V klipu k eponymní písni skupiny The 1975 můžete poslouchat Gretu Thunberg a koukat přitom na záběry ze Shutterstocku

28.05.2020 18:06 - David Věžník | foto: Jan Kuča

Na začátek si pro přehlednost shrňme pár čísel. Skupina se jmenuje The 1975 a v pátek vydala svou čtvrtou desku. "Notes On A Conditional Form" je pokračování předchozí "A Brief Inquiry Into Online Relationships" a zároveň finále dvojalbového cyklu nazvaného "Music For Cars". Jasné?

Na kolekci začala anglická formace lákat už loni. Jedním z lákadel byl singl, který se jmenuje stejně jako sama kapela (a taky její debut, to aby se to nepletlo). Skladba vzbudila rozruch hned ze dvou důvodů - jednak byla na dosavadní tvorbu partičky sdružené kolem Matthewa Healyho nezvykle ambientní, jednak se o mluvené slovo, které se kompozicí nese, postarala švédská environmentální aktivistka Greta Thunberg. Dohromady to ale zvláštním způsobem funguje.

"The 1975" čerstvé album otvírá a muzikanti se nyní rozhodli opatřit jej videoklipem. No, videoklipem... Zatímco jiné kolegy a kolegyně z branže poslední dobou chválíme za lyric videa, jejichž úroveň by snesla označení oficiálního klipu, Healy & spol. se s vizuálem moc nenamáhali. Režisérská dvojice Ben Ditto a Jon Emmony jednoduše přepsala Gretina slova a podložila je záběry přírody z celého světa. Překvapí pak přiznaná loga Shutterstocku a Getty Images, animátorská práce s nimi však nahrává pocitu, že šlo o záměr.



DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY