Moimir Papalescu & The Nihilists jsou zpět. Comeback stvrzuje singl "Jerry The Lizard"

01.08.2022 13:32 - Dan Hájek | foto: Alžběta Kopecká

Letos to je rovných patnáct let, co se Moimir Papalescu & The Nihilists po posledním koncertu v Bukurešti odmlčeli. Jednotliví aktéři se poté věnovali svým bočním projektům, nyní to však vypadá, že nastal ten správný čas na návrat. Prvotní vlaštovkou je singl "Jerry the Lizard", mluví se i o desce a útoku na koncertní pódia.

Novinka v sobě míchá všechny rozpoznatelné ingredience této skupiny - údernou elektroniku, sóla pro saxofon a vokály dvojice La Petite Sonja a Hank J. Manchini. Vše vychází z jejich pojetí electroclashového základu, ale žánrový přesah jim mezi inspiračními zdroji nebrání uvést velmi pestré spektrum jmen od Suicide přes The Cars, Devo, The Fall, Lee Hazlewooda až po třeba Dianu Ross. Výsledek tak navazuje zhruba tam, kde před lety skončila kolekce "Lewis Neptune".

Moimir Papalescu & The Nihilists se dali dohromady v létě roku 2003, za svůj debut "Analogue Voodoo" posléze získali českou Grammy, tedy cenu Akademie populární hudby Anděl v kategorii Dance & hip-hop. Nezaměnitelná hitovka "Summer Deviation" se pak celkem nedávno objevila v dokumentárnímu snímku "King Skate" Šimona Šafránka.

Samotný Moimir Papalescu se v mezičase věnoval mnoha projektům a produkcím, nejnovější položkou v jeho diskografii je album "Homework2" dvojice Papalescu2, kterou tvoří se svým synem Mikim. La Petite Sonja a Hank J. Manchini pak coby Disco Ocultista bodovali soundtrackem k filmu "Okupace".

Čerstvý singl vyšel na jejich vlastní značce Drug Me Records, v distribuci platformy Musicraft a k poslechu je na tomto rozcestníku.



DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY