Lizzo je na desce "Special" skutečně výjimečná - musicserver.cz">

"Miluju tě, ty čubko." Lizzo je na desce "Special" skutečně výjimečná

25.07.2022 00:00 - David Věžník | foto: Atlantic Recording Corporation

Lizzo patří mezi lidi s nepopiratelným kouzlem osobnosti. Lizzo tě může nazvat zku*vencem a ty jí za to pošleš vzdušný polibek. Lizzo je jako ty. Lizzo je výjimečná - stejně jako ty (pokud ti to dnes ještě nikdo neřekl). A její čtvrtá řadovka, nazvaná "Special", je výjimečným počinem pop music.
8/10

Lizzo - Special

Skladby: The Sign, About Damn Time, Grrrls, 2 Be Loved, I Love You Bitch, Special, Break Up Twice, Everybody’s Gay, Naked, Birthday Girl, If You Love Me, Coldplay
Vydáno: 15.7.2022
Celkový čas: 35:16
Vydavatel: Atlantic Records
Přitom vlastně v mnohém navazuje na předchozí, třemi cenami Grammy ověnčené album "Cuz I Love You" z roku 2019. Obsahuje nekomplikovaný a zároveň vkusný mix popu, disca, r'n'b a soulu, který rádia milují (nebo by aspoň měla!). Dvanáct písní je volným pokračováním příběhu, který Lizzo vypráví už po léta. Příběhu o pozitivním vnímání těla, pěstování zdravého sebevědomí a o tom, jak je krása relativní.

Než přitom deska vyšla, měla i sama Melissa Viviane Jefferson těžké chvíle. V jeden moment se zdálo, že se jejím hejtrům podaří ji zlomit. Nepodařilo. Odpovědí jim byla zpěvaččina vlastní řada spodního prádla, domácí fitness studio a reality show s výmluvným názvem Lizzo’s Watch Out for the Big Grrrls. A nakonec i tahle studiovka. "In case nobody told you today / You’re special," zpívá v titulním songu a člověk ví, že z jejích úst nejde jen o tisíckrát omleté klišé.

Podobné motivační fráze ("Is it your birthday, girl? ’Cause you looking like a present") přitom s týmem producentů, mezi nimiž jsou třeba Max Martin nebo Mark Ronson, balí do chytlavého a chytrého zvukového obalu, který sampluje nebo přiznaně cituje Beastie Boys ("Grrrls"), Lauryn Hill ("Break Up Twice"), Michaela Jacksona ("Everybody’s Gay") nebo Coldplay ("Coldplay"). A nezapomeňme ještě na jednu důležitou věc - Lizzo umí zpívat.

"Special" není revoluční nahrávkou. Nepřináší převratnou produkci, nenabízí ohromující textařskou poetiku. Přesto je nahrávkou výjimečnou. Výjimečnou právě v osobnosti, kterou Lizzo je. Jako autorka, jako hudebnice, jako žena.


DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY