Rufus Wainwright odstartoval měsíc hrdosti coververzí "Over The Rainbow". Zatleskala mu i Renée Zellweger

02.06.2021 10:14 - David Věžník | foto: Capitol Studios

Červen je pro LGBT+ komunitu měsícem hrdosti - připomíná se mimo jiné newyorský průvod v roce 1969, který v podstatě položil základy dnešních prajdů a odstartoval diskuze na témata týkající se práv homosexuálů.

Letos svou troškou do teplého mlýna přispěl třeba Rufus Wainwright. Měsíc hrdosti oslavuje předělávkou ikonické písně "Over The Rainbow", která původně zazněla v roce 1939 z úst Judy Garland ve filmu "The Wizard Of Oz" ("Čaroděj ze země Oz").

Fanoušci americko-kanadského hudebníka, který se svou sexuální orientací netají, vědí, že to rozhodně nebylo jeho premiérové setkání s Judy (jeho prvním živákem byl záznam "Rufus Does Judy at Carnegie Hall" vydaný v roce 2007). Toto ale bylo svým způsobem výjimečné - sedmačtyřicetiletý zpěvák skladbu zazpíval během intimního koncertu, který pod názvem "Rufus Does Judy At Capitol Studios" odvysílá online 10. června.

"Over The Rainbow" má pro Wainwrighta zvláštní význam. "Poprvé jsem ji zpíval, když mi bylo asi pět. Moje máma mě vždycky vzbudila uprostřed noci a nechala mě ji zpívat na rozloučenou svým hostům na večírku. Ti lidi byli tak špatní z toho, že tak malé dítě musí být tak pozdě v noci vzhůru, že pak hned odešli," vzpomíná v tiskové zprávě a dodává, že na počest své zesnulé matky vždy začátek písně zpívá bez hudebního doprovodu.

Songy své kolegyně, za oceánem velké ikony gayů a leseb, přednesl před skromným publikem, ve kterém seděla i Renée Zellweger, která zpěvačku ztvárnila ve filmu Ruperta Goolda "Judy" (za což získala Oscara). Její dojatý potlesk poté, co Rufus dozpívá, nepotřebuje další komentáře.



DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY