Fu-Gee-La a jiné popěvky

11.06.2003 05:00 - Dan Hájek | foto: facebook interpreta

Fugees se nesmazatelně zapsali do historie svým albem "The Score", dobyli vrchol, vydali se na sólové dráhy a kapelu uložili k ledu. Rekapitulace toho nejlepšího se vtěsnalo na jeden krátký kotouč s několika bonusy, více v naší recenzi.
5/10

Fugees - Greatest Hits

Skladby: Fu-Gee-La, No Woman, No Cry, Ready Or Not, Killing Me Softly With His Song, The Score, How Many Mics, Cowboys, Nappy Heads (Remix Radio Edit), Vocab (Refugees Hip Hop Remix), The Sweetest Thing (Mahogany Mix), A Change Is Gonna Come (Live from BBC/Radio 1), Killing Me Softly With His Song (Live from MCM), Freestyle (Live from BBC/Radio 1)
Celkový čas: 55:41
Vydavatel: Sony Music / Bonton
Fugees dobyli svět coververzí songu "Killing Me Softly With His Song" (v originále od Roberty Flack). Jejich album "The Score" (1996) bouralo rekordy, prodalo se ho přes sedmnáct milionů kopií a stalo se tak jedním z nejprodávanějších hip hopových alb v historii. Jak rychle přišel vzestup této kapely, náhle přišlo i její rozpuštění. Dodatek k "The Score" přinesla sbírka "Bootleg Versions", která vyšla ve stejném roce. Kdože se to za Fugges schoval? Lauryn "L" Hill, Wyclef "Clef" Jean, Prakazrel "Pras" Michel, každý si začal poté úspěšně budovat sólovou dráhu. Fugees spolupracovali třeba se Simply Red, Lauryn se podílela na albu předělávek Bobba Marleyho a Wyclef si například vystřihl spolupráci se Sinéad O'Connor, výčet je však delší. Laurin Hill vystartovala se svým debutem "Miseducation Of Lauryn Hill" (1998) nejvýše, Wyclef je nejplodnější, kdo by si nevybavil jeho vydařený hit "Gone Till November" z desky "The Carnival" (1997).

Fugees odstartovali tah na hitparády singlovkou "Fu-Gee-La", to byla jen předžhavená cesta pro megaúspěch "Killing Me Softly With His Song". Na svém počinu "The Score" přišli s povedenou směsicí hip hopu, reggae, popových melodií a moderně znějícími nápady. Úspěch tedy byl na místě. Potvrzení prvotních plodů hvězdných výšin byl singl "Ready Or Not", který podpořil vojensky laděný videoklip a v samotném songu Fugees použili samply z písně "Boadecia" od Enyi z jejího debutu "Enya" (1987), který vyšel v reedici jako "The Celts" v roce 1992. Další povedenou coververzí byla "No Woman, No Cry" Boba Marleyho.

"Greatest Hits" přináší všechny velké hity Fugees, nechybí i doplňky z obou dlouhohrajících počinů nebo ukázky ze sólových aktivit členů skupiny. Lauryn Hill zde má jeden z "utajených" tracků jménem "The Sweetest Thing" z jejího debutu v remixu. Jako bonusy jsou zde tři živé nahrávky, které jsou umístěny v závěru. "A Change Is Gonna Come", "Killing Me Softly With His Song" a jam session skladby "Freestyle" je představují v dobrém světle, jejich koncerty byly vždy lákadlem a fanouškové se na nich rozhodně nenudili. Nic jiného zde není, je to rychlokvašený produkt, kde ani booklet nepřináší nějaké světoborné informace.

The Refugee Allstars tedy na tomto cédéčku představují to, čím dobyli vrcholky. Jejich hudební rašení se odrazilo od umu jednotlivých aktérů a každý se stal úspěšným na své sólové dráze. Budoucnost je značně nejistá a vydavatelství chtělo ještě něco utržit z vadnoucí slávy. "Greatest Hits" je produktem lehce odfláknutým, ale na druhou stranu, co byste chtěli dávat na výběr skupině, která má vlastně jen jedno megaúspěšné album. Hity Fugees patří do pokladnice těch nevadnoucích a s tímto produktem je máte pěkně dané na jeden disk s něčím málo navíc.


DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY