John Frusciante ohlásil další sólovku. Album "Maya" vyjde v září

06.07.2020 10:59 - Ondřej Kocáb | foto: Ben Gibbs Photography

Tento rok měl být pro Red Hot Chili Peppers zlomový. Ohlášení návratu Johna Fruscianteho zpět na pozici kytaristy vyvolalo velké emoce. Ačkoliv byl totiž Josh Klinghoffer kvalitní náhradou, nevznikla během jeho éry žádná deska budící takový zájem jako kdysi "Blood Sugar Sex Magik" nebo "Californication".

Po přesunu všech koncertních plánů na příští rok se ovšem Frusciante namísto nahrávání dvanácté studiovky domovské formace vrátil k sólové tvorbě, které se s pauzami věnuje již od roku 1994. Letos už ostatně vyšly dvě díla jeho elektronického projektu Trickfinger. Hned zkraje roku to bylo EP "Look Down, See Us", v dubnu následovalo dalších šest písní s titulem "She Smiles Because She Presses the Button".

Další počin však bude následovníkem desáté studiovky "Enclosure" z roku 2014. Bude se jmenovat "Maya" a vyjde v září prostřednictvím labelu Timesig na CD a 2LP. Bližší informace zatím nejsou známé, podle všeho by se ale Frusciante měl odklonit od house music, jíž se věnoval jako zmiňovaný Trickfinger. Prostor přesto nejspíš dostane mnoho elektroniky.

"Miloval jsem elektroniku po dlouhou dobu a byl to můj oblíbený žánr již při tvorbě 'Californication' s Red Hot Chili Peppers. Fascinovaly mě samply, syntezátory, bicí a já si s tím vším hrál. Pak jsem kolem roku 2007 objevil vybavení z počátků 80. let jako 303, 707, 909 a další a zjistil jsem, že mi naprosto vyhovuje. Plno věcí jsem totiž najednou mohl nahrát ve stereu a následně vše naráz vypálit na CD nebo na kazetu. Z toho jsem měl velkou radost, jelikož jsem do té doby pracoval pouze se čtyřpásmovým rekordérem," svěřil se.

"Vrátil jsem se do kapely, jelikož jsem věděl, že mám volnost pokračovat i v elektronické hudbě. Měl jsem v plánu nějaká vystoupení přes léto, nicméně vše bylo zrušeno, takže doufám, že se všechny aktivity s RHCP vydaří příští rok," popsal pak okolnosti vzniku nové sólovky. A proč se album bude jmenovat "Maya"? "Podle mé kočky, která nedávno zemřela kvůli rakovině. Dostal jsem ji už při nahrávání 'Stadium Arcadium' v roce 2006 a od té doby tu vždy byla vedle mě při tvorbě, poslouchání a cvičení," vysvětlil.



DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY