Pět nejpovedenějších spoluprací multitalentovaného Yungbluda, hvězdy festivalu Rock for People

28.05.2024 08:00 - Ondřej Hricko | foto: Tom Pallant

Má za sebou tři desky, řadu křiklavých videoklipů a provází ho pověst lehce kontroverzního umělce. Jeden z hlasů současné generace se nebojí kombinovat žánry a překvapovat novými výrazy. Řeč je o Dominicu Richardu Harrisonovi známém jako Yungblud. Připomeňme si jeho nejlepší spolupráce.
Brit Yungblud patří k letošním headlinerům festivalu Rock for People. Mezi ostatními, již ostřílenými hvězdami - The Prodigy, The Offspring a Bring Me The Horizon - by se právě on mohl stát nejpříjemnějším překvapením čtyřdenní akce. V minulosti se u nás tento showman už objevil, v Hradci Králové, na jednom z největších českých festivalů, se tak ovšem stane poprvé.

Synonymem jeho tvorby je mísení žánrů a zvuků, fanoušci i kritici ho oceňují za boření zažitých hranic a bariér. Často si proto vybírá nevšední spolupráce z jiných hudebních vod. Právě na ty jsme se podívali blíže a vybrali pět takových, které opravdu stojí za pozornost.

11 Minutes (feat. Halsey & Travis Barker)

Nepravděpodobné spojení dvou světů. Tak lze označit song s populární americkou zpěvačkou Halsey, který se řadí k překvapivým a neočekávaným tvůrčím krokům Yungbluda. Originální feauturing navíc za bicími dokresluje vždy výtečný Travis Barker z Blink-182. Z nealbového singlu napsaného oběma protagonisty se stal platinový hit v Austrálii a zlatý ve Spojených státech. Hypnotický alt-pop má svou až psychedelickou melodikou schopnost uhranout posluchače. Autoři se v něm pokusili představit problémy současných vztahů.

"Jsme tak roztěkaní a soustředění na to, co nás čeká dál, že nevidíme, co je vlastně před námi. Neuvědomujeme si, jak moc něco potřebujeme, dokud nám to není odebráno," říká interpret a zároveň dodává, že píseň vypráví příběh dokonalé tragédie, která odráží moderní lásku v naší společnosti.

Za pozornost stojí i video ukazující pět fází smutku: popírání, hněv, vyjednávání, depresi a přijetí. Režíroval ho zkušený filmař Colin Tilley.


When We Die (Can We Still Get High?) (feat. Lil Yachty)

Letošní novinkou nabídl Yungblud dlouho chystanou spolupráci s rapperem Milesem Parksem McCollumem, známým jako Lil Yachty, kterou chystal už od roku 2019. Amerického kolegu využil zpěvák ve filosofující písni o tom, co následuje po životě. Klade si v ní otázky jako: "Má nebe dealera? Prodávají v něm lásku levněji než v Hollywoodu?"

Skladbu napsal po svém příchodu do New Orleans a po jejím dokončení měl jasnou vizi, že právě do ní se hodí všestranný talent zmíněného rappera. Výsledek hrající si s propojením rockového zvuku, popu a hip-hopu zaujme hitovým potenciálem a platí za jednu ze zdařilejších multižánrových fúzí.

Ostatně na spojení těchto žánrů si vylámal zuby nespočet hudebníků. O to cennější dobře napsaná a zprodukovaná "When We Die (Can We Still Get High?)" je. Zda se objeví na čtvrté desce Yungbluda, zatím bohužel nevíme.


Memories (feat. Willow)

Willow Smith, dcera hvězdného oscarového herce Willa Smitha, v jednom ze svých rozhovorů prohlásila, že nemá ráda konvenční typy lidí. Naopak ji přitahují podivíni. Snad i proto společné nahrávání s osobitým Yungbludem dopadlo výborně.

"Tato píseň je o tom, jak se zbavit minulých traumat, která jste možná zažili, a říci o nich světu," uvedl k chytlavému a emocionálního singlu Harrison.

Chemie mezi talentovanými umělci slyšitelně funguje, vokálně se oba dobře doplňují. Ženský element živelné Willow slouží jako zrcadlo k rozervanosti Yungbluda, na jehož zatím poslední - eponymní - nahrávce z roku 2002 se skladba "Memories" coby druhý singl objevila.


Original Me (feat. Dan Reynolds)

Dan Reynolds, zpěvák Imagine Dragons, se s Harrisonem vokálně střetl v sebemrskačském singlu "Original Me". V něm se oba interpreti, každý po svém, předhánějí v kritice svých osobností. Vokálně jde o výrazné, emoční, až ukřičené party s jednou rapovou vložkou. Ovšem vše se odehrává v mantinelech popu.

Yungblud si spolupráci s lídrem úspěšné formace z Las Vegas pochvaloval: "Pracovat s Danem je splněným snem. Díky naší syrové energii jsme skladbu nahráli během jediného dne."

Song si společně s klipem odbyl premiéru uprostřed newyorského Times Square, kde ho fanoušci přijali skutečně bouřlivě. Kdy jindy se v centru Big Apple prováděl crowdsurfing, nebo-li plavba na rukou? Britský umělec zkrátka umí strhnout. Navíc ukázal svou civilní tvář - premiéru videa totiž sledoval přímo se svými příznivci. Dodejme, že tuhle pecku najdeme na jeho EP "Hope For The Underrated Youth".


Obey (feat. Bring Me The Horizon)

Členové skupiny Bring Me The Horizon, další z hvězd letošního ročníku Rock for People, si na desku "Post Human: Survival Horror" pozvali právě Harrisona. Společně s ním složili písničku o utlačování a nucené poslušnosti. Konkrétně se na skladbě autorsky podepsali Yungblud, zpěvák Oliver Sykes a klávesista Jordan Fish.

Tito tři muzikanti se sešli v období pandemie a dali dohromady jemnou, elektronikou podpořenou "Obey". Zachytili v ní všechny tlaky a úzkosti, které covidová etapa přinášela. Společný singl překonal během prvních čtyřiadvaceti hodin od premiéry na YouTube první milion zhlédnutí. BMTH ho s oblibou hrají dodnes.


Připomeňme, že Yungblud vystoupí na hlavní KB stage na Rock for People v sobotu 15. června, tedy na závěr čtyřdenního programu. Jeho set pořadatelé avizovali na desátou hodinu večerní.


DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY