shop.musicserver.cz
Red Bird Festival, MeetFactory, Praha, 6.4.2022

Kytarami proti válce: na Red Bird Festivalu se hrálo na pomoc Ukrajině

Vydáno: 08.04.2022 14:16 v sekci Naživo - Jiří V. Matýsek | foto: Jiří V. Matýsek / musicserver.cz

Benefičních akcí na podporu válkou zmítané Ukrajiny je v poslední době, pochopitelně, poměrně dost. Zvolit originální přístup, který zrovna ten váš projekt odliší od ostatních, je klíčové. Red Bird Festival, který ve středu opanoval MeetFactory, spojovala značka kytar.

Live: Red Bird Festival

místo: MeetFactory, Praha
datum: 7. dubna 2022
Vystoupili: DPvJU, Žofie Kabelková, David Pomahač, Květy, Jan Fic, Žamboši, Luciana, Band of Heysek, Děti deště, Jakub König
Fotogalerie

Jan Fic je muzikant, který dává česky zpívanému blues nové obzory. Ale je to taky schopný a mezi umělci čím dál tím oblíbenější výrobce kytar a podobných strunných nástrojů. Značka Red Bird Instruments má svůj zvuk a svou kytarovou baterii o ni rozšířil nejeden hudebník. A právě tohle bylo ono hledisko, které určilo dramaturgii večera.

Ač je Fic coby muzikant hlavně svébytný bluesman, jeho kytary s drobným červeným ptáčkem ve znaku znějí v rozličných stylech. Začátek patřil dost možná posluchačsky nejnáročnějším vystoupením: DPvJU, tedy Dřevěné pytlí v jutových uhlích, je soubor, který svou hudbu staví na bluesových základech, ale důkladně je mrší a špiní undergroundovým lomozem. Vše přitom zahrál s až nečekaným stoickým klidem.

Red Bird Festival, MeetFactory, Praha, 6.4.2022 - Žofie Kabelková
© Jiří V. Matýsek / musicserver.cz
Následovala písničkářka Žofie Kabelková. S odzbrojující upřímností, která je vlastní i jejím textům, prohlásila, že do redbirdí rodiny sotva patří a že na cigarbox kytaru sotva umí. Její set byl velmi příjemný, naplněný prostými slovy i tolik potřebnou uvěřitelností.

David Pomahač zanedlouho vydá nové album a jeho set patřil s přehledem k tomu nejsilnějšímu, co Red Bird Festival nabídnul: emocionální, silné, z podstaty minimalistické a hlavně odehrané se strhující energií. Pomahač má v sobě ideální porci teatrálnosti, je autenticky rozervaný i hravý. A očividně mu nesejde na tom, pro kolik lidí hraje. Je škoda, že MeetFactory bylo spíše poloprázdné. David však jako by hrál pro natřískaný prostor mnohem větších rozměrů. A že na ně vážně má.

Red Bird Festival, MeetFactory, Praha, 6.4.2022 - Květy
© Jiří V. Matýsek / musicserver.cz
Přesun do malého sálu na divadelní představení Petra Marka a jeho přátel jsem vynechal a do dějiště se vracím zhruba po hodině, abych zjistil, že program doznal změn. A hned dvou za sebou. Původně ohlášená písničkářka Martina Trchová nedorazila, a svůj koncert už startovala brněnská skupina Květy. Klubová jistota, která je naživo vždy velice dobrá, byť tu byla na Martinu E. Kyšperském znát jistá neobvyklá vážnost, odehrála poměrně krátký set.

Už z programu bylo jasné, že Květy poslouží i jako doprovodný band, jenže i tady byly věci poněkud jinak, než bylo plánováno. Místo Lenky Dusilové si polovina bandu střihla několik písní s Janem Ficem. A bylo to další silné, byť podle prohlášení muzikantů improvizované vystoupení. Ficova tvorba zní naživo syrově, jde na dřeň a publikum reagovalo natolik bouřlivě, až si vydupalo přídavek.

Red Bird Festival, MeetFactory, Praha, 6.4.2022 - Jan Fic
© Jiří V. Matýsek / musicserver.cz
Na folkovější notu zahrála valašská kavárna Žamboši. Trojnásobní držitelé ceny Anděl vyzařovali úžasně poklidnou atmosféru, do jejich volně plynoucích textů a snivých obrazů navlečených na jemné melodie se vplouvalo velice snadno… Ale jízdní řád večera byl neúprosný.

S formací Luciana se také dalo snít - jen v barevném jazzově-soulovém i rockovém zvuku. Podmanivé vystoupení, během kterého na sebe nejvíce pozornosti poutala vokalistka svým mírně temnými odstíny zahaleným hlasem, se pro mě stalo tečkou za celým festivalem. Jen z dálky nocí zněly tóny hrubého blues Band of Heysek. Hrálo se ale i poté, na programu byl Jakub König nebo noiserockoví Děti deště.

Příjemné s užitečným. Pořadatelům Red Bird Festivalu se podařilo vyvážit hudbu i politický přesah. Akce měla jasný názor i účel, který byl v podtextu neustále přítomný. Ale byla to také hudba a radost, kterou dovede přenášet i v temných časech, jako jsou tyto.

NÁZORY

DOPORUČENÉ ČLÁNKY
Pohled do českých hitparád 12. týden 2024
Dua Lipa a Benson Boone stále vládnou singlovým žebříčkům, The Rolling Stones jsou hranější než Mirai Pravidelný vítěz českého albového žebříčku Viktor Sheen se musel v aktuálním kole sklonit před svým žánrovým souputníkem, vedení totiž přebírá Grey256 s nahrávkou "Tentokrát". Rádiové hitparádě nadále neohroženě... čtěte zde
Vydáno: 29.03.2024 08:30 v sekci Novinky | České hitparády
We Are Domi - Love Every Part Of It 9/10
Video: We Are Domi doplnili skvělý elektropopový song "Love Every Part Of It" netradičním videoklipem Trojice We Are Domi, jež se mnohým vryla do paměti v roce 2022 svojí účastí v Eurovizi, přichází s povedenou písničkou "Love Every Part of It". V ní se snaží bořit stereotypy a noří se do tlaků společenských očekávání ve... čtěte zde
Vydáno: 28.03.2024 14:00 v sekci Audio / Video | Video
Nové desky 12/2024 - od Elbow přes Shakiru po Janu Kirschner
Nové desky 12/2024 - od Elbow přes Shakiru po Janu Kirschner Už týden před Velikonocemi přišla do obchodů velmi bohatá nadílka novinek v čele se Shakirou, Elbow, Gossip nebo Alestorm. K nim se přidali například Gary Clark Jr., Fletcher, Kenny Chesney, Empress Of, Pnau, The Veronicas a zejména... čtěte zde
Vydáno: 27.03.2024 22:00 v sekci Novinky | Nové desky
The Jesus and Mary Chain - Glasgow Eyes 7/10
Recenze: The Jesus And Mary Chain oslavují deskou "Glasgow Eyes" 40 let na scéně Píše se rok 2024 a je tak trochu zázrak, že The Jesus And Mary Chain stále tvoří hudbu. Když se totiž v roce 1999 rozpadli, málokoho napadlo, že bratři Jim a William Reidovi budou ještě někdy spolupracovat. A přece se teď vracejí... čtěte zde
Vydáno: 27.03.2024 16:15 v sekci Recenze
Justin Timberlake - Everything I Thought It Was 8/10
Recenze: Justin Timberlake se na "Everything I Thought It Was" trochu zacyklil. Ale to nevadí Justinu Timberlakovi lze vyčítat ledacos, ale určitě nelze tvrdit, že neexperimentuje. Naopak - snahu vykročit ze zajetých trendů a vyšlapávat nové cesty ukazuje celou svou dospělou kariéru. A daří se mu. Kromě toho, že se stal... čtěte zde
Vydáno: 27.03.2024 08:30 v sekci Recenze
SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY
- Frontman Insanie Poly se pouští do dark-country projektu Poly Noir (22.03.2024 17:51)
- Sto káv, sto rozhovorů. Podcast "Na kafe s Davidem Pomahačem" slaví (18.02.2024 16:16)
- Naživo: Král neokázalé kytarové hry Robert Cray uhranul Lucerna Music Bar (31.05.2023 12:34)
- Fotogalerie: Legendární bluesman Robert Cray opět zahrál v Praze (30.05.2023 17:15)
- Rozhovory: Jan Fic - Vždycky se ti v životě něco pos*re, ale jde o to, jak to přijmeš (28.05.2023 09:00)
- Recenze: Rýha vyrytá životem. Jan Fic nachází na desce "Homunkulus" smíření sám se sebou (10.05.2023 14:00)
- Video: David Pomahač a Bára Zmeková spojili síly. V klipu "Všechno se nám zdá" zobrazují pomíjivost vztahů (24.04.2023 12:38)
- Nové desky 15/2023 - od Metallicy přes Katapult po Feist (19.04.2023 08:00)
- Audio: Singl "Ať jdou kam jdou" zavádí Jana Fice na pole klasičtějšího blues. Láká na novou desku "Homunkulus" (27.02.2023 09:58)
- Publicistika: Dvacet nejlepších domácích desek roku 2022 podle musicserveru (5-1) (27.01.2023 12:05)

ALBUM TÝDNE 13/2024

Moimir Papalescu & The Nihilists
Mystery Women In The Acid Pools

Jedna z mnoha tváří Moimira Papalescu, projekt Moimir Papalescu & The Nihilists, dlouhá léta spal. V roce 2006 odešel po albu "Lewis Neptune" na vrcholu. Trojici protagonistů zaválo tvůrčí pnutí různými směry, po sedmnácti letech se ale spojilo pro nové album "Mystery Woman In the Acid Pools". Povedlo se?

8/10

NEJČTENĚJŠÍ ČLÁNKY (za poslední týden)

FILMSERVER.CZ PÍŠE

FULLMOONZINE.CZ PÍŠE

SPARK PÍŠE

CO, KDY, KDE   (doporučujeme)

Pá 29.03.
Judas Priest (UK) / Saxon (UK) / Uriah Heep (UK) (O2 arena, Praha)
Út 09.04.
The Academic (IRL) (Futurum Music Bar, Praha)
Út 16.04.
Dave Matthews Band (US) (O2 Universum, Praha)
Út 16.04.
Lil Tracy (US) / Brennan Savage (US) (Fuchs2, Praha)
St 17.04.
Foreign Beggars (UK) (Bike_Jesus, Praha)
Čt 18.04.
Slash feat. Myles Kennedy & The Conspirators (US) (Winning Group arena, Brno)
Ne 21.04.
Fletcher (SaSaZu, Praha)
Út 23.04.
Walter Trout (US) (Divadlo Archa, Praha)
St 08.05.
Tate McRae (US) (Forum Karlín, Praha)
So 11.05.
Rammstein (DE) (Letiště Letňany, Praha)

» zobrazit všechny akce «

OBLÍBENÍ INTERPRETI (za poslední týden)

Prince Justin Bieber Vladimír Mišík The Prodigy AC/DC Queen Adele Kabát Rush Karel Gott U2 Bono Sia Taylor Swift Paws Télépopmusik Madonna Dua Lipa Lucie Vondráčková Mirai
filmserver.cz na Facebooku filmserver.cz na Twitteru filmserver.cz na LinkedIn filmserver.cz na YouTube
musicserver.cz - hudba od začátku do konce
©2010-2024 IMEG s.r.o. | Vyrobil Prolidi.cz
Kontaktní informace | Informace o inzerci | Redakce | Volná místa | Zásady ochrany o.ú. | Mobilní verze | ISSN 1803-6309
Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí článků je bez souhlasu IMEG s.r.o. zakázáno.
Tento server byl v roce 2023 podpořen Ministerstvem kultury České republiky.
smile music: spark | fakker | czech blade | musicserver | full moon | xplaylist | day after | filmserver | webglobe
Zavřít reklamu