- musicserver.cz">

Květy oslaví dvě dekády novou studiovkou. V prvním klipu se Martin E. Kyšperský cítí jako "odpojený a zmatený robot"

29.10.2020 16:42 - Hana Bukáčková | foto: Lenka Sedláčková

Květy vydaly poslední řadovku před třemi lety, poté si její členové odskočili k projektu YM, v rámci kterého každý z nich vydal desku podle svého gusta. Rok 2020 je takovým lehkým comebackem. Brněnská formace ostatně letos slaví 20 let na scéně. A čím jiným toto výročí oslavit, když nelze koncertovat, než novým albem. Dostalo všeříkající název "Květy Květy", vyjde 17. listopadu a nabídne jedenáct písní. Ve spolupráci s Ondřejem Ježkem vznikla intimní vztahová deska o touze a izolaci, která začala dávno před koronou.

Na chystanou kolekci nás nyní má navnadit skladba "Robot" o nenaplněné lásce. Doprovodný klip natočil režisér Jan Fuksa ve spolupráci s frontmanem Martinem E. Kyšperským. Většina tvůrců se dnes snaží jít cestou co nejčistšího digitálního obrazu, Brňáci jdou však, jak je u nich zvykem, proti proudu. Záměrně použili co nejšpinavější mix různých vizuálních zdrojů.

"Pracovali jsme s videem baletek natočeným kdysi dědou Jana Fuksy i procházkou zaznamenanou na mobil v co možná nejmenším rozlišení. Každý kousek videa je pak ošetřen barevnými filtry a často taky propojen s druhou projekcí, kterou jsme vyráběli snímáním věcí na zeď," říká autor songu a dodává: "To video je způsob, jak si zatančit s někým, kdo je nepřítomný. Potkávají se v něm lidé, kteří se nikdy neviděli."

Klasická květařská depka je odrazem Kyšperského poetického rukopisu. Přes poklidný začátek vykrystalizuje v závěrečný hudební rozkol (asi stejný, jaký se děje v hlavě při neopětovaném citu). Klip je takový nenápadný, takový bez ladu a skladu, zároveň ale souzní s kapelním cítěním... až na výjimku v úvodu, kdy je v záběru za zpěvákem použita animace pod mikroskopem přiblížených spermií, které doprovázejí i text: "Od rána myslím na to, že bych s tebou chtěl spát a že v tomhle městě plným holek jsem úplně sám..." Jeho tesklivý hlas dodává intenzitě sdělení přidanou hodnotu. Myslím, že se máme opět na co těšit.



DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY