shop.musicserver.cz
Dua Lipa - Future Nostalgia

Dua Lipa na "Future Nostalgia" přichází s dalšími pestrými hity

Vydáno: 18.05.2020 00:00 v sekci Recenze - Jan Trávníček | foto: facebook interpreta

Osmdesátky, diskotéky, smyčce, svižná rytmika, ale i současná produkce a přesah. Dua Lipa po veleúspěšném debutu stála před nelehkou výzvou. Podaří se jí s dvojkou "Future Nostalgia" navázat na obrovskou popularitu prvotiny, která jí pomohla stát se jednou z nejvýraznějších popových zpěvaček posledních let?

8/10

Dua Lipa - Future Nostalgia

Vydáno: 27.3.2020
Celkový čas: 37:17

Skladby: Future Nostalgia, Don't Start Now, Cool, Physical, Levitating, Pretty Please, Hallucinate, Love Again, Break My Heart, Good In Bed, Boys Will Be Boys

Vydavatel: Warner Music

Dua Lipa patří bezpochyby k největším objevům v popové hudbě za posledních pět let. V roce 2015, tehdy ještě coby modelka, podepsala smlouvu s Warner Music a svou hodnotu na trhu stvrdila dvěma Cenami Grammy, třemi Brit Awards a dvěma MTV Europe Music Awards. A především bezejmenným debutovým albem, které vydala v roce 2017 a jímž dle vlastních slov chtěla navázat na svůj letitý obdiv k Nelly Furtado, Pink a Destiny's Child. Singlů z něj vyšlo celkem devět a vycházely od roku 2015 až do začátku roku 2018. To je na popovou desku neuvěřitelný úspěch a to ještě posléze vyšla rozšířená verze "The Complete Edition", která na čtyřech vinylech nabízí celkem pětadvacet skladeb. Se všemi těmi spolupracemi s Calvinem Harrisem, Seanem Paulem, Silk City nebo Martinem Garrixem se tak jedná o nevídané žánrové best of posledních let a jistě byste i vy dokázali vyjmenovat většinu z jejích globálních hitů.

Zpěvačka se ale nestala populární jen díky singlům. Ani přes účast v X Factoru a nominaci na BBC Sound Of 2016 by její sláva nestoupala vzhůru tak rychle, kdyby jí její soupeřky neuvolnily cestu. V posledních letech víceméně pauzírující Rihanna, Ellie Goulding, Britney Spears, Christina Aguilera, Gwen Stefani, Demi Lovato, Nelly Furtado, Sia nebo dočasně alternativněji myslící Beyoncé či Miley Cyrus nebyly tolik vidět a koneckonců i Adele si dává ještě stále oraz, byť ta je samozřejmě trochu jinde. Viditelnější konkurencí tak zůstala jen Katy Perry, Pink, Rita Ora, Jess Glyne, country zpívající Lady Gaga a hrstka dalších novicek v čele s Billie Eilish. Tento fakt všemu bezpochyby pomohl.

Do třetice je potřeba zdůraznit, že na rozdíl od řady výše zmíněných je původem kosovská muzikantka jednou z mála, která naživo opravdu umí zpívat. Své fanoušky tak na koncertech nezklame, o čemž se mohli přesvědčit třeba návštěvníci Szigetu, kde patřila k nejpříjemnějším překvapením jak pěvecky, tak co do show. O měsíc později na berlínské Lollapalooze pak mimo jiné prokázala svou lidskost - v kritické situaci, kdy se jednomu fanouškovi v publiku udělalo nevolno, zastavila písničku, povolala zdravotníky a nepokračovala, dokud nebylo jasné, že je dotyčný zase v pořádku. Její koncerty tedy bezvýhradně doporučujeme. A kdo nevěří, nechť dá šanci "EP Live Acoustic" a pozná ten potenciál na vlastní kůži.

Z výše řečeného je tedy jasné, že očekávání směrem ke druhému albu byla obrovská a už teď je zřejmé, že letos pravděpodobně nevyjde mainstreamová deska s větším dopadem než právě "Future Nostalgia". Snad jen ta Lady Gaga by jí ještě mohla vzít vítr z plachet, protože skvělý singl "Stupid Love" jde do přímého souboje o popově-taneční trůn, ale jinak čekáme opravdový boom spíše až příští rok, kdy se aktuální hrozba koronaviru snad přežene a všechny zpěvačky, které teď mají spoustu času k tvorbě, budou zase chtít vyrazit do světa.

Dopad debutu byl tedy gigantický a "Future Nostalgia" by ho pravděpodobně nepřekonala, ať už by zněla jakkoliv. Prorazit lze jenom jednou. A sedmatřicet minut dlouhá nahrávka o jedenácti kouscích logicky nemůže konkurovat masivní kolekci singlů na rozšířené verzi prvotiny. Může se ale stát, že se historie částečně zopakuje. Autorka prozradila, že pro nástupce vybírala ze šedesáti kousků, a ačkoliv spolupracovala s tak výraznými kolegy, jako jsou Nile Rodgers, Max Martin, Pharrell Williams nebo Mark Ronson, žádná z těchto spoluprací na albu není. A určitě uznáte sami, že jen tento výčet si o další rozšířenou edici vyloženě říká.

I to, co zbylo, ale stojí za poslech. Rozchodové, respektive sexuálním napětím napěchované singly "Don't Start Now" a "Physical" se po celém světě hrají v rádiích stejně často jako ty starší, takže krasojízda pokračuje. Rovněž trojka "Break My Heart" má - díky v popu zřídkakdy slyšené melodii postavené na base a neobvyklém refrénu - parametry budoucího hitu. Pozorný posluchač v ní jistě najde i elementy "Need You Tonight" od INXS. A když se proposloucháte celým tracklistem, dojdete ke zjištění, že dalším singlem může být úplně kterákoliv položka z něj. A pak už záleží jen na tom, ve které z nich si najdete více toho svého.

Bude to úvodní "Future Nostalgia", v jejímž úvodu Lipa zpívá: "Chceš nadčasový hit, já chci jen měnit hru," a kde si stavěním se do role alfa samice vymezuje své teritorium? Nebo "Levitating" s vesmírnými přirovnáními, která jsou hluboká asi jako myšlenkové pochody soutěžících v reality show "Too Hot To Handle", a tudíž pro mainstreamového posluchače jako dělané? Ze stejného ranku je i hloupoučké rozpočítadlo "Good In Bed", jehož fráze "Nevíme, jak spolu mluvit, ale zato spolu umíme sakra dobře šu*at" jako by bylo mantrou tamních soutěžících. Na druhou stranu je tady ale ještě závěrečný kus "Boys Will Be Boys", který už mezi řádky umí mluvit. A ačkoliv to úmyslně neříká naplno, aby nerozbil dojem bezproblémového komerčního produktu, je v něm skrytá bolest z dospívání v ženu v maskulinním světě a naznačení toho, s čím vším se mladé dívky musí při cestě vzhůru potýkat. Kesha prostě není jediná.

Udržet pozornost po celou stopáž není složité. A pomáhají tomu i detaily jako třeba kravský zvonec v songu "Pretty Please", v němž se Lipa pro změnu staví do role toužící oběti, která bez doteku svého milého chřadne. Podobně toužebná je i "Hallucinate", jinak spíše průměrná věc. To zase "Love Again" už má sympatické smyčce a k tomu ještě povědomý sampl z "My Woman" od Ala Bowllyho.

Osobně se ale nejvíce přikláním k sázce na šťavnatý "Cool". To je instantní megahit na první poslech, pro nějž hovoří vynikající beat, neotřelá melodie a text plný léta a prosluněného flirtování. Jestli ho její tým pošle do rádií, budou ho do pár měsíců znát úplně všichni.

Dua Lipa má zkrátka rozjetou kariéru jako málokdo. S prvotřídními producenty v zádech, salvou mezinárodních hitů po kapsách, opravdovým talentem a osobností, která se pomalu vkrádá na povrch, se zdá, že se jí v následujících letech hned tak nezbavíme. A to je dobře. I ten nejkomerčnější pop totiž potřebuje kvalitní umělkyně.

NÁZORY
  • . (libena, 18.05.2020 08:45) Reagovat

    mám ji moc ráda, velice slušný pop, v rádiu je lehce poznatelná, vizuelně taky :-)

  • 5/10 (Adam, 18.05.2020 10:23) Reagovat

    Tuctové. Jedna píseň jak druhá.

    • Re: 5/10 (Standa, 18.05.2020 13:58) Reagovat

      Nesouhlasím. Tohle je pop jaký tady už dlouho nebyl. Moc hezky se to poslouchá a skladby nenudí! Myslím, že si to album zaslouží 9/10. Letos už by to mohla překonat na popovém poli pouze Adele.

    • Re: 5/10 (Houmí, 18.05.2020 14:26) Reagovat

      Oproti debutu je tohle obyčejné, nevýrazné a tuctové. Opět jen přiblížení mainstreemu. Dost mě to mrzí, první deska byla úžasná, tohle je nuda a bylo to tu milionkrát a milionkrát bude. Škoda.

  • Perfektní album, nenašel jsem písničku, kterou... (Jan , 18.05.2020 12:18) Reagovat

    Perfektní album, nenašel jsem písničku, kterou bych si nechtěl hned vzápětí pustit znovu. Break My Hearts, Love Again a Boys Will Be Boys jsou, spolu s Don't Start Now a Physical, které jsme už znali, moje TOP.

DOPORUČENÉ ČLÁNKY
Pohled do českých hitparád 12. týden 2024
Dua Lipa a Benson Boone stále vládnou singlovým žebříčkům, The Rolling Stones jsou hranější než Mirai Pravidelný vítěz českého albového žebříčku Viktor Sheen se musel v aktuálním kole sklonit před svým žánrovým souputníkem, vedení totiž přebírá Grey256 s nahrávkou "Tentokrát". Rádiové hitparádě nadále neohroženě... čtěte zde
Vydáno: 29.03.2024 08:30 v sekci Novinky | České hitparády
We Are Domi - Love Every Part Of It 9/10
Video: We Are Domi doplnili skvělý elektropopový song "Love Every Part Of It" netradičním videoklipem Trojice We Are Domi, jež se mnohým vryla do paměti v roce 2022 svojí účastí v Eurovizi, přichází s povedenou písničkou "Love Every Part of It". V ní se snaží bořit stereotypy a noří se do tlaků společenských očekávání ve... čtěte zde
Vydáno: 28.03.2024 14:00 v sekci Audio / Video | Video
Nové desky 12/2024 - od Elbow přes Shakiru po Janu Kirschner
Nové desky 12/2024 - od Elbow přes Shakiru po Janu Kirschner Už týden před Velikonocemi přišla do obchodů velmi bohatá nadílka novinek v čele se Shakirou, Elbow, Gossip nebo Alestorm. K nim se přidali například Gary Clark Jr., Fletcher, Kenny Chesney, Empress Of, Pnau, The Veronicas a zejména... čtěte zde
Vydáno: 27.03.2024 22:00 v sekci Novinky | Nové desky
The Jesus and Mary Chain - Glasgow Eyes 7/10
Recenze: The Jesus And Mary Chain oslavují deskou "Glasgow Eyes" 40 let na scéně Píše se rok 2024 a je tak trochu zázrak, že The Jesus And Mary Chain stále tvoří hudbu. Když se totiž v roce 1999 rozpadli, málokoho napadlo, že bratři Jim a William Reidovi budou ještě někdy spolupracovat. A přece se teď vracejí... čtěte zde
Vydáno: 27.03.2024 16:15 v sekci Recenze
Justin Timberlake - Everything I Thought It Was 8/10
Recenze: Justin Timberlake se na "Everything I Thought It Was" trochu zacyklil. Ale to nevadí Justinu Timberlakovi lze vyčítat ledacos, ale určitě nelze tvrdit, že neexperimentuje. Naopak - snahu vykročit ze zajetých trendů a vyšlapávat nové cesty ukazuje celou svou dospělou kariéru. A daří se mu. Kromě toho, že se stal... čtěte zde
Vydáno: 27.03.2024 08:30 v sekci Recenze
SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY
- Dua Lipa a Benson Boone stále vládnou singlovým žebříčkům, The Rolling Stones jsou hranější než Mirai (29.03.2024 08:30)
- Video: Dua Lipa v živých verzích "Training Season" dokazuje, že je skvělá zpěvačka (26.03.2024 12:41)
- Rapem ovládanou top desítku českého albového žebříčku osvěžili Ariana Grande a Judas Priest (21.03.2024 19:30)
- Dua Lipa chce být na novém albu radikálně pozitivní (15.03.2024 10:47)
- Nejhranější domácí písničku obstarali filmoví Kryštof, celkově dál vede Dua Lipa (14.03.2024 10:00)
- Dua Lipa se vrací na vrchol rádiového žebříčku, ten albový pomalu ztrácí smysl sledovat (07.03.2024 09:30)
- Ofenbach se s oživeným hitem Kim Wilde protančili do čela rádiového žebříčku (01.03.2024 08:00)
- Kanye West a Ty Dolla $ign si podrobili český albový žebříček, digitálu vládne Benson Boone (22.02.2024 09:40)
- Video: Dua Lipa chce v "Training Season" konečně sbalit pořádného chlapa (21.02.2024 15:15)
- Jen Kateřina Marie Tichá konkuruje rapu: její "Plamen" rozpálil top pětku albového žebříčku (15.02.2024 10:30)

ALBUM TÝDNE 13/2024

Moimir Papalescu & The Nihilists
Mystery Women In The Acid Pools

Jedna z mnoha tváří Moimira Papalescu, projekt Moimir Papalescu & The Nihilists, dlouhá léta spal. V roce 2006 odešel po albu "Lewis Neptune" na vrcholu. Trojici protagonistů zaválo tvůrčí pnutí různými směry, po sedmnácti letech se ale spojilo pro nové album "Mystery Woman In the Acid Pools". Povedlo se?

8/10

NEJČTENĚJŠÍ ČLÁNKY (za poslední týden)

FILMSERVER.CZ PÍŠE

FULLMOONZINE.CZ PÍŠE

SPARK PÍŠE

CO, KDY, KDE   (doporučujeme)

Pá 29.03.
Judas Priest (UK) / Saxon (UK) / Uriah Heep (UK) (O2 arena, Praha)
Út 09.04.
The Academic (IRL) (Futurum Music Bar, Praha)
Út 16.04.
Dave Matthews Band (US) (O2 Universum, Praha)
Út 16.04.
Lil Tracy (US) / Brennan Savage (US) (Fuchs2, Praha)
St 17.04.
Foreign Beggars (UK) (Bike_Jesus, Praha)
Čt 18.04.
Slash feat. Myles Kennedy & The Conspirators (US) (Winning Group arena, Brno)
Ne 21.04.
Fletcher (SaSaZu, Praha)
Út 23.04.
Walter Trout (US) (Divadlo Archa, Praha)
St 08.05.
Tate McRae (US) (Forum Karlín, Praha)
So 11.05.
Rammstein (DE) (Letiště Letňany, Praha)

» zobrazit všechny akce «

OBLÍBENÍ INTERPRETI (za poslední týden)

Prince Justin Bieber Vladimír Mišík The Prodigy Queen AC/DC Adele Kabát Rush Karel Gott U2 Bono Sia Paws Taylor Swift Télépopmusik Madonna Dua Lipa Lucie Vondráčková Mirai
filmserver.cz na Facebooku filmserver.cz na Twitteru filmserver.cz na LinkedIn filmserver.cz na YouTube
musicserver.cz - hudba od začátku do konce
©2010-2024 IMEG s.r.o. | Vyrobil Prolidi.cz
Kontaktní informace | Informace o inzerci | Redakce | Volná místa | Zásady ochrany o.ú. | Mobilní verze | ISSN 1803-6309
Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí článků je bez souhlasu IMEG s.r.o. zakázáno.
Tento server byl v roce 2023 podpořen Ministerstvem kultury České republiky.
smile music: spark | fakker | czech blade | musicserver | full moon | xplaylist | day after | filmserver | webglobe
Zavřít reklamu