říká frontman Healy - musicserver.cz">

Chcete The 1975 na svém festivalu? "Jedině když bude genderově vyvážený," říká frontman Healy

13.02.2020 17:18 - Simona Knotková | foto: facebook interpreta

Genderová politika se nevyhnula ani hudebnímu světu. Podle některých by se line-upy festivalů kupříkladu neměly sestavovat podle aktuální populárnosti ani dle možností pořadatelů či umělců, ale podle pohlaví hudebníků. Jak se na svém Twitteru zmínila britská novinářka Laura Snapes, nejlepší by bylo, kdyby ženy a nebinární interpreti tvořili rovnou celou polovinu. A s tím souhlasí také frontman skupiny The 1975 Matthew Healy.

"Berte to tak, že se pod to podepisuju. Na několik festivalů, které se tím neřídí, jsem už kývl, a nikdy bych nezklamal fanoušky, kteří si už koupili lístek. Odteď si to ale budu hlídat a věřím, že je to způsob, jak se mužští interpreti mohou stát skutečnými spojenci žen. Moji agenti jsou z toho teď sice nejspíš pořádně rozrušení, ale je čas. Lidi musejí jednat, ne mluvit," napsal v reakci na zmíněný tweet.

Návštěvníci letošního ročníku Rock for People, kde bude jeho kapela headlinerem, se tak nemusejí bát, že by o své idoly přišli. Na dlouhou dobu to ale bude pravděpodobně naposledy, co se tak v Česku stane.

Pro The Guardian třicetiletý muzikant následně řekl: "Je to jenom o akci. Co se týče velkých společensko-politických problémů, do kterých jsou zapletené vlády, vaše akce nebo protesty můžou být ignorovány. Co se ale týče hudebního průmyslu, můžeme to změnit. Není to geopolitická noční můra, je to něco, co můžeme, pokud se všichni spojíme, spravit."

Otázka zní, jestli podobně radikální kroky ženským muzikantkám nakonec spíše neškodí. Festivaly nejsou plné mužských interpretů, protože pořadatelé ženy nesnášejí, ale jednoduše proto, že jich je víc. Nebylo by tedy lepší ženy podporovat v samých začátcích jejich kariéry namísto dalšího povinného odškrtávání genderových kolonek?



DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY