdá se sladký 7/10
Video: Mig 21 pátrají v klipu "Život zdá se sladký" po vzkazech na ženském těle Mig 21 k létu tak nějak patří. Nejenže každý rok pravidelně koncertují a oblažují fanoušky svým neotřelým smyslem pro humor i pohodovou energií, letos ale také lákají na novou píseň nazvanou "Život zdá se sladký". Ta přes... čtěte zde
Vydáno: 22.07.2024 12:30 v sekci Audio / Video | Video
The Warning - Keep Me Fed 8/10
Recenze: Mexické divoženky The Warning na své čtvrté desce "Keep Me Fed" dokazují, že kvalitní rock ještě nevymřel Sesterské trio The Warning je v našich končinách stále ještě poměrně neznámé. Přesto u nás kapela stihla nedávno odehrát své první vystoupení, což ocenili především milovníci kvalitní rockové hudby. A nedlouho po dubnové... čtěte zde
Vydáno: 22.07.2024 00:00 v sekci Recenze
První porevoluční album The Rolling Stones slaví třicet let. "Voodoo Lounge" stále baví
Zaprášenosti: První porevoluční album The Rolling Stones slaví třicet let. "Voodoo Lounge" stále baví "Voodoo Lounge", dvacátá britská studiová deska The Rolling Stones, drží několik primátů. Byla jejich první nahrávkou vydanou pod labelem Virgin a hlavně také první kolekcí Stounů jako kvarteta, už bez baskytaristy Billa Wymana.... čtěte zde
Vydáno: 21.07.2024 08:00 v sekci Recenze | Zaprášenosti
Lenny Kravitz, Colours Of Ostrava, Dolní oblast Vítkovice, Ostrava, 19.7 2024
Naživo: Lenny Kravitz na Colours Of Ostrava? Fajn, ale žádný triumf Pořadatelům festivalu musel spadnou obrovský kámen ze srdce, když do vítkovického areálu Lenny Kravitz skutečně dorazil. I přesto, že v pátek ochromil výpadek počítačových systémů leteckou dopravu (takže například Sevdaliza v... čtěte zde
Vydáno: 20.07.2024 13:58 v sekci Naživo
SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY
- Stoupající hvězdy Pam Rabbit a Kateřina Marie Tichá se začínají prosazovat v českých žebříčcích (04.07.2024 08:00)
- Nové desky 26/2024 - od Imagine Dragons přes Camilu Cabello po Steva Aokiho (03.07.2024 12:00)
- Českému éteru i díky samplu Cooliova hitu vládnou Ella Henderson a Rudimental, stíhá je Artemas (27.06.2024 08:00)
- Video: Camila Cabello a Lil Nas X se v klipu k "HE KNOWS" poperou kvůli klukovi (29.05.2024 18:42)
- Vítěznou Taylor Swift v českém albovém žebříčku stíhá Travis Scott, uspěl i výběr z Eurovize (22.05.2024 17:30)
- Koncerty Eda Sheerana slibují pestrý doprovodný program s Benem Cristovao, Pokáčem nebo Thomem Artwayem (11.05.2024 18:12)
- Video: Nepovedený pokus o novou hudební tvář. Camila Cabello si v "I LUV IT" hraje na zlobivou holku (31.03.2024 17:00)
- Video: Shakira, Cardi B a polonazí kentauři, to je klip k roztančené novince "Puntería" (25.03.2024 08:12)
- Rudimental míří na Let It Roll 2024 (17.01.2024 13:33)
- Video: Ed Sheeran se připojil k oslavám 20 let debutu The Darkness - dal si s nimi "Love Is Only A Feeling" (18.12.2023 08:15)

ALBUM TÝDNE 30/2024

The Warning
Keep Me Fed

Sesterské trio The Warning je v našich končinách stále ještě poměrně neznámé. Přesto u nás kapela stihla nedávno odehrát své první vystoupení, což ocenili především milovníci kvalitní rockové hudby. A nedlouho po dubnové zastávce v pražském MeetFactory představila své čtvrté album "Keep Me Fed".

8/10

NEJČTENĚJŠÍ ČLÁNKY (za poslední týden)

FILMSERVER.CZ PÍŠE

FULLMOONZINE.CZ PÍŠE

SPARK PÍŠE

CO, KDY, KDE   (doporučujeme)

Pá 26.07.
Jazz ve městě (Zámek, Frýdek-Místek)
So 27.07.
Ed Sheeran (UK) (Park 360, Hradec Králové)
Ne 28.07.
Ed Sheeran (UK) (Park 360, Hradec Králové)
Po 29.07.
Scorpions (DE) (enteria Arena, Pardubice)
Čt 01.08.
Let It Roll (Letiště, Milovice)
St 07.08.
Mr. Big (US) (Roxy, Praha)
Pá 09.08.
Krásný ztráty 2024 (Všetice, Netvořice)
So 10.08.
Krásný ztráty 2024 (Všetice, Netvořice)
Pá 06.09.
Mehro (US) (Rock Café, Praha)
St 18.09.
Avi Kaplan (US) (Roxy, Praha)

» zobrazit všechny akce «

OBLÍBENÍ INTERPRETI (za poslední týden)

The Prodigy Justin Bieber Prince Vladimír Mišík Adele Doja Cat Sam Smith Taylor Swift Dua Lipa Kabát mp3.com Queen Mirai Lucie Vondráčková Sabrina Carpenter Madonna Katy Perry Miley Cyrus Kesha Lenny Kravitz
filmserver.cz na Facebooku filmserver.cz na Twitteru filmserver.cz na LinkedIn filmserver.cz na YouTube
musicserver.cz - hudba od začátku do konce
©2010-2024 IMEG s.r.o. | Vyrobil Prolidi.cz
Kontaktní informace | Informace o inzerci | Redakce | Volná místa | Zásady ochrany o.ú. | Mobilní verze | ISSN 1803-6309
Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí článků je bez souhlasu IMEG s.r.o. zakázáno.
Tento server byl v roce 2024 podpořen Ministerstvem kultury České republiky.
smile music: spark | fakker | czech blade | musicserver | full moon | xplaylist | day after | filmserver | webglobe