Vinylové desky zažily přes Vánoce historické prodeje

30.12.2020 15:42 - Ondřej Kocáb | foto: djmag.com

Nejlepší týden v historii mají právě za sebou američtí prodejci vinylových desek. Ve vánočním týdnu se prodalo více než milion osm set tisíc kusů, což je největší číslo od roku 1991, kdy společnost Nielsen/MRC začala tato data sbírat. Přitom dosavadní rekord padl pouze o týden dřív - mezi 10. a 17. prosincem se prodalo o téměř čtyři sta tisíc elpíček méně.

Tato čísla uzavírají rok, který byl pro vinylové nahrávky celkově přelomový. Vůbec poprvé za čtyřiatřicet let se prodeje LP dostaly před CD, což odborníci předpovídali již během loňska, kdy desky zažily prodejní růst dvanáctý rok v řadě. Pro srovnání právě na samotném začátku tohoto comebacku byly vinyly na necelém milionu kusů za rok (2007), ještě v roce 2014 to bylo necelých deset milionů, v minulém roce již téměř devatenáct milionů.

Vůbec nejúspěšnějším titulem minulého týdne bylo album "III" od Paula McCartneyho s dvaatřiceti tisíci elpíčky. Celkově se tohle číslo řadí na třetí místo. A rekordní čísla si zapsala i nezávislá vydavatelství s často alternativními až undergroundovými umělci. Dohromady napočítaly přes sedm set třicet tisíc prodaných desek.



DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY