shop.musicserver.cz
Jean Michel Jarre - Welcome To The Other Side - Live in Notre-Dame VR

Novoroční virtuální realita Jeana Michela Jarreho vás pohltí

Vydáno: 28.11.2021 09:00 v sekci Recenze - Dan Hájek | foto: Sony Music

Jean Michel Jarre je pověstný tím, že sleduje všechny technologické novinky současnosti a často je začleňuje do svých hudebních projektů. Ve stejném duchu připravil silvestrovskou show na přelomu roků 2020 a 2021. Dotaženou akci nyní přibližuje záznam "Welcome To The Other Side - Live in Notre-Dame VR".

8/10

Jean Michel Jarre - Welcome To The Other Side - Live in Notre-Dame VR

Vydáno: 10.9.2021
Celkový čas: 51 minut

Skladby: The Opening, Oxygene 2 (JMJ Rework Of Kosinski Remix), The Architect, Oxygene 19, Oxygene 8, Zero Gravity, Exit, Equinoxe 4, Stardust, Herbalizer, Oxygene 4 (JMJ Rework Of Astral Projection Remix), The Time Machine

Vydavatel: Sony Music

V případě tohoto francouzského hudebního mága jsme se dočkali již mnoha speciálních koncertů. Ten nejaktuálnější využíval technologických možností, které jeho fanoušky přenesly do virtuální reality (pokud jste měli kompatibilní VR brýle). Jean Michel Jarre přišel s konceptem, že pařížskou katedrálu Notre-Dame nechal (s pomocí týmu VRrOOm) přemodelovat do virtuální reality (vodítkem mu byla sada počítačových her), následně byl vytvořen jeho vlastní avatar (ve stejném duchu mimochodem proběhne i chystané turné Abby) a ve finále připravil speciální, tanečně orientovaný set. Notre-Dame se pro tuto příležitost proměnil ve vyhlášený hudební klub, přenos začínal zhruba třicet minut před půlnocí a vysílalo se živě ze Studia Gabriel. Jean Michel zde hrál své kompozice a tvůrčí tým jeho počínání transformoval do virtuální simulace.

Nosnou kostrou celého setu jsou primárně alba "Electronica 1: The Time Machine" a "Electronica 2: The Heart Of Noise" včetně spoluprací s Tangerine Dream ("Zero Gravity"), Jeffem Millsem ("The Architect") nebo Arminem van Buurenem. Našlápnutá "Stardust", jež vznikla právě s posledně jmenovaným, pak funguje jako zlomový moment v odpočítávání příchodu půlnoci a je trefnou oslavou prvních chvil roku 2021.

Spojovacími články jsou upravené verze fragmentů z trilogie "Oxygene" nebo výsek "Equinoxe 4", kterým Jean Michel vdechl nové prvky třeba i přepracováním již dříve publikovaných remixů. To je třeba případ vsuvky v podobě legendární "Oxygene 4", v níž rozpohyboval úpravu z dílny projektu Astral Projection. Finále patří "The Time Machine", která vznikla spojením s Boys Noize a v níž Jarre na chvíli nechá promluvit i svou laserovou harfu.

Vizuál show si pohrává s pohledy zvenčí na nasvícenou katedrálu Notre-Dame, ty střídají záběry na dění uvnitř. To koresponduje s jednotlivými tracky, dochází tak k proměnám světelného aparátu a obrazových kulis (povětšinou levitující geometrické obrazce, případně kosmické výjevy). Celé uchopení ctí majestátnost chrámu, zároveň ale ukazuje, jak virtuální realita může měnit vnímání a že transformací takového prostoru může být nekonečné množství. Je to fantaskní podívaná - zejména herní nadšenci ocení i pohledy do temnějších zákoutí. Dá se však předpokládat, že se najdou i posluchači, kterým tato pompéznost a okázalost nebude příliš po chuti.

Amazônia

Jean-Michel Jarre - Amazônia
© Jean-Michel Jarre
Koncertní set "Welcome To The Other Side" nebyl jediným letošním releasem Jeana Michela Jarreho. Kromě něj jsme se dočkali i jeho nové řadovky "Amazônia", na které se vrátil k houževnatější práci se zvukovými experimenty. V mnohém je to návrat kamsi k desce "En attendant Cousteau" z roku 1990.

Hudební plocha i tentokráte slouží svou obrazotvorností. "Amazônia" se totiž stala soundtrackem ke stejnojmenné pařížské výstavy brazilského fotografa a filmaře Sebastiãa Salgada, který se několikrát vypravil do amazonského pralesa a selekci snímků nechal doprovodit právě tímto kompletem.

Jarre album rozdělil do devíti fiktivních kapitol, v nichž krom elektronického podkresu hrají nemalou úlohu terénní nahrávky Ženevského muzea etnografie (MEG). Vedle ruchů z pralesů si pohrává s fragmenty domorodých písní, řečnických útržků, sborových nápěvů nebo zvuku atypických místních hudebních nástrojů.

V tomto aspektu tedy nečekejte jeho výraznější rukopis s táhlými melodiemi a budováním jednotlivých vrstev syntezátorů. "Amazônia" je kulisou dne a noci v pralese a cílí spíše na jednotlivé elementy denních dob. K dobru (stejně jaké v případě "Welcome To The Other Side") je opět přiložen download kupón na stažení speciálního binaural mixu pro poslech ve sluchátkách.

Hodnocení: 7/10

Blu-ray nabízí krom výše popsaného videozáznamu i několik dalších bonusů, včetně nahrávky v audio formě (5.0 mix). K dobru tu jsou dva bloky dokumentárního charakteru. "Making Of, Behind The Scenes" na ploše patnácti minut přibližuje zákulisí vzniku celé show, včetně modelování Notre-Damu, zkoušek a prezentace zástupcům pařížské radnice. Jarre zde postupně představuje celý tým a skalní fanoušky, kteří se účastnili jednotlivých fází příprav. Potěší, že jsou v tomto francouzsky mluveném ohlédnutí k dispozici anglické titulky.

Druhý snímek "Masterclass, Forum Des Images" však tímto nedisponuje, a ačkoliv se jedná o záznam diskuse s hlavním aktérem a výkonným ředitelem společnosti VRrOOm, pokud neumíte francouzsky a italsky, z tohoto přes devadesát minut trvajícího sledu otázek a odpovědí si příliš neodnesete.

"Welcome To The Other Side - Live in Notre-Dame VR" je v mnoha aspektech opět o kousek dále v tvůrčí vizi tohoto hudebního mága. Ta započala již před lety s vizuálním kompletem "Aero", od té doby Jean Michel Jarre ušel nemalou cestu a nadále ukazuje, jakým způsobem lze využít současné technologie, včetně virtuální reality a konektivity napříč celým světem. Otázkou zůstává, kam (a zda) se posune dále. Tento počin je však povedenou připomínkou důmyslné oslavy příchodu Nového roku v tanečním módu.

NÁZORY

DOPORUČENÉ ČLÁNKY
Niall Horan, Tommy Lefroy, Sportovní hala Fortuna, Praha, 17.3.2024
Naživo: Niall Horan si v Praze ječící dav dívek omotal kolem prstu Niall Horan se během jednoho roku již podruhé představil v České republice. Už loni patřilo jeho vystoupení na festivalu Colours Of Ostrava mezi ta povedená a své hudební nadání spojené s pokorou a úžasnou bezprostředností v Praze... čtěte zde
Vydáno: 18.03.2024 19:30 v sekci Naživo
Róisín Murphy, Forum Karlín, Praha, 17.3.2024
Naživo: Róisín Murphy odehrála ve Foru Karlín vynikající koncert Róisín Murphy zamířila opět do Prahy, tentokrát do Fora Karlín. Irská zpěvačka, známá svým unikátním vokálním projevem a vizuálním stylem, přenesla přítomné do světa tanečních rytmů a elektronických experimentů. Dostalo... čtěte zde
Vydáno: 18.03.2024 10:00 v sekci Naživo
Ariana Grande - Eternal Sunshine 8/10
Recenze: Ariana Grande se na albu “Eternal Sunshine” otevřeně vyrovnává s rozvodem a následným smířením Rok 2024 bude bezpochyby opět patřit drobounké krásce Arianě Grande. Na podzim ji čeká premiéra filmové verze slavného muzikálu "The Wicked", kde si rovnou střihne hlavní roli. A taky je v období, kdy je čerstvě po rozvodu, takže tu... čtěte zde
Vydáno: 18.03.2024 00:00 v sekci Recenze
Jason Derulo - Nu King 3/10
Recenze: Na desce "Nu King" Jasona Derula kvantita výrazně vyhrává nad kvalitou Kdyby Jason Derulo počkal ještě rok, uběhlo by deset let od vydání jeho posledního studiového alba. Uplynulou dekádu nás zásobil nepřeberným množstvím různých singlů, na které navázal deskou "Nu King". Zjevným cílem bylo toto... čtěte zde
Vydáno: 17.03.2024 16:30 v sekci Recenze
Mirai ft. Majk Spirit - čas rány zahojí 3/10
Video: Mirai a Majk Spirit v novince "čas rány zahojí" nemají daleko k hudebnímu odpadu Pět singlů během čtyř měsíců. Takhle se Mirai chystají na vydání nového alba. Zatímco počet zveřejněných písní a doprovodných videoklipů je působivý, hudebně novinky drhnou. A ta úplně nejčerstvější nazvaná "čas rány... čtěte zde
Vydáno: 17.03.2024 10:00 v sekci Audio / Video | Video
SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY
- Recenze: Jean Michel Jarre s albem "Oxymore" vystupuje z vlastního stínu (12.01.2023 09:00)
- Nové desky 42/2022 - od Taylor Swift přes Arctic Monkeys po a-ha (26.10.2022 08:00)
- Audio: "Brutalism Take 2" od dvojice Jarre/Gore čerpá z eskapismu techna (13.09.2022 14:54)
- Video: "Brutalism" Jeana Michela Jarreho je spojením techna a musique concrete (28.08.2022 09:06)
- Nové desky 36/2021 - od Kacey Musgraves přes Manic Street Preachers po Metalliku (14.09.2021 08:00)
- Nové desky 14/2021 - od Taylor Swift přes Jeana-Michela Jarreho po Rhiannon Giddens (13.04.2021 08:00)
- Jean Michel Jarre v dubnu odhalí svět Amazonie (07.03.2021 13:44)
- Nové desky 46/2018 - od Michaela Bublého přes Mumford & Sons po Zaz (19.11.2018 09:00)
- Nové desky 37/2018 - od Diany Krall s Tonym Bennettem přes Olympic po Davida Guettu (18.09.2018 13:00)
- Jean Michel Jarre vydá v listopadu pokračování alba "Equinoxe" (16.09.2018 19:23)

ALBUM TÝDNE 12/2024

Ariana Grande
Eternal Sunshine

Rok 2024 bude bezpochyby opět patřit drobounké krásce Arianě Grande. Na podzim ji čeká premiéra filmové verze slavného muzikálu "The Wicked", kde si rovnou střihne hlavní roli. A taky je v období, kdy je čerstvě po rozvodu, takže tu máme opět jedno terapeutické porozchodové cvičení s názvem "Eternal Sunshine".

8/10

NEJČTENĚJŠÍ ČLÁNKY (za poslední týden)

FILMSERVER.CZ PÍŠE

FULLMOONZINE.CZ PÍŠE

SPARK PÍŠE

CO, KDY, KDE   (doporučujeme)

Út 19.03.
Katapult (CZ) (Forum Karlín, Praha)
Pá 22.03.
Ewa Farna (CZ) (O2 arena, Praha)
Ne 24.03.
Jason Derulo (US) (O2 arena, Praha)
Ne 24.03.
Mother Mother (CAN) (Forum Karlín, Praha)
Ne 24.03.
Giant Rooks (DE) (Roxy, Praha)
Po 25.03.
Only The Poets (UK) (MeetFactory, Praha)
Čt 28.03.
Tom Odell (UK) (Forum Karlín, Praha)
Pá 29.03.
Judas Priest (UK) / Saxon (UK) / Uriah Heep (UK) (O2 arena, Praha)
Út 09.04.
The Academic (IRL) (Futurum Music Bar, Praha)
Út 16.04.
Dave Matthews Band (US) (O2 Universum, Praha)

» zobrazit všechny akce «

OBLÍBENÍ INTERPRETI (za poslední týden)

Justin Bieber Prince The Prodigy Vladimír Mišík Karel Gott Queen AC/DC Adele Sophie Ellis-Bextor Taylor Swift Kabát Lucie Vondráčková Madonna U2 Dua Lipa Kryštof Rush Bono Mirai Billie Eilish
filmserver.cz na Facebooku filmserver.cz na Twitteru filmserver.cz na LinkedIn filmserver.cz na YouTube
musicserver.cz - hudba od začátku do konce
©2010-2024 IMEG s.r.o. | Vyrobil Prolidi.cz
Kontaktní informace | Informace o inzerci | Redakce | Volná místa | Zásady ochrany o.ú. | Mobilní verze | ISSN 1803-6309
Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí článků je bez souhlasu IMEG s.r.o. zakázáno.
Tento server byl v roce 2023 podpořen Ministerstvem kultury České republiky.
smile music: spark | fakker | czech blade | musicserver | full moon | xplaylist | day after | filmserver | webglobe
Zavřít reklamu