shop.musicserver.cz
Skynd, Knife Bride, SaSaZu, Praha, 4.11.2023

Vraždy, masakry a horory. Skynd v SaSaZu znovu vzpomínali na temné kapitoly lidské historie

Vydáno: 05.11.2023 17:00 v sekci Naživo - Jan Trávníček | foto: Marie Trávníčková / musicserver.cz

Kdo nebo co je vlastně Skynd? Je to zpěvačka, ale zároveň i název kapely. A ta je oficiálně vedená jako duo, byť vystupuje ve třech. Důležitější, než kdo je kdo a jak je správně skloňovat, je ale seznámení se s jejich tvorbou. Ta totiž hovoří jednoznačně a jako vstupní brána do okrajového true crime žánru je perfektní.

Live: Skynd

support: Knife Bride
místo: SaSaZu, Praha
datum: 4. listopadu 2023
setlist Knife Bride: Sacrifice/Surrender, Grenade, Cage The Rat, Melancholia, Die Alone, Smother (Make Me Suffer), Heirloom, Fang Dummy, Permanent Smile
setlist Skynd: Richard Ramirez, Elisa Lam, Michelle Carter, Robert Hansen, Bianca Devins, Armin Meiwes, Aileen Wuornos, Jim Jones, John Wayne Gacy, Marshall Applewhite, Columbine, Edmund Kemper, Tyler Hadley, Gary Heidnik
Fotogalerie

Knife Bride, SaSaZu, Praha, 4.11.2023
© Marie Trávníčková / musicserver.cz
V SaSaZu to v sobotu opět vřelo. Den po show britských Enter Shikari sem pořadatelé z Rock For People dovezli další jméno, mrazivý objev posledních let, tajemnou Skynd. Klub byl příznivci tzv. true crime, ale i gotické esteticky logicky zaplněn méně než o den dříve, plocha pod pódiem byla plná sotva z půlky a na VIP balkónech bylo jen pár jedinců.

Večer otevřela smíšená pětičlenná formace Knife Bride, což je se vším dobrým a špatným zatím jen začátečnická kapela. Nadšení muzikantům nechybělo, rozličnější songy však ano. Pětice vedená zpěvačkou Mollie Buckley nechala svou frontwoman místy nepovedeně imitovat zpěv Tarji Turunen, ovšem nenápaditá kompozice několika předvedených songů veškerou invenci zahubila. Agentura Echelon Talent Agency jim sice určitě ještě domluví nějaké další kšefty, ale z toho, co jsme měli možnost vidět v Praze, zatím žádná velká kariéra nekouká.

Skynd, SaSaZu, Praha, 4.11.2023
© Marie Trávníčková / musicserver.cz
Skynd s novou tvorbou, natož debutovou deskou nespěchá. Oproti dřívějšku ale zamakala na merchi - koupit si od ní můžete kromě triček, mikin, nášivek, vinylů a plakátů také podepsaný drumhead nebo za 50 EUR dokonce i hororovou panenku ve stylu Chucky. I to naznačuje, že zatímco kapel podobných jejich supportu najdete dvanáct do tuctu, industriálně rockové, horrorcoreové uskupení je naopak ve všem, co dělá, jedinečné a originální. Vždyť kolik znáte formací, které svou kariéru postavily na hororově znějících písních o sériových vrazích?

Samozřejmě, můžeme se bavit o tom, nakolik je v pořádku, že jim velká část předváděné hudby hraje z playbacku, na druhou stranou ale zahrát jejich komplexní a efektů plnou muziku kompletně naživo, by asi nebylo úplně snadné. Je to pořád spíš divadlo než koncert, ale s tím počítáte, už když si kupujete vstupenku. Jde tady totiž o něco jiného.

Skynd, SaSaZu, Praha, 4.11.2023
© Marie Trávníčková / musicserver.cz
Zvrácená záliba v morbidních a nechutných tématech, natož ještě vraždách, lidi přitahuje a fascinuje už od pradávna. Z poslední doby stačí jen kouknout na oblibu podcastu "Opravdové zločiny", který se chystá dokonce do O2 areny.

Australané si tuto skutečnost velmi dobře uvědomují, a proto svá vystoupení staví především na tom, aby vás jejich atmosféra dusila. Masky, výrazný make-up a gesta, která například při skladbě "Jim Jones" - mimochodem jedné z jejich nejlepších - symbolizují zapíjení kyanidu. A nebo dokonce předvádění střelby semi-automatické zbraně Tec-9 a ďábelského smíchu v duchu komiksového záporáka Jokera v písni "Columbine", která odkazuje na masakr na stejnojmenné střední škole, kde zemřelo třináct lidí i jeho dva pachatelé.

Skynd, SaSaZu, Praha, 4.11.2023
© Marie Trávníčková / musicserver.cz
Vystoupení trvající pouhých 70 minut umožnilo zpěvačce Skynd, kytaristovi říkajícímu si Father a doprovodnému bubeníkovi s přezdívkou Father 2, předvést takřka celý repertoár, v němž se našlo místo i pro tři letošní singly: "Edmund Kemper", "Robert Hansen" a asi nejvýraznější song "Bianca Devins".

Oproti předchozím koncertům na festivalu Rock For People, ať už šlo o ten první nebo ten druhý, ale došlo ke změně a bohužel i zhoršení vizuálního dojmu z vystoupení. Zatímco v Hradci Králové byly prožitky z jejich performance umocněny silně problikávajícími stroboskopy, díky nimž jste ze zpěvačky neviděli skoro nic a o to tajemněji působila, v SaSaZu bylo těch světel až příliš. A kapela proto působila odhalenějším, civilnějším dojmem.

Skynd, SaSaZu, Praha, 4.11.2023
© Marie Trávníčková / musicserver.cz
Až na pár strohých poděkování k publiku ani tentokrát nemluvila, dělá to tak ale záměrně. Nechce prý zbytečně poutat pozornost na sebe, jde jí o to, aby se diváci soustředili na texty a samotné hrůzné činy.

Když bylo po všem, zpěvačka do té doby záměrně působící trochu jako mimozemšťan šla ke stánku s merchem a dlouho se tam zdravila a fotila s fanoušky, kterým na požádání i ráda leccos podepsala. Úplný mílius. Využil jsem tedy příležitosti a šel jsem se jí zeptat, jak to vypadá s vydáním jejího velmi očekávaného debutového alba. "Nikdy ho nevydám," odpověděla. A dodala: "Můj plán je pokračovat ve vydávání singlů a očíslovaných EP s názvem "Chapters" ve stejné podobě, jako jsem to dělala dosud. Kdybych totiž chtěla vydat album, musela bych na něj dát třeba dvanáct písní, z nichž by tři, čtyři musely být singlem. A to by znamenalo, že bych se musela rozhodnout, které z těch písní a tedy i vražd, jsou důležitější a tedy i lepší než jiné. A to si z úcty k obětem netroufnu udělat. Na album tedy nečekej a užívej si samotné singly tak jako dosud," vysvětlila.

Skynd, SaSaZu, Praha, 4.11.2023
© Marie Trávníčková / musicserver.cz
Inspirace v reálném světě pro další tvorbu má naneštěstí interpretka ještě dost. A vzhledem k úspěchu aktuálního filmového hitu Martina Scorceseho s názvem "Zabijáci rozkvetlého měsíce" je asi jen otázkou času, než vznikne song pojmenovaný po postavách, které ve snímku vystupují.

Skynd tady tedy bude dál a dá se očekávat, že každé čtvrtletí nám, jak je jejím zvykem, nadělí nový song. Jako připomínku toho, čeho všeho je lidská bytost schopna. A že bychom na podobné násilníky a jejich oběti neměli zapomínat. Abychom zůstali ostražití. Aby se historie už neopakovala.

DOPORUČENÉ ČLÁNKY
Jon Anderson - True 9/10
Recenze: Albovou novinkou "True" hází Jon Anderson rukavici bývalým kolegům z Yes Jon Anderson, ikonický hlas stojící za progresivními rockovými pionýry Yes, o sobě dává vědět sólovkou "True". Ta představuje významný příklon ke stylu zpěvákovy bývalé domovské kapely, byť nadále pokračuje v prozkoumávání... čtěte zde
Vydáno: 06.10.2024 08:00 v sekci Recenze
Tereza Mašková, Růžová Lucerna, Velký sál Lucerny, Praha, 4.10.2024
Naživo: Díky vokální bohyni Tereze Maškové byl v Lucerně svět na chvíli růžovější Ani ne rok od první "Růžové Lucerny" se Tereza Mašková do sálu s bohatou historií vrátila, tentokrát hned na dva večery. Úspěch slavila nejen díky síle svého hlasu a melodickým písním, ale i zásluhou něhy, pokory a lidskosti -... čtěte zde
Vydáno: 05.10.2024 12:30 v sekci Naživo
Bob Dylan, O2 universum, Praha, 4.10.2024
Naživo: Časy se nemění. Bob Dylan stále zůstává mimo kategorie Jen málo osobností bez uzardění snese přívlastek kulturní ikona. Bob Dylan mezi ně rozhodně patří. Vlivný muzikant, který vyryl pořádně hlubokou brázdu do folkové i rockové muziky, držitel Pullitzerovy i Nobelovy ceny, zahájil v... čtěte zde
Vydáno: 05.10.2024 09:30 v sekci Naživo
Ben Cristovao - Spektrum 7/10
Recenze: Ben Cristovao na desce "Spektrum" začíná jako puberťák a končí jako přemýšlivý muž Ben Cristovao se necelý rok od minulého alba "Zvíře" vrací s další položkou do své diskografie, kterou pojmenoval "Spektrum". Chce na ní ukázat, že nemusí nahrávat pouze taneční bangery pro teenagery, ale že jeho hudební záběr... čtěte zde
Vydáno: 04.10.2024 15:00 v sekci Recenze
Skyline - Hledáme naději v bažinách reality
Rozhovory: Skyline - Hledáme naději v bažinách reality Devátá řadovka elektronické party Skyline dostala název "Superpowers". Jaké jsou superschopnosti kapely, jak se etablovala nová zpěvačka Natálie a jakou roli sehrály na výsledku umělá inteligence či účast Jacoba v "Survivoru"? Nejen... čtěte zde
Vydáno: 04.10.2024 08:00 v sekci Publicistika | Rozhovory
SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY
- Fotogalerie: Koncerty Knife Bride a Skynd zachycené objektivem fotoaparátu (05.11.2023 12:21)
- Skynd se do Prahy vrátí už tuto sobotu (01.11.2023 16:49)
- Naživo: Splněný sen. Rock for People donesl do Hradce naději (24.08.2021 19:28)
- Fotogalerie: Dvoudenní festival Rock for People Hope objektivem fotoaparátu (15.08.2021 21:53)
- Publicistika: Pětice (temných) koncertů, které nevynechat na Rock For People Hope (12.08.2021 10:00)

ALBUM TÝDNE 40/2024

Nightwish
Yesterwynde

Už potřetí se finští Nightwish prezentují deskou s vokálem Floor Jansen, nástupkyně Tarji Turunen a Anette Olzon. Od třetí studiovky "Wishmaster" se ale poprvé museli obejít bez výrazného člena Marka Hietaly, který odešel po předchozí "Human. :II: Nature.". Jak se novinka povedla?

9/10

NEJČTENĚJŠÍ ČLÁNKY (za poslední týden)

FILMSERVER.CZ PÍŠE

FULLMOONZINE.CZ PÍŠE

SPARK PÍŠE

CO, KDY, KDE   (doporučujeme)

Ne 06.10.
The Bygones (US) (Chapeau Rouge, Praha)
St 09.10.
Lindsey Stirling (US) (O2 Universum, Praha)
St 09.10.
Lenka Dusilová Band (CZ) (Lucerna Music Bar, Praha)
Čt 10.10.
Picture This (IRL) (MeetFactory, Praha)
Čt 10.10.
Fun Lovin’ Criminals (US) (Sono Centrum, Brno)
Pá 11.10.
Duff McKagan (US) (Sono Centrum, Brno)
Ne 13.10.
Bryan Adams (CAN) (Winning Group arena, Brno)
Po 14.10.
Oska (A) (Cross, Praha)
Po 14.10.
Fink (UK) (Palác Akropolis, Praha)
Út 15.10.
Jonas Brothers (US) (O2 arena, Praha)

» zobrazit všechny akce «

OBLÍBENÍ INTERPRETI (za poslední týden)

Vladimír Mišík Justin Bieber Prince The Prodigy Tommy Mottola Katy Perry Marek Ztracený Coldplay Madonna Taylor Swift Lucie Vondráčková Linkin Park Dua Lipa Lady Gaga Viktor Sheen Ed Sheeran Queen Billie Eilish Richard Müller The Beatles
filmserver.cz na Facebooku filmserver.cz na Twitteru filmserver.cz na LinkedIn filmserver.cz na YouTube
musicserver.cz - hudba od začátku do konce
©2010-2024 IMEG s.r.o. | Vyrobil Prolidi.cz
Kontaktní informace | Informace o inzerci | Redakce | Volná místa | Zásady ochrany o.ú. | Mobilní verze | ISSN 1803-6309
Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí článků je bez souhlasu IMEG s.r.o. zakázáno.
Tento server byl v roce 2024 podpořen Ministerstvem kultury České republiky.
smile music: spark | fakker | czech blade | musicserver | full moon | xplaylist | day after | filmserver | webglobe