Klip "Stratego" od Iron Maiden je barvitou akční fantazií

29.09.2021 20:13 - Jiří V. Matýsek | foto: Tomáš Rozkovec / @musicserver.cz

"Senjutsu" od Iron Maiden, nejočekávanější metalová deska roku, je venku, rozjitřené emoce už se usadily a britská kapela se rozhodla ještě jednou sáhnout do tracklistu a nabídnout již druhý videoklip. Po singlu "Writing On The Wall" padla volba na skladbu "Stratego", jednu z těch kratších a nejsvižnějších na albu.

Ani tak to ovšem není žádný zběsilý úprk: Mejdni zvolili nepolevující tempo koňského cvalu. Netradičně je pojatá kytara, která kreslí kontrastní linky vůči zpěvu Bruce Dickinsona. A je to postup velmi funkční. Textově se píseň, která je vyprávěna z pohledu jakési bytosti stojící nad světem, opět zabývá bláznivou současností.

Doprovodné video je, stejně jako to předchozí, animované a nese se v podobném duchu temné vize lidské společnosti. A epickým pojetím se ani zde nešetřilo. Mechaničtí samurajové, souboj dobré a zlé sféry na ohnivém nebi, lebky s ostnatým jazykem, kovoví draci - a hlavně finální krátký záběr na oko samurajské inkarnace maskota kapely Eddieho.

Video tentokrát není tolik symbolické a kritické k současnosti, jako bylo to k "Writing On The Wall", je spíše zábavnou klukovskou fantazií, která je plná akce. Podařenou, nutno dodat.



DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY