shop.musicserver.cz
Showcase festival Czech Music Crossroads proběhne již v květnu na novém místě v Ostravě

Showcase festival Czech Music Crossroads proběhne již v květnu na novém místě v Ostravě

Vydáno: 19.03.2022 13:24 v sekci Tiskové zprávy - Tisková zpráva | foto: Alex Shoots Buildings
Showcase festival a konference Czech Music Crossroads mění letos datum a místo konání. Třídenní akce, která nabízí koncerty pečlivě vybraných kapel od nás i ze zahraničí spolu s programem pro hudební odborníky, publicisty či pořadatele, proběhne od 20. do 22. května v nově zrekonstruovaném Domě kultury Poklad v Ostravě-Porubě. Zahrají například Nikol Bóková, KACZI, Moonlight Benjamin, manželé Havlovi i hudebníci z Francie, Jižní Koreje, Polska a Slovenska. Koncerty jsou přístupné široké veřejnosti, vstupenky budou v prodeji v síti GoOut.

"Během své osmileté historie vyrostl festival Czech Music Crossroads v prestižní mezinárodní hudební událost, která si zaslouží prostor dále se vyvíjet a růst. S tímto cílem chceme využít nově zrekonstruované prostory Domu kultury Poklad. Chceme nejen pozvednout celkovou úroveň prostředí konference a koncertů, ale také rozšířit povědomí o této akci a přivést jak hudební profesionály a novináře, tak pozorné posluchače hledající zajímavé a inspirativní hudební projekty z Česka i zahraničí," vysvětluje důvody změny ředitelka Czech Music Crossroads Petra Hradilová.

To, že se festival více otevírá široké veřejnosti, dokládá i letošní program. "Program byl pečlivě vybrán českými i zahraničními odborníky. Během tří dnů budou mít posluchači možnost zhlédnout dvacet koncertů různých žánrů a chutí. V pátek začneme koncertem skvělého českého klavíristy Tomáše Kača, který žije v New Yorku a v rodné zemi mívá jen několik koncertů. Barevný hudební mix showcasových koncertů bude v každém ze tří večerů ukončen hodinovou hudební třešničkou v podobě francouzských Fleuves, Maya Kamaty nebo Moonlight Benjamin. Věřím, že takto pestrá hudební nabídka přiláká mnoho hudbychtivých posluchačů nejen z Ostravy a okolí. Všechny srdečně zveme!" dodává Hradilová.

Domácí jazzovou scénu zastoupí kvartet klavíristky a skladatelky Nikoly Bókové a skupina The Survivors, kterou tvoří hvězdní multiinstrumentalisté Jiří Slavík, Jiří Levíček a bubeník Jakub Tengler. Nadžánrovou písničkářskou scénu zastoupí zpěvačky a hudebnice Moonshye a Kaczi a zahraniční odborníky určitě potěší účast mezinárodně proslulého dua Ireny a Vojtěcha Havlových.

Ze Slovenska dorazí skupina SOLE, v níž zpěvačku Júlii Kozákovou doprovází muzikantská elita (kontrabasista Ľubomír Gašpar, klavírista Ľudovít Kotlár, akordeonista Filip Urda a bubeník Jakub Valíček). Ze slovenských tradic moderně vychází hudba houslisty Michala Nogy a jeho Bandu a skupina Varkocs se zase věnuje hudbě různých etnik žijících na Slovensku a za ústřední nástroj zvolila brumli (Jew's harp).

Do polského tria BATIK patří francouzský kontrabasista Sébastien Beliah s perkusistou Piotrem Malecem, největší pozornost si však získává zpívající hráč na koru Noumassan Dembelé z Burkina Faso. Do nezařaditelné hudby Plastiq Lole pro baskytaru a hlas vkládají zpěvačka Monika Madejska s Wojtekem Gałeckim elektroniku. Asi nejkomornější hudbu představí duo Chiao-Hua Chang z Tchaj-wanu, hráčky na dvoje starobylé tradiční housle - čínské erhu a mongolský Morin khuur - a polský jazzový kytarist Przemysław Strączek.

Fascinující hudby se dočkáme také z Jižní Koreje, odkud přijede skupina Sinnoi, vedená fenomenální zpěvačkou Kim Bora a jazzovým kontrabasistou Lee Wonsoolem. Do mixu šamanských tradic, jazzu a elektroniky přispívají ještě virtuos na citeru goemungo Lee Jungseok a producent Godam. Čistě ženský soubor The Tune využívá tradiční korejské vokály a nástroje, přidává moderní klávesy a výsledkem je zcela nová forma asijské fusion music.

Moderní, nadžánrovou a na hranice nehledící hudbu přivážejí Francouzi. Zatímco dravou zpěvačku haitského původu Moonlight Benjamin doprovázenou rockovou kapelou si budete jistě pamatovat z Colours of Ostrava, zbývající si na Crossroads odbudou českou premiéru. Patří mezi ně skupina Bel Air De Forro hrající brazilskou hudbu s francouzskou příchutí, bretonská čtyřčlená kapela 'Ndiaz s tanečním pel melem, včetně musette, jazzu, bhangry a brazilského forró a soul-funky-popová zpěvačka JOY.D z Réunionu. Strhující trio Fleuves představí elektro verzi tradiční bretonské taneční hudby a naprosto strhující trad-moderní verzi reunionského tradičního stylu maloya říznutého šansonem a hip hopem přiveze mezinárodně proslulá zpěvačka Maya Kamaty.

Hudební konference a showcasový festival Czech Music Crossroads vznikl v roce 2014 s cílem vždy před Colours of Ostrava představit hostům z celého světa kvalitní a přesahovou hudbu v žánrech world music, folku, jazzu a nové akustické hudby. Do loňského roku probíhal v prostoru Dolu Hlubina v Dolních Vítkovicích.


NÁZORY

DOPORUČENÉ ČLÁNKY
Mötley Crüe - Dogs of War 6/10
Video: Mötley Crüe se chtějí v novince "Dogs of War" stát nesmrtelnými. Moc se jim to nedaří Všemožnými historkami opředení glamrockoví divočáci Mötley Crüe mají svá nejlepší léta za sebou. Nicméně si nejsem úplně jistý, zda si to sami uvědomují. Místo hudby se ve spojitosti s kapelou skloňují spíše kauzy typu... čtěte zde
Vydáno: 27.04.2024 17:00 v sekci Audio / Video | Video
Taylor Swift - The Tortured Poets Department 6/10
Recenze: Taylor Swift na desce "The Tortured Poets Department" otevírá dveře pouze pozvaným, ostatní nechává tápat ve foyer Taylor Swift je králem Midasem dnešní doby. Ne ovšem ve smyslu, že by tajila oslí uši. Spíše upomíná na příběh, v němž na co panovník sáhl, proměnilo se ve zlato. Midas kvůli této schopnosti nemohl pít ani jíst, u Taylor se v... čtěte zde
Vydáno: 27.04.2024 08:00 v sekci Recenze
Berenika Kohoutová - Hot or not? 7/10
Video: Berenika Kohoutová v "Hot or not?" řeší ne/dokonalost a odtajňuje těhotenství Zpěvačka a herečka Berenika Kohoutová představuje po delší době provokativní singl "Hot or not?" pojednávající o zdánlivě dokonalém životě, který tak rádi prezentujeme na sociálních sítích. Ale ne vše pozlátko je takové, jak... čtěte zde
Vydáno: 26.04.2024 16:30 v sekci Audio / Video | Video
Anna K., Forum Karlín, Praha, 25.4.2024
Naživo: Anna K. provedla Forum Karlín uhrančivým "Údolím včel" Anna K. se do pražského Fora Karlín vrátila po šesti letech. Příjemně zaplněnému prostoru představila většinu ještě stále nového alba "Údolí včel", které jí přišel pomoct pokřtít Michal Suchánek. Zazněly samozřejmě také... čtěte zde
Vydáno: 26.04.2024 08:48 v sekci Naživo
Jana Kirschner - Přestala jsem se hnát za úspěchem
Rozhovory: Jana Kirschner - Přestala jsem se hnát za úspěchem Do příběhu nového alba Jany Kirschner "Obyčajnosti" významně promluvila pandemie. V Londýně žijící zpěvačka totiž trpěla nedostatkem kontaktu se svými blízkými ze Slovenska, které dle svých slov neviděla rok. Tvorba písní pro... čtěte zde
Vydáno: 25.04.2024 15:30 v sekci Publicistika | Rozhovory
SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY
- Video: Kaczi je v klipu "Kněhyně" vlčí ženou v beskydských lesích (25.03.2024 18:43)
- Publicistika: Dvacet nejlepších domácích desek roku 2023 podle musicserveru (5-1) (01.02.2024 19:00)
- Nové desky 47/2023 - od Take That přes Nikol Bókovou po Guided By Voices (29.11.2023 19:00)
- Video: Kaczi v klipu "Port de Soller" zastavuje čas a rozjímá nad ránem (29.06.2023 17:04)
- Ostravský festival Czech Music Crossroads nabídne hudbu Španělska, Slovinska, Polska, Slovenska a Česka (22.06.2023 10:39)
- Nové desky 50/2022 - od Nikol Bókové přes Weezer po Circa Survive (23.12.2022 08:00)
- Video: Kaczi vzdává hold nejedné "Mámě" (19.07.2022 08:55)
- Nové desky 23/2022 - od George Ezry přes Carrie Underwood po Nikol Bókovou (15.06.2022 08:00)
- Nikol Bóková vydává své čtvrté album "Elements" jako první na svém hudebním vydavatelství (07.06.2022 18:17)
- Naživo: "Takto si brumlujem!" aneb Czech Music Crossroads ukázaly sílu hudby i dopady pandemie (23.05.2022 18:45)

ALBUM TÝDNE 17/2024

Mark Knopfler
One Deep River

Po nejdelší pauze mezi sólovými alby - konkrétně po šesti letech - je tu nezaměnitelný zpěvák a kytarista Mark Knopfler se svou desátou deskou "One Deep River". A jak se dalo čekat, všechno je u něj jako vždy na svém místě, nic se nezměnilo. Díkybohu.

8/10

NEJČTENĚJŠÍ ČLÁNKY (za poslední týden)

FILMSERVER.CZ PÍŠE

FULLMOONZINE.CZ PÍŠE

SPARK PÍŠE

CO, KDY, KDE   (doporučujeme)

St 08.05.
Tate McRae (US) (Forum Karlín, Praha)
So 11.05.
Rammstein (DE) (Letiště Letňany, Praha)
Ne 12.05.
Ari Abdul (US) (Rock Café, Praha)
St 15.05.
30 Seconds To Mars (UK) (Sportovní hala FORTUNA, Praha)
St 15.05.
Willie & The Bandits (UK) (Zasekávák, Praha)
Čt 16.05.
The Matt Schofield Trio (UK) (Palác Akropolis, Praha)
Čt 16.05.
Danny Brown (US) (Roxy, Praha)
Čt 16.05.
Akon (US) (Forum Karlín, Praha)
So 18.05.
King Gizzard & The Lizard Wizard (AU) (Forum Karlín, Praha)
Út 21.05.
Reverend Peyton’s Big Damn Band (US) (Lucerna Music Bar, Praha)

» zobrazit všechny akce «

OBLÍBENÍ INTERPRETI (za poslední týden)

Justin Bieber The Prodigy Prince Vladimír Mišík Taylor Swift Kabát Queen Adele Sia Rush Beyoncé Bono U2 AC/DC Mirai Lady Gaga Dua Lipa Liam Gallagher Linkin Park Imagine Dragons
filmserver.cz na Facebooku filmserver.cz na Twitteru filmserver.cz na LinkedIn filmserver.cz na YouTube
musicserver.cz - hudba od začátku do konce
©2010-2024 IMEG s.r.o. | Vyrobil Prolidi.cz
Kontaktní informace | Informace o inzerci | Redakce | Volná místa | Zásady ochrany o.ú. | Mobilní verze | ISSN 1803-6309
Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí článků je bez souhlasu IMEG s.r.o. zakázáno.
Tento server byl v roce 2023 podpořen Ministerstvem kultury České republiky.
smile music: spark | fakker | czech blade | musicserver | full moon | xplaylist | day after | filmserver | webglobe
Zavřít reklamu