shop.musicserver.cz
Vladimír Mišík - Noční obraz

Vladimír Mišík zůstal v barevné hudební paletě alba "Noční obraz" dokonale sám sebou

Vydáno: 27.09.2021 00:00 v sekci Recenze - Jiří V. Matýsek | foto: Zuzana Bönisch

Říká se, že se nedá dvakrát vstoupit do téže řeky. Dvojice Vladimír Mišík a Petr Ostrouchov se o to s novou deskou "Noční obraz" pokouší. Jistě, nějaká voda utekla, pomyslné břehy a hlavně dva tvůrčí soutoky zůstaly stejné. Mohlo tohle spojení vůbec dopadnout špatně? Jak už napovídá hodnocení níže, nemohlo.

10/10

Vladimír Mišík - Noční obraz

Vydáno: 24.9.2021
Celkový čas: 47 minut

Skladby: Krok sun krok, Noční chodec, Nad útesem dění, Vánoční pohlednice, Šedesátá léta, Dech, Příběh, Sen, Andělé, Noční obraz, Slovo, Nemohu spát, Jiná báseň o srdci, Děkuji

Vydavatel: Animal Music

Před dvěma lety vydané album "Jednou tě potkám" nastavilo laťku kvality velice vysoko. Však jsem mu dal v recenzi plný počet. I s odstupem je to skvělá deska, s desítkou bych ale nyní šetřil. Už proto, že jsem sám sebe dostal do prekérní situace, z níž se snažím vybruslit právě nyní. Svou roli tehdy hrálo i libé překvapení, že se Vladimír Mišík znovu pustil do nahrávání nového materiálu, a údiv nad tím, jak dříve těžko představitelná absence onoho "& Etc…" v názvu dostává reálné kontury a výsledek, který funguje překvapivě dobře.

Petr Ostrouchov doslova ušil album "Noční obraz" Mišíkovi na míru. A udělal ten moudrý krok, že se nepokoušel úspěšné a cenami ověnčené "Jednou tě potkám" napodobit. Základ v podobě jeho kapely Blue Shadows a kombinace Mišíkových textů se zhudebněnými básněni zůstaly na svém místě, hudební háv je však tentokrát dost jiný. A největší paradox na tom je, že jakkoliv se dá těžko mluvit o typickém mišíkovském bigbítu, dokázala nová deska mnohem lépe než ta předchozí vystihnout jakousi esenciální podstatu tohoto muzikanta - osobnosti, která byla v celé jeho dosavadní tvorbě, ať už hrál s kýmkoliv, vždy jasně patrná.

Kolekce čtrnácti skladeb dokázala najít vyváženou polohu mezi mírně sebeironickým nadhledem, zamyšleným usebráním i příjemnou melancholií. Netlačí Mišíka do rozjuchaných songů ani nehraje na prvoplánově nostalgickou strunu. Když už se vzpomíná nebo snad náznakově bilancuje (například v singlové "Šedesátá léta"), děje se tak s nepřeslechnutelnou sebeironií.

Tento nadhled je ostatně patrný i hned v úvodní "Krok sun krok", v níž autor hodnotí svůj život důchodce, nebo ve vypointované písni "Příběh", své místo ale má i ve vážnějších kusech, jako je "Sen" jehož básnivost přetrhne zdánlivě nepatřičná variance na úvodní trojverší: "Stíny stromů se otáčí jako hodiny / někdo buší na dveře a vzápětí je otevře / To rozesmátý Satanáš, prej jestli jointa dám."

Sedm textů Ostrouchov našel v básnických sbírkách. Těžko si představit album Vladimíra Mišíka bez Václava Hraběte, který je tu, stejně jako Jan Skácel, hned dvakrát a jehož vynikající báseň "Noční obraz" dala kolekci jméno. Příjemně překvapí nadějeplný "Dech" Františka Hrubína i asi nejtemnější věc v tracklistu "Slovo" od Jiřího Ortena. Avšak všechny jistoty čítanek a učebnic literatury s přehledem překonává závěrečná akustická miniaturka "Děkuji", jejíž text napsal nedávno zesnulý David Stypka. V těch pouhých osmi verších se totiž skrývá až dojemná síla, která vypovídá o obou umělcích, kteří se společně na jednom jevišti nepotkali (Stypka s kapelou jen přispěl coverem skladby "Balada" na tribute desku "Bazarem proměn" z roku 2015) a přesto mají ledacos společného.

Vladimír Mišík tentokrát není sám. "Noční obraz" vznikl s výrazným podílem hostujících muzikantů. Tato mezinárodní plejáda jmen však není nikterak tlačena dopředu, vcelku nenápadně je ukryta až v bookletu u jednotlivých textů. Hvězdní The Blind Boys Of Alabama, Dónal Lunny (hostující u Sinéad O'Connor či Marka Knopflera), Jerry Douglas (hráč na dobro u Alison Kraus a mnoha dalších) se tu tak potkávají s domácím jazzovým výkvětem - Miroslav Hloucal, Petr Kalfus, Oskar Török či Ondřej Pivec, jehož hammondky se ve zvuku alba hodně projevily) - či s pěveckými hosty, jako jsou v rolích doprovodných vokalistů skromně usazení Robert Křesťan, Lenka Dusilová nebo Lenka Nová. V žádném případě to není samoúčelné lákadlo - sound nahrávky to totiž výborným způsobem obohacuje. Zvuková paleta se tak rozpíná od bigbítu přes bluegrassové nálady, akustické balady až ke gospelovým výtryskům nespoutané energie.

A přese všechno je to stále nezpochybnitelně Vladimír Mišík. Je mnohem více sám sebou než za už hodně dlouhou dobu. Jistě, věk je znát - ale svým způsobem je přiznaný, zpěvák sám se nepouští nikam, co by nezvládal nebo co by mu nesedělo. Tam, kde je na "Jednou tě potkám" s odstupem přece jen znát jistá opatrnost, na "Nočním obrazu" kráčí dvojice Mišík-Ostrouchov odvážně vpřed a zkouší to zase jinak - a ta hudební nadžánrovost Vladimírovi sedí zatraceně dobře.

Tohle není žádné další návratové album, které chce fanouškům s minimálním úsilím nabídnout to, co chtějí. "Noční obraz" je přesným opakem a koncept naťuknutý na předchozí řadovce dotahuje o pořádný kus dál. Tohle je deska Vladimíra Mišíka pro moderní dobu a jasně říká, že její autor je i přes všemožné překážky, které nakonec vyústily v konec koncertní kariéry, umělecky stále relevantní. A dokazuje, že žít jen z podstaty a poklidně dřímat ve vlastní komfortní zóně je nuda a že to je přesně to, co on dělat nechce.

NÁZORY
  • Noc už končí a nad Špejcharem svítá (Vladimír Řepík, 27.09.2021 06:20) Reagovat

    Moc hezky napsaná recenze, díky! Doufám, že některá z písní je blues, protože blues Vláďa rád. Jako to z nadpisu, inspirované slavnými Jethro Tull...

    • Re: Noc už končí a nad Špejcharem svítá (pišta, 28.09.2021 22:09) Reagovat

      přesto o světelný rok, předčí dnešní mladé "písníčkáře " a to skoro ve všem ..

      • Re: Noc už končí a nad Špejcharem svítá (Anonym, 03.10.2021 13:01) Reagovat

        celé báječné , skvelé neotrepané texty , skvelá dokonalá hudba

  • Album o ničem. (Karel, 27.09.2021 07:10) Reagovat

    Plytké texty, Mišíkův stařecký unavený hlas, hudba s nádechem dechovky pro seniory, žádná alternativa. Zbytečně vyhozené peníze, které tak těžce vydělávám !!!

    • Re: Album o ničem. (Petra Veselá, 27.09.2021 08:17) Reagovat

      Je to smutné, ale musím s tím souhlasit. Jenže Mišík patří mezi rodinné stříbro, a do něj se tedy holt nekope.

DOPORUČENÉ ČLÁNKY
Pohled do českých hitparád 12. týden 2024
Dua Lipa a Benson Boone stále vládnou singlovým žebříčkům, The Rolling Stones jsou hranější než Mirai Pravidelný vítěz českého albového žebříčku Viktor Sheen se musel v aktuálním kole sklonit před svým žánrovým souputníkem, vedení totiž přebírá Grey256 s nahrávkou "Tentokrát". Rádiové hitparádě nadále neohroženě... čtěte zde
Vydáno: 29.03.2024 08:30 v sekci Novinky | České hitparády
We Are Domi - Love Every Part Of It 9/10
Video: We Are Domi doplnili skvělý elektropopový song "Love Every Part Of It" netradičním videoklipem Trojice We Are Domi, jež se mnohým vryla do paměti v roce 2022 svojí účastí v Eurovizi, přichází s povedenou písničkou "Love Every Part of It". V ní se snaží bořit stereotypy a noří se do tlaků společenských očekávání ve... čtěte zde
Vydáno: 28.03.2024 14:00 v sekci Audio / Video | Video
Nové desky 12/2024 - od Elbow přes Shakiru po Janu Kirschner
Nové desky 12/2024 - od Elbow přes Shakiru po Janu Kirschner Už týden před Velikonocemi přišla do obchodů velmi bohatá nadílka novinek v čele se Shakirou, Elbow, Gossip nebo Alestorm. K nim se přidali například Gary Clark Jr., Fletcher, Kenny Chesney, Empress Of, Pnau, The Veronicas a zejména... čtěte zde
Vydáno: 27.03.2024 22:00 v sekci Novinky | Nové desky
The Jesus and Mary Chain - Glasgow Eyes 7/10
Recenze: The Jesus And Mary Chain oslavují deskou "Glasgow Eyes" 40 let na scéně Píše se rok 2024 a je tak trochu zázrak, že The Jesus And Mary Chain stále tvoří hudbu. Když se totiž v roce 1999 rozpadli, málokoho napadlo, že bratři Jim a William Reidovi budou ještě někdy spolupracovat. A přece se teď vracejí... čtěte zde
Vydáno: 27.03.2024 16:15 v sekci Recenze
Justin Timberlake - Everything I Thought It Was 8/10
Recenze: Justin Timberlake se na "Everything I Thought It Was" trochu zacyklil. Ale to nevadí Justinu Timberlakovi lze vyčítat ledacos, ale určitě nelze tvrdit, že neexperimentuje. Naopak - snahu vykročit ze zajetých trendů a vyšlapávat nové cesty ukazuje celou svou dospělou kariéru. A daří se mu. Kromě toho, že se stal... čtěte zde
Vydáno: 27.03.2024 08:30 v sekci Recenze
SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY
- První pololetí u labelu Animal Music nabídne Janáčka, jazz i nevydané nahrávky skladatele Zdeňka Lišky (06.02.2024 11:39)
- Naživo: Jakub König pokřtil "Hvězdy" v posvátným přítmí Akropole (30.11.2023 20:34)
- Fotogalerie: Jakub König v Praze pokřtil svou skvělou desku "Hvězdy" (30.11.2023 10:13)
- Video: Lenka Dusilová se v krásném singlu "Maria" vrací k hravému písničkářství (04.11.2023 09:00)
- Rozhovory: Katarzia - Vždy budem skúšať niečo inak a niečo iné ako to, čo bolo posledné (09.10.2023 19:00)
- Recenze: Čundrgrund "Live 1976-1978" přináší tajné nahrávky Mišíka, Merty a Hrubého a zaplňuje jednu velkou mezeru domácího bigbítu (05.09.2023 08:00)
- Recenze: Reeditovaný "Špejchar 1969-1991" nic nového nepřináší, stále je to ale nejlepší dostupné shrnutí tvorby Vladimíra Mišíka (27.08.2023 09:00)
- Katarzia se na nové desce "Šťastné dieťa" bude vracet ke kořenům. Možná pod ně (06.07.2023 13:11)
- Slyšeli jsme připravovanou desku Jakuba Königa. A je fantastická (04.07.2023 16:23)
- Video: Robert Křesťan & Druhá tráva natočili klip "Vlčí oči" u svého frontmana na chalupě (15.06.2023 13:39)

ALBUM TÝDNE 13/2024

Moimir Papalescu & The Nihilists
Mystery Women In The Acid Pools

Jedna z mnoha tváří Moimira Papalescu, projekt Moimir Papalescu & The Nihilists, dlouhá léta spal. V roce 2006 odešel po albu "Lewis Neptune" na vrcholu. Trojici protagonistů zaválo tvůrčí pnutí různými směry, po sedmnácti letech se ale spojilo pro nové album "Mystery Woman In the Acid Pools". Povedlo se?

8/10

NEJČTENĚJŠÍ ČLÁNKY (za poslední týden)

FILMSERVER.CZ PÍŠE

FULLMOONZINE.CZ PÍŠE

SPARK PÍŠE

CO, KDY, KDE   (doporučujeme)

Pá 29.03.
Judas Priest (UK) / Saxon (UK) / Uriah Heep (UK) (O2 arena, Praha)
Út 09.04.
The Academic (IRL) (Futurum Music Bar, Praha)
Út 16.04.
Dave Matthews Band (US) (O2 Universum, Praha)
Út 16.04.
Lil Tracy (US) / Brennan Savage (US) (Fuchs2, Praha)
St 17.04.
Foreign Beggars (UK) (Bike_Jesus, Praha)
Čt 18.04.
Slash feat. Myles Kennedy & The Conspirators (US) (Winning Group arena, Brno)
Ne 21.04.
Fletcher (SaSaZu, Praha)
Út 23.04.
Walter Trout (US) (Divadlo Archa, Praha)
St 08.05.
Tate McRae (US) (Forum Karlín, Praha)
So 11.05.
Rammstein (DE) (Letiště Letňany, Praha)

» zobrazit všechny akce «

OBLÍBENÍ INTERPRETI (za poslední týden)

Prince Justin Bieber Vladimír Mišík The Prodigy AC/DC Queen Adele Rush Kabát Karel Gott U2 Bono Sia Taylor Swift Paws Télépopmusik Madonna Dua Lipa Lucie Vondráčková Mirai
filmserver.cz na Facebooku filmserver.cz na Twitteru filmserver.cz na LinkedIn filmserver.cz na YouTube
musicserver.cz - hudba od začátku do konce
©2010-2024 IMEG s.r.o. | Vyrobil Prolidi.cz
Kontaktní informace | Informace o inzerci | Redakce | Volná místa | Zásady ochrany o.ú. | Mobilní verze | ISSN 1803-6309
Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí článků je bez souhlasu IMEG s.r.o. zakázáno.
Tento server byl v roce 2023 podpořen Ministerstvem kultury České republiky.
smile music: spark | fakker | czech blade | musicserver | full moon | xplaylist | day after | filmserver | webglobe
Zavřít reklamu