Green Day se v "One-Eyed Bastard" naštvaně vyrovnávají s temnými momenty v životě

07.01.2024 09:04 - Jiří V. Matýsek | foto: Petr Klapper

Vydání čtrnácté řadovky pop-punkových Green Day je už doslova za dveřmi. Očekávaná deska "Saviors" se na pultech obchodů a v sítích streamovacích služeb objeví 19. ledna a na světě je další singl "One-Eyed Bastard". A ten zastihuje trojici z kalifornského East Bay ve velmi solidní formě.

"Jednookého bastarda" otevírá nosný, temný a notně naštvaný riff, celá skladba se nese v dupavém, pochodovém rytmu, načež se vynoří chytlavý, byť pravda trochu bezobsažný a pouze halekaný refrén, který si vyloženě říká o sborový zpěv na koncertech.

"Textově jsem se zamýšlel nad špatnými životními obdobími," uvedl k písni Billie Joe Armstrong. "To je ta věc s nostalgií - někdy si říkáte: 'To byla hrozná doba.' Každý má v životě nějaké to ošklivé místo, kde se musí vypořádat s ošklivými myšlenkami - může to být třeba pomsta nebo cokoli jiného. Naštěstí mám východisko ve psaní písní," uzavřel.

Kapela tak potvrzuje trend dříve zveřejněných songů "Dilemma", "Look Ma, No Brains" a "American Dream Is Killing Me". Neprošlapává nové cestičky, ale drhne poctivý rock, kde lze zaslechnout ozvěny klasiky "American Idiot". Dobře pro ni.

Doprovodné video v animované podobě prezentuje jakousi pokřivenou cestu za pomstou a dává groteskní podobu dávné vzpomínce, kdy je hlavním záporákem právě onen titulní jednooký bastard.



DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY