shop.musicserver.cz
Cage The Elephant - Neon Pill

Cage The Elephant na šesté studiovce "Neon Pill" vyprávějí i o těch nejtemnějších osobních zážitcích

Vydáno: 27.05.2024 00:00 v sekci Recenze - Kateřina Spacek | foto: RCA Records

Ke stálicím indierockové scény patří Cage The Elephant už od vydání debutového alba z roku 2008, které proslavila písnička "Ain't No Rest for the Wicked". Formace se nyní vrací po pěti letech od úspěšné desky "Social Cues" se svou už šestou řadovkou "Neon Pill".

8/10

Cage The Elephant - Neon Pill

Vydáno: 17.5.2024
Celkový čas: 38:39

Skladby: HiFi (True Light, Rainbow, Neon Pill, Float Into The Sky, Metaverse, Out Loud, Ball and Chain, Good Time, Shy Eyes, Silent Picture, Same, Over Your Shoulder.

Vydavatel: RCA Records

Vzpomíná si někdo na dobu, kdy byli Cage The Elephant jednou z nejhranějších kapel na internetovém rádiu Indie Pop Rocks!? Na přelomu let 2010 a 2011 se v žánrové komunitě nenašel snad nikdo, kdo by se nerozplýval nad indie hymnami "Shake Me Down" nebo "Aberdeen", které vzešly ze druhé studiovky "Thank You, Happy Birthday". Na tomto počinu dala skupina jasně najevo, kterým směrem se chce ubírat. Koneckonců nejspíš právě zmíněná "Shake Me Down" se většině fanoušků vybaví při vyslovení názvu téhle partičky.

Nyní přicházejí Sloni se svým již šestým albem "Neon Pill". A už po uvedení prvních singlů nemohl nikdo pochybovat o tom, že Cage The Elephant jsou skutečně zpátky.

Potvrzuje to hned úvodní track "HiFi (True Light)", který zní docela letně a frontman Matt Shultz v něm dává najevo svůj hudební rozmach. Místy písnička působí jako zaseklá deska, což je ale pochopitelně záměrem, a chytlavý refrén vás chtě nechtě donutí k tanci. V podobně odlehčeném duchu se nese i následující "Rainbow". Snad dokonce vzdáleně připomíná Arctic Monkeys a jejich slavný hit "Why'd You Only Call Me When You're High". A to nejen zvukem, ale i textem. Že by se snad formace nechala inspirovat dalšími alternativními velikány?

V titulním singlu vynikají kytary Nicka Bockratha, muzikanti se zde vracejí ke svému starému zvuku. Song složil sám Shultz asi rok před svým zatčením za držení zbraně v New Yorku a následnou hospitalizací. V té době se ještě navíc potýkal s paranoiou - údajně si myslel, že někdo manipuluje s jeho léky a snaží se ho otrávit.

Ani následující "Float Into The Sky" nepatří k veselejším skladbám. Odrážejí se v ní depresivní stavy, a to hlavně ve druhé půlce třetí minuty, v níž dojde k propadu a emotivnímu sólu. Tento moment může v někom probudit chuť křičet, zabořit obličej do polštáře nebo dokonce demolovat věci pod tíhou nepředstavitelné frustrace, kterou frontman procházel ve svých nejtěžších chvílích.

Jedno se Cage The Elephant musí nechat: partička dokáže perfektně vyjádřit všechny nahromaděné emoce několika tóny. Třeba jako ve svižné "Metaverse", ve které přichází čas setřást všechno špatné a dojít k uvědomění, že většina lidí hledá útočiště na sociálních sítích. Nepochybně se tak ale vzdaluje od všeho pravého - od skutečných lidských vztahů, opravdových životních zážitků, ale dokonce i od své podstaty bytí.

Po klavírním singlu "Out Loud" pokračuje krasojízda songem "Ball and Chain", který se pyšní nakažlivou basovou linku. Svým způsobem je to tak trochu mix The Strokes a Kasabian, který se opravdu povedl a nabízí pestrou hudební paletu.

"Good Time" posluchače hází na počátek kariéry Cage The Elephant, takže na moment můžete nabýt dojmu, že jste možná zabloudili na eponymní debut. Basová linka "Shy Eyes" pak zase pro změnu připomíná basy Nikki Monninger z neméně slavných Silversun Pickups. Tento nástroj vyniká i v refrénu následující "Silent Picture".

Závěrečný track "Over Your Shoulder" začíná pomalým kytarovým sólem, ke kterému se pozvolna přidávají bicí, Mattův vokál a další instrumenty. Svým způsobem písnička připomíná pochod na ulici - uprostřed silnice kráčí jeden člověk a postupně se k němu připojují další a další, aby všichni sdíleli ten samý vibe. Nicméně platí zde jedno pravidlo: neohlížet se přes rameno.

Z dvanáctky skladeb, která se stopáží vejde pod čtyřicet minut, je cítit sevřenost materiálu a profesionalita celé kapely. Ta se na "Neon Pill" vrací nejen ke svému staršímu zvuku, ale také se pouští cestou vyprávění ne zrovna šťastných událostí, s nimiž se museli hudebníci vyrovnat. V některých písních se americká partička zaměřuje na neoprávněné držení zbraně Matta Shultze a jeho bludy, kterými trpěl kvůli užívání léků.

Cage The Elephant, kteří za předešlou nahrávku "Social Cues" získali Grammy pro nejlepší rockové album, na "Neon Pill" dokazují, že do starého železa nepatří ani omylem. Rockeři z Kentucky také tentokrát dávají dost jasně najevo, že mají stále co nabídnout. Zvukově se jedná o rozmanitý počin, na kterém dostává prostor každý člen této indie formace: ať už se jedná o basové linky Daniela Tichenora, kytarové riffy Nicka Bockratha, případně povedené texty, na nichž se podíleli všichni. Tato šestice zkrátka pořád ví, jak dělat povedenou hudbu.

DOPORUČENÉ ČLÁNKY
Rock for People - Den čtvrtý, Park 360, Hradec Králové, 15.6.2024
Naživo: Závěr Rock for People patřil Pendulum, Bombay Bicycle Club, The Darkness a dalším. Přinášíme i Top 10 toho nej z festivalu Tak je to za námi. Hradecká hudební přehlídka ve svém devětadvacátém ročníku udělala skoro všechno správně, znovu jí obrovsky přálo štěstí a ještě nedávno naprosto nemyslitelných více jak 40 tisíc fanoušků se domů... čtěte zde
Vydáno: 17.06.2024 13:08 v sekci Naživo
Aurora - What Happened to the Heart? 9/10
Recenze: Bojovnice ve stříbrné zbroji Aurora se ptá: "What Happened to the Heart?" Kvalitou se novinka vyrovná zpěvaččinu debutu Roztančená, rozhekaná a rozjařená Aurora se dva roky po desce "The Gods We Can Touch" vrací s novým materiálem. Už dříve zveřejněné singly naznačily, že norská zpěvačka je znovu ve formě. A to se potvrdilo: vydává ze sebe to... čtěte zde
Vydáno: 17.06.2024 00:00 v sekci Recenze
Yungblud, Rock for People, Park 360, Hradec Králové, 15.6.2024
Naživo: Nezastavitelný Yungblud na Rock for People dokázal, že i nejmladší generace má své velké rockové hvězdy Poslední den, poslední headliner. Další ročník festivalu Rock for People je u konce a v jeho závěru dostala prostor možná překvapivá hvězda - šestadvacetiletý Yungblud, který se do Česka vrátil po dvou letech. Jak se s touto úlohou... čtěte zde
Vydáno: 16.06.2024 11:28 v sekci Naživo
DIIV - Frog In Boiling Water 9/10
Recenze: DIIV se na velice povedeném a temném albu "Frog In Boiling Water" ptají, zda jste taky žába ve vroucí vodě Americká čtveřice DIIV se po pěti letech tvůrčího mlčení vrátila, aby posluchačům naservírovala svůj dosud nejtemnější počin. Ponurá deska "Frog In Boiling Water", plná metafor a shoegazeového zvuku, v mnohém následuje... čtěte zde
Vydáno: 16.06.2024 09:46 v sekci Recenze
Rock for People - Den třetí, Park 360, Hradec Králové, 14.6.2024
Naživo: Třetí den se na Rock for People loučili Sum 41, davy přitáhl herec Keanu Reeves Rock for People se sice přelomil do své druhé půlky, přesto nebyl důvod ke smutku. Páteční program totiž nabídl skutečně silnou sestavu plnou velkých hvězd, ale i celé řady žhavých jmen. Kdo potěšil a kdo naopak zklamal?... čtěte zde
Vydáno: 15.06.2024 15:51 v sekci Naživo
SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY
- Video: Cage The Elephant představují v úzkostném klipu "Neon Pill" příběhy zlomených existencí (24.05.2024 15:22)
- Nové desky 20/2024 - od Billie Eilish přes Slashe po Zayna (22.05.2024 11:00)
- Video: Silversun Pickups v temném klipu "We Won't Come Out" míří do drsné ledové krajiny (21.04.2024 16:41)
- Audio: Kasabian působí v novince "Coming Back To Me Good" naprosto tuctově (17.04.2024 12:53)
- Video: Cage The Elephant retro klip ke "Good Time" poskládali ze záběrů roztančených lidí užívajících si života (14.04.2024 14:38)
- Video: Silversun Pickups představují videoklip "Stay Down (Way Down)", který je estetickou indie podívanou (22.03.2024 11:35)
- Audio: Cage The Elephant dojemným singlem "Out Loud" vzdávají poctu otci bratrů Shultzových (04.03.2024 10:42)
- Video: Kasabian ohlašují vydání dalšího alba leteckým klipem "Call" (24.02.2024 15:34)
- Audio: Cage The Elephant se vracejí s jednoduchou, ale funkční peckou "Neon Pill" (21.01.2024 11:58)
- Audio: Silversun Pickups předělali "Move On Fast" od Yoko Ono. Jejich verze je stejně energická jako originál (31.07.2023 13:06)

ALBUM TÝDNE 25/2024

Aurora
What Happened to the Heart?

Roztančená, rozhekaná a rozjařená Aurora se dva roky po desce "The Gods We Can Touch" vrací s novým materiálem. Už dříve zveřejněné singly naznačily, že norská zpěvačka je znovu ve formě. A to se potvrdilo: vydává ze sebe to nejlepší, aby v dnešní válkami a nenávistí zmítané době zažehla pochodeň naděje.

9/10

NEJČTENĚJŠÍ ČLÁNKY (za poslední týden)

FILMSERVER.CZ PÍŠE

FULLMOONZINE.CZ PÍŠE

SPARK PÍŠE

CO, KDY, KDE   (doporučujeme)

Po 17.06.
Alice Cooper (US) (enteria Arena, Pardubice)
Po 17.06.
Ty Segall (US) (Roxy, Praha)
Čt 20.06.
Metronome 2024 (Výstaviště, Praha)
Pá 21.06.
Metronome 2024 (Výstaviště, Praha)
So 22.06.
Metronome 2024 (Výstaviště, Praha)
Út 25.06.
The Gaslight Anthem (US) (SaSaZu, Praha)
St 03.07.
Rod Stewart (UK) (O2 Arena, Praha)
St 03.07.
Beats For Love (Dolní Vítkovice, Ostrava)
Čt 04.07.
The Smashing Pumpkins (US) (O2 Universum, Praha)
Ne 07.07.
Laid Back Country Picker (US) (Café V Lese, Praha)

» zobrazit všechny akce «

OBLÍBENÍ INTERPRETI (za poslední týden)

The Prodigy Justin Bieber Vladimír Mišík Prince Parkway Drive Sia mp3.com Rush Bring Me The Horizon Bono Avril Lavigne Taylor Swift Kabát Beyoncé Mirai Lucie Vondráčková Billie Eilish Queen Lady Gaga Adele
filmserver.cz na Facebooku filmserver.cz na Twitteru filmserver.cz na LinkedIn filmserver.cz na YouTube
musicserver.cz - hudba od začátku do konce
©2010-2024 IMEG s.r.o. | Vyrobil Prolidi.cz
Kontaktní informace | Informace o inzerci | Redakce | Volná místa | Zásady ochrany o.ú. | Mobilní verze | ISSN 1803-6309
Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí článků je bez souhlasu IMEG s.r.o. zakázáno.
Tento server byl v roce 2024 podpořen Ministerstvem kultury České republiky.
smile music: spark | fakker | czech blade | musicserver | full moon | xplaylist | day after | filmserver | webglobe