shop.musicserver.cz
Ilona Csáková - Jemně půl

"Jemně půl" Ilony Csákové je deska, která jako by nevyšla. A jakoby nevyšla

Vydáno: 27.11.2020 08:00 v sekci Recenze - Honza Průša | foto: www.csakova.cz

Na začátku října vyšla další řadovka Ilony Csákové. Ale místo o albu se diskutovalo o tom, že zpěvačka na svém facebooku psala bludy jako: "Nenechám si v rámci plošného testování šťourat v hlavě špejlí, protože ti, co to nařizují, jedou podle scénáře Billa Gatese a WHO." Proč se tedy o té desce nemluví?

5/10

Ilona Csáková - Jemně půl

Vydáno: 2.10.2020
Celkový čas: 49:52

Skladby: Má píseň, Gabriel, Ta chvíle, Fantazie, Ty jsi král, Píseň na druhý břeh, Vítězství a žár, Snad Andělé, Portrét, Nebe nebe, Nic neříkej, Tvá zář stoupá dál, Dík, Milovat

Vydavatel: Tosntudio

Ilona Csáková oslavila padesátiny a k těm si nadělila důležitou desku "Jemně půl". Měla s ní velké plány, stejně jako další muzikanti, kteří teď vydávají alba. Zkazil jí je covid. Stejně jako ostatním. Takže velký narozeninový křest se nekonal a frustrovaná a zničená zpěvačka začala na svém facebooku sdílet podivné a nesmyslné konspirační teorie a ty teorie byly tak blbé, že je ve svém projevu překroutil (jak už je jeho zvykem) a použil i prezident Miloš Zeman.

To jen pro uvedení kontextu. S tím, jaké je výsledné dílo, to nemá smysl spojovat, stejně jako se podobně konspiračně domnívat, jestli ty covidové bludy neměly být jen nešikovná reklama a neměly jen upozornit na fakt, že má interpretka po dvanácti letech novou studiovku.

Ostatně to, že je nahrávka na světě, zjistíte asi těžko. Musicshopy jsou zavřené a na Spotify ani Deezeru ji v době, kdy čtete tento text (tedy téměř dva měsíce od jejího vydání), nenajdete. Googlování taky moc nepomůže (ta deska jako by ani nevyšla). Což možná svědčí o tom, že je Csáková zvyklá na devadesátky a dobu, kdy prodávala kvanta cédéček a lidi si ji prostě našli v obchodech sami, a vůbec se dnešku neumí nebo nechce přizpůsobit. Což je další oslí můstek k albu jako takovému.

Pokud by se mělo vzít nějaké téma, které je společné novým skladbám, pak je to vedle ohlížení se skoro vždycky sama zpěvačka. Alespoň vše vyznívá hodně osobně, a i když Csáková tu napsala jeden text a ostatní jsou převážně od Patricie Fuxové, často jde o osobní vyznání, o vysvětlování toho, jaká jako že je, a pak se tu také hojně vyskytují odkazy na biblické motivy - na anděly, nebe a to něco, co je někde na druhé straně.

Teď ta témata z veršů zkusím vytáhnout do jedné koláže, abych vysvětlil, o čem píšu. Odstavec se dá přeskočit, ale když to neuděláte, můžete si udělat představu, o čem dál bude taky řeč. "Už neskrývám svou pravou tvář ... podléhám jen dobrým zprávám" ("Má píseň"), "Všichni se ptaj, jak mi je, jak se mám, věř mi, že se to mění, kola se točí dál, pořád tam v dálce stojí Amsterdam" ("Fantazie"), "Toužím být tvou svatozáří ... splín mne provází dnem i nocí dál" ("Píseň na druhý břeh"), "Snad andělé nám budou naklonění a vzkřísí vše, co bylo a už není" ("Snad Andělé"), "Nemám zdání, zda mne tam zvou, tak vstávám s motlitbou" ("Nebe, nebe"), "Nic neříkej, mě to strašně nudí, co říkaj ti druzí, to mne netrápí ... se mě netýká ... to já nevnímám" ("Nic neříkej"), "Ten, kdo projde tmou, už nezabloudí" ("Tvá záře stoupá dál"), "Seznamy priorit přepsané dávno mám, nemusím dostat nic, stačí, když radost rozdávám" ("Milovat").

Z těch textů je vlastně poznat jednak to, co o sobě Csáková chtěla říct, o co jí šlo a jaká témata řeší, a pak bohužel i to druhé, tedy že textařské schopnosti jejích autorů jsou značně omezené a krkolomnosti o "seznamech priorit", klišoidní "diadémy" a různá prázdná spojení jdou často i pod úroveň průměrné popové skladby. A přitom tady se chtělo říct něco zásadnějšího a významného.

Hudebně je album poměrně roztříštěné. Najdete tu fakt zdařilé věci. Obecně a ve zkratce - čím víc dechů, tím lepší song to je, tak to tady funguje. Takže lze vyzdvihnout "Portrét" s nádhernou barovou náladou podobnou Stingově "Moon Over Bourbon Street" nebo krásnou funky věc "Dík". Ale vedle toho tu je flitry prošpikovaná nejtuctovější diskotéková odrhovačka "Ty jsi král" nebo taková jakoby budovatelská jednoduchá rýmovačka, oficiální skladba ADHR (tedy ankety Dobrovolní hasiči roku) "Vítězství a žár", která jen dokazuje, že písničky pro hasiče fungujou stejně blbě jako třeba fotbalové nebo hokejové hymny. A pak je tu řada průměrného popu, občas se snahou udělat něco jako větší umění, jež však zpravidla vyústí spíš jen k nabubřelému muzikálovému patosu ("Píseň na druhý břeh").

Ať už si Ilona Csáková myslí o covidu, co chce, z "Jemně půl" je cítit, co chtěla strašně moc předat lidem a jak dobrou kolekci chtěla natočit. Zpívá pořád výborně, a když to sedne se skladbou, dopadne to skvěle. Ale potřebovala by kolem sebe mnohem profesionálnější tým s nadhledem. Tým, který by ohlídal kvalitu textů, rozmluvil použití pitomých písniček, zajistil dostupnost nahrávky na místech, kde se dnes hudba poslouchá, použil by takový font na bookletu, aby byly jméno alba a ukázky textů k přečtení, a do bookletu by vybral přirozené a neumělé fotky. Pak by Csáková udělala skvělou desku, kterou by si fakt zasloužila. Tak třeba příště. Teď hodnotím jemně. Půl.

NÁZORY
  • Ilona je dobrá zpěvačka, ale bohužel má smůl... (Markéta , 27.11.2020 08:50) Reagovat

    Ilona je dobrá zpěvačka, ale bohužel má smůlu na team kolem sebe. Přesně jak je řečeno v recenzi, nežijeme v devadesatkach, kde se desky daly koupit v obchodech a spíš než blabolenim kolem covidu jsi se měla zaměřit na propagaci své desky, psát o ní na Facebooku opravdu nestačí.

    • Re: Ilona je dobrá zpěvačka, ale bohužel má smůl... (David, 28.11.2020 15:57) Reagovat

      Přesně tak.

  • Csáková na mě vždycky (David, 27.11.2020 10:23) Reagovat

    působila dojmem, že se chce vyrovnat Bílé, ale proti Bílé byla vždycky jenom šedá myš, a tou zůstává i dál. I když Bílá taky už není to, co bývala. Obě by měly zapomenout na to, že chtějí zpívat osobní písničky a zase zpívat to, co jim napíšou skladatelé a textaři, tak jak je vidí oni. Zpěvák má být i herec, to se vždycky vyplácelo Zagorové.

    • Re: Csáková na mě vždycky (Pavel, 27.11.2020 17:13) Reagovat

      Mno, věc vkusu. Pro mě zase byly a stále jsou pózy Lucie Bílé něčím, čemu nemůžu věřit....
      A hudba je o opravdovosti. Uvěřitelnosti. I v tom pop-šansonu "zagorovského typu". A Csákové projev je pro mě upřímný.
      No, myslím, že klíčem naopak je zpívat osobní písničky.
      Souhlasím, že podstatný je tvůrčí tým. Jen zbývá otázka, kdo dneska má být ten kvalitní autor pro interpret(k)y....
      Svoboda a Borovec a jejich generační souputníci tu dávno nejsou....
      Marek Ztracený, který se objevuje od Bílé přes Zagorovou má všechny výtvory na jedno brdo....a jeho styl mi není příjemný....
      Koho by tedy měla taková zpěvačka jako Csáková a spol. oslovit? Zajímají mě konkrétní tipy...


      • Re: Csáková na mě vždycky (David, 27.11.2020 23:01) Reagovat

        Tak jestli vám stačí fráze o tom jak je každá z nich svá, jak má ráda život, jak neskrývá svou pravou tvář a podobné happy a lucky kydy, tak to vám stačí opravdu málo.

        Kde jsou ty doby kdy láska byla prokletá, zněly písně přístavů, kvetly růže, pil se čaj ze Srí Lanky a podobné písně plné krásných příběhů a slovních spojení.

DOPORUČENÉ ČLÁNKY
Niall Horan, Tommy Lefroy, Sportovní hala Fortuna, Praha, 17.3.2024
Naživo: Niall Horan si v Praze ječící dav dívek omotal kolem prstu Niall Horan se během jednoho roku již podruhé představil v České republice. Už loni patřilo jeho vystoupení na festivalu Colours Of Ostrava mezi ta povedená a své hudební nadání spojené s pokorou a úžasnou bezprostředností v Praze... čtěte zde
Vydáno: 18.03.2024 19:30 v sekci Naživo
Róisín Murphy, Forum Karlín, Praha, 17.3.2024
Naživo: Róisín Murphy odehrála ve Foru Karlín vynikající koncert Róisín Murphy zamířila opět do Prahy, tentokrát do Fora Karlín. Irská zpěvačka, známá svým unikátním vokálním projevem a vizuálním stylem, přenesla přítomné do světa tanečních rytmů a elektronických experimentů. Dostalo... čtěte zde
Vydáno: 18.03.2024 10:00 v sekci Naživo
Ariana Grande - Eternal Sunshine 8/10
Recenze: Ariana Grande se na albu “Eternal Sunshine” otevřeně vyrovnává s rozvodem a následným smířením Rok 2024 bude bezpochyby opět patřit drobounké krásce Arianě Grande. Na podzim ji čeká premiéra filmové verze slavného muzikálu "The Wicked", kde si rovnou střihne hlavní roli. A taky je v období, kdy je čerstvě po rozvodu, takže tu... čtěte zde
Vydáno: 18.03.2024 00:00 v sekci Recenze
Jason Derulo - Nu King 3/10
Recenze: Na desce "Nu King" Jasona Derula kvantita výrazně vyhrává nad kvalitou Kdyby Jason Derulo počkal ještě rok, uběhlo by deset let od vydání jeho posledního studiového alba. Uplynulou dekádu nás zásobil nepřeberným množstvím různých singlů, na které navázal deskou "Nu King". Zjevným cílem bylo toto... čtěte zde
Vydáno: 17.03.2024 16:30 v sekci Recenze
Mirai ft. Majk Spirit - čas rány zahojí 3/10
Video: Mirai a Majk Spirit v novince "čas rány zahojí" nemají daleko k hudebnímu odpadu Pět singlů během čtyř měsíců. Takhle se Mirai chystají na vydání nového alba. Zatímco počet zveřejněných písní a doprovodných videoklipů je působivý, hudebně novinky drhnou. A ta úplně nejčerstvější nazvaná "čas rány... čtěte zde
Vydáno: 17.03.2024 10:00 v sekci Audio / Video | Video
SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY
- Top 10: Pět dlouho očekávaných českých desek roku 2018, které by vám neměly uniknout (19.12.2018 10:00)
- Dance Divas oslaví Michaela Jacksona a Whitney Houston (30.05.2018 08:45)
- Recenze: Iloně Csákové na "Pořád jsem to já" swing mimořádně sluší (15.05.2018 16:00)
- Nové desky 14/2018 - od Thirty Seconds To Mars přes Kylie Minogue k poctám Eltonu Johnovi (10.04.2018 13:23)
- Ilona Csáková vydá nové album "Pořád jsem to já" (15.03.2018 08:14)
- Audio: Ilona Csáková s Grajcarem nabízí cimbálovou verzi hitu "Sway" (25.08.2016 09:56)
- K(r)ávoviny: Neuvěřitelné! Lucka Vondráčková jich zvládne přes čtyřicet! (15.08.2014 13:21)
- K(r)ávoviny: Imogen Heap potřebuje prachy, Ilona Csáková zhubnout (08.04.2014 10:33)
- České popové divy oslaví 80. narozeniny Barrandova společným koncertem (15.04.2011 09:20)
- Recenze: Velmi slušný český střední proud (14.10.2008 05:00)

ALBUM TÝDNE 12/2024

Ariana Grande
Eternal Sunshine

Rok 2024 bude bezpochyby opět patřit drobounké krásce Arianě Grande. Na podzim ji čeká premiéra filmové verze slavného muzikálu "The Wicked", kde si rovnou střihne hlavní roli. A taky je v období, kdy je čerstvě po rozvodu, takže tu máme opět jedno terapeutické porozchodové cvičení s názvem "Eternal Sunshine".

8/10

NEJČTENĚJŠÍ ČLÁNKY (za poslední týden)

FILMSERVER.CZ PÍŠE

FULLMOONZINE.CZ PÍŠE

SPARK PÍŠE

CO, KDY, KDE   (doporučujeme)

Út 19.03.
Katapult (CZ) (Forum Karlín, Praha)
Pá 22.03.
Ewa Farna (CZ) (O2 arena, Praha)
Ne 24.03.
Jason Derulo (US) (O2 arena, Praha)
Ne 24.03.
Mother Mother (CAN) (Forum Karlín, Praha)
Ne 24.03.
Giant Rooks (DE) (Roxy, Praha)
Po 25.03.
Only The Poets (UK) (MeetFactory, Praha)
Čt 28.03.
Tom Odell (UK) (Forum Karlín, Praha)
Pá 29.03.
Judas Priest (UK) / Saxon (UK) / Uriah Heep (UK) (O2 arena, Praha)
Út 09.04.
The Academic (IRL) (Futurum Music Bar, Praha)
Út 16.04.
Dave Matthews Band (US) (O2 Universum, Praha)

» zobrazit všechny akce «

OBLÍBENÍ INTERPRETI (za poslední týden)

Justin Bieber Prince The Prodigy Vladimír Mišík Karel Gott Queen AC/DC Adele Sophie Ellis-Bextor Taylor Swift Kabát Lucie Vondráčková Madonna U2 Dua Lipa Kryštof Rush Mirai Bono Billie Eilish
filmserver.cz na Facebooku filmserver.cz na Twitteru filmserver.cz na LinkedIn filmserver.cz na YouTube
musicserver.cz - hudba od začátku do konce
©2010-2024 IMEG s.r.o. | Vyrobil Prolidi.cz
Kontaktní informace | Informace o inzerci | Redakce | Volná místa | Zásady ochrany o.ú. | Mobilní verze | ISSN 1803-6309
Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí článků je bez souhlasu IMEG s.r.o. zakázáno.
Tento server byl v roce 2023 podpořen Ministerstvem kultury České republiky.
smile music: spark | fakker | czech blade | musicserver | full moon | xplaylist | day after | filmserver | webglobe
Zavřít reklamu