Jerry Cantrell na sólovce "Brighten" přináší silné písně v doprovodu hvězdných spoluhráčů

02.11.2021 08:30 - Ondřej Hricko | foto: Jim Louvau

Jerry Cantrell, jedna z nejvýraznějších postav kultovní formace Alice In Chains, se po necelých dvaceti letech rozhodl navázat na svou sólovou kariéru a vydat třetí album zaštítěné pouze svým jménem. S novinkou "Brighten" mu pomáhal třeba baskytarista Duff McKagan nebo zpěvák Greg Puciato.
9/10

Jerry Cantrell - Brighten

Skladby: Atone, Brighten, Prism of Doubt, Black Hearts and Evil Done, Siren Song, Had to Know, Nobody Breaks You, Dismembered, Goodbye
Vydáno: 29.10.2021
Celkový čas: 40:46
Vydavatel: vlastní náklad
Zatímco grungeoví veteráni Alice In Chains si po vydání studiovky "Rainier Fog" užívají plánovanou pauzu, jeden z hlavních tvůrců, kytarista Jerry Cantrell, si stačil přichystat svou třetí sólovku. Ty první dvě "Boggy Depot" a "Degradation Trip" vyšly na přelomu tisíciletí čtyři roky po sobě, na novinku si ovšem jeho fanoušci museli počkat celých devatenáct let. Je to ale vůbec poprvé, co si Cantrell nahrál desku pro radost. Jeho první dva počiny byly totiž z důvodu neaktivity jeho domovského bandu i kvůli problémům s tehdejším zpěvákem Laynem Staleym spíš nutným únikem.

Jerry Cantrell se na novince obklopil skutečně hvězdnými spolupracovníky. Mezi nejzářnější jména patří baskytarista Guns N' Roses Duff McKagan, bývalý frontman The Dillinger Escape Plan Greg Puciato, bývalý bubeník Marilyna Mansona Gil Sharone a roli producenta i doprovodného instrumentalisty si střihl Tyler Bates, autor celé řady filmových soundtracků včetně těch k akční trilogii "John Wick", oběma dílům "Strážců galaxie" či ke stylovému blockbusteru "300: Bitva u Thermopyl".

"Brighten" je zvukově velmi konzistentní a velice vyrovnaná kolekce. Nenajdeme na ní žádné slabší místo a singly nikterak výrazně nepřevyšují žádnou ze zbylých osmi autorských skladeb a jednoho velice povedeného coveru.

Cantrell již v minulosti několikrát prozradil, že je fanouškem Eltona Johna a zejména pak jeho songu "Goodbye" z jeho čtvrté řadovky "Madman Across the Water" z roku 1971. Právě jeho předělávku zařadil na úplný závěr desky. Jde o velice zručně přepracovanou baladu, v níž byla sice ponechána výrazná melancholická melodie, ale zároveň dostala syrový blues-rockový nádech. Na album ji ale Cantrell zařadil až po konzultaci s legendárním popovým muzikantem, kterému se prý cover jeho vlastní písně velice zalíbil. A my se mu vůbec nedivíme.

Na opačné straně stopáže nahrávky, tedy v jejím úvodu, stojí kouzelně westernová pecka "Atone", složená jako pocta Ennio Morriconemu a inspirace jeho dílem. Country ovlivněná atmosféra má nádhernou a podmanivou kytarovou linku, jejíž zvuk je esencí toho nejlepšího z pera Jerryho Cantrella. A ačkoliv nikdy nebyl hlavním zpěvákem své mateřské kapely, jeho hlas má neotřelý půvab a sílu. Onoho westernového oparu se dočkáme ještě v baladicky snové "Siren Song".

Písničkově komornější feeling má naopak další perla "Black Hearts And Evil Done", v níž se Cantrell doprovodil na akustiku a vyzbrojil se jemnými, ale velice efektními aranžemi včetně letmých sborů. Ze zdánlivě nejzakřiknutějšího a nejumírněnějšího kousku je jeden z nejsilnějších momentů počinu.

Jerry Cantrell na své třetí sólovce dokázal, jak moc důležitý pro Alice In Chains po celou dobu jejich existence je. Je silným autorem, výtečným kytaristou a bez jeho charismaticky zasmušilého doprovodného vokálu by tvorba seattleských matadorů byla minimálně poloviční. "Brighten" je také ukázkou toho, jak může fungovat album jako celek, dotažený do nejmenšího detailu od aranží přes zvuk až po posloupnost písní. Poslech singlů je jen zlomkem zážitku, který tento skvost přináší.


DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY