Danny Elfman se po 36 letech vrací k mimofilmové tvorbě bizarním singlem "Happy"

31.10.2020 13:56 - Jiří V. Matýsek | foto: YouTube.com

Danny Elfman patří bezesporu k nejznámějším skladatelům filmové hudby. Proslavila jej zejména spolupráce s režisérem Timem Burtonem, pro nějž napsal hudbu k filmům "Batman", "Noční můra před Vánoci" nebo "Ospalá díra", podepsaný je ale i pod desítkami dalších titulů.

Než se ale stal skladatelem filmové hudby na plný úvazek, byl Elfman leaderem novovlnné kapely Oingo Boingo a do jejích řad se vracel i v dobách, kdy už psal pro film. Nakonec společně vydali osm desek, tu poslední v roce 1994. No, a pak je tu taky sólové album "So-Lo", které vydal v roce 1984 a které, aby to nebylo málo komplikované, bývá považováno i za čtvrtou studiovku jeho skupiny.

To je však v tuto chvíli jedno, podstatná je informace, že se Elfman své vlastní tvorbě naposledy věnoval před šestatřiceti lety. Nyní toto období končí, aktuálně totiž představil svůj nový singl. Anti-popový song "Happy" si měl původně odbýt svou premiéru na letošním festivalu Coachella, nakonec jej muzikant zveřejnil až nyní, příhodně před Halloweenem, a rovnou k němu doplnil znepokojivý bizarní videoklip.

Na skladbě se kromě něj podílel také bubeník Nine Inch Nails John Freese, kytarista z formace Dethlok Nili Brosh, basák Dub Trio Stu Brooks, k celkovému dojmu přispěl také producent Randall Dunn. Výsledek si zachovává novolnnou estetiku a stojí na kontrastu střídajících se pasáží - klidnějších, kterým dominuje Elfmanův hlas opakující mantru "I'm so happy" v poněkud prapodivných kontextech, které k radosti moc nepřispívají, s těmi divokými, hlučnými a zběsilými.

Kontrast obou částí vynikne v bizarním doprovodném videu, které si pohrává s halloweenskou tematikou. Dominuje mu počítačem generovaná Elfmanova hlava. V klidných pasážích ji zdobí široký (a notně úchylný) úsměv, v těch divokých pak nečekaně morfuje, svíjí se a roztéká ve stroboskopickém světle. To se z ní stává mimo jiné loutka, která silně připomíná tu z filmové série "Saw", nebo na sebe bere podobu klauna Pennywise z kingoviny "To".

Dobrou zprávou je, že Elfman již podepsal smlouvu na plnohodnotné album, mělo by vyjít příští rok.



DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY