shop.musicserver.cz
Nabitý program Colours of Ostrava 2024 vyvrcholí hvězdnou sobotou

Nabitý program Colours of Ostrava 2024 vyvrcholí hvězdnou sobotou

Vydáno: 06.03.2024 12:03 v sekci Tiskové zprávy - Tisková zpráva | foto: Benjamin Vnuk
Letošní Colours of Ostrava nabídnou nejsilnější sobotní line-up ve své historii. K dosud ohlášeným hvězdám, mezi které se řadí superproducent James Blake, uhrančivý písničkář Dennis Lloyd, nejoriginálnější kapela brazilského Sao Paula Bixiga 70, zpěvačka kultovního soundtracku Pána prstenů Emilíana Torrini či legendární Infected Mushroom, nyní přibývají nová jména: švédská popová senzace Zara Larsson (na snímku), dancehallová ikona z Jamajky Sean Paul a americké duo Sofi Tukker. Silný sobotní program uzavře předchozí dny, v nichž vystoupí kalifornští rockeři Queens of the Stone Age, popová hvězda Sam Smith a legendární muzikant Lenny Kravitz. Festival dále nabídne jedinečné hudební projekty z více než třiceti zemí, novou New York City stage, divadelní představení i další bohatý program včetně Mezinárodního diskusního fóra Meltingpot s více než 250 inspirativními řečníky. Letošní 21. ročník Colours of Ostrava proběhne od 17. do 20. července v unikátní industriální oblasti ostravských Dolních Vítkovic. Veškeré informace o něm jsou k nalezení na oficiálním webu festivalu.

"Na výběru kapel si necháváme každoročně velice záležet, tentokrát se nám nicméně podařilo vidět více než 80 % vystupujících na vlastní oči naživo ještě před bookingem. Věřím, že i díky tomu jsme sestavili opravdu silný line-up, o čemž svědčí 19 Grammy a 68 nominací na toto hudební ocenění, které mají naši interpreti na kontě," říká k letošní dramaturgii umělecká ředitelka festivalu Colours of Ostrava Zlata Holušová a pokračuje: "Nesmírně nás těší i obsazení řečníků na fóru Meltingpot. Hosté, kteří přijali naše pozvání, jsou kapacitami ve svých oborech a zároveň inspirativními lidmi s cenným know-how v oblastech, na něž se letos zaměřujeme. Kromě zdraví, dlouhověkosti a biohackingu jsou to vize pro budoucnost, rozličné pohledy na AI, ale i na měnící se společnost kolem nás. Nově navíc představíme intimní scénu pro sdílení příběhů a lidské moudrosti - Vypravěčský stan."

Na sedmi hudebních scénách vystoupí více než sedmdesát zahraničních kapel a přes třicet domácích jmen. Kromě množství zastoupených zemí je unikátní také výčet žánrů, mezi nimiž nechybí world music, rock, blues, pop, elektronika, neoklasika, punk, jazz, hip hop, soul, funk, reggae či dancehall. "Baví nás objevovat zajímavá jména napříč různými hudebními žánry a obzvlášť velkou radost máme z umělců, které uvádíme v Česku vůbec poprvé. Při pohledu na aktuální line-up je takových kapel více než polovina, z hvězd jsou to Sam Smith, Khruangbin, James Blake, Bat for Lashes nebo Sean Paul," vypočítává dramaturg festivalu Filip Košťálek.

Festival Colours of Ostrava nabídne hudební program na dvou hlavních open-air scénách. Novinkou je T-Mobile stage pojmenovaná po novém generálním partnerovi. "Loni poprvé byl T-Mobile technologickým partnerem festivalu a je nám velkým potěšením oznámit, že se takto významná společnost teď stává partnerem generálním. Věřím, že díky tomuto propojení budeme moci dál zkvalitňovat nejen program festivalu," uvedl Jan Jírovec, investiční partner skupiny Rockaway Capital, která vstoupila do Colours of Ostrava v roce 2022.

"Máme velkou radost, že po loňském pilotu můžeme i letos přinést naše špičkové moderní technologie do prostředí festivalu Colours, který se pevně usadil mezi hlavní letní multižánrové hudebně-kulturní akce v Evropě. Věříme, že díky naší spolehlivé konektivitě s rychlou, bezpečnou a spolehlivou sítí si zákazníci užijí nejen komfortní cashless systém, ale i několikadenní hudební nálož opět na sto procent a budou ji sdílet i se svými nejbližšími. Pro naše zákazníky přinášíme pochopitelně řadu výhod v mobilní aplikaci v sekci Magenta Moments, kde na ně již brzy bude čekat v rámci této hudební akce super překvapení. Těšíme se, že se setkáme nejen u T-Mobile stage," uvedl Pavel Hadrbolec, finanční ředitel T-Mobile Czech Republic a Slovak Telekom.

Již tradičním partnerem další open-air scény Colours of Ostrava je Česká spořitelna, která je součástí festivalu již od samého počátku, tedy 21 let. "Jsme rádi, že můžeme být nejen finančním ale také obsahovým partnerem festivalu. Pro návštěvníky Colours letos chystáme speciální George zónu, v níž budou moci vychutnat nejenom speciální hudební program a dobře zásobený bar, ale zejména novou digitální instalaci, zaměřenou na kyberbezpečnost, protože toto téma se setkalo s velkým ohlasem ze strany návštěvníků již loni," uvedl mluvčí České spořitelny Filip Hrubý.

Kromě zmíněných dvou hlavních scén se program odehraje na Orlen Drive stage, nesoucí jméno taktéž po generálním festivalovém partnerovi, skupině Orlen Unipetrol. "Podruhé se stáváme generálním partnerem festivalu Colours of Ostrava a pokračujeme v této významné spolupráci. Jako největší společnost střední a východní Evropy s mezinárodní působností spojujeme svou sílu s akcí, která již Českou republiku přerostla svou velikostí i kvalitou. Festival si získal popularitu nejen v České republice, ale má také mnoho fanoušků v zahraničí, včetně trhů jako jsou Polsko, Slovensko, Maďarsko a Rakousko. Všude tam působí i naše skupina Orlen, takže je logické, že festival podporujeme. Díky partnerství prezentujeme naši značku, produkty a služby ideálnímu mixu našich zákazníků. Vedle finanční podpory zajišťujeme festivalu i dodávky pohonných hmot. Na Orlen Drive stage představíme vycházející talenty a v areálu festivalu budeme nabízet naši kávu a portfolio produktů naší privátní značky Stop Cafe," sděluje Jakub Kosmowski, ředitel marketingu a sponzoringu skupiny Orlen Unipetrol.

Specifikem Orlen Drive stage je zaměření na kapely vyznávající energický, divoký a syrový zvuk. Naopak Vítkovice Gong stage v multifunkční aule zprostředkuje zklidněné, soustředěné a hluboké hudební zážitky. Na Full Moon stage pak návštěvníci pro změnu nasají to nejaktuálnější ze současné alternativní zahraniční i domácí hudební produkce. Své pevné místo na festivalu mají také tuzemští umělci. Mezi dosud ohlášeným interprety jsou například Mig 21, Lenny, D.Y.K., Tata Bojs, Aneta Langerová, Bratři, Bratři Ebenové, Emma Smetana & Jordan Haj nebo Lake Malawi.

Již posedmé se po boku festivalu Colours of Ostrava uskuteční mezinárodní diskusní fórum Meltingpot. Na 11 scénách vystoupí přes 250 inspirativních řečníků věnujících se rozmanitým vědním oborům (lékařství, psychologii, ekonomii, politice, literatuře či umění), ale též dlouhověkosti, osobnímu rozvoji, pohybu, životnímu stylu, intimitě nebo podnikání. Mezi přední zahraniční hosty patří profesor psychologie a behaviorální ekonomie Dan Ariely, spisovatel Irvine Welsh, fyzička a generální ředitelka CERNu Fabiola Gianotti, astronautka Meganne Christian či odborník na AI Robert E. Smith. Z českých osobností je to například psychiatr Jiří Horáček, lékař Marek Dvořák, náčelník Generálního štábu Armády České republiky Karel Řehka, fyzička Dana Drábová, lékař Tomáš Šebek, ultramaratonec Miloš Škorpil nebo spisovatelka Kateřina Tučková.

Hlavním tématem fóra zůstává zdraví, dlouhověkost a biohacking. Ročník 2024 se navíc zaměří na mentální zdraví, mezilidské vztahy a intimitu. Chybět nebudou ani novinky z oblasti technologií a AI, vědy, vzdělávání i osobního rozvoje. To vše doplní bohatý umělecký program. Vstupenka na Colours of Ostrava zároveň platí i jako vstup na Meltingpot. Návštěvníci, kteří chtějí získat maximum informací a kontaktů a kromě zaručeného vstupu na přednášky svých oblíbených řečníků mají zájem o osobní setkání v neformální atmosféře festivalové konference, se mohou již druhým rokem stát členem exkluzivního Meltingpot Klubu.

K výrazným letošním novinkám fóra Meltingpot patří New York City stage, kterou grantem podpořilo Velvyslanectví USA v České republice. Konceptem pořadatelé volně navazují na oblíbenou newyorskou scénu fungující v letech 2010 a 2011 ještě v areálu na Černé louce. Verze 2024 má podobu exkluzivního a komfortního šapitó a návštěvníci jej najdou naproti Fresh stage. Prostory uvnitř budou řešeny stolovým uspořádáním s kapacitou téměř 400 sedících lidí a možností rezervace na probíhající koncerty a show. "Snažíme se na Colours vracet intenzivní a intimní zážitky, což je jedna z věcí, kterou se chceme odlišovat od jiných festivalů. A když jsme hledali vhodnou formu, jak této osobnější atmosféry dosáhnout, legendární New York stage pro nás byla jasnou volbou. Na původní koncept částečně navazujeme, zároveň ho ale rozvíjíme tak, aby souzněl s naším aktuálním směřováním," vysvětluje ideu záměru Zlata Holušová.

New York City stage uvede například Jose Jamese, uznávaného jazzového umělce pro hip-hopovou generaci a ikonu newyorské klubové scény. Další tváří je Cédric Hanriot, absolvent Fulbrightova stipendia na Berklee a spolutvůrce alba Beautiful Life, které obdrželo Grammy. Speciální DJ set zde také odehraje vizionář elektronické hudby James Blake. Kromě muziky se tato nová scéna stane i dějištěm rozmanitých show. Své kouzelnické mistrovství předvede duo Sigfried & Joy proslulé inovativními představeními, v nichž snoubí triky s vyprávěním příběhů, zábavou i uměním. "Svým jedinečným přístupem ke kouzlení zaujali publikum po celém světě včetně nejsledovanější americké talentové show. Jejich vystoupení dokonce dobyla pódia v Las Vegas," doplňuje Zlata Holušová. Program na New York City stage bude částečně v režii BUMBUM Comedy clubu Štěpána Kozuba, který se stane kurátorem čtyř podvečerních show plných humoru a stand-upu. Od středy do soboty se na pódiu vystřídají Nikola Džokič, čtveřice Jakub Zitron Ťapák, Jakub Gulík, Ivan Kostra a Matej Makovický, dále Jaroslav Cerman a nakonec Dirty combo: Velmajster & Fučo.

Další novinkou fóra Meltingpot je Vypravěčský stan, v němž se návštěvníci mohou zastavit, zpomalit a zaposlouchat do příběhů lidí, kteří chtějí předat své zkušenosti spojené s přírodní moudrostí, dědictvím našich předků, poznáváním světa uvnitř sebe i okolo. Své zážitky budou vyprávět čeští i zahraniční hosté, kromě lékařky Heleny Máslové například léčitel a ochránce přírody i indiánské kultury Agustin Allpa Grefa či zen-buddhistický mnich a japonský producent Yogetsu Akasaka. Vypravěčský stan je autorským projektem Terezy Kai, jako malá ochutnávka k němu postupně vzniká osm podcastů - série běží od listopadu loňského roku a každý měsíc je zveřejněn nový díl. "Jelikož ostatní scény fóra Meltingpot se většinou zabývají aktuálními tématy, nejnovějším vývojem různých oborů nebo dokonce vizemi budoucnosti, Vypravěčský stan chce naopak využít příběh, což je nosná síla naší moudrosti a motivace už od dětství. Scéna bude v uzavřeném stanu, abychom vytvořili v rámci možností festivalu klidný a bezpečný prostor pro sdílení a nerušený poslech," vysvětluje pojetí nové scény Zlata Holušová.

Letos podruhé se prostřednictvím Cacao stage návštěvníci ocitnou na pobřeží azurových moří Střední Ameriky a budou mít příležitost zažít taneční a pohybové workshopy, intimní hudební vystoupení i přední světové DJs nebo hudebníky z žánru organic electronic. "Nabídneme nové dekorace, mnohem více písničkářů a ještě nabitější line-up," naznačuje Filip Košťálek některé novinky Cacao stage. V rozšířené verzi se představí také výstavní a prodejní zóna Biohacking expo tvořená společnostmi, které se věnují zdraví, výkonnosti a dlouhověkosti. "Biohacking Expo je letos mnohem barevnější, zážitkovější a interaktivnější. Návštěvníci si na vlastním těle vyzkoušejí některé longevity hračky a trendy nebo si za pomoci speciálních přístrojů mohou otestovat svou kondici i biologický věk. Probíhat budou také workshopy s fyzioterapeuty zaměřené na diagnostiku nohou i způsobu chůze," jmenuje některá z letošních lákadel Zlata Holušová.

Představení se odehrají na třech scénách - kromě Vítkovice Gong stage jsou to nově Europe stage a New York City stage. Jednou z velkých divadelních událostí bude inscenace "Marta", za níž stojí tvůrčí tým scenáristky a producentky Daniely Sodomové a režisérky Adély Laštovkové Stodolové. Za hlavní roli v recitálu inspirovaném příběhem Marty Kubišové získala herečka a zpěvačka Hana Holišová cenu Thálie. Avšak neméně famózní je i Berenika Kohoutová, jež s Holišovou v představení alternuje. Z jiného ranku je "The Legends of Lunetic" z dílny pražského divadla NoD, které nabídne humornou dokumentární divadelní sondu do dětství a dospívání v devadesátých letech, v níž ožívá jedna z legend této doby, kapela Lunetic. Dalším pozoruhodným počinem jsou "Kmeny 2.0" Dana Bárty, Ondřeje Havlíka alias En.Dru a Jena Hovorky. Tato trojice tvoří unikátní hudební složku inscenace, do níž improvizují umělci z Losers Cirque Company.

Divadelní program Colours of Ostrava 2024 ale přináší mnohem více - unikátní experiment s názvem 5:59 na scéně, v němž průkopnice podcastu Lenka Kabrhelová kombinuje tento žánr s animací, ilustracemi a živou hudbou. V Miss Americe v podání vůdčí osobnosti českého pohybového divadla Miřenky Čechové vznikla jedinečná inscenace o New Yorku. Radim Vizváry předvede svůj fenomenální pantomimický výkon v představení "Sólo", za které získal Thálii. Vystoupí také úspěšné divadelní soubory Vosto5 (Stanďardní kabaret), Husa na provázku (Pravidla bincárny), Ztracená existence (Dentální rapsodie) a mnoho dalších.

Informace ke vstupenkám: Prodej limitované edice vstupenek za cenu 3 990 Kč skončí o půlnoci 31. března 2024. Čtyřdenní a jednodenní vstupenky jsou k dostání na www.colours.cz a v síti GoOut. Děti do 140 cm mají vstup zdarma, nad 140 cm a do 15 let lze zakoupit zvýhodněné vstupné. Cena pro klienty České spořitelny činí 3 490 Kč, držitelé karet ISIC, IYTC, ITIC či ALIVE mají slevu 600 Kč z aktuální ceny čtyřdenní vstupenky. Senioři nad 65 let pak v sobotu vstup zdarma.


NÁZORY

DOPORUČENÉ ČLÁNKY
Berenika Kohoutová - Hot or not? 7/10
Video: Berenika Kouhoutová v "Hot or not?" řeší ne/dokonalost a odtajňuje těhotenství Zpěvačka a herečka Berenika Kohoutová představuje po delší době provokativní singl "Hot or not?" pojednávající o zdánlivě dokonalém životě, který tak rádi prezentujeme na sociálních sítích. Ale ne vše pozlátko je takové, jak... čtěte zde
Vydáno: 26.04.2024 16:30 v sekci Audio / Video | Video
Anna K., Forum Karlín, Praha, 25.4.2024
Naživo: Anna K. provedla Forum Karlín uhrančivým "Údolím včel" Anna K. se do pražského Fora Karlín vrátila po šesti letech. Příjemně zaplněnému prostoru představila většinu ještě stále nového alba "Údolí včel", které jí přišel pomoct pokřtít Michal Suchánek. Zazněly samozřejmě také... čtěte zde
Vydáno: 26.04.2024 08:48 v sekci Naživo
Jana Kirschner - Přestala jsem se hnát za úspěchem
Rozhovory: Jana Kirschner - Přestala jsem se hnát za úspěchem Do příběhu nového alba Jany Kirschner "Obyčajnosti" významně promluvila pandemie. V Londýně žijící zpěvačka totiž trpěla nedostatkem kontaktu se svými blízkými ze Slovenska, které dle svých slov neviděla rok. Tvorba písní pro... čtěte zde
Vydáno: 25.04.2024 15:30 v sekci Publicistika | Rozhovory
Pohled do českých hitparád - 16. týden 2024
Český albový žebříček ovládla Yzomandiasova "Paranoia" První desítka tuzemské albové hitparády zůstává i nadále v obležení rapu pro mladou generaci. Obvyklého lídra Viktora Sheena tentokrát v čele vystřídal Yzomandias s novinkou v podobě EP "Paranoia". Popový prapor drží Mirai a... čtěte zde
Vydáno: 25.04.2024 07:30 v sekci Novinky | České hitparády
Tereza Vítů - Zůstaň 7/10
Video: Někdy potěší, že herečky začnou zpívat. Jako třeba Tereza Vítů ve skladbě "Zůstaň" Když se nějaká modelka, moderátorka, nebo (díky bohu alespoň) herečka rozhodne vedle své hlavní profese pustit také na hudební dráhu, většinou to nedopadne dobře. Devět z deseti podobných pokusů zůstane pouze v naší interní... čtěte zde
Vydáno: 24.04.2024 16:00 v sekci Audio / Video | Video
SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY
- Orlen je opět generálním partnerem Colours Of Ostrava. Festival nabídne polské umělce i soutěž pro kapely (10.04.2024 12:39)
- Fotogalerie: Zara Larsson předvedla kvality švédského elektropopu (11.03.2024 10:58)
- Naživo: Zara Larsson byla v Praze špičková! (07.03.2024 20:35)
- Minirecenze: "Venus" Zary Larsson je jen dalším kouskem do její průměrné sbírky (24.02.2024 09:00)
- Nové desky 6/2024 - od Thoma Artwaye přes Zaru Larsson po Ushera (14.02.2024 21:31)
- Colours 2024 nabízí pestrý program z celého světa včetně rockové legendy Lennyho Kravitze. Od února vstupenky zdražují (26.01.2024 10:42)
- Audio: Zara Larsson v popovém nářezu "You Love Who You Love" varuje před toxickými vztahy (23.01.2024 08:08)
- Nové desky 48/2023 - od Petera Gabriela přes Miku po Lucii Vondráčkovou (06.12.2023 21:00)
- Lenny Kravitz zahraje na Colours of Ostrava (01.12.2023 11:01)
- Colours of Ostrava přivezou Queens of the Stone Age (15.11.2023 11:02)

ALBUM TÝDNE 17/2024

Mark Knopfler
One Deep River

Po nejdelší pauze mezi sólovými alby - konkrétně po šesti letech - je tu nezaměnitelný zpěvák a kytarista Mark Knopfler se svou desátou deskou "One Deep River". A jak se dalo čekat, všechno je u něj jako vždy na svém místě, nic se nezměnilo. Díkybohu.

8/10

NEJČTENĚJŠÍ ČLÁNKY (za poslední týden)

FILMSERVER.CZ PÍŠE

FULLMOONZINE.CZ PÍŠE

SPARK PÍŠE

CO, KDY, KDE   (doporučujeme)

St 08.05.
Tate McRae (US) (Forum Karlín, Praha)
So 11.05.
Rammstein (DE) (Letiště Letňany, Praha)
Ne 12.05.
Ari Abdul (US) (Rock Café, Praha)
St 15.05.
30 Seconds To Mars (UK) (Sportovní hala FORTUNA, Praha)
St 15.05.
Willie & The Bandits (UK) (Zasekávák, Praha)
Čt 16.05.
The Matt Schofield Trio (UK) (Palác Akropolis, Praha)
Čt 16.05.
Danny Brown (US) (Roxy, Praha)
Čt 16.05.
Akon (US) (Forum Karlín, Praha)
So 18.05.
King Gizzard & The Lizard Wizard (AU) (Forum Karlín, Praha)
Út 21.05.
Reverend Peyton’s Big Damn Band (US) (Lucerna Music Bar, Praha)

» zobrazit všechny akce «

OBLÍBENÍ INTERPRETI (za poslední týden)

Justin Bieber The Prodigy Prince Vladimír Mišík Taylor Swift Kabát Queen Adele Sia Rush Beyoncé Bono U2 AC/DC Mirai Lady Gaga Dua Lipa Liam Gallagher Linkin Park Imagine Dragons
filmserver.cz na Facebooku filmserver.cz na Twitteru filmserver.cz na LinkedIn filmserver.cz na YouTube
musicserver.cz - hudba od začátku do konce
©2010-2024 IMEG s.r.o. | Vyrobil Prolidi.cz
Kontaktní informace | Informace o inzerci | Redakce | Volná místa | Zásady ochrany o.ú. | Mobilní verze | ISSN 1803-6309
Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí článků je bez souhlasu IMEG s.r.o. zakázáno.
Tento server byl v roce 2023 podpořen Ministerstvem kultury České republiky.
smile music: spark | fakker | czech blade | musicserver | full moon | xplaylist | day after | filmserver | webglobe
Zavřít reklamu