shop.musicserver.cz
Dvacet nejlepších domácích desek roku 2023 podle musicserveru (10-6)

Dvacet nejlepších domácích desek roku 2023 podle musicserveru (10-6)

Vydáno: 29.01.2024 19:00 v sekci Publicistika - Redakce | foto: Jaroslav Hrách

Krize - nekrize, války - neválky, ať už se loni děly jakékoliv sr*čky, jedno zůstalo: hudba. A že jí v roce 2023 vyšla pěkná hromada! Dvacet redaktorů a redaktorek musicserveru by ocenilo celkem bezmála sto domácích (českých a slovenských) desek. Tohle je finální dvacítka a příčky 10 až 6.

zahraniční desky: 40-31 | 30-21 | 20-11 | 10-1
domácí desky: 20-16 | 15-11 | 10-6 | 5-1


10. Sunnbrella - Heartworn

Sunnbrella - Heartworn
David Žbirka musel přípravu debutové desky svého projektu Sunnbrella odložit, respektive zpomalit, protože pracoval na albu "Posledné veci" svého otce. O to více ale nahrávku "Heartworn" vypiloval. I když ji nepřipravoval úplně sám (k ruce mu byl hlavně Patrick James Fitzroy), je přece jen jejím základním stavebním kamenem. Naskládal na ni působivou sbírku dreampopových písní, které občas halí do shoegazeového hávu, a i když pro silné melodie nejde daleko, zůstává pro něj nejdůležitější atmosféra. Někdy se tak nedočkáme refrénu a jindy dokonce ani slov. Některé skladby, jako třeba závěrečná "Patina XL", působí jako něco, do čeho se v Česku pustí jen málokdo. "Heartworn" tak nejlépe působí jako celek od začátku do konce. Žbirkovi na jeho prvotině nechybí muzikálnost, profesionalita ani chuť experimentovat. (Honza Balušek)


Tip Dana Hájka: Petra Hermanova - In Death​​​'s Eyes

Petra Hermanova - In Death​​​'s Eyes
Fiordmoss jsou uzavřenou kapitolou a Petra Hermanova si dlouho myslela, že se k hudbě ani nevrátí. Vše se změnilo, když zemřel její otec. Pustila se do zkoumání nábožensky orientovaných témat okolo smrti a jako určité pomocníky si vzala svou sbírku autoharf. "In Death​​​'s Eyes" tak rezonuje na pomezí sakrální hudby a folku. Autorka se noří do hloubky zkreslených dronů a až symbolicky andělských chorálů. Kromě zvuku zmíněných autoharf je na desce ke slyšení hned několik varhanních improvizací, v "Two Deaths" pak hostuje varhaník Denny Wilke. Devítipoložková kolekce vás dokáže vtáhnout do zcela jiného světa, místy hodně potemnělého, ale vždy impozantně charismatického, plného naděje a snahy vyrovnat se s rozčarováním, které přináší odchod blízkého člověka. Dalším poznávacím znamením je důmyslnost jednotlivých instrumentací, které Petra dotvářela postupným vrstvením. "In Death​​​'s Eyes" není snadno stravitelnou nahrávkou, vyžaduje posluchačovu pozornost, odměnou mu ale bude výrazný kontrapunkt mezi krásou, bolestí a tím, co Hermanova do jednotlivých kompozic chtěla vložit.


9. Pan Lynx - Kdo se bojí, musí do lesa

Pan Lynx - Kdo se bojí, musí do lesa
Dlouho to bublalo pod povrchem, než se tajemný Pan Lynx vynořil s debutovou deskou. Multitalent Michal Skořepa si se svým alter-egem dal záležet a je to cítit a vidět v každém aspektu alba. Už jen výběr hostů je rafinovaný. Kocáb a Pavliček jsou trefnou volbou a přiznáním, že Pan Lynx do svých hudebních kouzel přilil výběrovské ingredience. S Wohnouty se zase v "Parawolizovaným" směle poměřuje s dětinskou vyšinutostí. Navíc tu máme geniální grafický doprovod, vizuálně úchvatné klipy a precizní zvuk. "Kdo se bojí, musí do lesa" je jeden z nejpozoruhodnějších domácích rockových počinů poslední doby a atraktivní hračkou pro všechny hudební fajnšmekry. (Ondřej Hricko)


8. Tereza Hrabini - Přerod

 Tereza Hrabini - Přerod
Uhrančivý. Tak se dá jedním slovem popsat albový debut Terezy Hrabini. Brněnská písničkářka se na něm mimo jiné spojila s Tomášem Tkáčem jakožto producentem a Evou Černou, s níž se podělila o texty. "Přerod" netrvá ani půl hodiny, ale autorka na něm zvládne od a cappella intra "Kai kai kai" a více alternativních kusů přejít přes skladbu "Hledání stromu", ovlivněnou indickou hudbou, až po popový refrén v titulním songu. Během těch tří desítek minut však ukazuje, jak svébytná a originální skladatelka a zpěvačka je. Až na výjimky nenabízí písně, které si s ní budete zpívat, dokáže vás však do nich plně ponořit a přinutí vás vychutnat si jejich krásu. Intimní akustika se tu proplétá s rafinovanou elektronikou a společně dávají nahlédnout do duše této muzikantky. (Honza Balušek)


Tip Hany Bukáčkové: Vesna - Muzika Slavica

Vesna
Ženská kapela Vesna loni zastupovala naši vlast v mezinárodním klání Eurovize, kde rozhodně ostudu neudělala (umístila se na krásném 10. místě). Dění kolem toho ji nakoplo a nasměrovalo k natočení rovnou dvou nahrávek: EP "Muzika", které na podzim rozšířila do plnohodnotné desky "Muzika Slavica". Skupina zde kombinuje prvky svěžího popu s odkazem na tradici a místo, odkud pochází. Je to podobné tomu, co dělala dosud, ale přesto krapet jiné, modernější. Nahrávka je zvukově bohatší, kreativnější, otevřenější a vokálnější. Nebojí se zabývat vážnými tématy kolem žen, které hýbou společností a světem. Hudebnice na albu propojily několik řečí, aby byly srozumitelnější pro nové - mezinárodní fans. Jak samy říkají, vytvořily slovanskou epopej propojenou hlasem současné generace i povahou ženských zbraní. (Hana Bukáčková)


7. Anna Vaverková - Pozdravy z polepšovny

Anna Vaverková - Pozdravy z polepšovny
"Mám snad jít do polepšovny?" ptá se na své debutové studiovce Anna Vaverková, česká písničkářka s berlínským zázemím. Po úspěšném EP "Roztomilá holka", které jí vyneslo nominace na ceny Vinyla, Apollo a Anděl, nepřestala překvapovat a v loňském roce příjemně oživila tuzemskou indiepopovou scénu svým neotřelým albem nazvaným "Pozdravy z polepšovny". Téměř půlhodinová nahrávka přináší svěží a místy až subtilní zvuk a ani na minutu nenudí. Zasněnost v kombinaci s výraznou basou může připomenout ranou tvorbu britských The xx, stejně jako intimní projev zpěvačky. Anna Vaverková sdílí své niterné emoce, obavy a nejistoty. Ve zdánlivě naivních textech přináší lehkost s upřímností, díky čemuž se jí daří vytvořit jedinečné pouto se svými posluchači, což rozhodně není málo. Talent Anně Vaverkové zkrátka nechybí. (Jaroslav Hrách)


6. Jakub König - Hvězdy

Jakub König - Hvězdy
Jakub König v roce 2023 odhodil všechny nálepky a poprvé hraje sám za sebe. "Hvězdy" jsou osobní zpovědí umělce, u kterého lze vidět obrovskou transformaci. Předchozí tvorbu vždy provázela temnota a boj s vlastními démony. Částečně se tahle témata objeví i na nejnovější kolekci, tentokrát je tu ovšem i druhá tvář. Většina z osmi skladeb je pozitivnější a celá deska působí svěže a mnohem přístupněji. Mezi nejsilnější momenty patří píseň pro všechny rodiče "Tatínci", "Kašmír" ovlivněný orientem či nejpřímočařejší titulní skladba. Instrumentálně jde o neuvěřitelně pestrou kolekci, kdy se spolu schází písničkářské pojetí i složité kompozice. Jedno však zůstává, a to je nezaměnitelný projev autora coby průvodce touto barevnou deskou. (Ondřej Kocáb)


DOPORUČENÉ ČLÁNKY
Jon Anderson - True 9/10
Recenze: Albovou novinkou "True" hází Jon Anderson rukavici bývalým kolegům z Yes Jon Anderson, ikonický hlas stojící za progresivními rockovými pionýry Yes, o sobě dává vědět sólovkou "True". Ta představuje významný příklon ke stylu zpěvákovy bývalé domovské kapely, byť nadále pokračuje v prozkoumávání... čtěte zde
Vydáno: 06.10.2024 08:00 v sekci Recenze
Tereza Mašková, Růžová Lucerna, Velký sál Lucerny, Praha, 4.10.2024
Naživo: Díky vokální bohyni Tereze Maškové byl v Lucerně svět na chvíli růžovější Ani ne rok od první "Růžové Lucerny" se Tereza Mašková do sálu s bohatou historií vrátila, tentokrát hned na dva večery. Úspěch slavila nejen díky síle svého hlasu a melodickým písním, ale i zásluhou něhy, pokory a lidskosti -... čtěte zde
Vydáno: 05.10.2024 12:30 v sekci Naživo
Bob Dylan, O2 universum, Praha, 4.10.2024
Naživo: Časy se nemění. Bob Dylan stále zůstává mimo kategorie Jen málo osobností bez uzardění snese přívlastek kulturní ikona. Bob Dylan mezi ně rozhodně patří. Vlivný muzikant, který vyryl pořádně hlubokou brázdu do folkové i rockové muziky, držitel Pullitzerovy i Nobelovy ceny, zahájil v... čtěte zde
Vydáno: 05.10.2024 09:30 v sekci Naživo
Ben Cristovao - Spektrum 7/10
Recenze: Ben Cristovao na desce "Spektrum" začíná jako puberťák a končí jako přemýšlivý muž Ben Cristovao se necelý rok od minulého alba "Zvíře" vrací s další položkou do své diskografie, kterou pojmenoval "Spektrum". Chce na ní ukázat, že nemusí nahrávat pouze taneční bangery pro teenagery, ale že jeho hudební záběr... čtěte zde
Vydáno: 04.10.2024 15:00 v sekci Recenze
Skyline - Hledáme naději v bažinách reality
Rozhovory: Skyline - Hledáme naději v bažinách reality Devátá řadovka elektronické party Skyline dostala název "Superpowers". Jaké jsou superschopnosti kapely, jak se etablovala nová zpěvačka Natálie a jakou roli sehrály na výsledku umělá inteligence či účast Jacoba v "Survivoru"? Nejen... čtěte zde
Vydáno: 04.10.2024 08:00 v sekci Publicistika | Rozhovory
SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY
- Naživo: Skvělá a energická show Pana Lynxe: hosté, nová hudba a živá rysice na pódiu! (01.10.2024 21:00)
- Fotogalerie: Pan Lynx, živý rys a neskutečná energie v obrazech (01.10.2024 10:32)
- Pan Lynx již příští pondělí ovládne pražský Lucerna Music Bar (23.09.2024 14:11)
- Na nové desce Bena Cristovao "Spektrum" zpívají David Koller, Richard Müller i Anna Vaverková (20.09.2024 11:57)
- Video: Vesna písní "V jinym stavu" odtajňuje těhotenství frontmanky (06.08.2024 09:43)
- Naživo: Úvod Colours Of Ostrava zachraňovali hlavně kytaroví mistři (18.07.2024 17:37)
- Fotogalerie: Ostrava opět ožila pestrobarevnou hudební mozaikou (18.07.2024 16:16)
- Naživo: Metalová smršť pod širým nebem aneb Ohlédnutí za Basinfirefestem očima a ušima našeho fotografa (06.07.2024 12:15)
- Fotogalerie: Basinfirefest 2024: Závěrečný den v ohni slunce i metalového pekla (04.07.2024 14:21)
- Publicistika: Basinfirefest 2024 rozezní Spálené Poříčí. Koho určitě nevynechat? (23.06.2024 08:00)

ALBUM TÝDNE 40/2024

Nightwish
Yesterwynde

Už potřetí se finští Nightwish prezentují deskou s vokálem Floor Jansen, nástupkyně Tarji Turunen a Anette Olzon. Od třetí studiovky "Wishmaster" se ale poprvé museli obejít bez výrazného člena Marka Hietaly, který odešel po předchozí "Human. :II: Nature.". Jak se novinka povedla?

9/10

NEJČTENĚJŠÍ ČLÁNKY (za poslední týden)

FILMSERVER.CZ PÍŠE

FULLMOONZINE.CZ PÍŠE

SPARK PÍŠE

CO, KDY, KDE   (doporučujeme)

Ne 06.10.
The Bygones (US) (Chapeau Rouge, Praha)
St 09.10.
Lindsey Stirling (US) (O2 Universum, Praha)
St 09.10.
Lenka Dusilová Band (CZ) (Lucerna Music Bar, Praha)
Čt 10.10.
Picture This (IRL) (MeetFactory, Praha)
Čt 10.10.
Fun Lovin’ Criminals (US) (Sono Centrum, Brno)
Pá 11.10.
Duff McKagan (US) (Sono Centrum, Brno)
Ne 13.10.
Bryan Adams (CAN) (Winning Group arena, Brno)
Po 14.10.
Oska (A) (Cross, Praha)
Po 14.10.
Fink (UK) (Palác Akropolis, Praha)
Út 15.10.
Jonas Brothers (US) (O2 arena, Praha)

» zobrazit všechny akce «

OBLÍBENÍ INTERPRETI (za poslední týden)

Vladimír Mišík Justin Bieber Prince The Prodigy Tommy Mottola Marek Ztracený Katy Perry Coldplay Taylor Swift Madonna Lucie Vondráčková Linkin Park Dua Lipa Lady Gaga Viktor Sheen Ed Sheeran Queen Billie Eilish Richard Müller The Beatles
filmserver.cz na Facebooku filmserver.cz na Twitteru filmserver.cz na LinkedIn filmserver.cz na YouTube
musicserver.cz - hudba od začátku do konce
©2010-2024 IMEG s.r.o. | Vyrobil Prolidi.cz
Kontaktní informace | Informace o inzerci | Redakce | Volná místa | Zásady ochrany o.ú. | Mobilní verze | ISSN 1803-6309
Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí článků je bez souhlasu IMEG s.r.o. zakázáno.
Tento server byl v roce 2024 podpořen Ministerstvem kultury České republiky.
smile music: spark | fakker | czech blade | musicserver | full moon | xplaylist | day after | filmserver | webglobe