Showcase festival Czech Music Crossroads proběhne již v květnu na novém místě v Ostravě

19.03.2022 13:24 - Tisková zpráva | foto: Alex Shoots Buildings

Showcase festival a konference Czech Music Crossroads mění letos datum a místo konání. Třídenní akce, která nabízí koncerty pečlivě vybraných kapel od nás i ze zahraničí spolu s programem pro hudební odborníky, publicisty či pořadatele, proběhne od 20. do 22. května v nově zrekonstruovaném Domě kultury Poklad v Ostravě-Porubě. Zahrají například Nikol Bóková, KACZI, Moonlight Benjamin, manželé Havlovi i hudebníci z Francie, Jižní Koreje, Polska a Slovenska. Koncerty jsou přístupné široké veřejnosti, vstupenky budou v prodeji v síti GoOut.

"Během své osmileté historie vyrostl festival Czech Music Crossroads v prestižní mezinárodní hudební událost, která si zaslouží prostor dále se vyvíjet a růst. S tímto cílem chceme využít nově zrekonstruované prostory Domu kultury Poklad. Chceme nejen pozvednout celkovou úroveň prostředí konference a koncertů, ale také rozšířit povědomí o této akci a přivést jak hudební profesionály a novináře, tak pozorné posluchače hledající zajímavé a inspirativní hudební projekty z Česka i zahraničí," vysvětluje důvody změny ředitelka Czech Music Crossroads Petra Hradilová.

To, že se festival více otevírá široké veřejnosti, dokládá i letošní program. "Program byl pečlivě vybrán českými i zahraničními odborníky. Během tří dnů budou mít posluchači možnost zhlédnout dvacet koncertů různých žánrů a chutí. V pátek začneme koncertem skvělého českého klavíristy Tomáše Kača, který žije v New Yorku a v rodné zemi mívá jen několik koncertů. Barevný hudební mix showcasových koncertů bude v každém ze tří večerů ukončen hodinovou hudební třešničkou v podobě francouzských Fleuves, Maya Kamaty nebo Moonlight Benjamin. Věřím, že takto pestrá hudební nabídka přiláká mnoho hudbychtivých posluchačů nejen z Ostravy a okolí. Všechny srdečně zveme!" dodává Hradilová.

Domácí jazzovou scénu zastoupí kvartet klavíristky a skladatelky Nikoly Bókové a skupina The Survivors, kterou tvoří hvězdní multiinstrumentalisté Jiří Slavík, Jiří Levíček a bubeník Jakub Tengler. Nadžánrovou písničkářskou scénu zastoupí zpěvačky a hudebnice Moonshye a Kaczi a zahraniční odborníky určitě potěší účast mezinárodně proslulého dua Ireny a Vojtěcha Havlových.

Ze Slovenska dorazí skupina SOLE, v níž zpěvačku Júlii Kozákovou doprovází muzikantská elita (kontrabasista Ľubomír Gašpar, klavírista Ľudovít Kotlár, akordeonista Filip Urda a bubeník Jakub Valíček). Ze slovenských tradic moderně vychází hudba houslisty Michala Nogy a jeho Bandu a skupina Varkocs se zase věnuje hudbě různých etnik žijících na Slovensku a za ústřední nástroj zvolila brumli (Jew's harp).

Do polského tria BATIK patří francouzský kontrabasista Sébastien Beliah s perkusistou Piotrem Malecem, největší pozornost si však získává zpívající hráč na koru Noumassan Dembelé z Burkina Faso. Do nezařaditelné hudby Plastiq Lole pro baskytaru a hlas vkládají zpěvačka Monika Madejska s Wojtekem Gałeckim elektroniku. Asi nejkomornější hudbu představí duo Chiao-Hua Chang z Tchaj-wanu, hráčky na dvoje starobylé tradiční housle - čínské erhu a mongolský Morin khuur - a polský jazzový kytarist Przemysław Strączek.

Fascinující hudby se dočkáme také z Jižní Koreje, odkud přijede skupina Sinnoi, vedená fenomenální zpěvačkou Kim Bora a jazzovým kontrabasistou Lee Wonsoolem. Do mixu šamanských tradic, jazzu a elektroniky přispívají ještě virtuos na citeru goemungo Lee Jungseok a producent Godam. Čistě ženský soubor The Tune využívá tradiční korejské vokály a nástroje, přidává moderní klávesy a výsledkem je zcela nová forma asijské fusion music.

Moderní, nadžánrovou a na hranice nehledící hudbu přivážejí Francouzi. Zatímco dravou zpěvačku haitského původu Moonlight Benjamin doprovázenou rockovou kapelou si budete jistě pamatovat z Colours of Ostrava, zbývající si na Crossroads odbudou českou premiéru. Patří mezi ně skupina Bel Air De Forro hrající brazilskou hudbu s francouzskou příchutí, bretonská čtyřčlená kapela 'Ndiaz s tanečním pel melem, včetně musette, jazzu, bhangry a brazilského forró a soul-funky-popová zpěvačka JOY.D z Réunionu. Strhující trio Fleuves představí elektro verzi tradiční bretonské taneční hudby a naprosto strhující trad-moderní verzi reunionského tradičního stylu maloya říznutého šansonem a hip hopem přiveze mezinárodně proslulá zpěvačka Maya Kamaty.

Hudební konference a showcasový festival Czech Music Crossroads vznikl v roce 2014 s cílem vždy před Colours of Ostrava představit hostům z celého světa kvalitní a přesahovou hudbu v žánrech world music, folku, jazzu a nové akustické hudby. Do loňského roku probíhal v prostoru Dolu Hlubina v Dolních Vítkovicích.



DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY