Slavná jazzová mše "Missa Jazz" Jaromíra Hniličky se po letech dočkala studiové nahrávky

16.12.2020 15:58 - Jiří V. Matýsek | foto: Tino Kratochvil

"Jazzová mše" je neortodoxní spojení hudebních forem - klasiky a jazzu -, které na konci šedesátých let napsal trumpetista brněnského orchestru Gustava Broma. A nyní se dočkalo nové studiové verze. Postaral se o ni B-Side Band pod vedením bandleadera Josefa Buchty (formace známá spoluprací mimo jiné s Vojtou Dykem nebo nedávnou deskou "Folk Swings") ve spolupráci s Komorním orchestrem Brno a pěveckým sborem Ars Brunensis pod taktovkou dirigenta Dana Kalouska. Album vyšlo 3. prosince na CD a LP.

B-Side Band - Missa Jazz
© B-Side Band
"Missa Jazz", která původně vznikla už téměř před 50 lety, sklidila v 70. letech velký úspěch v západní Evropě. Legendární hudebník, brněnský patriot, člen orchestru Gustava Broma a skladatel Jaromír Hnilička ale na Buchtovu objednávku v roce 2007 dílo znova otevřel a rozšířil o rovinu komorního orchestru a nové sborové části. Obnovená premiéra se konala o rok později v Bazilice Minor v Brně, vloni ve stejné sestavě zazněla na koncertě na počest jejího zesnulého autora. A v této rozšířené podobě vyšla i na nosičích.

"Je nám velkou ctí, že se o toto dílo začalo zajímat i významné americké vydavatelství Naxos, které nám, doufejme, pomůže dostat toto brněnské rodinné stříbro do celého světa. Všichni bychom si to moc přáli. Je to významné dílo. Chtěl bych také poděkovat Teplárnám Brno, bez kterých by tato nahrávka nikdy nevznikla," doplňuje producent desky a bandleader Josef Buchta. Křest alba se bude konat v květnu příštího roku. Během něj hudbu Hniličkovy mše proloží přednes veršů Vítězslava Hálka v podání Zdeňka Junáka. Neplánovaný posun je důsledkem koronavirové pandemie.



DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY