Green Day, The Killers, Yungblud i Franz Ferdinand. Muzikanti v reakci na válku ruší koncerty v Rusku

01.03.2022 14:14 - David Věžník | foto: Reprise / Green Day

Čtvrteční vstup ruských vojáků na půdu Ukrajiny odsoudila hromada lidí, umělce nevyjímaje. Nesouhlas s kroky ruského prezidenta Vladimira Putina vyjadřují mnozí hudebníci tím, že v jeho zemi ruší svá vystoupení.

Už v neděli se ozvala americká trojka Green Day. "Jsme si vědomí toho, že v těchto chvílích nezáleží na stadionových rockových show," uvedli na své sociální sítě, když oznamovali, že set v ruské metropoli, kde se měli ukázat 29. května, neodehrají.

Seznam muzikantů jednajících obdobně se posléze začal rychle rozšiřovat. Ruské zastávky svých turné odvolali The Killers, Yungblud, Louis Tomlinson, HEALTH nebo Franz Ferdinand. "Jediným důvodem, proč jsme to udělali, je ruská invaze na Ukrajinu," vysvětlila poslední zmíněná kapela, proč k červnovému koncertu v Petrohradě a tomu červencovému v Moskvě nedojde.

Odmítavou reakci vyjadřují i mnozí domácí hudebníci. Populární ruský rapper Oxxxymiron zrušil petrohradské a moskevské vystoupení. "Nejsem schopen vás bavit, když ruské rakety dopadají na Ukrajinu," zdůvodnil. Naděžda Tolokonniková z Pussy Riot se spojila se dvěma organizacemi podnikajícími v oblasti kryptoměn a společně prodávají NFT s cílem předat výtěžek ukrajinským civilním obranným skupinám.



DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY