shop.musicserver.cz
Sofian Medjmedj - Líbí se mi temné věci

Sofian Medjmedj - Líbí se mi temné věci

Vydáno: 21.05.2021 11:00 v sekci Rozhovory - Josef Martínek | foto: Čestmír Jíra

Debutovou desku "19" dokončoval Sofian Medjmedj zároveň s přípravami na maturitu. Ve spolupráci s producenty Enthicem a Lukášem Chromkem kladl důraz na to, aby vynikly osobní texty, které považuje za alfu a omegu své tvorby. "Těší mě, že mi lidé čím dál více píší zprávy, jak je moje hudba léčí," říká.

Uvedl jste, že věk, podle kterého jste pojmenoval své debutové album "19", pro vás byl zlomový. Co tak zásadního se vám v tom roce přihodilo?

Začal jsem si uvědomovat, co je v životě důležité. Snad jsem i trochu dospěl. Už vím, že mám i nějaké povinnosti, že si zkrátka nemůžu pořád jen užívat a všechno odkládat. Samozřejmě že nejlepší je užívat si, cítit se free. Ale povinnosti by měly být na prvním místě a až po nich zábava.

Nahrávka je z velké části tvořena atmosférickými, občas až melancholickými písněmi s osobními texty. Je toto poloha, kterou byste se chtěl do budoucna více prezentovat?

Líbí se mi temné věci. Zároveň do svých písniček rád vkládám emoce, pocity, to, jak se právě v daný okamžik cítím. To všechno ze sebe chci dostat. Tvorba je pak více osobní. Do budoucna bude vždy záležet na mém aktuálním rozpoložení. Ke každé písni se hodí jiná poloha a dynamika. V mé tvorbě se může odrazit třeba období jednoho roku - zkrátka vše, co zažívám a čím si procházím.

"Nenávidím čísla, poměřovat se s ostatníma, jakej to má význam?" ptáte se hned v úvodním songu "Zpověď". Řekl byste, že se dnes mnozí interpreti až příliš soustředí na to, jak dosáhnout vysokých počtů přehrání na streamovacích službách?

Samozřejmě, čím víc poslechů, tím lépe. V textu jsem ale nemířil zrovna na streamovací služby, spíš na sociální sítě jako Instagram a TikTok. Na ně jsou lidé schopni dát naprosto cokoliv, jen aby nasbírali velká čísla.

Vadí vám tedy určitá vyprázdněnost sociálních sítí? Sám se snažíte na ně přidávat hodnotnější obsah?

Ano, tohle mi opravdu vadí. Ale na druhou stranu - je to vizitka každého z nás. Bohužel, musím říct, že jednodušší obsah některé sítě svým pojetím zkrátka vyžadují, takže i já sám jsem občas nucen některé příspěvky dost odlehčit.

Sofian Medjmedj
© Čestmír Jíra
Co vy sám v dnešní době, která ještě do nedávna vůbec neumožňovala pořádat živé koncerty, považujete za ukazatel úspěchu své hudby?

Těší mě, že mi lidé čím dál více píší zprávy, jak je moje hudba léčí. Mě hudba jako posluchače léčila vždy, přál jsem si tedy, aby ta moje měla na lidi stejné účinky. Dopisovat si s fanoušky je teď v podstatě jediná možnost, jak s nimi zůstat v kontaktu. Posílají mi opravdu krásné zprávy, reagují na nové písničky i na celou desku. Z toho mám obrovskou radost.

Když jste v roce 2017 vydal svůj první singl "TV shows" s Benem Cristovao, řada lidí kritizovala vaši artikulaci. Z nové desky je patrné, že jste na ní v průběhu let zapracoval. Bylo pro vás náročné změnit své zažité zvyky?

Stále s tím mám trochu problém, ale když se na artikulaci soustředím, je to určitě lepší. Vždy jsem chtěl a stále chci správně vyslovovat, je důležité, aby mi lidé dobře rozuměli, co zpívám. Poslání v textech je pro mě velmi zásadní. Zároveň bych ale do zpěvu chtěl dostat trochu americký feeling.

Sofian Medjmedj

Svou kariéru odstartoval v pouhých šestnácti letech zostra - singlem "TV shows", který jako vítěz výzvy #JETOVTOBE nahrál s Benem Cristovao v londýnských Abbey Road Studios. Dnes má tento videoklip na YouTube více než pět milionů přehrání. Sofian Medjmedj nahrál také úspěšné songy, na nichž spolupracoval s ATMO Music či Adamem Mišíkem, předskakoval na turné Chinaski, objevil se na největších českých festivalech, jako jsou Rock for People nebo Colours Of Ostrava. V roce 2020 vydal eponymní EP, plnohodnotnou debutovou desku "19" představil letos na konci dubna.

Vzal jste si tehdejší kritiku k srdci? Umíte ji obecně přijímat?

Všechno si beru hodně osobně a z jakékoliv kritiky jsem smutný. Chápu, že moje hudba se nemusí líbit všem, na to si jako interpret zkrátka musím zvyknout. Mohu ale říci, že kritiku už dnes, po těch několika letech, přijímám lépe než dřív.

Sofian Medjmedj
© Čestmír Jíra
Řekl byste, že jste se za tu dobu posunul také jako autor?

Určitě ano. Dříve jsem písničky moc nepsal, spíše jsem přišel s nějakou myšlenkou, kterou jsem chtěl do textu vložit. Za poslední rok jsem se ale hodně rozepsal, takže stojím za většinou textů z desky. Zlepšil jsem se i ve skládání hudby. Album "19" vzniklo díky tomu, že jsem si dal za cíl začít psát texty. A to jsem splnil. Mám velkou radost. Doufám, že mě chuť na psaní zase co nejdříve popadne a začnou vznikat nové texty. Teď si ale trochu potřebuji uvolnit hlavu.

Ve svých textech používáte poměrně hodně anglicismů. V čem vidíte jejich přínos? Nemá čeština dost vlastních rozmanitých slov?

Čeština je krásná, ale angličtinu miluji také. Původně jsem chtěl zpívat jen v angličtině, pak jsem si to rozmyslel. Baví mě jazyky propojovat. Někdo říká, že jde o jakési pošpiňování českého jazyka, ale za mě je to v pořádku. V dnešní době mi to přijde fresh. Obecně naše společnost tyto dva jazyky stále více propojuje. Pochopitelně nejvíce se to týká mladé generace - a za její součást se považuji. Anglicismy se ale musejí užívat citlivě. Mít v každém rýmu anglické slovo by nebylo dobré. Zato přiměřené používání mě fakt baví.

V písni "Svítá" vám hostuje rapper Reginald. Nejedná se o vaši první spolupráci. V čem jste si jako kolegové tolik sedli?

Rozumíme si celkově. Máme podobné, skoro až stejné názory na různé věci. Posloucháme stejnou hudbu, navzájem se chápeme, tvoříme společně. Regi je zabiják!

Sofian Medjmedj
© Čestmír Jíra
Plánovat v této době je pro hudebníka složité, přesto se zeptám - máte už představu o tom, v jaké podobě byste chtěl svoji novou hudbu fanouškům představit naživo?

Zatím o tom ještě tolik nepřemýšlím, byl bych totiž smutný. Ale nějaký koncert stoprocentně bude, ať už venku, nebo v klubu. Hlavně ať už se hraje. Online vystupování mě tolik nebaví, desku bych proto rád pokřtil na klasickém koncertu. Pevně věřím, že fanoušci se na to také těší. Křest a jeho atmosféru si chci opravdu užít, do alba jsem dal hodně sil a celou tu energii teď chci předat i lidem naživo. Zaslouží si ji. Nějaké menší překvapení ale do té doby určitě bude.

Je nejspíš zbytečné ptát se, zda vám živé koncerty chybějí, protože osobní kontakt s fanoušky je nahraditelný jen stěží. Dal vám ale uplynulý rok v tomto směru i něco pozitivního - například nějaký impuls, v čem byste mohl svoje vystoupení ještě více vylepšit?

Na vystupování myslím každý den, většinou při běhání, když si nasadím sluchátka. Nepřemýšlel jsem ale nad tím, co bych měl vylepšil. Až ten čas přijde, koncertní energie mě zase pohltí a přirozeně to půjde samo. Doufám, že se na pódiu objevím už brzy.


NÁZORY
  • Tahle věc je vehementně epší jak mirai se slzo... (Anonym, 21.05.2021 21:05) Reagovat

    Tahle věc je vehementně epší jak mirai se slzou dohromady.Každopádně ať je to jakkoliv, vidím tam posun v před co se týče české scény.

DOPORUČENÉ ČLÁNKY
Jana Kirschner - Přestala jsem se hnát za úspěchem
Rozhovory: Jana Kirschner - Přestala jsem se hnát za úspěchem Do příběhu nového alba Jany Kirschner "Obyčajnosti" významně promluvila pandemie. V Londýně žijící zpěvačka totiž trpěla nedostatkem kontaktu se svými blízkými ze Slovenska, které dle svých slov neviděla rok. Tvorba písní pro... čtěte zde
Vydáno: 25.04.2024 15:30 v sekci Publicistika | Rozhovory
Pohled do českých hitparád - 16. týden 2024
Český albový žebříček ovládla Yzomandiasova "Paranoia" První desítka tuzemské albové hitparády zůstává i nadále v obležení rapu pro mladou generaci. Obvyklého lídra Viktora Sheena tentokrát v čele vystřídal Yzomandias s novinkou v podobě EP "Paranoia". Popový prapor drží Mirai a... čtěte zde
Vydáno: 25.04.2024 07:30 v sekci Novinky | České hitparády
Tereza Vítů - Zůstaň 7/10
Video: Někdy potěší, že herečky začnou zpívat. Jako třeba Tereza Vítů ve skladbě "Zůstaň" Když se nějaká modelka, moderátorka, nebo (díky bohu alespoň) herečka rozhodne vedle své hlavní profese pustit také na hudební dráhu, většinou to nedopadne dobře. Devět z deseti podobných pokusů zůstane pouze v naší interní... čtěte zde
Vydáno: 24.04.2024 16:00 v sekci Audio / Video | Video
Nové desky 16/2024 - od Taylor Swift přes Pearl Jam po My Dying Bride
Nové desky 16/2024 - od Taylor Swift přes Pearl Jam po My Dying Bride Aktuálnímu týdnu hudebních novinek vévodí Taylor Swift, nejen ona ale vydala nové album. Rockery a metalisty potěší kromě Pearl Jam i Billy Morrison s deskou plnou hvězd či My Dying Bride. S čerstvou muzikou se hlásí i cellista... čtěte zde
Vydáno: 24.04.2024 10:00 v sekci Novinky | Nové desky
Caleb Landry Jones - Hey Gary, Hey Dawn 10/10
Recenze: Magnum opus. Caleb Landry Jones natočil bezchybnou desku "Hey Gary, Hey Dawn" Bezmála rok a půl po předešlé řadovce "Gadzooks Vol. 2" se americký zpěvák a herec Caleb Landry Jones vrací s dalším hudebním materiálem. Jeho nové album "Hey Gary, Hey Dawn" se ale od těch předchozích přece jen trochu liší.... čtěte zde
Vydáno: 23.04.2024 16:00 v sekci Recenze
SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY
- Chinaski startují oslavy třiceti let. Pro fanoušky spouštějí kanál na Herohero a chystají další dárky (24.04.2024 13:39)
- Video: "Jaro" Adama Mišíka ve vás probudí romantického ducha (23.04.2024 19:52)
- Video: Chinaski i po třiceti letech hraní hlásají: "Mám chuť zlobit." A tak zlobí. V klipu jedou i BDSM (28.03.2024 08:55)
- Video: Alya a Adam Mišík natočili klip "Toto nie si ty". Po jeho zhlédnutí jedno oko nezůstane suché (25.03.2024 16:18)
- Chinaski se vrátili z nahrávání v Rockfieldu a přidávají druhou O2 arenu, kde oslaví 30 let třiceti největšími hity (01.03.2024 14:22)
- Ben Cristovao opět ukázal, jak se dá udělat velký koncert bez emisí (24.01.2024 09:29)
- Video: "Láska je na nic," tvrdí Chinaski v novém klipu (03.01.2024 09:11)
- Ben Cristovao míří do Edenu, jeho životní koncert ho čeká 7. června 2025 (19.12.2023 12:05)
- Lost Frequencies a Viktor Sheen potvrdili vedoucí postavení v českých žebříčcích (08.12.2023 08:00)
- Naživo: Mirai odehráli v O2 areně jen lehce nadprůměrný koncert (01.12.2023 13:00)

ALBUM TÝDNE 17/2024

Mark Knopfler
One Deep River

Po nejdelší pauze mezi sólovými alby - konkrétně po šesti letech - je tu nezaměnitelný zpěvák a kytarista Mark Knopfler se svou desátou deskou "One Deep River". A jak se dalo čekat, všechno je u něj jako vždy na svém místě, nic se nezměnilo. Díkybohu.

8/10

NEJČTENĚJŠÍ ČLÁNKY (za poslední týden)

FILMSERVER.CZ PÍŠE

FULLMOONZINE.CZ PÍŠE

SPARK PÍŠE

CO, KDY, KDE   (doporučujeme)

St 08.05.
Tate McRae (US) (Forum Karlín, Praha)
So 11.05.
Rammstein (DE) (Letiště Letňany, Praha)
Ne 12.05.
Ari Abdul (US) (Rock Café, Praha)
St 15.05.
30 Seconds To Mars (UK) (Sportovní hala FORTUNA, Praha)
St 15.05.
Willie & The Bandits (UK) (Zasekávák, Praha)
Čt 16.05.
The Matt Schofield Trio (UK) (Palác Akropolis, Praha)
Čt 16.05.
Danny Brown (US) (Roxy, Praha)
Čt 16.05.
Akon (US) (Forum Karlín, Praha)
So 18.05.
King Gizzard & The Lizard Wizard (AU) (Forum Karlín, Praha)
Út 21.05.
Reverend Peyton’s Big Damn Band (US) (Lucerna Music Bar, Praha)

» zobrazit všechny akce «

OBLÍBENÍ INTERPRETI (za poslední týden)

Justin Bieber The Prodigy Prince Vladimír Mišík Taylor Swift Adele Queen Kabát Sia U2 AC/DC Rush Beyoncé Bono Mirai Lady Gaga Dua Lipa Liam Gallagher Linkin Park Imagine Dragons
filmserver.cz na Facebooku filmserver.cz na Twitteru filmserver.cz na LinkedIn filmserver.cz na YouTube
musicserver.cz - hudba od začátku do konce
©2010-2024 IMEG s.r.o. | Vyrobil Prolidi.cz
Kontaktní informace | Informace o inzerci | Redakce | Volná místa | Zásady ochrany o.ú. | Mobilní verze | ISSN 1803-6309
Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí článků je bez souhlasu IMEG s.r.o. zakázáno.
Tento server byl v roce 2023 podpořen Ministerstvem kultury České republiky.
smile music: spark | fakker | czech blade | musicserver | full moon | xplaylist | day after | filmserver | webglobe
Zavřít reklamu