shop.musicserver.cz
Michal Horák, Palác Akropolis, Praha, 12.10.2023

Michal Horák se nezbláznil a pokřtil svoji novou desku

Vydáno: 14.10.2023 17:24 v sekci Naživo - Hana Bukáčková | foto: Hana Bukáčková

Na konci září vydal Michal Horák třetí řadovku "Ideální čas se nezbláznit". Při jejím živém přehrání vsadil na humor, nadhled, ale i na plno hostů. Do Paláce Akropolis ho ve čtvrtek přišli podpořit Pokáč, Voxel, Pavel Čadek, Trocha Klidu, Ben Levíček, Petr Kult a další. Zazněly téměř tři desítky songů.

Live: Michal Horák

místo: Palác Arkopolis, Praha
datum: 12. října 2023
setlist: Rande, Voda už je svařená, Je to tak, V 7:25, Malý lidi jsou taky lidi, Rande naslepo (feat Ben Levíček), Jsem stará poma, Pátý kafe, Nemusí bejt (feat Voxel), Blaženo!, Z diplomky nemám nic, Po státnicích (feat Petr Kult), Není to divný, Síť záchranná (feat Trocha Klidu), Plány jdou, Ideální čas se nezbláznit, Hodně jím a mám to rád, Netušim (feat Pokáč), Pojďme chlapi na ryby, Kdoví, Říkej lidem, co máš rád, že je máš rád, Sám si potíží, Ať si daj bacha, Nekonfliktní typ, Hej teto!, Prsa (feat Pavel Čadek), Vysokoškolskej song
Fotografie jsou pořízené mobilem, omluvte proto prosím jejich kvalitu - na koncertě jsme neměli profesionálního fotografa.

Michal Horák, Palác Akropolis, Praha, 12.10.2023
© Hana Bukáčková
Pokud si chcete udělat příjemný hudební večer, který vám dodá energii víc než nějaká proteinová müsli tyčinka, stačí vyrazit na koncert Michala Horáka. Je to vždy odzbrojující, ten jeho humor, texty a občas trapasy, bez kterých by Horák nebyl Horákem. I když O2 arena tou dobou asi praskala ve švech díky fanouškům Calina a Viktora Sheena, mně osobně daleko více imponuje komorní scéna a tato netrendy muzika s nádechem semaforských let a Osvobozeného divadla.

Písničkář (on sám si tak nechce říkat, protože si pod tímto slovem představuje pouze doprovod kytary, kdežto on tento instrument střídá s hrou na piano) si přichystal na třicítku písní. Sáhl jak po těch nových, tak po těch starších - zazněly tak třeba "V 7:25" o pravidelné autobusové lince, kde jezdila jeho vysněná, či "Hej teto!" o skonaném křečkovi.

Jeho tvorba je plejádou toho, co prožívá. Jelikož před nedávnem završil magisterská studia na pedagogické fakultě, motají se témata i kolem toho, viz "Z diplomky nemám nic", "Netušim", "Vysokoškolskej song", "Pátý kafe" či "Po státnicích". A také čerpá z příběhů, které se staly v jeho rodném městě Vysoké nad Labem - "Pojďme chlapi na ryby", "Blaženo!" nebo "Není to divný".

Michal Horák, Palác Akropolis, Praha, 12.10.2023
© Hana Bukáčková
Skladby typu "Je to tak", "Ať si daj bacha" či "Plány jdou" vznikly s dětskými sbory a v Akropoli je s ním zpívali všichni přítomní.Byli tak pomyslnou záchrannou sítí, kterou nadhodili, když zpěvák zapomněl slova. To se mu stalo například v "Malý lidi jsou taky lidi", ale vybruslil z toho jako Tomáš Verner a z chyby udělal přednost. Jak jinak. Všechny případné kiksy umí strhnout na svou stranu, a tím se ještě víc polidšťuje.

Jako by ho sváteční večer svazoval trémou, nechtěl nic pokazit, dával si záležet, ale třeba Voxela volal na scénu o píseň dříve. Pak si nemohl vzpomenout na text jejich společného songu a Voxel ho v tom trochu vymáchal. Ale to k tomu patří - však dělat si vzájemně tak trochu naschvály je doménou každého, kdo jel společnou šňůru, a s Vaškem to bylo nedávno. Pokáč ho shodil tím, že prý stejnou kostkovanou košili měl i při křtu předchozí placky. Je fakt, že outfit měli s kapelou sladěný. Stejné košile jen v jiných barvách, za mě dobrá volba, která se hodí k jeho repertoáru a jeho osobnosti celkově.

Výpadky textu vtipně okomentoval slovy, že to vlastně byl trailer k tomu, aby si fanoušci koupili cédéčko. Je to ukázkou toho, jak skladby mají znít na desce. Umí si ze sebe udělat srandu - kupříkladu ze své výšky, což dokazuje píseň pro všechny, kteří mají pod 167 cm. A hojně popisuje též nesnáze vzniklé během seznamování.

Michal Horák, Palác Akropolis, Praha, 12.10.2023
© Hana Bukáčková
Zhruba v půlce setu nastal křest čerstvé studiovky. Toho se ujali kmotři - producenti Jenda Vávra s Filipem Vlčkem, klávesák z Chinaski Jan Steinsdörfer, který se podílel na nahrávání, a zástupce z vydavatelství Supraphon, kde je Horák momentálně černým koněm ve stáji, Martin Kudla.

Líbila se mi Vávrova slova, kdy o nahrávce prohlásil, že je to vážně míněná radost z hudby. Poděkoval mu, že je takový samorost, jaký je. Filip k tomu přitakal, že spíš malotorost. Och, ta krásná práce s češtinou, která mě baví na Michalově tvorbě. Však kdo jiný může vymyslet song s názvem "Jsem stará poma" na počest všem starým sjezdovkám a také Karlu Plíhalovi, idolovi, s nímž ho měl Horák původně natočit, z této spolupráce však nakonec bohužel sešlo. Houslista Adam Černík zde nehrál klasicky, nýbrž jen tak vybrnkával.

Michal Horák, Palác Akropolis, Praha, 12.10.2023
© Hana Bukáčková
Na pódiu se vystřídala pěkná řádka hostů. Krom pokrevních bratrů Voxela a Pokáče hodilo "Záchrannou síť" dvoučlenné jádro z kapely Trocha Klidu, nevidomý Ben Levíček zazpíval "Rande naslepo". Další neokoukanou tváří byla Tereza, přítelkyně Filipa Vlčka, která protagonistu doplnila v "Není to divný", či Petr Kult v "Po státnicích". Hradecká cimbálová muzika, v níž je primášem houslista Černík, rozveselila "Pojďme chlapi na ryby" do skočných taktů. Taneční skupina Klepeto doprovodila songy "Není to divný" (zde zahrál na banjo Ondřej Klímek) a "Nekonfliktní typ".

Přídavek "Prsa" s Pavlem Čadkem nebyla jejich klasická dvouhra. Tentokrát doprovázel jen Michal, zatímco Pavel bavil publikum popisným (až kabaretním způsobem) ukazováním toho, o čem právě zpívá.

Večer to byl nabitý, a kdo si našel chvíli, tak neprohloupil a jistě dal Michalovi za pravdu, že to byl vskutku využitý "Ideální čas se nezbláznit". Člověk odběhl od všedních starostí, přišel na jiné myšlenky a pobavil se nad trapasy jiných.

NÁZORY

DOPORUČENÉ ČLÁNKY
Mötley Crüe - Dogs of War 6/10
Video: Mötley Crüe se chtějí v novince "Dogs of War" stát nesmrtelnými. Moc se jim to nedaří Všemožnými historkami opředení glamrockoví divočáci Mötley Crüe mají svá nejlepší léta za sebou. Nicméně si nejsem úplně jistý, zda si to sami uvědomují. Místo hudby se ve spojitosti s kapelou skloňují spíše kauzy typu... čtěte zde
Vydáno: 27.04.2024 17:00 v sekci Audio / Video | Video
Taylor Swift - The Tortured Poets Department 6/10
Recenze: Taylor Swift na desce "The Tortured Poets Department" otevírá dveře pouze pozvaným, ostatní nechává tápat ve foyer Taylor Swift je králem Midasem dnešní doby. Ne ovšem ve smyslu, že by tajila oslí uši. Spíše upomíná na příběh, v němž na co panovník sáhl, proměnilo se ve zlato. Midas kvůli této schopnosti nemohl pít ani jíst, u Taylor se v... čtěte zde
Vydáno: 27.04.2024 08:00 v sekci Recenze
Berenika Kohoutová - Hot or not? 7/10
Video: Berenika Kohoutová v "Hot or not?" řeší ne/dokonalost a odtajňuje těhotenství Zpěvačka a herečka Berenika Kohoutová představuje po delší době provokativní singl "Hot or not?" pojednávající o zdánlivě dokonalém životě, který tak rádi prezentujeme na sociálních sítích. Ale ne vše pozlátko je takové, jak... čtěte zde
Vydáno: 26.04.2024 16:30 v sekci Audio / Video | Video
Anna K., Forum Karlín, Praha, 25.4.2024
Naživo: Anna K. provedla Forum Karlín uhrančivým "Údolím včel" Anna K. se do pražského Fora Karlín vrátila po šesti letech. Příjemně zaplněnému prostoru představila většinu ještě stále nového alba "Údolí včel", které jí přišel pomoct pokřtít Michal Suchánek. Zazněly samozřejmě také... čtěte zde
Vydáno: 26.04.2024 08:48 v sekci Naživo
Jana Kirschner - Přestala jsem se hnát za úspěchem
Rozhovory: Jana Kirschner - Přestala jsem se hnát za úspěchem Do příběhu nového alba Jany Kirschner "Obyčajnosti" významně promluvila pandemie. V Londýně žijící zpěvačka totiž trpěla nedostatkem kontaktu se svými blízkými ze Slovenska, které dle svých slov neviděla rok. Tvorba písní pro... čtěte zde
Vydáno: 25.04.2024 15:30 v sekci Publicistika | Rozhovory
SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY
- Michal Horák zahrál s filharmonií a vydal zpěvník (20.04.2024 11:41)
- Rozhovory: Voxel - Na některé věci je dobré si počkat, člověk nemusí mít všechno hned (03.04.2024 08:00)
- Video: Pokáčova rychlovka o Velikonocích se příliš zaměřuje na mlácení žen (30.03.2024 18:43)
- Naživo: Pokáč si třikrát po sobě podmanil malou Lucernu (22.03.2024 19:30)
- Fotogalerie: Pokáč zaplnil Lucerna Music Bar, přišli malí, velcí i celé rodiny (22.03.2024 10:17)
- Video: Pokáčovi ve filmovém songu "Život je pes" pomáhají Lucie Bílá, Richard Krajčo a spousta dalších (20.03.2024 09:26)
- Video: Michal Horák apeluje, že "Malý lidi jsou taky lidi" (08.03.2024 16:25)
- Rozhovory: Michal Horák - Zvuk banja a dětského sboru v kombinaci s gangsta songem mi přijde neskutečně cool (17.12.2023 08:30)
- Rozhovory: Pokáč - Priority se přeházely. Není nutné přešlapovat a čekat na zásah shůry (28.11.2023 08:30)
- Video: Michal Horák radí: "Říkej lidem, co máš rád, že je máš rád" (07.11.2023 10:18)

ALBUM TÝDNE 17/2024

Mark Knopfler
One Deep River

Po nejdelší pauze mezi sólovými alby - konkrétně po šesti letech - je tu nezaměnitelný zpěvák a kytarista Mark Knopfler se svou desátou deskou "One Deep River". A jak se dalo čekat, všechno je u něj jako vždy na svém místě, nic se nezměnilo. Díkybohu.

8/10

NEJČTENĚJŠÍ ČLÁNKY (za poslední týden)

FILMSERVER.CZ PÍŠE

FULLMOONZINE.CZ PÍŠE

SPARK PÍŠE

CO, KDY, KDE   (doporučujeme)

St 08.05.
Tate McRae (US) (Forum Karlín, Praha)
So 11.05.
Rammstein (DE) (Letiště Letňany, Praha)
Ne 12.05.
Ari Abdul (US) (Rock Café, Praha)
St 15.05.
30 Seconds To Mars (UK) (Sportovní hala FORTUNA, Praha)
St 15.05.
Willie & The Bandits (UK) (Zasekávák, Praha)
Čt 16.05.
The Matt Schofield Trio (UK) (Palác Akropolis, Praha)
Čt 16.05.
Danny Brown (US) (Roxy, Praha)
Čt 16.05.
Akon (US) (Forum Karlín, Praha)
So 18.05.
King Gizzard & The Lizard Wizard (AU) (Forum Karlín, Praha)
Út 21.05.
Reverend Peyton’s Big Damn Band (US) (Lucerna Music Bar, Praha)

» zobrazit všechny akce «

OBLÍBENÍ INTERPRETI (za poslední týden)

Justin Bieber The Prodigy Prince Vladimír Mišík Taylor Swift Kabát Queen Adele Sia Rush Beyoncé Bono U2 AC/DC Mirai Dua Lipa Lady Gaga Liam Gallagher Linkin Park Imagine Dragons
filmserver.cz na Facebooku filmserver.cz na Twitteru filmserver.cz na LinkedIn filmserver.cz na YouTube
musicserver.cz - hudba od začátku do konce
©2010-2024 IMEG s.r.o. | Vyrobil Prolidi.cz
Kontaktní informace | Informace o inzerci | Redakce | Volná místa | Zásady ochrany o.ú. | Mobilní verze | ISSN 1803-6309
Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí článků je bez souhlasu IMEG s.r.o. zakázáno.
Tento server byl v roce 2023 podpořen Ministerstvem kultury České republiky.
smile music: spark | fakker | czech blade | musicserver | full moon | xplaylist | day after | filmserver | webglobe
Zavřít reklamu