shop.musicserver.cz
Against The Current, LØLØ, Call Me Amour Lucerna Music Bar, Praha, 20.11.2023

Against The Current hráli v Lucerna Music Baru naposledy. Příště půjdou určitě do většího

Vydáno: 22.11.2023 12:58 v sekci Naživo - Jan Trávníček | foto: Lucerna Music Bar

Klub ve Vodičkově ulici byl tentokrát tak narvaný lidmi, že není možné, aby při své příští návštěvě Prahy nehledala kapela Against The Current větší prostory. Aktuální žánrový přemet se tedy vydařil, fanoušci mají o formaci opět zájem a jeden z klubových koncertů roku je náhle na světě. Co přijde dál?

Live: Against The Current

support: LØLØ, Call Me Amour
místo: Lucerna Music Bar, Praha
datum: 20. listopadu 2023
setlist: Good Guy, Wildfire, Again & Again, Jump, Strangers Again, Blindfolded, Silent Stranger, Lullaby, That Won't Save Us, Another You (Another Way), Roses, Almost Forgot (akusticky), Chasing Ghosts (první část akusticky, druhá komplet), Voices, Paralyzed, Gravity, Wasteland, Legends Never Die, Weapon

Titulní fotografie je pouze ilustrační, na koncertě jsme neměli fotografa. Pokud pro nás chcete fotit, ozvěte se na veznik@musicserver.cz.

Ten trend není nový. Určitě ho dobře znáte od svých někdejších oblíbenců. Mladá kapela, naštvaná na celý svět, začne být po vydání skvělého, rockového, metalového či třeba punkového debutu slavnější a zalíbí se jí to. A naštvaná postupně být přestane. A s růstem její fanouškovské základny postupně klesá zajímavost její tvorby. Vyměkne. A v době, kdy je nejslavnější, začne vydávat materiál, jaký by dříve s despektem poplivala. Těch příkladů jsou tisíce, možná dokonce miliony.

A pak jsou tady Against The Current. Ti nejprve vydali debutové album "In Our Bones", na kterém naznačili, že by byli rádi vnímání jako pop-punková skupina, zároveň v něm ale nechali dostatek elektronických elementů, abyste si je nemohli jednoduše zaškatulkovat jako nové Paramore. S tou deskou v roce 2017 tehdy přijeli i do Lucerna Music Baru. A bylo to fajn.

Pak přišla druhá řadovka "Past Lives", na které skupina zatočila kormidlem směrem k ryzímu synth-popu, takovému, který je ještě měkčí a nevýraznější, než to, čím se prezentují třeba PVRIS. Bylo to špatné album a řada fanoušků tvrdší muziky na formaci po právu zanevřela. Ostatně i z toho důvodu na musicserveru nemáme report z jejich návštěvy MeetFactory v roce 2019.

A v roce 2021 přišla třetí kolekce. Snad je to vzhledem ke stopáži dvaadvaceti minut spíše EP než plnohodnotná nahrávka. Jmenuje se "Fever" a přinesla zase šok. Trio ze státu New York na něj totiž natočilo ty vůbec nejtvrdší skladby, jaké jsme od nich dosud slyšeli. Naprosto tak zamíchalo s očekáváním svého publika a nejenže složilo nejlepší materiál ve své dosavadní kariéře, který místy připomene třeba ranou Anu Johnsson, ale zároveň ukázalo, že tu zlomenou hůl si můžete zase slepit. Protože podobně jako třeba u Bring Me The Horizon nebo svého času Linkin Park se může stát, že v podobných žánrových úkrocích a překvapeních bude kapela pokračovat i nadále. A to je skvělá zpráva!

"Ne, takhle skvěle a zaplněně to tu vážně nevypadalo, když jsme tu hráli posledně," vzpomněla si zpěvačka Chrissy Costanza, když se koncert její skupiny blížil k závěru. Ještě před ním ale na stejném pódiu vystoupili Call Me Amour a LØLØ. Druhou zmíněnou jste mohli vidět na letošním Rock For People, kde se ukázalo, že její vzor v podobě Avril Lavigne bohužel kromě image a vlastních písniček má v plánu replikovat zklamání z kvality jejího živého zpěvu.

Totéž bohužel předvedla i v prestižním a tou dobou už zcela zaplněném pražském klubu, kde přes na mixážním pultu příliš hlasitě vytaženého bubeníka málem nešlo slyšet samotnou zpěvačku. Možná to ale bylo místy i dobře, protože se ukázalo, že naprostá většina tvorby rodačky z Toronta je po vzoru Taylor Swift zas a znovu jen obviňováním mužů z nevydařeného vztahu. To vážně dnešní mladé zpěvačky nemají jiná témata?

Mimochodem, ten bubeník svými nadbytečnými údery do blán bicích ve špatném coveru jediného hitu Icona Pop vyloženě žadonil, aby mu brzy hodila lano nějaká metalová formace, kde bude mít možnost se vyřádit.

Ale zpět k Against The Current. Ti totiž byli fantastičtí. Chrissy Costanza by sice ještě mohla zapracovat na komunikaci s publikem, kterému za celých sedmdesát minut řekla sotva dvě věty, ale jinak lze její vystoupení jen chválit. A co konkrétně? Tak třeba neskutečně kvalitní živý zpěv nepostrádající několik úžasných exhibic, hromadu nevybouřené energie, skvělou práci se zapojením fanoušků, kdy stačilo jen gestem naznačit a hned se skákalo a tleskalo o sto šest. Jestli byl tento koncert něčím nezapomenutelný, pak především zjištěním, jak moc frontwoman (ale i celá kapela) vyspěla a o kolik je na pódiu sebevědomější.

Ta tam byla uťáplost, kvůli které je třeba na Rock im Parku nebo při předskakování Fall Out Boy v Berlíně zastínily slavnější hvězdy. I takové koncerty je ale viditelně zocelily a to sebevědomí a schopnost jasně si říct, co chci, což se projevovalo například při komunikaci s vlažně se zapojujícími diváky na balkónech, by na jejich vystoupeních dříve nebyly možné. A co víc, někdejší koně ze stáje Fueled By Ramen by dnes na podobných festivalech naopak zčernali.

Nic z toho by ale nebylo možné, kdyby Against The Current neměli výborné písničky. Z prvních dvou alb toho moc nezahráli, což je zvlášť v případě debutu trochu škoda, s přibývajícími léty od vydání totiž dozrál ve velmi dobrou desku plnou nosných písní. Ovšem ty novinky, to byla paráda.

Hned při "Wildfire" se narvaný Lucerna Music Bar rozeskákal jako jeden muž a jen co se následně zpěvačka pochlubila, jak si při včerejším dni volna v Praze pochutnala na YouTubeovým kanálem Kluci z Prahy nechvalně proslavené šunce na Staroměstském náměstí, skákalo se dál. V novějším singlu "Blindfolded" hrál bubeník Will Ferri s příhodně zavázanýma očima, v akustické části večera, po níž dostala protagonistka od jednoho z fanoušků růže, se zase rozsvítily mobily fanoušků jako hvězdy na nebi. Vlastně se dá říct, že cokoliv zaznělo z kolekce "Fever", by bylo možné označit za vrchol koncertu.

Existuje ale ještě jeden důvod, proč jde teď tato kapela v popularitě zase vzhůru. A je jím giganticky populární počítačová hra "League Of Legends", do níž skupina nahrála kromě už zmíněné "Wildfire" také píseň "Legends Never Die", kterou si schovala až na přídavek a která je na Spotify dodnes jejím největším hitem. A aby ukázala, že pro ni gaming není jenom kšeft, ale vážně tím žije, vzala si zpěvačka na sebe mikinu e-sportového týmu T1, který právě o den dříve zvítězil na mistrovství světa. Fanoušci hry byli u vytržení a mobily k natočení této chvíle tasili jako kovbojové své kolty před saloonem. Zkrátka, tady není o čem. Byl to skvělý koncert.

NÁZORY

DOPORUČENÉ ČLÁNKY
Berenika Kohoutová - Hot or not? 7/10
Video: Berenika Kouhoutová v "Hot or not?" řeší ne/dokonalost a odtajňuje těhotenství Zpěvačka a herečka Berenika Kohoutová představuje po delší době provokativní singl "Hot or not?" pojednávající o zdánlivě dokonalém životě, který tak rádi prezentujeme na sociálních sítích. Ale ne vše pozlátko je takové, jak... čtěte zde
Vydáno: 26.04.2024 16:30 v sekci Audio / Video | Video
Anna K., Forum Karlín, Praha, 25.4.2024
Naživo: Anna K. provedla Forum Karlín uhrančivým "Údolím včel" Anna K. se do pražského Fora Karlín vrátila po šesti letech. Příjemně zaplněnému prostoru představila většinu ještě stále nového alba "Údolí včel", které jí přišel pomoct pokřtít Michal Suchánek. Zazněly samozřejmě také... čtěte zde
Vydáno: 26.04.2024 08:48 v sekci Naživo
Jana Kirschner - Přestala jsem se hnát za úspěchem
Rozhovory: Jana Kirschner - Přestala jsem se hnát za úspěchem Do příběhu nového alba Jany Kirschner "Obyčajnosti" významně promluvila pandemie. V Londýně žijící zpěvačka totiž trpěla nedostatkem kontaktu se svými blízkými ze Slovenska, které dle svých slov neviděla rok. Tvorba písní pro... čtěte zde
Vydáno: 25.04.2024 15:30 v sekci Publicistika | Rozhovory
Pohled do českých hitparád - 16. týden 2024
Český albový žebříček ovládla Yzomandiasova "Paranoia" První desítka tuzemské albové hitparády zůstává i nadále v obležení rapu pro mladou generaci. Obvyklého lídra Viktora Sheena tentokrát v čele vystřídal Yzomandias s novinkou v podobě EP "Paranoia". Popový prapor drží Mirai a... čtěte zde
Vydáno: 25.04.2024 07:30 v sekci Novinky | České hitparády
Tereza Vítů - Zůstaň 7/10
Video: Někdy potěší, že herečky začnou zpívat. Jako třeba Tereza Vítů ve skladbě "Zůstaň" Když se nějaká modelka, moderátorka, nebo (díky bohu alespoň) herečka rozhodne vedle své hlavní profese pustit také na hudební dráhu, většinou to nedopadne dobře. Devět z deseti podobných pokusů zůstane pouze v naší interní... čtěte zde
Vydáno: 24.04.2024 16:00 v sekci Audio / Video | Video
SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY
- Fotogalerie: Silný druhý den Rock For People přes skla objektivů (10.06.2023 12:19)
- Naživo: Rock For People odstartoval. Simple Plan a I Prevail zazářili, skupinu Lorna Shore pohřbil zvuk (09.06.2023 18:43)
- Nové desky 29/2021 - od Anne-Marie přes Jacksona Browna po Johna McLaughlina (28.07.2021 08:00)
- Nové desky 39/2018 - od Chic přes Kodaline po Cypress Hill (02.10.2018 10:26)
- Naživo: Excelentní Fall Out Boy v Berlíně předvedli prvotřídní show (08.04.2018 15:00)
- Naživo: Against The Current byli v Praze za králíčky z reklamy na baterky (04.03.2017 13:39)
- Against The Current zahrají v Praze už tento pátek (26.02.2017 17:42)
- Nové desky pro 20. týden (22.05.2016 20:00)

ALBUM TÝDNE 17/2024

Mark Knopfler
One Deep River

Po nejdelší pauze mezi sólovými alby - konkrétně po šesti letech - je tu nezaměnitelný zpěvák a kytarista Mark Knopfler se svou desátou deskou "One Deep River". A jak se dalo čekat, všechno je u něj jako vždy na svém místě, nic se nezměnilo. Díkybohu.

8/10

NEJČTENĚJŠÍ ČLÁNKY (za poslední týden)

FILMSERVER.CZ PÍŠE

FULLMOONZINE.CZ PÍŠE

SPARK PÍŠE

CO, KDY, KDE   (doporučujeme)

St 08.05.
Tate McRae (US) (Forum Karlín, Praha)
So 11.05.
Rammstein (DE) (Letiště Letňany, Praha)
Ne 12.05.
Ari Abdul (US) (Rock Café, Praha)
St 15.05.
30 Seconds To Mars (UK) (Sportovní hala FORTUNA, Praha)
St 15.05.
Willie & The Bandits (UK) (Zasekávák, Praha)
Čt 16.05.
The Matt Schofield Trio (UK) (Palác Akropolis, Praha)
Čt 16.05.
Danny Brown (US) (Roxy, Praha)
Čt 16.05.
Akon (US) (Forum Karlín, Praha)
So 18.05.
King Gizzard & The Lizard Wizard (AU) (Forum Karlín, Praha)
Út 21.05.
Reverend Peyton’s Big Damn Band (US) (Lucerna Music Bar, Praha)

» zobrazit všechny akce «

OBLÍBENÍ INTERPRETI (za poslední týden)

Justin Bieber The Prodigy Prince Vladimír Mišík Taylor Swift Kabát Queen Adele Sia Rush Beyoncé Bono U2 AC/DC Mirai Lady Gaga Dua Lipa Liam Gallagher Linkin Park Imagine Dragons
filmserver.cz na Facebooku filmserver.cz na Twitteru filmserver.cz na LinkedIn filmserver.cz na YouTube
musicserver.cz - hudba od začátku do konce
©2010-2024 IMEG s.r.o. | Vyrobil Prolidi.cz
Kontaktní informace | Informace o inzerci | Redakce | Volná místa | Zásady ochrany o.ú. | Mobilní verze | ISSN 1803-6309
Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí článků je bez souhlasu IMEG s.r.o. zakázáno.
Tento server byl v roce 2023 podpořen Ministerstvem kultury České republiky.
smile music: spark | fakker | czech blade | musicserver | full moon | xplaylist | day after | filmserver | webglobe
Zavřít reklamu