Od barokní hudby po big band. Vydavatelství Animal Music odhaluje plány na první pololetí

06.03.2023 12:56 - Jiří V. Matýsek | foto: Animal Music

Šestici nových titulů připravilo na první pololetí roku 2023 vydavatelství Animal Music. A široký rozptyl plánovaných alb jasně podtrhuje zaměření labelu producenta Petra Ostrouchova na kvalitní hudbu bez ohledu na žánry. Dočkáme se jazzu, klasiky i nadžánrových fúzí.

Už na konci března vyjdou dosud nevydané premiérové nahrávky vrcholně barokní hudby z archivů pražského křižovnického kláštera v provedení souboru Musica Antiqua Praha na dobové nástroje pod vedením Pavla Klikara. S časovým odstupem šestadvaceti let přináší kolekce symbolickou tečku za činností tohoto výjimečného a v mnohých aspektech průkopnického tělesa.

Již před časem jsme měli možnost slyšet "Píseň o domově", kterou zpěvačka Marie Puttnerová oznámila přípravu svého intimního sólového debutu "Laila tov". Album v produkci Eddieho Stevense (podílel se mimo jiné na deskách "Díl první" a "Díl druhý" Roberta Křesťana & Druhé trávy) vyjde 28. dubna. Mimo vlastní texty Puttnerové na něm najdeme dvě zhudebněné básně Jana Zahradníčka a čtyři příspěvky od Vlastimila Třešňáka.

Ve zveřejněném plánu je dále výjimečný projekt, v němž se potkává původní sestava tria klavíristy a skladatele Tomáše Sýkory, v níž spolu s ním účinkují kontrabasista Tomáš Liška a bubeník Roman Vícha, a mladý producent Aid Kid, pohybující se většinou na elektronické scéně. Originální zvuková fúze vychází 12. května.

Pod názvem "Kniha džunglí" vyjde 26. května původní muzika z kritikou i diváky oceňované divadelní hudebně-taneční adaptace Kiplingovy "Knihy džunglí", která vznikla ve spolupráci Divadla bratří Formanů, tanečního souboru Dekkadancers a České filharmonie. Hlavními autory jsou režisér a výtvarník Matěj Forman a Marko Ivanović, který je autorem hudby a zároveň dirigentem.

Poslední dva tituly jsou v edičním plánu vydavatelství připraveny na červen. Vůbec první nahrávka domovského big bandu přední pražské jazzové scény - klubu Jazz Dock - pořízená živě při jeho domácích koncertech vychází 8. června při příležitosti pátého výročí tělesa. Orchestr sdružuje ty nejlepší domácí jazzové muzikanty a pravidelně na svá vystoupení zve i zahraniční hosty jako sólisty a autory. Během dvou lednových večerů, které se pro účely alba natáčely za přítomnosti diváků, představil Jazz Dock Orchestra průřez svým vlastním repertoárem.

První pololetí uzavře nová studiovka trumpetistky Štěpánky Balcarové "Emotion". Představí se na ní v doprovodu česko-polského kvarteta v sestavě Nikola Kołodziejczyk - piano, Jaromír Honzák - kontrabas, Grzegorz Masłowski - bicí.



DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY