shop.musicserver.cz
Pět dlouho očekávaných českých desek roku 2018, které by vám neměly uniknout

Pět dlouho očekávaných českých desek roku 2018, které by vám neměly uniknout

Vydáno: 19.12.2018 10:00 v sekci Nejvíc nej - Hana Bukáčková | foto: facebook interpreta

Vedle hromádky alb mladých a nadějných českých talentů vyšlo letos také několik desek od zavedených dinosaurů, pardon, interpretů jako například Lucie či Progres 2, od nichž by to čekal jen málokdo. A protože prosinec je měsícem bilancování, dali jsme dohromady pětici těch, kterých byste si rozhodně měli všimnout.

Po jedenácti letech měla vyjít nová deska "Excellent Mistake" znovuobnovené formace Gaia Mesiah, ale kvůli vážnému onemocnění kytaristky Santa Morelly se vydání již natočené kolekce a koncertní šňůry posunulo na příští rok. I Helena Zeťová měla vydat po deseti letech nové album. První ochutnávku "Save Me" nabídla hned zkraje roku, ale ze záhadných důvodů zůstalo jen u ní. To její bývalá kolegyně z Black Milk Tereza Kerndlová nelenila a po dlouhých sedmi letech vydala svoji pátou studiovku "S tebou". Většinu skladeb pro ni napsal australský skladatel Chris Neal. Žádná sláva to ale není, mezi dlouho očekávanými nahrávkami jsme našli jiné kousky, které stojí za pozornost. Které to jsou?

Lucie - EvoLucie

Asi nejočekávanější návrat ze všech. Michal Dvořák, Robert Kodym, David Koller a P.B.Ch. znovu na scéně. Novou desku oznámila kapela čtvrtstoletí už na jaře roku 2017 s tím, že se na ní bude podílet více autorů najednou. A jak pánové slíbili, tak se i stalo. Byť s menším zpožděním, jak to klasicky bývá. Osmé studiové album s trefným názvem "EvoLucie", z něhož byly známy singly "Nejlepší, kterou znám" a "Takhle tě mám rád", se objevilo na pultech obchodů s hudbou 9. listopadu letošního roku. Jde o první studiové album Lucie po šestnácti letech - to předchozí, "Dobrá kočzka která nemlsá", skupina vydala roku 2002. Zachováním rukopisu navázala tam, kde skončila. Teď jen uvidíme, zda tato čtveřice svérázných osobností novinku časem doplní o další kolekci do sbírky, nebo se nedejbože zase pohádá a na pár let se odmlčí.


Lenka Filipová - Oppidum

Po neuvěřitelných patnácti letech přichází zpěvačka a kytaristka Lenka Filipová s novým studiovým albem "Oppidum". To je vyústěním čtrnáct let trvající spolupráce s britským virtuosem ve hře na keltskou harfu Seanem Barrym. Kromě autentického prožitku, který vás přenese v čase do dob válečníků a mystických druidů, je album mimořádné i pro svou hudební a jazykovou pestrost. Filipová na něm totiž zpívá čtyřmi cizími jazyky - ve starém jazyce gaelic, irském i skotském, dále ve staré bretonštině a angličtině. Jediný český text k písni "Na cestě" napsal David Stypka. Deska měla původně vyjít před třemi lety, vydání se však protahovalo, mimo jiné i kvůli tomu, že hudebnice v minulém roce bojovala se selháním imunitního systému.


Progres 2 - Tulák po hvězdách

Legendy progresivního rocku Progres 2 mají nové album po třiceti letech od poslední řadové desky (ano, slyšíte správně, po rekordně dlouhých třiceti letech!). Základem pro koncepční album byl slavný román Jacka Londona "Tulák po hvězdách". Novinka přichází v době oslav padesáti let od založení Progress Organization - přímého předchůdce současných Progres 2. Formace nahrávala v lety osvědčené sestavě: Pavel Váně, Roman Dragoun, Zdeněk Kluka, Miloš Morávek a Pavel Pelc. Album obsahuje 17 nových písní a na 2LP je na čtvrté straně speciální archivní bonus.


Čechomor - Nadechnutí

Oblíbený Čechomor letos oslavil 30 let od svého vzniku novou deskou "Nadechnutí" vydanou na jaře tohoto roku. Své příznivce i respekt kritiků si skupina získala především nápaditými aranžemi a osobitou interpretací hudby, která vychází z lidovek. Nejinak tomu je i na posledním albu. Kapela v posledních dvou letech částečně obměnila svoje osazenstvo, přišla mladá muzikantská krev (o polovinu mladší než ústřední dvojice František Černý a Karel Holas) - baskytarista Lukáš Čunta, bubeník Matěj Lienert a kytarista Adam Malík. Na nahrávce se podílela i zpěvačka Martina Pártlová, která s nimi dlouhodobě vystupuje jako host. Album je okořeněné dechovým doprovodem Kumpanových muzikantů pod vedením virtuózního trumpetisty Vlado Kumpana. "Nadechnutí" je důkazem, že kapela jede stále dál a že lidovky mají co říct i v dnešní uspěchané době.


Ilona Csáková - Pořád jsem to já

Deset let si museli příznivci Ilony Csákové počkat na její novinku "Pořád jsem to já". I když... novinka... jak se to vezme. Zpěvačka se na albu v nových swingových verzích ohlíží za staršími písněmi a nabízí tři čerstvé - duet "Pláč" s Karlem Gottem, singlovou "Abych byla IN", kterou jí napsala Patricie, a titulní skladbu. Bývalá tygřice (zpěvačka skupiny Laura a její tygři - pozn. redakce) vyměnila v posledních letech hudební aktivity za výchovu synů a péči o domácnost. Nyní ale zatoužila po tom zrekapitulovat svou pěveckou kariéru a udělat to netradičně. Na nahrávce začala pracovat přede dvěma lety, kdy uplynulo třicet let od doby, kdy se začala pohybovat na hudební scéně.


NÁZORY
  • PROGRES 2 (Svab, 19.12.2018 11:35) Reagovat

    neskutečná kvalita po letech, jsem naprosto unešen ....

    • Re: PROGRES 2 (Anonym, 19.12.2018 15:04) Reagovat

      To si děláš srandu?

      • Re: PROGRES 2 (Nasty, 19.12.2018 16:26) Reagovat

        Proč srandu? Ačkoliv poslouchám jiné věci, tak tohle je skutečná kvalita- je mi jasné,že pro posluchače E2 a jiných sraček je tohle moc art :)

  • zklamání (Prasátko Peppa, 19.12.2018 13:36) Reagovat

    Deset let čekají příznivci na novinkové album Ilony Csákové, ale nové album je jsou jen přearanžované staré songy se dvěma novými bonusy - a to je na tak dlouhou pauzu moc málo :-((

  • Nejlepší cd je Trilobit od Olympicu a pak Evoluc... (Anonym, 19.12.2018 15:05) Reagovat

    Nejlepší cd je Trilobit od Olympicu a pak Evolucie. A Ivan Král má velmi příjemné cd!

DOPORUČENÉ ČLÁNKY
We Are Domi - Love Every Part Of It 9/10
Video: We Are Domi doplnili skvělý elektropopový song "Love Every Part Of It" netradičním videoklipem Trojice We Are Domi, jež se mnohým vryla do paměti v roce 2022 svojí účastí v Eurovizi, přichází s povedenou písničkou "Love Every Part of It". V ní se snaží bořit stereotypy a noří se do tlaků společenských očekávání ve... čtěte zde
Vydáno: 28.03.2024 14:00 v sekci Audio / Video | Video
Nové desky 12/2024 - od Elbow přes Shakiru po Janu Kirschner
Nové desky 12/2024 - od Elbow přes Shakiru po Janu Kirschner Už týden před Velikonocemi přišla do obchodů velmi bohatá nadílka novinek v čele se Shakirou, Elbow, Gossip nebo Alestorm. K nim se přidali například Gary Clark Jr., Fletcher, Kenny Chesney, Empress Of, Pnau, The Veronicas a zejména... čtěte zde
Vydáno: 27.03.2024 22:00 v sekci Novinky | Nové desky
The Jesus and Mary Chain - Glasgow Eyes 7/10
Recenze: The Jesus And Mary Chain oslavují deskou "Glasgow Eyes" 40 let na scéně Píše se rok 2024 a je tak trochu zázrak, že The Jesus And Mary Chain stále tvoří hudbu. Když se totiž v roce 1999 rozpadli, málokoho napadlo, že bratři Jim a William Reidovi budou ještě někdy spolupracovat. A přece se teď vracejí... čtěte zde
Vydáno: 27.03.2024 16:15 v sekci Recenze
Justin Timberlake - Everything I Thought It Was 8/10
Recenze: Justin Timberlake se na "Everything I Thought It Was" trochu zacyklil. Ale to nevadí Justinu Timberlakovi lze vyčítat ledacos, ale určitě nelze tvrdit, že neexperimentuje. Naopak - snahu vykročit ze zajetých trendů a vyšlapávat nové cesty ukazuje celou svou dospělou kariéru. A daří se mu. Kromě toho, že se stal... čtěte zde
Vydáno: 27.03.2024 08:30 v sekci Recenze
Shakira - Las Mujeres Ya No Lloran 7/10
Recenze: Shakira už nepláče. Na desce "Las Mujeres Ya Na Lloran" si drží solidní laťku Na obalu své dvanácté studiovky "Las Mujeres Ya Na Lloran" (česky "Ženy už nepláčou") je Shakira vyobrazena se slzami stékajícími po její tváří, které se mění v drahokamy. Předloňský rozchod s fotbalistou Gerardem Piquém sice ve... čtěte zde
Vydáno: 26.03.2024 15:00 v sekci Recenze
SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY
- David Koller odchází z Lucie, kapela chce pokračovat i bez něj (05.02.2024 09:14)
- Lenka Filipová bude znovu "Zamilovaná" (28.01.2024 15:08)
- Naživo: Gaia Mesiah zakončila koncertní sezónu v pražském Lucerna Music Baru (08.12.2023 11:36)
- Fotogalerie: Lucie se vrátila zpět do devadesátek. A spolu s ní i vyprodaná O2 arena (08.12.2023 08:32)
- Lucie slaví výročí 30 let desky "Černý kočky mokrý žáby", celé album živě přehraje při exkluzivních koncertech už od 28. listopadu (23.11.2023 19:21)
- Recenze: Gaia Mesiah je na "Vlnobytí" v životní formě, nahrávce ale chybí větší divokost (22.10.2023 14:00)
- Naživo: Nohavica uchvátil Benátskou! v dešti, Střihavka se "Zemí vzdálenou" zklamal (31.07.2023 16:33)
- Rozhovory: Anketa nohejbalového turnaje kapel Festonda: Kdo se cítí na vítěze? Kdo má jakou strategii? (25.07.2023 20:00)
- Lucie slaví výročí 30 let alba "Černý kočky mokrý žáby", celou desku živě přehraje při exkluzivních koncertech (01.06.2023 10:40)
- Video: Nová verze lidovky "Ej lásko, lásko" v podání Lucie Bílé a Čechomoru působí rozpačitě (17.04.2023 19:12)

ALBUM TÝDNE 13/2024

Moimir Papalescu & The Nihilists
Mystery Women In The Acid Pools

Jedna z mnoha tváří Moimira Papalescu, projekt Moimir Papalescu & The Nihilists, dlouhá léta spal. V roce 2006 odešel po albu "Lewis Neptune" na vrcholu. Trojici protagonistů zaválo tvůrčí pnutí různými směry, po sedmnácti letech se ale spojilo pro nové album "Mystery Woman In the Acid Pools". Povedlo se?

8/10

NEJČTENĚJŠÍ ČLÁNKY (za poslední týden)

FILMSERVER.CZ PÍŠE

FULLMOONZINE.CZ PÍŠE

SPARK PÍŠE

CO, KDY, KDE   (doporučujeme)

Pá 29.03.
Judas Priest (UK) / Saxon (UK) / Uriah Heep (UK) (O2 arena, Praha)
Út 09.04.
The Academic (IRL) (Futurum Music Bar, Praha)
Út 16.04.
Dave Matthews Band (US) (O2 Universum, Praha)
Út 16.04.
Lil Tracy (US) / Brennan Savage (US) (Fuchs2, Praha)
St 17.04.
Foreign Beggars (UK) (Bike_Jesus, Praha)
Čt 18.04.
Slash feat. Myles Kennedy & The Conspirators (US) (Winning Group arena, Brno)
Ne 21.04.
Fletcher (SaSaZu, Praha)
Út 23.04.
Walter Trout (US) (Divadlo Archa, Praha)
St 08.05.
Tate McRae (US) (Forum Karlín, Praha)
So 11.05.
Rammstein (DE) (Letiště Letňany, Praha)

» zobrazit všechny akce «

OBLÍBENÍ INTERPRETI (za poslední týden)

Prince Vladimír Mišík The Prodigy Justin Bieber Queen AC/DC Adele Kabát Karel Gott Rush U2 Paws Sia Bono Taylor Swift Madonna Dua Lipa Télépopmusik Lucie Vondráčková Mirai
filmserver.cz na Facebooku filmserver.cz na Twitteru filmserver.cz na LinkedIn filmserver.cz na YouTube
musicserver.cz - hudba od začátku do konce
©2010-2024 IMEG s.r.o. | Vyrobil Prolidi.cz
Kontaktní informace | Informace o inzerci | Redakce | Volná místa | Zásady ochrany o.ú. | Mobilní verze | ISSN 1803-6309
Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí článků je bez souhlasu IMEG s.r.o. zakázáno.
Tento server byl v roce 2023 podpořen Ministerstvem kultury České republiky.
smile music: spark | fakker | czech blade | musicserver | full moon | xplaylist | day after | filmserver | webglobe
Zavřít reklamu