Český slavík začal novou éru s pozměněným hlasovacím systémem i pravidly. Karel Gott posmrtně vyhrát nemůže

22.09.2021 08:11 - Josef Martínek | foto: Martin Kubica / Supraphon

Obnovená anketa Český slavík odstartovala. Fanoušci mohou po čtyřech letech znovu rozhodovat o svých nejoblíbenějších zpěvácích, zpěvačkách a skupinách, k nimž nově přibyla kategorie hip hop a rap. Změnil se ovšem způsob hlasování - volit se bude takzvanou metodou D21, kterou vymyslel matematik a sociální reformátor Karel Janeček, jenž spolu s producentem Jakubem Horákem za návratem soutěže stojí.

Hlasující mohou na webu Českého slavíka v každé kategorii vybrat až pět svých oblíbenců. V minulosti bylo možné nominovat v jednotlivých sekcích po třech kandidátech. Rozdíl je také v hodnotě hlasů - zatímco dříve lidé rozdělovali tři, dva a jeden bod, nyní mají všechny jejich tipy stejnou váhu.

Pořadatelé si od této změny slibují relevantnější přehled o popularitě hudebníků. V minulosti totiž pořadí dost ovlivňovala aktivita fanklubů, jejichž členové hromadně obsadili svého favorita na první místo a další kolonky ponechali nevyplněné. Hlasovat pouze pro jednoho umělce či kapelu bude nadále možné, do výsledků však získá jen jeden bod místo dřívějších tří.

Lucie Bílá, Vizovické Trnkobraní, 18.8.2018
© facebook.com/trnkobraní
Došlo také k upravení pravidel. Před přerušením ankety se dalo hlasovat pro libovolného interpreta či subjekt, a to včetně těch recesistických. To už neplatí: "Podmínkou získání jakéhokoliv ocenění je, že jde o osobu nebo skupinu, která aktivně působí na poli české populární hudby (například pravidelně koncertuje, vydala CD u hudebního vydavatelství, vystupuje v televizi, rozhlase apod.)"

Vyřešena je i otázka, zda Karel Gott může získat svého třiačtyřicátého zlatého slavíka. Nemůže. "Pro interprety, kteří již odešli do hudebního nebe, je možné hlasovat pouze v roce, ve kterém zemřeli. V následujících letech již nemohou být do ankety zařazeni," stanovili organizátoři. Legenda české pop music nás však již opustila v říjnu 2019, a tudíž by se ve výsledcích kategorie zpěváků objevit neměla.

O tom, zda Gotta na pomyslném trůnu nahradí Marek Ztracený, Michal David, Tomáš Klus, nebo někdo úplně jiný, bude jasno 19. listopadu po přímém přenosu televize Nova. Triumf mezi zpěvačkami obhajuje Lucie Bílá, nejpopulárnější skupinou se naposledy stala formace Kabát. Slavnostním večerem provedou Ondřej Sokol a Aleš Háma.

Vítězové se mohou těšit na zbrusu nové sošky, jejichž podoba byla odtajněna na tiskové konferenci v Praze. Spolu s trofejemi v hlavních kategoriích udělí Český slavík 21 také ceny pro absolutního slavíka, objev roku, nejstreamovanější skladbu a nejoblíbenější píseň posluchačů Rádia Impuls.



DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY