S dechem i bez dechu, to je Jónsiho "Exhale"

25.04.2020 14:00 - Dan Hájek | foto: facebook umělce

Okolo Sigur Rós je převážně ticho. Islandská formace jen sem tam překvapí nějakým audiovizuálním projektem nebo (jako loni) výroční edicí desky "Ágætis Byrjun". Frontman Jónsi tak může pracovat na dalším sólovém materiálu. A činí tak.

"Exhale" je jeho prvním oficiálním vlastním trackem od kolekce "Go", jež vyšla před rovnými deseti lety. Napsal ho společně s A. G. Cookem (nejčastěji bývá spojován s Charli XCX coby její kreativní producent) a jde o typický snový hymnus, kořeněný elektronikou. Tématem kompozice jsou vztahové trable a popasování se s vlastními chybami, od nichž je třeba se odpoutat.

Doprovodné video natočil hudebník společně s režisérem Giovannim Ribisim a hlavním aktérem je tanečník a choreograf Dominique McDougal. Klip je zahalen do černých odstínů a odrazů světelných paprsků, hloubavou atmosféru podporuje minimalistický pohyb kamer. Celistvý pohled na tanec příjemně narušují poletující kousky potrhaných fólií, do podobného materiálu je pak oblečen i Dominique.

V mezidobí se Jónsi objevil na soundtracku k filmu "Boy Erased", na který s Troyem Sivanem dal dohromady poutavě naléhavý song "Revelation", tvoří rovněž v bočním projektu Dark Morph. Zbývá jen doufat, že "Exhale" je indícií jeho blížícího se druhého sólového alba.



DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY