shop.musicserver.cz
Disco Ocultista - Připravovat hudbu k filmu je osvobozující

Disco Ocultista - Připravovat hudbu k filmu je osvobozující

Vydáno: 28.12.2021 08:00 v sekci Rozhovory - David Věžník | foto: Tereza Kopelentova

La Petite Sonja a Hank J. Manchini opustili na čas indie vody a jako Disco Ocultista složili soundtrack ke snímku Michala Nohejla "Okupace". "Pracovat na filmové hudbě byla velká výzva a zároveň splněný sen," shrnuje proces tvorby Hank. Povídali jsme si ale třeba i o tom, jestli nové duo bude koncertovat.

Soundtrack jste stvořili jako Disco Ocultista. Sonja v jednom rozhovoru prozradila, že název nemá nic společného s okultismem, ale že Ocultista je druh ryby. Čím vás ta ryba tak zaujala, že se jí dostalo té pocty stát se součástí vašeho jména?

Hank: O tom já nic nevím… (smích)

Sonja: Ale jo, jednou jsi, Hanku, přišel s tím, žes našel rybu, co se jmenuje Ocultista. Opravdu taková existuje. Ono to slovní spojení je i bez ryby tak absurdní, že se mi to hned líbilo.

Hank: Aha, to je možný, já miluju náhody… Nicméně co si pamatuju, tak když mě tenhle název napadl, bylo to spíš ovlivněno mým zájmem o tajné společnosti nebo surrealismus a zároveň o disco hudbu a styl sedmdesátých let. Prostě mi to přišlo jako skvělé a trochu podivné spojení.

Proč jste vlastně pro tuto příležitost zvolili nový název a nepracovali na hudbě k filmu jako kapela?

Hank: Když jsme dostali nabídku pracovat na filmové hudbě, byla to velká výzva a zároveň můj splněný sen. Tohle jsem chtěl vždycky dělat, nezávisle na kapele, ve které zrovna působím. Navíc na původní autorské hudbě jsme pracovali jen se Sonjou, takže se vlastně nabízelo vytvořit i nový, tajný projekt.

Sonja: Nakonec jsme ale stejně k části skladeb přizvali členy Kill The Dandies!, protože nás společná práce baví. Na projektu Disco Ocultista se podílel i bubeník Vratislav Placheta, harmonikář Jehan Paumero nebo Amák Golden, a to nejen jako zvukař, ale i jako baskytarista.

Disco Ocultista
© Tereza Kopelentova
Jak jste se k práci na "Okupaci" dostali?

Hank: S Michalem Nohejlem se známe hodně dlouho, jsme hodně blízcí kámoši a myslím že máme velmi podobný názor na umění, humor, hudbu, styl a tak. Michal režíroval některé naše starší klipy a vždycky jsme si říkali, že až bude dělat svůj první velký film, osloví nás s tím, že k němu vytvoříme soundtrack.

Jak se vám tvořilo? Jak se liší skládání scénické muziky od skládání songů pro skupinu?

Hank: Můj přístup je víceméně dost podobný, nicméně při skládání hudby k filmu nebo k divadlu je třeba ctít názor režiséra a znát estetiku a dějovou linii konkrétního díla. Navíc tady nemusím nic vysvětlovat zbytku kapely, ale právě pouze režisérovi. Dostává mě to do jakéhosi bezčasí, kdy na rozdíl od osobnější výpovědi v kapele děláme něco jako atmosférické zvuky k obrázkům a ději, podporujeme emoce a vymýšlíme, kde zvuk bude a kde naopak vynikne spíše jen nějaký ruch nebo i úplné ticho. A jelikož jsme víceméně pracovali také na celkové hudební dramaturgii, byla práce o to zajímavější.

Sonja: Připravovat hudbu k filmu je pro mě osobně osvobozující, jak Hank naznačil, nevyprávím svůj vlastní příběh, ale jsem součástí děje, který režíruje někdo jiný.

Kdo měl a má v Disco Ocultista hlavní slovo? Narazili jste na nějaký sporný moment, kdy jste se třeba neshodli na tom, jaký motiv by pro konkrétní okamžik ve snímku byl lepší?

Hank: Myslím, že jsme se ve všem naprosto shodli a každý z nás dvou má víceméně stejný podíl na konečném výsledku. Navíc tady máme podobný přístup jako v kapele. To znamená, že zpočátku pracujeme spíš každý sám. Takže každý z nás složí na konkrétní téma základní skladby, pokud je třeba, tak i texty nebo jen melodické linky a z toho pak už ve studiu připravujeme další motivy a doděláváme kompletní aranže. To celé pak společně skládáme do obrazové části na konkrétní místa filmu.

A jakým způsobem do výsledku zasahoval režisér Michal Nohejl? Museli jste hodně přepracovávat, nebo vše bylo na první dobrou?

Sonja: Vzhledem k tomu, že jsme připravovali hudbu na již hotový střih a dopředu jsme s Michalem probírali jednotlivé scény, vznikalo to poměrně lehce. Byly snad jen dvě tři pasáže, kde jsme neprosadili svoji vizi, ale nakonec to bylo k dobru věci.

Disco Ocultista

Dvojici Disco Ocultista tvoří matadoři tuzemské indie muziky La Petite Sonja a Hank J. Manchini, známí z kapel Moimir Papalescu & The Nihilists nebo Kill The Dandies!. Projekt vznikl v podstatě za účelem složit soundtrack k filmu "Okupace" režiséra Michala Nohejla. Hank se Sonjou pod novou značkou napsali ke snímku nejen scénickou hudbu, ale i několik původních písní, ty pak doplnili o skladby spřátelených skupin i kousky domovských Dandies a to celé vydali koncem listopadu na albu. Desku "Okupace - originální filmový soundtrack" by měli pokřtít počátkem roku 2022, dovolí-li ovšem pandemie...

Vedle scénické hudby jste pro film složili i několik songů. Byly všechny napsané nově, nebo jste použili i nějaké šuplíkovky, které se do nálady hodily?

Sonja: Základní songy, které jsme složili pod značkou Disco Ocultista, byly napsané opravdu přímo pro tento konkrétní film. Za zmínku stojí práce na ruské verzi úvodní písně, kterou zpívá herec Aleksey Gorbunov. Ve spolupráci s jazykovou poradkyní jsme museli připravit ruskou verzi textu tak, aby se zachoval význam bratrské lásky a zároveň to šlo i dobře zazpívat. Pro mě dost zajímavá zkušenost, vzor pro herce jsem nazpívala přímo v ruštině, přestože rusky fakt neumím. Jinak tenhle konkrétní song "How to Hold a Gun" obsahuje motiv, který v podstatě projíždí celým filmem a je na něm postavena třeba i píseň "My Youth". Ta zní na první poslech jako jiná skladba, ale liší se vlastně jen zpěvovou linkou, textem a tempem.
Disco Ocultista
© Tereza Kopelentova
Další pozoruhodný vývoj měla i skladba, která se objeví na konci filmu. Původně měl režisér vizi, že se jako hlavní motiv použije ruská lidová píseň "Kaťuša". Naštěstí v průběhu natáčení od téhle představy upustil a my jsme místo ní složili "The River", jež je právě parafrází na původní "Kaťušu". Vychází také z textu originálu, kde ruská dívka čeká na svého milého - hrdinu, který bojuje za vlast. Použili jsme tenhle obraz, abychom mu dali jiný, o dost tragičtější, obsah.

Hank: Vzhledem k tomu, že většina děje se odehrává v baru, kde hraje jukebox, bylo přímo požadavkem režiséra, aby se vedle scénické hudby, napsané přímo pro film, objevila i hudba na pozadí dialogů a děje. V tomhle případě jsme použili už hotové skladby od různých interpretů, nicméně stále jsme chtěli, aby měly tyhle věci ke konkrétní scéně vždycky nějaký hlubší vztah, tedy aby ji podpořily nejen tím, že tam jsou, ale dokreslovaly emoce či atmosféru a napětí. Myslím, že díky téhle kombinaci je soundtrack mnohem barevnější. Baví mě, jak se scénická hudba s již hotovými songy prolíná a vzájemně se tyhle dvě polohy zastupují.

Sonja: Na soundtrack jsme kromě hudby od Disco Ocultista a Kill The Dandies! použili také skladby od spřízněných skupin, jako jsou Madhouse Express, Metronome Blues, Old Folks House, Thee Lazy Eyes, Rány Těla, Beps'n'Johnnies. Z toho výběru mám velkou radost, jsou to skvělé kapely.

A zbyly naopak nějaké písně, které v "Okupaci" nakonec nezaznějí?

Sonja: Ne.

Hank: Máme ještě nějaký materiál, co zbyl, ale moc toho není a většina nahraných věcí byla použita.

Co bude s Disco Ocultista dál? Stane se z něj další váš projekt, který bude vystupovat i naživo, nebo jde ryze o soundtrackovou záležitost, jejíž jméno se třeba brzy objeví pod dalším filmem?

Hank: O živých koncertech zatím určitě neuvažujeme, nicméně krátce po uvedení filmu jsme dostali od režiséra Davida Šiktance nabídku na vytvoření scénické hudby pro skvělou divadelní hru "Americký bizon". Ta byla uvedená začátkem října a podle všeho byla celkově velmi úspěšná. Takže bych řekl, že v podobném duchu chceme pokračovat.


NÁZORY

DOPORUČENÉ ČLÁNKY
Caleb Landry Jones - Hey Gary, Hey Dawn 10/10
Recenze: Magnum opus. Caleb Landry Jones natočil bezchybnou desku "Hey Gary, Hey Dawn" Bezmála rok a půl po předešlé řadovce "Gadzooks Vol. 2" se americký zpěvák a herec Caleb Landry Jones vrací s dalším hudebním materiálem. Jeho nové album "Hey Gary, Hey Dawn" se ale od těch předchozích přece jen trochu liší.... čtěte zde
Vydáno: 23.04.2024 16:00 v sekci Recenze
Pearl Jam - Dark Matter 8/10
Recenze: Pearl Jam na "Dark Matter" překypují nadšením a mladickou energií S aktuální "Dark Matter" mají Pearl Jam na kontě tucet studiových alb. Novinka kapely ze Seattlu naštěstí nepatří k těm tuctovým. S pomocí mladého producenta se zasloužilí rockeři, kteří už před pár lety vstoupili do... čtěte zde
Vydáno: 23.04.2024 08:00 v sekci Recenze
Fletcher, SaSaZu, Praha, 21.4.2024
Naživo: Fletcher v SaSaZu obstarala zvuk, diváci zase obraz Popová, byť naživo spíše už pop-rocková zpěvačka Fletcher při své první návštěvě Prahy vyprodala klub SaSaZu. Ten nejprve od osmé večer na půl hodinky opanovala alternativně rocková dvojice Arxx z Brightonu, připomínající... čtěte zde
Vydáno: 22.04.2024 16:00 v sekci Naživo
Igor Orozovič - Když zpíváte text, který je váš, nikdy ho nemůžete zazpívat špatně
Rozhovory: Igor Orozovič - Když zpíváte text, který je váš, nikdy ho nemůžete zazpívat špatně "Pomíjivost divadla je pro mě někdy bolestná. Oproti tomu kratičká píseň toho může obsáhnout spoustu a zůstane v nás, můžeme si ji zpívat," říká herec a muzikant Igor Orozovič. Svou čerstvě vydanou debutovou desku "Když muž... čtěte zde
Vydáno: 22.04.2024 11:00 v sekci Publicistika | Rozhovory
Mark Knopfler - One Deep River 8/10
Recenze: Na "One Deep River" je Mark Knopfler pořád stejně solidní Po nejdelší pauze mezi sólovými alby - konkrétně po šesti letech - je tu nezaměnitelný zpěvák a kytarista Mark Knopfler se svou desátou deskou "One Deep River". A jak se dalo čekat, všechno je u něj jako vždy na svém místě, nic se... čtěte zde
Vydáno: 22.04.2024 00:00 v sekci Recenze
SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY
- Recenze: Uhrančivý návrat Moimir Papalescu & The Nihilists nepotřebuje na "Mystery Woman In the Acid Pools" nostalgii (25.03.2024 00:00)
- Na světě je šesté číslo Telepatie, hudebního magazínu z podsvětí (17.03.2024 14:21)
- Nové desky 10/2024 - od Ariany Grande přes Judas Priest po Norah Jones (13.03.2024 21:10)
- Moimir Papalescu & The Nihilists chystají třetí řadovku. Na HitHitu shánějí podporu i prostřednictvím raritních odměn (11.02.2024 16:57)
- Video: Madhouse Express a Acid Row posílají do světa koncertní verzi společného opusu "Event Horizon" a zvou na silvestrovský večírek (25.12.2023 09:12)
- Recenze: Madhouse Express se na skvělém albu "Something With Space" vznášejí na obláčcích vesmírných mlhovin (13.10.2023 08:00)
- Video: Psychedelici Madhouse Express mají živý klip k "She Knows", představují nové album a lákají na velkolepý křest (21.09.2023 13:34)
- Rozhovory: Ricardo Delfino (Top RoofTop Fest) - Po letech jsem zmlsaný a koncert si nejlépe užiju v zákulisí (20.06.2023 08:00)
- Na karlovarském náměstí ožijí sedmdesátky, Flamengo s "Kuřetem v hodinkách" či soudobí psychedelici Madhouse Express (06.06.2023 09:49)
- Audio: Moimir Papalescu & The Nihilists lákají téměř filmovou skladbou "Call Me Hank" na comebackový koncert (21.05.2023 18:16)

ALBUM TÝDNE 17/2024

Mark Knopfler
One Deep River

Po nejdelší pauze mezi sólovými alby - konkrétně po šesti letech - je tu nezaměnitelný zpěvák a kytarista Mark Knopfler se svou desátou deskou "One Deep River". A jak se dalo čekat, všechno je u něj jako vždy na svém místě, nic se nezměnilo. Díkybohu.

8/10

NEJČTENĚJŠÍ ČLÁNKY (za poslední týden)

FILMSERVER.CZ PÍŠE

FULLMOONZINE.CZ PÍŠE

SPARK PÍŠE

CO, KDY, KDE   (doporučujeme)

St 08.05.
Tate McRae (US) (Forum Karlín, Praha)
So 11.05.
Rammstein (DE) (Letiště Letňany, Praha)
Ne 12.05.
Ari Abdul (US) (Rock Café, Praha)
St 15.05.
30 Seconds To Mars (UK) (Sportovní hala FORTUNA, Praha)
St 15.05.
Willie & The Bandits (UK) (Zasekávák, Praha)
Čt 16.05.
The Matt Schofield Trio (UK) (Palác Akropolis, Praha)
Čt 16.05.
Danny Brown (US) (Roxy, Praha)
Čt 16.05.
Akon (US) (Forum Karlín, Praha)
So 18.05.
King Gizzard & The Lizard Wizard (AU) (Forum Karlín, Praha)
Út 21.05.
Reverend Peyton’s Big Damn Band (US) (Lucerna Music Bar, Praha)

» zobrazit všechny akce «

OBLÍBENÍ INTERPRETI (za poslední týden)

The Prodigy Justin Bieber Prince Vladimír Mišík Taylor Swift Adele Queen AC/DC Kabát Sia U2 Rush Bono Beyoncé Mirai Lady Gaga Linkin Park Liam Gallagher Imagine Dragons Dua Lipa
filmserver.cz na Facebooku filmserver.cz na Twitteru filmserver.cz na LinkedIn filmserver.cz na YouTube
musicserver.cz - hudba od začátku do konce
©2010-2024 IMEG s.r.o. | Vyrobil Prolidi.cz
Kontaktní informace | Informace o inzerci | Redakce | Volná místa | Zásady ochrany o.ú. | Mobilní verze | ISSN 1803-6309
Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí článků je bez souhlasu IMEG s.r.o. zakázáno.
Tento server byl v roce 2023 podpořen Ministerstvem kultury České republiky.
smile music: spark | fakker | czech blade | musicserver | full moon | xplaylist | day after | filmserver | webglobe
Zavřít reklamu