shop.musicserver.cz
Colours Of Ostrava, 2. den, Dolní oblast Vítkovice, Ostrava, 18.7.2019

Rag'n'Bone Man si podmanil Colours Of Ostrava zpěvem, Kryštof hity a rachejtlemi

Vydáno: 19.07.2019 13:22 v sekci Naživo - Jan Trávníček | foto: Marie Trávníčková

Také ve svém druhém festivalovém dni je v Dolní oblasti Vítkovic slunečno a návštěvníci nevědí, kam se vrtnout dříve. Všude je něco, co stojí za to! Ohromný úspěch zaznamenal Rag'n'Bone Man i Tom Walker, kdo ale anglofonní produkci neholduje, si taktéž našel to své. Třeba Marizu nebo Ólafura Arnaldse.

Live: Colours Of Ostrava 2019, druhý den

místo: Dolní oblast Vítkovice, Ostrava
datum: 18. července 2019
vystoupili: Kryštof, Rag'n'Bone Man, Tom Walker, Mariza a spousta dalších
Fotogalerie Marie Trávníčkové
Fotogalerie Tomáše Parkana

Florence And The Machine, Colours Of Ostrava, Dolní oblast Vítkovice, Ostrava, 17.7.2019
© Marie Trávníčková
K prvnímu dni Colours Of Ostrava a reportu kolegů Hanky a Davida bych rád jen dodal, že skvělým, byť z velké míry zrecycklovaným workshopem po loňsku opět zazářil Jakub Železný a že koncert Florence + The Machine se vám nezdál. Opravdu to bylo výjimečné. Nejde jen o to, jak čistě zpívala a že asi nikdo jiný z festivalových interpretů není doprovázen harfou. Florence Welsch totiž byla nebývale dobře naladěná. Když vzpomenu na její koncert na Szigetu 2015 (kam se za měsíc opět vrátí) nebo vystoupení na německém Melt festivalu téměř přesně před rokem, ani na jednom z nich si s diváky tolik nepovídala a nedotýkala se jich v prvních řadách tolik, jako právě v Ostravě. Asi se jí ve Vítkovicích vážně líbilo. Dlouholetý sen českých fanoušků tedy byl splněn, teď ještě nezapomeňme na to, že stále čekáme na London Grammar. A vzhledem ke kolizi termínů určitě není mimo ani domněnka, že jsme málem měli v line-upu i Bon Iver.

Jak si stála česká scéna očima Hanky Bukáčkové

Pokud první den byl ve znamení žen, druhému dominovali jednoznačně muži. Tom Walker a Rag'n'Bone Man. Organizátoři sledují současné hudební trendy, proto si nemohli nevšimnout největšího objevu britské hudební scény roku 2018 s nakřáplým a tesklivým hlasem Toma Walkera, který během jara vydal debut "What A Time To Be Alive". Sedmadvacetiletý rodák z Glasgow byl příjemným překvapením, které má před sebou slibnou budoucnost.

Rag'n'Bone Man, Colours Of Ostrava, Dolní oblast Vítkovice, Ostrava, 18.7.2019
© Marie Trávníčková
Rag'n'Bone Man není jen zpěvák (jednoho) hitu "Human", s kterým se proslavil před třemi lety, ale muž s fenomenálním hlasem, který způsobuje příjemné mrazení, a s obrovským charismatem. I když je to kus chlapa, který díky tetování vypadá i dost ostře, neubránil se dojetí vzešlému z napojení mezi ním a fanoušky.

Colours, to nejsou jen hudební vystoupení, ale i divadla, přednášky, besedy. Než začal hudební program, bylo možné zhlédnout třeba představení "Kolaps" od Losers Cirque Company v Gongu. Musím se přiznat, že se mi po celou dobu tajil dech, jak jsem žasla nad fyzičkou protagonistů. Silová akrobacie, popírání gravitace a dalších fyzikálních vlastností nebraly během hodinové show konce.

Mňága a Žďorp, Colours Of Ostrava, Dolní oblast Vítkovice, Ostrava, 18.7.2019
© Marie Trávníčková
V Reflex stanu následovala beseda s frontmanem Mňágy a Žďorp Petrem Fialou. Během ní se zpěvák mimo jiné přiznal, že skončil s hulením (kdo ví, jestli to nebyla planá slova), zavzpomínal na výměny bubeníků v kapele či na svazácké trenýrky, ve kterých první roky s kapelou schválně vystupovali. Hovořil ale i o vztahu k Černobylu a v závěru naznačil, jak to vypadá s novou deskou. Nečekaným překvapením pak byl tajný koncert Mňágy právě v tomto stanu o něco později. Reflex jména vystupujících dopředu neprozrazuje, Petr to však v závěru diskuze odtajnil, což se to rozkřiklo po areálu jako sleva v Kauflandu. V malém stanu bylo natřískáno a tak davům nezbývalo, než si vystačit s audio živákem na trávě kolem. Mělo to skvělou atmosféru, co píseň, to hit a fanouškovský chorál a skandování. Prostě srdcovka.

Na obou hlavních pódiích otevřeli program čeští interpreti. Oba se nesou teď na vlně popularity a uznání, ale každé na úplně jiné. Domácí David Stypka & Bandjeez má texty o něčem, soustředí se na muziku jako takovou, kdežto Ben Cristovao uspokojí spíš podívanou pro oko (což bylo slyšet na vřískotu mladých fanynek), než zpěvem a obsahem sdělení. Pro mě tudíž v tomto nepřímém boji zvítězil David, který zpívá na vážnější notu a jeho písně pomalu začínají lidovět. Populární duet "Dobré ráno, milá" si zazpíval (místo s Farnou) s violocellistkou Terezií Kovalovou, která jej po celý set doprovázela. Koncert na Colours byl jakýmsi dárkem k jeho nadcházejícím čtyřicetinám.

Tom Walker, Colours Of Ostrava, Dolní oblast Vítkovice, Ostrava, 18.7.2019
© Marie Trávníčková
Na REC.stagei byl během čtvrtečního dne nejzajímavější koncert The Atavists. Tato kapela zaplnila menší plácek pod Bolt tower znamenitě. Ještě aby ne, těší se čím dál větší oblibě. Jako punc kvality o tom svědčí i sošky Cen Anděl za poslední počin "LO-FI Life". Prostě rock 'n' roll žije, v případě The Atavists v něm navíc cítíte špinavost a muzikantkou genialitu, což je jen a jen dobře. Během pátečního dne na tomto pódiu zahrají své sety mladší kopie Cristovaa Sofian Medjmedj a zasnění Flash Boy.

Naprostým opakem pak byli domácí mainstreamoví Kryštof. Na festival vrátili po dlouhých dvanácti letech. Kapela, která je v poslední době hodně diskutovaná kvůli svému napojení na politiku, obstála na výbornou. Barevná show plná různých blikátek, ohňostroj a sbírka hitů přilákala desítky tisíc lidí. Ti se při úvodních roztančených "Šňůrách" doslova seběhli na plac z nejrůznějších míst. Krajčo umě poskládal playlist, starší hity střídal s novějšími, pomalejší s rychlejšími, koncert tím získal na dynamice a neměl prakticky hluchá místa. Lidé tancovali, zpívali, bavili se a šířili dobrou náladu. To jsem čekala, ale kvůli hejtrům ne v takové míře. Došlo dokonce i na mexické vlny. Zde se zkrátka hodily předsudky za hlavu.

Tom Walker, Colours Of Ostrava, Dolní oblast Vítkovice, Ostrava, 18.7.2019
© Marie Trávníčková
Podobně jako srovnatelně slavní a ambiciózní JP Cooper nebo Matt Simons je i Tom Walker zatím zpěvákem jen jednoho hitu a většina hudebního světa napjatě očekává, zda finalista BBC Sound Of 2018 bude zářit dál, nebo se (i vlivem nedávných zásnub) spokojí s poklidným rodinným životem a menšími sály. Ne, na haly to zatím není, ale v Itálii okradený majitel dvou asi už navždy ztracených kytar má k dispozici hlas, který stojí za pozornost. Oproti studiovým nahrávkám měl jeho ostravský set rockovější říz, a když zrovna nevzpomínal na povedenou spolupráci s Rudimental na chytlavé písni "Walk Alone", ukazoval svůj rozsah v "Play Dead" nebo si sám zabubnoval v "Dominoes". Albu, na jehož přebalu je obličej někdejšího předskokana George Ezry a The Script vytvořen leteckým záběrem na stovky lidí, vévodí velehit "Leave A Light On", který složil, aby svému kamarádovi pomohl ze závislosti a aby na problém upozornil. Nejen že to v refrénech patřičně napálil, ale zároveň upozornil i na charitu Člověk v tísni, jejíž logo se objevilo na obrazovkách za ním.

Rag'n'Bone Man, coby největší zahraniční hvězda čtvrtečního programu ve velmi podobném hudebním duchu na hlavním pódiu pokračoval, jen si zamířil ještě o něco více hlouběji do vod R'n'B a soulu. Roryho Charlese Grahama jsem viděl počtvrté a musím říct, že takovou ránu ještě neměl. Na módní policii si na musicserveru moc nehrajeme, ale image nafouknutého Channinga Tatuma, převlečeného za vojenského čmeláka se zlatým logem Mercedesu na krku, jak jej častoval můj doprovod, byla poměrně divoká. A to se bavíme o člověku, který si svou ženou Beth Rouy řekli své "Ano" v teplákové soupravě. Ale!

Rag'n'Bone Man, Colours Of Ostrava, Dolní oblast Vítkovice, Ostrava, 18.7.2019
© Marie Trávníčková
Ta hudba. Ten zpěv. To byl balzám pro (d)uši. Překrásný, hluboký hlas, který s lehkostí motýla měnil soulové zabarvení za křehké a intimní polohy, byl dominantou fenomenálního hudebního zážitku, u něhož jste lapali po dechu. Jestli vás zajímá, jak to vypadá, když je živé provedení skladby o třídu lepší, než studiová verze, najděte si, jak v Ostravě zpíval hit "Skin". Předčilo to dokonce i video níže. A bylo v tom tolik citu, že ho museli diváci několikrát přerušit spontánním potleskem na znak toho, jak se jich to dotklo, a viditelně zaskočený Rory pak jen stěží potlačoval úsměv s dojetím a vracel se zpátky do role.

Můžu potvrdit, že ani ve Foru Karlín ani na berlínské Lollapalooze a ani vůbec poprvé na rakouském Novarocku ho návštěvníci takto nedojali. Vždy zpíval s ohromnou silou a patřil k ozdobám line-upu kterékoliv akce. Na tom se nic nezměnilo. Ale to propojení s lidmi bylo v Ostravě nejsilnější. Dokonce si z toho v novince "Giants" sám chvíli radostí zatancoval. Pro úplnost k dosud nejlepšímu koncertu letošních Colours ještě opět pochválím úžasnou práci vokalistek v houpavé "As You Are", jedinou ukázku ze starší desky "Wolves", o jejíž existenci málokdo ví, v podobě "Hell Yeah" a také dosud nevydanou "Chrossheart", na niž jeho fanoušci reagovali tak pozitivně, až ho to samého překvapilo. Chybět samozřejmě nemohl největší hit "Human", u něhož si Rory, jak už se stalo jeho zvykem, vzpomněl na své hip-hopové začátky a jednu sloku celou zarapoval.

Mariza, Colours Of Ostrava, Dolní oblast Vítkovice, Ostrava, 18.7.2019
© Tomáš Parkan / musicserver.cz
Mezi oběma písničkáři ještě na druhé největší scéně hrála Mariza. Nejslavnější portugalská zpěvačka a ústřední představitelka žánru fado předvedla rozvolněný set plný svižnějších skladeb, v nichž rozvlnila boky své i svých fanoušků. Těch samozřejmě nepřišlo tolik, co o pár hodin dříve na Bena Cristovao, ale rozhodně bylo co poslouchat. Osobně bych ji ale radši zažil v uzavřeném sále, kde by bylo více prostoru na zařazení balad, protože ty jí jdou jednoznačně nejlépe. V takových chvílích si jednoznačně uvědomíte, co to znamená, když se o nějaké písni řekne, že zní osudově.

Před vystoupením domácích headlinerů byl ještě prostor odběhnout buď na intimní elektroniku a minimalismus v podání na Colours už dobře usazeného Ólafura Arnaldse nebo dát prostor africkým tradicím na Drive stagei v podání divokých BCUC. Ti kromě společného podřepnutí s výskokem dali do jedné ze svých věcí i úryvek klasiky "Sound Of Da Police" od KRS-One.

Kryštof, Colours Of Ostrava, Dolní oblast Vítkovice, Ostrava, 18.7.2019
© Tomáš Parkan / musicserver.cz
Volba Kryštof coby finálního tahouna čtvrtečního večera byla překvapivá a vyvolala spoustu emocí. Fanoušci byli rádi, že ji po dvanácti letech uvidí na svým způsobem domovském festivalu, běžní návštěvníci Colours, řadící se spíše mezi náročnější posluchače a alternativce, naopak tuto volbu hlasitě kritizovali a demonstrativně odcházeli do svých domovů dříve (nebo si šli užít 'islamizaci v přímém přenosu' v podobě skvělého našlapaného vystoupení palestinských 47SOUL - pozn. ed.).

Mě ale zajímalo něco jiného. Jistě si většina čtenářů vzpomene na loňskou kritiku festivalu ze strany Tomáše Kluse, k němuž se následně přidali Mig 21, Monkey Business a další. Těm vadilo, že není v pořádku tvářit se, že je Colours oslavou zábavy a nekriticky jej adorovat, když jej zároveň sponzoruje Agrofert, toho času kontrolován svěřeneckými fondy našeho trestně stíhaného premiéra. Kritika to byla oprávněná, padla na úrodnou půdu a velmi by mě zajímalo, nakolik právě tato debata stojí za tím, že už Agrofert mezi sponzory letošního ročníku nenajdeme. Stejně tak už ale nepokračuje sponzoring Kryštofů. A jelikož vyšla jen stručná tisková zpráva informující o tom, že se obě strany dohodly, že ve spolupráci nepokračují a že to blíže nebudou komentovat, asi se nikdy nedozvíme, zda to ukončení vzešlo z popudu umělců, respektive pořadatelů, nebo obráceně.

Kryštof, Colours Of Ostrava, Dolní oblast Vítkovice, Ostrava, 18.7.2019
© Tomáš Parkan / musicserver.cz
Proto fakt, že Kryštof hráli na Colours paradoxně až v době, kdy už se ani jeden ze subjektů s Andrejem Babišem nechce spojovat, vyvolalo očekávání, zda k té do očí bijící shodě náhod Richard Krajčo na koncertě něco řekne. Tím spíš, když se festival rád prezentuje jako místo, kde se nejen v rámci jeho diskuzního fóra Meltingpot nebojí lidé mluvit otevřeně a na často kontroverzní témata. Nestalo se.

Nebo alespoň ne během koncertu. Krajčo totiž v pátek po obědě bude hostem jedné z diskuzních scén, kam to bohužel díky psaní těchto řádek nestíhám, tak snad se někdo ze čtenářů podělí v diskuzi pod článkem, co se tam probíralo a zda tam premiérovo jméno padlo, či nikoliv. Předem díky.

Kryštof, Colours Of Ostrava, Dolní oblast Vítkovice, Ostrava, 18.7.2019
© Tomáš Parkan / musicserver.cz
Koncert jako takový byl ale samozřejmě výborný, tak jak se na headlinera sluší a patří. Viděli jsme tak spoustu rachejtlí, které byly bohužel vypuštěné ze špatného místa za scénou, takže jich hodně skrylo samotné pódium, frontmana jezdícího na kole davem v "Ty a já", nebo vzpomínku na rok 2002 v podobě "Obchodníka s deštěm", s nímž jako pilotním hitem hráli Kryštof na Colours úplně poprvé. Setlist byl prost jakýchkoliv překvapení, většina hitů posledních let zazněla, spousta těch starších jako "Zrcadlení", "Svědomí", "Tramvaje", "Srdce" nebo "Lolita" naopak chyběla. Byl to prostě takový ten malý Strahov, jak tomu Richard Krajčo v posledních letech rád říká, a kdo má kapelu rád, neodcházel sice překvapen, ale uspokojen byl zcela určitě. Dokonce i kamarád, který Kryštof celoživotně nesnáší a teď je viděl poprvé, nakonec uznal, že to bylo super. Existuje vlastně větší poklona?

V pátek se v Dolní oblasti Vítkovic představí například Years & Years, vrátí se Mogwai a John Butler Trio, a pokud jste s ním ještě neměli tu čest, dovolte mi doporučit vám návštěvu koncertu Lewise Capaldiho. Nebudete litovat.

NÁZORY
  • Agrofert (Josef, 19.07.2019 17:32) Reagovat

    Agrofert už Colours vážně nesponzoruje....aspoň si ale mezi koncerty můžete odskočit do MAFRA CAFÉ ... ;)

  • genius loci (ragehard, 19.07.2019 19:53) Reagovat

    Rag'n'Bone Mana svatořečit !!! Howgh.


DOPORUČENÉ ČLÁNKY
Norah Jones - Visions 7/10
Recenze: Norah Jones své noční Vize ponořila do soulu a blues Čtyři roky utekly a americká hudebnice Norah Jones je tu zpátky s novou porcí autorských písní. Její předchozí album "Pick Me Up Off the Floor" bylo odklonem k tradičnějšímu pojetí jazzu, gospelu i klasického popu. Letošní... čtěte zde
Vydáno: 19.03.2024 09:00 v sekci Recenze
Niall Horan, Tommy Lefroy, Sportovní hala Fortuna, Praha, 17.3.2024
Naživo: Niall Horan si v Praze ječící dav dívek omotal kolem prstu Niall Horan se během jednoho roku již podruhé představil v České republice. Už loni patřilo jeho vystoupení na festivalu Colours Of Ostrava mezi ta povedená a své hudební nadání spojené s pokorou a úžasnou bezprostředností v Praze... čtěte zde
Vydáno: 18.03.2024 19:30 v sekci Naživo
Róisín Murphy, Forum Karlín, Praha, 17.3.2024
Naživo: Róisín Murphy odehrála ve Foru Karlín vynikající koncert Róisín Murphy zamířila opět do Prahy, tentokrát do Fora Karlín. Irská zpěvačka, známá svým unikátním vokálním projevem a vizuálním stylem, přenesla přítomné do světa tanečních rytmů a elektronických experimentů. Dostalo... čtěte zde
Vydáno: 18.03.2024 10:00 v sekci Naživo
Ariana Grande - Eternal Sunshine 8/10
Recenze: Ariana Grande se na albu “Eternal Sunshine” otevřeně vyrovnává s rozvodem a následným smířením Rok 2024 bude bezpochyby opět patřit drobounké krásce Arianě Grande. Na podzim ji čeká premiéra filmové verze slavného muzikálu "The Wicked", kde si rovnou střihne hlavní roli. A taky je v období, kdy je čerstvě po rozvodu, takže tu... čtěte zde
Vydáno: 18.03.2024 00:00 v sekci Recenze
Jason Derulo - Nu King 3/10
Recenze: Na desce "Nu King" Jasona Derula kvantita výrazně vyhrává nad kvalitou Kdyby Jason Derulo počkal ještě rok, uběhlo by deset let od vydání jeho posledního studiového alba. Uplynulou dekádu nás zásobil nepřeberným množstvím různých singlů, na které navázal deskou "Nu King". Zjevným cílem bylo toto... čtěte zde
Vydáno: 17.03.2024 16:30 v sekci Recenze
SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY
- Video: Kryštof pěje ódy: "Život je krásný" (26.10.2023 10:11)
- Kryštof chystají "Poslední výstřel" svých kempů (14.09.2023 08:13)
- Hudební festival Hrady CZ zakončí svoji letošní pouť na Bezdězu s kapelami Kabát, Kryštof a Mirai (29.08.2023 16:22)
- Naživo: Povedený koncert skupiny Kryštof s Grajcarem v Telči narušila průtrž mračen (27.08.2023 17:13)
- Naživo: Finále Mad Cool Festivalu obstarali Red Hot Chili Peppers, mile překvapili The Rose, nemile naopak mizerná dvojice M.I.A. a Ava Max (27.08.2023 13:58)
- Naživo: Hrady CZ na Točníku ovládli Kabát, Mirai, Kryštof a velmi teplé počasí (18.07.2023 18:27)
- Hudební festival Hrady CZ se tento pátek a sobotu představí na dvou pódiích na Kunětické hoře s kapelami Kabát, Kryštof a Mirai (18.07.2023 14:56)
- Lewis Capaldi na čas opouští pódia. Vystupování mu komplikuje Tourettův syndrom (02.07.2023 18:01)
- Fotogalerie: Kryštof s cimbálovkou na turné (01.07.2023 19:53)
- Naživo: Maroon 5 & spol. museli na Prague Rocks bojovat s deštěm i časem (22.06.2023 16:00)

ALBUM TÝDNE 12/2024

Ariana Grande
Eternal Sunshine

Rok 2024 bude bezpochyby opět patřit drobounké krásce Arianě Grande. Na podzim ji čeká premiéra filmové verze slavného muzikálu "The Wicked", kde si rovnou střihne hlavní roli. A taky je v období, kdy je čerstvě po rozvodu, takže tu máme opět jedno terapeutické porozchodové cvičení s názvem "Eternal Sunshine".

8/10

NEJČTENĚJŠÍ ČLÁNKY (za poslední týden)

FILMSERVER.CZ PÍŠE

FULLMOONZINE.CZ PÍŠE

SPARK PÍŠE

CO, KDY, KDE   (doporučujeme)

Út 19.03.
Katapult (CZ) (Forum Karlín, Praha)
Pá 22.03.
Ewa Farna (CZ) (O2 arena, Praha)
Ne 24.03.
Jason Derulo (US) (O2 arena, Praha)
Ne 24.03.
Mother Mother (CAN) (Forum Karlín, Praha)
Ne 24.03.
Giant Rooks (DE) (Roxy, Praha)
Po 25.03.
Only The Poets (UK) (MeetFactory, Praha)
Čt 28.03.
Tom Odell (UK) (Forum Karlín, Praha)
Pá 29.03.
Judas Priest (UK) / Saxon (UK) / Uriah Heep (UK) (O2 arena, Praha)
Út 09.04.
The Academic (IRL) (Futurum Music Bar, Praha)
Út 16.04.
Dave Matthews Band (US) (O2 Universum, Praha)

» zobrazit všechny akce «

OBLÍBENÍ INTERPRETI (za poslední týden)

Justin Bieber Prince The Prodigy Vladimír Mišík Queen AC/DC Karel Gott Adele Sophie Ellis-Bextor Kabát Taylor Swift U2 Lucie Vondráčková Madonna Dua Lipa Rush Bono Mirai Kryštof Billie Eilish
filmserver.cz na Facebooku filmserver.cz na Twitteru filmserver.cz na LinkedIn filmserver.cz na YouTube
musicserver.cz - hudba od začátku do konce
©2010-2024 IMEG s.r.o. | Vyrobil Prolidi.cz
Kontaktní informace | Informace o inzerci | Redakce | Volná místa | Zásady ochrany o.ú. | Mobilní verze | ISSN 1803-6309
Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí článků je bez souhlasu IMEG s.r.o. zakázáno.
Tento server byl v roce 2023 podpořen Ministerstvem kultury České republiky.
smile music: spark | fakker | czech blade | musicserver | full moon | xplaylist | day after | filmserver | webglobe
Zavřít reklamu