shop.musicserver.cz
Lenka Filipová, dvůr Muzea MHD, Hudební festival Vozovna Střešovice, Praha, 15.7.2021

Lenka Filipová zpívala na dvoře Muzea MHD zamilovaným, bláznům i přátelům na druhý břeh

Vydáno: 16.07.2021 22:12 v sekci Naživo - Josef Martínek | foto: Lucie Robinson

První ročník pražského Hudebního festivalu Vozovna Střešovice na dvoře zdejšího Muzea MHD otevřela Lenka Filipová. Komorní koncert osobité hudebnice nabídl řadu známých melodií proloženou několika keltskými baladami. A navrch přihodil nenucenou, typicky letní atmosféru.

Live: Lenka Filipová

místo: dvůr Muzea MHD, Hudební festival Vozovna Střešovice, Praha
datum: 15. července 2021
setlist: Věnování, Jenom blázni se radujou, Zamilovaná, Prý se tomu říká láska, Dobrý Bůh to ví, Strom, Možná, Svět se zbláznil, Tri Martolod, Na cestě, Scarborough Fair, Mosty, Co mi dáš, Prší, Za všechno může čas, Ať žije show, V šálku čaje na Srí Lanku

Také letošní léto, stejně jako to loňské, ze zřejmých důvodů přeje spíše menším akcím. Hudební festival Vozovna Střešovice společně uspořádaly Dopravní podnik hlavního města Prahy a Sdružení dopravních podniků ČR. Na tři po sobě jdoucí červencové večery připravili organizátoři v prostředí památkově chráněné vozovny ve Střešovicích vystoupení Lenky Filipové, Ivana Hlase a skupiny Šlapeto.

Úsporné pojetí festivalu ocenili nejen návštěvníci prvního koncertu, ale i jeho aktérka. Sama totiž bydlí nedaleko, takže by se s nadsázkou dalo říci, že si sem z domova na chvíli odskočila zahrát a zazpívat.

Filipová vystoupila s již tradičními spoluhráči - klavíristou Járou Bártou a virtuosem ve hře na keltskou harfu Seanem Barrym. Sama si po většinu osmdesátiminutového setu vypomáhala kytarou. Hned v úvodu upozornila, že se po roční covidové pauze zatím na pódiu ukázala jen párkrát, nervozita ji ale očividně nesvazovala. A i když ji ze začátku sem tam pozlobily hlasivky, nebylo to nutně na škodu - v takových chvílích totiž její vokál trochu připomínal pověstný chraplák její dcery Lenny.

Komunikace s publikem patří k silným stránkám Lenky Filipové a platilo to i tentokrát. Přestože obvykle hraje až o dobrou půlhodinku déle, i v omezeném časovém prostoru stihla povykládat spoustu poutavých historek - třeba o tom, jak musí být pro jejich vysoký počet občas nevěrná svým kytarám, nebo o pozadí vzniku jednotlivých písniček.

Repertoár populární interpretky má již mnoho let svoje stabilní jádro, které tvoří skladby z osmdesátých a devadesátých let doplněné o několik novějších kusů a pár keltských balad. Písničky jako "Zamilovaná", "Prý se tomu říká láska", "Mosty", "Strom" a mnohé další zase jednou potvrdily, že jim faktor času vůbec neubírá na síle. Vedle půvabných melodií za to mohou především hodnotné texty, jejichž témata nestárnou.

Po boku skladeb o lásce, které jsou s Filipovou neodmyslitelně spojeny, zazněla třeba i optimistická "Jenom blázni se radujou" z alba "Svět se zbláznil". Později došlo i na titulní skladbu této řadovky z roku 1997, jejíž název tolik sedí do dnešní doby. Všechny písně, ať smutné nebo veselé, pomalé nebo rychlé, pojily zpěvaččin vyzrálý pěvecký výraz a citlivý aranžérský přístup. Snad jen v jedné z keltských balad, bretonské "Tri Martolod", se s tamburínou v ruce překvapivě rozvášnila a na chvíli změnila dynamiku setu.

Stejně jako na žádném z Lenčiných koncertů, ani tentokrát nemohly chybět vzpomínky na její zesnulé spolupracovníky. Vedle textařů Zdeňka Rytíře a Pavla Vrby k nim patří Karel Zich, s nímž nazpívala hit "Mosty" - tomu se v jejím sólovém podání dostalo vůbec nejhlasitějšího aplausu za celý večer. Hold vzdala také v březnu zemřelé Haně Hegerové. Výjimečnou umělkyni, kterou považuje za svůj vzor a která jí kdysi dopomohla na jeviště pařížské Olympie, připomněla jímavým šansonem "Co mi dáš", jenž v posledních letech přijala za svůj.

Letos nás opustil i písničkář David Stypka, autor českého textu singlu "Na cestě" ze tři roky starého alba keltských balad "Oppidum". "Když jsem tenkrát Davida poprosila o napsání textu, myslela jsem si, že to já už tady dlouho nebudu. Nenapadlo by mě, že tu písničku dnes budu zpívat já jemu…" podotkla. Nezapomněla zmínit ani to, že se těšila na další spolupráci s charismatickým muzikantem, na niž už bohužel nedojde.

Večer plný libých tónů, vlídných slov a pohodové nálady dospěl do svého konce s oblíbenými kousky jako "Za všechno může čas" nebo "Ať žije show". Naopak aktuální hit "Samotní nejsme nic", který nazpívala pro seriál "Kukačky" společně s Lenny a který v rádiích patří už několik měsíců k nejhranějším domácím singlům, v setlistu chyběl.

Fanoušky však potěšilo, že se ve slušivých šatech oděná Filipová hned dvakrát nechala ukecat k něčemu nadstandardnímu. Poprvé, když ji její muzikanti, podpořeni diváky, přemluvili k zařazení písničky "Prší", kterou hraje zřídka - sama si vybavila jen loňskou interpretaci v Telči. A podruhé, když jako závěrečný přídavek po chvilkové rozvaze a viditelně neplánovaně sáhla po "V šálku čaje na Srí Lanku".

Také díky těmto spontánním momentům jsou koncerty Lenky Filipové, ač postavené už mnoho let na stále stejném základu, pokaždé originálními a neopakovatelnými zážitky.

NÁZORY
  • Prší jenom v Telči? (Ja ja ja jenom ja, 17.07.2021 12:01) Reagovat

    To si toho Lena nebo reportér moc nepamatuje, loni pred Thermalem ji hrála taky i zbytek koncertu byl naprosto stejnej. Lena super vždy milá a naprosto přirozená. Loni taky neměla ve Varech žádné velkolepé antre, prostě prošla mezi lidma s batuzkem na pódium. Rovněž po koncertě absolutně v pohodě mi podepsala zpevnik i s venovanim a ještě jsme se vyfotili. Fakt zpěvačka s nezaměnitelným hlasem, zlidovelym repertoárem, která mě naživo velmi překvapila a bavila, což jsem ji taky hned řek a bylo vidět, že ji to moc potěšilo.

  • nechápu (Černovous , 18.07.2021 20:23) Reagovat

    Pořád stejné koncerty Lenky Filipové tady komentujete, ale to, že čeští interpreti občas vydají nové album, to vás nezajímá.

    Na recenze jste už zapomněli? Co novinkové album Marpa nebo Radka Bangy? Nezájem, co?

    Hlavně, že tu komentujete každý uprdnutí Ariany Grande.

    • Re: nechápu (David Věžník, editor, 18.07.2021 22:00) Reagovat

      Vážený Černovousi, jak jsem zmínil před časem v reakci na obdobný komentář - redaktoři musicserveru pro nás píšou výhradně dobrovolně, nikdo jim tedy neurčuje, o čem mají psát, byť je já i šéfredaktor pravidelně zasypáváme tipy na materiál, který bychom rádi uveřejnili. A to se týká jak reportáží z koncertů, tak třeba recenzí.

      Zopakuji tedy i svou výzvu - víte-li o někom, kdo by pro náš server s nadšením psal recenze na interprety jako Marpo, předejte prosím kontakt na mě - veznik(zavináč)musicserver(tečka)cz. Dobrou zprávou pro vás může být, že se tato výzva posledne "uchytila", a tak se můžete brzy těšit na recenzi alba Radka Bangy. ;-)

      Viva la musica!

      • Re: nechápu (Černovous , 22.07.2021 13:36) Reagovat

        Pane Věžníku, tak koukám, že slíbená recenze na cd Radka Bangy prostě není.

        Psát články o novém klipu, koncertu nebo tiskové zprávy o úmrtí někoho významného je snadné. Ale napsat kvalitní recenzi už taková sranda není, co?

        Jenomže bez toho - není hudební časopis a není ani hudební server...

        • Re: nechápu (jarecek, 22.07.2021 13:56) Reagovat

          proboha ..

DOPORUČENÉ ČLÁNKY
girl in red - I'm Doing It Again Baby! 9/10
Recenze: girl in red je zpátky! Na desce "I'm Doing It Again Baby!" překypuje sebevědomím girl in red, norská alternativní popařka s červenou čepičkou, se na druhé studiovce "I'm Doing It Again Baby!" znovu hlásí o slovo. A je to jenom dobře. Upřímné, otevřené a autentické umělkyni se totiž se svou nakažlivou a... čtěte zde
Vydáno: 16.04.2024 08:00 v sekci Recenze
Iveta Bartošová - Málo mě znáš 7/10
Hudba v TV: Třídílný dokument "Málo mě znáš" citlivě provází kariérou Ivety Bartošové V návaznosti na úspěch seriálu "Iveta" uvedla streamovací platforma Voyo dokument "Málo mě znáš". Jeho tři díly režíroval Tomáš Klein, který dává na zpěvaččin příběh nahlédnout z mnoha různých úhlů pohledu. Také tento... čtěte zde
Vydáno: 15.04.2024 15:00 v sekci Recenze | Hudba v TV
The Libertines - All Quiet On The Eastern Esplanade 8/10
Recenze: The Libertines se na "All Quiet On The Eastern Esplanade" vracejí do minulosti a demonstrují svou sounáležitost Je tomu už dlouhých devět let, co The Libertines fanouškům naservírovali povedenou desku "Anthems For Doomed Youth". Nyní se anglická formace vrací, aby se vytáhla se svým dlouho očekávaným čtvrtým albem "All Quiet On The Eastern... čtěte zde
Vydáno: 15.04.2024 00:00 v sekci Recenze
Mirai - TOMODACHI 5/10
Recenze: Album "TOMODACHI" zachycuje Mirai v období tvůrčí krize Také na své čtvrté studiovce pokračují Mirai v tradici japonských názvů, na hitový standard předešlých počinů ale novinka "TOMODACHI" nenavazuje. Muzikanti říkají, že si na této desce hrají, spíše se ale zdá, že zkrátka... čtěte zde
Vydáno: 14.04.2024 16:30 v sekci Recenze
Marcell & fiedlerski - Táta mě inspiroval, nastavoval hranice (2/2)
Rozhovory: Marcell & fiedlerski - Táta mě inspiroval, nastavoval hranice (2/2) Když fiedlerskému zemřel otec, vydal se s Marcellem do Alp a tam společně pracovali na desce, která je jiná. Těžká. Bolavá. Obtížně šlo přistoupit i k rozhovoru - jak se chcete s cizím člověkem bavit o něčem tak osobním? Jak se... čtěte zde
Vydáno: 14.04.2024 10:00 v sekci Publicistika | Rozhovory
SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY
- Lenka Filipová bude znovu "Zamilovaná" (28.01.2024 15:08)
- České barvy bude na Eurovizi hájit zpěvačka Aiko, nechala za sebou MYDY i Lenny (13.12.2023 17:06)
- 7krát3 v "Gabrielovi" znovu oživuje dávnou skladbu Michala Horáčka a Hany Hegerové (05.12.2023 18:33)
- Hudba v tisku: Obsáhlý průvodce "Praha beatová" zve na putování po místech metropole, kudy kráčel rock (02.12.2023 08:30)
- Recenze: "Pramínek času" je příjemným ohlédnutím za dvaceti roky formace Ivan Hlas Trio (09.11.2023 14:45)
- Recenze: Lenny a Marpo na společném EP "Klenoty" potenciál nenaplnili (07.11.2023 08:00)
- Video: Z nového hitu "My dva" Lenny a Marpa stříkají hektolitry zamilovanosti a spokojenosti (04.11.2023 12:22)
- Ivan Hlas Trio slaví dvacet let společného hraní novým albem starých písní (11.10.2023 14:35)
- Video: Lenny a Marpovi vznikly pod rukama "Klenoty", zpěvačka v něm anglicky rapuje (11.10.2023 07:52)
- Brněnský festival BATCH má kompletní program, zahraje i Lenny či Vladimir 518 (29.09.2023 11:58)

ALBUM TÝDNE 16/2024

The Libertines
All Quiet On The Eastern Esplanade

Je tomu už dlouhých devět let, co The Libertines fanouškům naservírovali povedenou desku "Anthems For Doomed Youth". Nyní se anglická formace vrací, aby se vytáhla se svým dlouho očekávaným čtvrtým albem "All Quiet On The Eastern Esplanade". Obstála také tentokrát?

8/10

NEJČTENĚJŠÍ ČLÁNKY (za poslední týden)

FILMSERVER.CZ PÍŠE

FULLMOONZINE.CZ PÍŠE

SPARK PÍŠE

CO, KDY, KDE   (doporučujeme)

Út 16.04.
Lil Tracy (US) / Brennan Savage (US) (Lucerna Music Bar, Praha)
St 17.04.
Foreign Beggars (UK) (Bike_Jesus, Praha)
Čt 18.04.
Slash feat. Myles Kennedy & The Conspirators (US) (Winning Group arena, Brno)
Čt 18.04.
Queenie (O2 universum, Praha)
Pá 19.04.
Queenie (O2 universum, Praha)
Ne 21.04.
Fletcher (SaSaZu, Praha)
Út 23.04.
Walter Trout (US) (Divadlo Archa, Praha)
St 08.05.
Tate McRae (US) (Forum Karlín, Praha)
So 11.05.
Rammstein (DE) (Letiště Letňany, Praha)
Ne 12.05.
Ari Abdul (US) (Rock Café, Praha)

» zobrazit všechny akce «

OBLÍBENÍ INTERPRETI (za poslední týden)

Themroc Prince The Prodigy Justin Bieber Vladimír Mišík Kabát Queen Adele AC/DC U2 Sia Rush Bono Beyoncé Taylor Swift Lady Gaga Linkin Park Liam Gallagher Imagine Dragons Mirai
filmserver.cz na Facebooku filmserver.cz na Twitteru filmserver.cz na LinkedIn filmserver.cz na YouTube
musicserver.cz - hudba od začátku do konce
©2010-2024 IMEG s.r.o. | Vyrobil Prolidi.cz
Kontaktní informace | Informace o inzerci | Redakce | Volná místa | Zásady ochrany o.ú. | Mobilní verze | ISSN 1803-6309
Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí článků je bez souhlasu IMEG s.r.o. zakázáno.
Tento server byl v roce 2023 podpořen Ministerstvem kultury České republiky.
smile music: spark | fakker | czech blade | musicserver | full moon | xplaylist | day after | filmserver | webglobe
Zavřít reklamu