"Svaz českých bohémů" od Wohnout překonal hranici 50 milionů zhlédnutí. Skupina to oslavuje coverem od fanoušků

04.06.2020 10:42 - Hana Bukáčková | foto: Facebook kapely

Málokterá kapela (natož klubová) se může pochlubit 50 miliony zhlédnutí svého klipu. Wohnout to se svojí hymnou "Svaz českých bohémů" dokázali. S jistou nadsázkou se dá říci, že tohle video viděl každý Čech alespoň pětkrát. A ruku na srdce, to se málokomu podaří.

Snímek se tak pravděpodobně stal nejúspěšnějším českým videoklipem. Členům formace ani fanouškům se nepodařilo najít žádný jiný, který by "Bohémy" překonal. "Je to hezké číslo a je fajn vědět, že si tu písničku lidi často pouští, že dělá radost," komentuje úspěch zpěvák a autor písně Matěj Homola. "Hity, tedy ve smyslu rádiové hity, nám nejdou. Ani táborákové hity nám nejdou. My děláme spíš písničky, co se hodí do klubů a na festivaly, a máme tak spoustu svých osobních hitů, co jsou v playlistu hodně let. Jedná se o prověřené songy, kterými se chceme prezentovat," doplňuje.

Málo se ale ví, že skladba byla původně outsider. "Úspěch to má asi proto, že se hodně lidí dokáže ztotožnit s textem, má to pozitivní charakter a disco spodek. Fakt to nebyl prvoplán, ale spíše rarita, která se chytla," prozradil frontman v jednom z předchozích rozhovorů.

Jako součást oslav tohoto rekordu vyzvali Wohnouti na sociálních sítích své fanoušky k předělání songu. A zapojila se jich pěkná hromada - od baskytaristů a kytaristů přes houslisty a bubeníky až po zpěváky. Všichni posílali své příspěvky, Michal Skořepa z nich sestříhal cover této písně a na výsledek, pojmenovaný "50 miliónů bohémů", se můžete podívat níže.



DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY