shop.musicserver.cz
Květy - Květy Květy

"Květy Květy" dokážou krásně bolet

Vydáno: 24.11.2020 08:00 v sekci Recenze - Honza Průša | foto: Lenka Sedláčková

Kapela Květy natočila nádhernou desku "Květy Květy". Je sice hodně melancholická a prorostlá nejistotou, izolací a zklamáními, ale poslouchá se krásně. Velmi intimní album voní silnými milostnými vztahy a taky smutkem, a když si nedáte pozor, snadno vás k sobě vtáhne. Je to totiž jedna z nejlepších nahrávek skupiny.

9/10

Květy - Květy Květy

Vydáno: 17.11.2020
Celkový čas: 41:57

Skladby: Do tmy, Robot, Koňýku, Turné v Polsku, Voskovec v Americe, Okolí špitálu, Uši, Kinedryl, K, Nekonečný, Zkouška sirén

Vydavatel: Indies Scope Records

Před třemi lety vydala kapela Květy hned dvě desky v průběhu jednoho roku. Skvělého "Komika do půl osmé" a o dost alternativnější a experimentálnější "Spí vánoční pták". Pak muzikanti nahráli dvě alba pod hlavičkou projektu YM, na kterých si odskočili do úplně jiných žánrových vod. A teď jsou tady s kolekcí "Květy Květy". V pozměněné sestavě (přibyl bubeník Jakub Kočička). A zase s o dost jinou náladou, než na jakou jsme byli v minulosti zvyklí.

Pro aktuální počin jsou určující tři věci. V první řadě je to až odzbrojující intimita v textech Martina Kyšperského, který je opět autorem všech skladeb. Pak jsou to smyčce, které napsal a zaranžoval Ondřej Kyas, a také návrat k živým nástrojům a použití dvou kytar, na které hraje Kyšperský i Kyas. A právě tohle dohromady Květy definitivně odpoutává od té brněnské alternativy (ať už to ve spojení s tímto uskupením znamená cokoliv) někam do sféry indie kytarových kapel (jeden kamarád po poslechu nahrávky konstatoval, že jde o brněnské Radiohead).

"Květy Květy" je deska o vztazích, izolaci a zklamáních. I o osobních selháních a věčné nejistotě. Ta nejistota je tu všudypřítomná. Už úvodní "Do tmy", píseň která vlastně po celou dobu nenabízí žádné východisko, protože "řítíme se do tmy / k ledovýmu černýmu srdci / a už to nejde vzít zpátky". Ale i v téhle beznadějné jistotě pádu, který se nedá odvrátit, si Kyšperský nechává nepatrně pootevřená zadní vrátka a tomu jistému konci staví do cesty alespoň naději: "Anebo jen já nevím, který tlačítko mám zmáčknout a co s tím."

Pocity odcizení a samoty jsou patrné i v další skladbách. Nejlépe je asi vystihuje "Voskovec v Americe", song o tom, že ne každé splněné přání naplní člověka pocitem uspokojení a že je potřeba myslet na to, aby ten život nebyl úplně prázdný a osamělý.

I když neznám skutečné příběhy, které se za Kyšperského texty skrývají, je z nich cítit, že jsou fakt skutečné. Poctivě prožité, nejspíš jím samotným nebo někým hodně blízkým. Obsahují obrovskou míru intimity, jsou často bolestné, propojují milostný příběh s vidinou nelehkého konce. Nebo s kulisami nevlídného prostředí. Kyšperský má výjimečný básnický talent a ve spojení s hudbou dokáže posluchače velmi silně napojit na vlnu podobných emocí. A zase tu často nabízí kontrasty. Černá se tu sice ukrývá úplně ve všem, ale i naopak v nevlídném prostředí se dají najít hezký věci.

Příkladem může být "Okolí špitálu", které v Bohunicích "není tak smutný, jako bejvají jiný". Autor i v tomhle ponurém prostředí umí najít něco pěkného a popisuje, co všechno fajn tu jde zažít, ale stejně zas přimíchá značnou dávku nejistoty v závěrečné sloce a hlavně v posledním slovu: "Hele, měl jsem i kámoše v Bohunicích / zbláznil se kdysi, a tak ho tu museli zavřít / jenže na rozdíl od něj v Bohunicích / nebereš prášky a nikdo tě nezkouší zabít / Zatím."

A i když Květy hrají milostnou píseň, jednu z nejsilnějších, co jsem vůbec slyšel, stejně v ní nechybí trápení a bolest. Teď mám na mysli závěrečnou "Zkoušku sirén" o silném a živočišném vztahu, v níž se stejně objevuje samota a odloučení: "Pod sochou T. G. Masaryka / málem vzlykám / že já jsem tu a ty pryč."

Tahle kytice mne, nebojím se říct, pohltila. Dávalo by smysl bavit se o každé skladbě (třeba vynikající "Kinedryl"), odkazovat na výborné texty, ale i aranže, které vyznívají přirozeně a lehce, ale přesto se v každém okamžiku něco hudebně děje a to něco se vlastně nikdy neopakuje.

A tak mám, po více než třech týdnech častého poslechu pocit, že "Květy Květy" jsou fakt výjimečným albem v diskografii Květů. Ta deska chytne za srdce a něco v něm nechá. Dost možná jizvu. Ale kdy naposled se vám tohle s nějakou nahrávkou stalo?

NÁZORY
  • To je taková škoda, že tu ani nikdo nekomentuje... (Anonym, 04.12.2020 09:34) Reagovat

    To je taková škoda, že tu ani nikdo nekomentuje, tedy to zřejmě nikoho nezajímá.

    Deska je to opravdu nádherná. Květy jsou poklad, o kterém bohužel skoro nikdo neví. Komik do půl osmé a Bílé včely jsou báječné desky, ale i Spí vánoční pták, Miláček slunce i ty starší obsahují obrovské množství nadprůměrných skladeb.

    • Re: To je taková škoda, že tu ani nikdo nekomentuje... (Nasty, 04.12.2020 10:57) Reagovat

      Ano máte pravdu, není to známá věc a pro dnešní cool mládež to není zajímavé-oni raději rapy:) Tak daleko nevidí.

    • Re: To je taková škoda, že tu ani nikdo nekomentuje... (GlaDOSik, 19.01.2021 16:03) Reagovat

      Je to škoda. Osobně moc českou produkci až na pár výjimek nemusím, ale pokud bych měl mít nějakou nejoblíbenější skupinu, tak jsou to Květy. S každým dalším albem skupina zraje jako víno, i když tedy mé nejoblíbenější je Miláček slunce, který už není relativně nejnovější.

  • .. (jarecek, 04.12.2020 10:02) Reagovat

    nejradeji mam stejne paloucek. zpiva sysel iii je proste timeless.

    www.kapelakvety.cz/pisen/zpiva-sysel-iii

  • Skvěle album. ... (Anonym, 09.12.2020 14:12) Reagovat

    Skvěle album.

DOPORUČENÉ ČLÁNKY
Norah Jones - Visions 7/10
Recenze: Norah Jones své noční Vize ponořila do soulu a blues Čtyři roky utekly a americká hudebnice Norah Jones je tu zpátky s novou porcí autorských písní. Její předchozí album "Pick Me Up Off the Floor" bylo odklonem k tradičnějšímu pojetí jazzu, gospelu i klasického popu. Letošní... čtěte zde
Vydáno: 19.03.2024 09:00 v sekci Recenze
Niall Horan, Tommy Lefroy, Sportovní hala Fortuna, Praha, 17.3.2024
Naživo: Niall Horan si v Praze ječící dav dívek omotal kolem prstu Niall Horan se během jednoho roku již podruhé představil v České republice. Už loni patřilo jeho vystoupení na festivalu Colours Of Ostrava mezi ta povedená a své hudební nadání spojené s pokorou a úžasnou bezprostředností v Praze... čtěte zde
Vydáno: 18.03.2024 19:30 v sekci Naživo
Róisín Murphy, Forum Karlín, Praha, 17.3.2024
Naživo: Róisín Murphy odehrála ve Foru Karlín vynikající koncert Róisín Murphy zamířila opět do Prahy, tentokrát do Fora Karlín. Irská zpěvačka, známá svým unikátním vokálním projevem a vizuálním stylem, přenesla přítomné do světa tanečních rytmů a elektronických experimentů. Dostalo... čtěte zde
Vydáno: 18.03.2024 10:00 v sekci Naživo
Ariana Grande - Eternal Sunshine 8/10
Recenze: Ariana Grande se na albu “Eternal Sunshine” otevřeně vyrovnává s rozvodem a následným smířením Rok 2024 bude bezpochyby opět patřit drobounké krásce Arianě Grande. Na podzim ji čeká premiéra filmové verze slavného muzikálu "The Wicked", kde si rovnou střihne hlavní roli. A taky je v období, kdy je čerstvě po rozvodu, takže tu... čtěte zde
Vydáno: 18.03.2024 00:00 v sekci Recenze
Jason Derulo - Nu King 3/10
Recenze: Na desce "Nu King" Jasona Derula kvantita výrazně vyhrává nad kvalitou Kdyby Jason Derulo počkal ještě rok, uběhlo by deset let od vydání jeho posledního studiového alba. Uplynulou dekádu nás zásobil nepřeberným množstvím různých singlů, na které navázal deskou "Nu King". Zjevným cílem bylo toto... čtěte zde
Vydáno: 17.03.2024 16:30 v sekci Recenze
SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY
- Video: V novém videu Petra Nikla a Martina Kyšperského tančí duo Thomas and Ruhller (09.10.2023 16:59)
- Rozhovory: Alen - Mé písničky nejsou hopskok pohodička (22.11.2022 08:00)
- Klip "Akvárium" z alba "Duo" Kyšperského a Pilgra z Květů je inspirativní neandrtálské retro (08.11.2022 10:00)
- Video: Pamatujte si to jednou provždy: ne, Martin Kyšperský nehraje basketbal! (16.10.2022 16:34)
- Naživo: Kytarami proti válce: na Red Bird Festivalu se hrálo na pomoc Ukrajině (08.04.2022 14:16)
- Fotogalerie: Red Bird Festival v obrazech (07.04.2022 16:35)
- Red Bird Festival podpoří v pražské MeetFactory Ukrajinu (03.04.2022 14:39)
- Rozhovory: Martin Kyšperský - Zdálo se nám, že má Bob Marley v jedné písni verš o marťanských lodích (13.09.2021 17:00)
- Filmová romance Jana Foukala "Marťanské lodě" s Eliškou Křenkovou a Martinem Kyšperským bude k vidění na předpremiéře v Brně (07.09.2021 09:26)
- Fotogalerie: Všechny barvy Poličky aneb Colour Meeting 2021 v obrazech (26.07.2021 12:36)

ALBUM TÝDNE 12/2024

Ariana Grande
Eternal Sunshine

Rok 2024 bude bezpochyby opět patřit drobounké krásce Arianě Grande. Na podzim ji čeká premiéra filmové verze slavného muzikálu "The Wicked", kde si rovnou střihne hlavní roli. A taky je v období, kdy je čerstvě po rozvodu, takže tu máme opět jedno terapeutické porozchodové cvičení s názvem "Eternal Sunshine".

8/10

NEJČTENĚJŠÍ ČLÁNKY (za poslední týden)

FILMSERVER.CZ PÍŠE

FULLMOONZINE.CZ PÍŠE

SPARK PÍŠE

CO, KDY, KDE   (doporučujeme)

Út 19.03.
Katapult (CZ) (Forum Karlín, Praha)
Pá 22.03.
Ewa Farna (CZ) (O2 arena, Praha)
Ne 24.03.
Jason Derulo (US) (O2 arena, Praha)
Ne 24.03.
Mother Mother (CAN) (Forum Karlín, Praha)
Ne 24.03.
Giant Rooks (DE) (Roxy, Praha)
Po 25.03.
Only The Poets (UK) (MeetFactory, Praha)
Čt 28.03.
Tom Odell (UK) (Forum Karlín, Praha)
Pá 29.03.
Judas Priest (UK) / Saxon (UK) / Uriah Heep (UK) (O2 arena, Praha)
Út 09.04.
The Academic (IRL) (Futurum Music Bar, Praha)
Út 16.04.
Dave Matthews Band (US) (O2 Universum, Praha)

» zobrazit všechny akce «

OBLÍBENÍ INTERPRETI (za poslední týden)

Justin Bieber Prince The Prodigy Vladimír Mišík Karel Gott Queen AC/DC Adele Sophie Ellis-Bextor Kabát Taylor Swift Lucie Vondráčková U2 Madonna Dua Lipa Rush Bono Mirai Kryštof Billie Eilish
filmserver.cz na Facebooku filmserver.cz na Twitteru filmserver.cz na LinkedIn filmserver.cz na YouTube
musicserver.cz - hudba od začátku do konce
©2010-2024 IMEG s.r.o. | Vyrobil Prolidi.cz
Kontaktní informace | Informace o inzerci | Redakce | Volná místa | Zásady ochrany o.ú. | Mobilní verze | ISSN 1803-6309
Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí článků je bez souhlasu IMEG s.r.o. zakázáno.
Tento server byl v roce 2023 podpořen Ministerstvem kultury České republiky.
smile music: spark | fakker | czech blade | musicserver | full moon | xplaylist | day after | filmserver | webglobe
Zavřít reklamu