shop.musicserver.cz
Colours Of Ostrava, 3. den, Dolní oblast Vítkovice, Ostrava, 19.7.2019

Třetí den Colours Of Ostrava byla hlavní stage plná tance i děsu

Vydáno: 20.07.2019 15:27 v sekci Naživo - David Böhm | foto: Marie Trávníčková

Třetí den už Colours Of Ostrava počasí tolik nefandilo. Návštěvníci vybavení pláštěnkami si však příležitostným deštěm vystoupení svých oblíbenců ujít nenechali. Hlavním lákadlem pro pátek se stali Years & Years a John Butler Trio. I tentokrát se však na menších pódiích daly najít poklady. Podělíme se o ně.

Live: Colours Of Ostrava 2019, třetí den

místo: Dolní oblast Vítkovice, Ostrava
datum: 19. července 2019
vystoupili: The Sherlocks, Pokáč, Sam Kelly & The Lost Boys, Mogwai, Years & Years, Calypso Rose, John Butler Trio, Sons Of Kemet, Nahko And Medicine For The People, Mr.Teddy And The Sidekicks, Mirai a další
Fotogalerie Marie Trávníčkové
Fotogalerie Tomáše Parkana

Mirai, Colours Of Ostrava, Dolní oblast Vítkovice, Ostrava, 19.7.2019
© Tomáš Parkan / musicserver.cz
Můj páteční program zahájili Mirai. Viděl jsem je jiiž několikrát a vždy šlo o příjemná, oddechová vystoupení. Tentokrát se ale Mirai Navrátil a jeho soukupníci chovali poněkud podivně. Hráli sice v pořádku, když ale došlo na kontakt s publikem, člověk se za ně trochu styděl. Vedle docela praštěného nápadu rozsvítit za světla během "Anděla" telefony dostal frontman v "tomto uhelném kraji" chuť na crowd surfing. Vybranou maminu, jak dobrovolnici z publika nazval, také poprosil o jméno. "Ty se jmenuješ Lenny? Ne? Ty vole, já tě neslyším." Au. Mimo již osvědčených hitů jako "Chci tančit" zařadila kapela do setlistu i třeba zatím bezejmennou novinku z chystaného alba. Formace se v ten moment proměnila v rockery a navázala s coverem "We Will Rock You". Touto polohou čtveřice překvapila, tak uvidíme, zda si ji udrží i na podzimní nahrávce. Příště ale určitě ohlídat slovník, toto nelze akceptovat.

Rosborough vystoupil na Fresh Glo stagei. Jeho folkový rock měl pořádnou sílu, ačkoliv si zpěvák vystačil jen s bubeníkem s vlastním kytarovým doprovodem. Zhruba v polovině svého setu ale přece jen zvolnil, například při své asi nejoblíbenější skladbě "True Love Will Find You In The End". Bez bicích ukázal, jak dokáže s kytarou čarovat, a zkrátka pohladil po duši. Zazněl i nejnovější singl "Burn Blue", kterému to i bez klavíru velmi slušelo. Glenn se tak řadí po bok mladých talentů, které se určitě vyplatí sledovat.

Jak bylo na menších scénách očima Hanky Bukáčkové

Třetí festivalový den patřil pro mě k těm programově méně výraznějším. Koho baví osobnost Davida Stypky, mohl si s ním dát poobědní besedu ve stanu Reflexu, kde se stihlo za necelou hodinku probrat hodně témat včetně Banátu nebo výroby dřevěných prstenů. Písničkář taky prozradil, jak to vypadá s novou deskou "Dýchej" a proč zpívá tak, jak zpívá, tedy nevesele. Zvednout na nohy vás mohla čtyřčlenná naděje britského kytarového indie rocku The Sherlocks, která otevřela Fresh stage. Mladíci zaujali nejen na letošním United Island ale například i Noela Gallaghera. I přes poměrně brzkou hodinu byl prostor před pódiem velmi slušně zaplněný a jejich moderní rock kombinovaný s britpopem přitahoval další a další příchozí, takže nakonec se loučili jako jedni z objevů letošního ročníku.

Pokáč, Colours Of Ostrava, Dolní oblast Vítkovice, Ostrava, 19.7.2019
© Tomáš Parkan / musicserver.cz
Jen co dohráli, začal na vedlejším pódiu Pokáč, písničkář, který umí hbitě pracovat nejen se slovy v písních, ale mimo ně by se mohl rovnou živit stand-up komedií. Na festivalu už vystupoval před dvěma lety na pidi buskingové stagei, která byla kousek od hlavního tahu, kde ho tenkrát poslouchala hrstka skalních fanoušků. Jenže za tu dobu jeho sláva vzrostla, vydal druhou desku "Úplně levej", a tak se není čemu divit, že na něj přišlá pěkná hromada lidí. Příště už by si tak zasluhoval větší prostor. Vystoupení ozvláštnila taneční skupina, která překládala do znakové řeči. Ale ne tak navážno, doslovně. Svůj překlad okořenila tancem a vtipnými gesty, které Pokáčovým už tak vtipným textům dodaly ještě další rozměr. Dnes to čeká skupinu Nedivoč. Mimochodem loni jsme mohli vidět překlad do znakové řeči na hlavní stage v hlavních hracích časech, letos se to bohužel neděje. Nevím, proč taková radikální změna.

Škoda, že ve stejnou dobu na druhé straně areálu byli na Drive stagei slovenští rokenroloví maniaci Mr. Tedy and the Sidekicks. Podle toho, co jsem slyšela, upoutali posluchače svým živelným retro stylem. Celkově tato scéna, která je v ústraní těch větších, žila o trochu více. Zpestřením bylo vystoupení babči Calypso Rose, které by vitalitu a zpěv mohli závidět daleko mladší interpretky. To u předchozích San Salvador, kteří si zakládají víceméně na vystupování a cappella, kdy šestici hlasů doprovází dva bubny, dvanáct rukou a tamburína, jsem čekala víc. Na mě málo šťávy, dynamiky. Závěr patřil Sam Kelly & The Lost Boys, kteří návštěvníky se svým folkem a skladbou klasických folkařkých nástrojů - akordeon, banjo, mandolína, cello, kytara, a irsky znějícím soundem - pozvolna dostali do varu.

Na REC.stagei bylo při vystoupení nadějného mladíka Sofiana Medjmedje plno. Publikum složené především z mladší generace a ženského pokolení si set mladší kopie Bena Cristovao užívalo. Interpret vystoupil po boku dvoučlenné doprovodné kapely - na kytaru ho doprovází Lukáš Chromek, který stojí za produkcí jeho tvorby. Představil novinku, která se zanedlouho dočká klipového zpracování. Po celou dobu děkoval, že může hrát, že je to splnění jeho snu. Na mě trochu póza. Následovali na první poslech komornější a méně mluvní Flash Boy - pro mě další dobrý objev v rámci indie scény. Kapela, jež vznikla v roce 2015 původně jako autorské duo charismatické zpěvačky Silvie Harry a kytaristy Jana Wondera, zahrála v pětičlenné sestavě. Velmi příjemné a osobité vystoupení, které si zakládalo na písničkách s posmutnělou atmosférou.

V závěrečný den se můžete těšit na koncerty emo punkové partičky Stifled (pro ty, kterým se líbilo loňské vystoupení Pilot Season, to bude pravé ořechové) a Where Are We Now, indie kytarovku s nigérijským zpěvákem. Na vedlejší Kofola stagei patřily dva poslední sety punku, který se na Colours netěší tak hojné oblibě (od toho jsou jiné festivaly) a peprných slov - zahráli Mucha a The Fialky.

Pro koho bylo rozjuchané vystoupení Years & Years na hlavním pódiu až moc přeslazené a skoro až úchylné (jako například pro mě), neprohloupil, když navštívil beatboxerský set francouzského producenta SARO, který si vystačil pouze se svým hlasem a loopem. Elektronický mág dokázal z mála vykouzlit jednu velkou párty.

Colours Of Ostrava, Dolní oblast Vítkovice, Ostrava, 19.7.2019
© Marie Trávníčková
V rámci obohacování hudebních rozhledů jsem vyrazil na Kofola stage, která po šesté hodině patřila MC Geyovi. Oficiální popis v programu, který sliboval originalitu a nepředvídatelnost, zněl velmi nadějně. Dění na pódiu sice obdoby opravdu nemá, o kvalitní zážitek se ale nejednalo. Rapper s afrem stavěl na solidním beatu, veškeré sympatie však ztratil v moment, kdy začal sypat své nechutné a především nevtipné texty. Po třetí skladbě (až je mi líto ten paskvil takto nazvat) s nekonečnými variacemi na "tvoje holka je tak tlustá, že..." nezbývalo než vzít nohy na ramena. Mladé publikum si ale užívalo. Třeba jen nechápu umění.

Úprk mířil k Full Moon Stagei, kde se snilo. Vystupovali slovenští Tolstoys se svým od Radia FM oceněným debutem roku 2017 "Botanika". Jejich dreampop balancoval na hraně krásné zasněnosti a lehké nudy - mohlo za to ozvučení, kvůli kterému zpěvačce se stříbrnými třásněmi nešlo moc rozumět. Pochvalu si zaslouží houslistka, která sympatické melodie pozvedávala ještě o kousek výše.

Třetí den Colours Of Ostrava pohledem Jana Trávníčka

"Ocean". Asi nejznámější instrumentální skladba hraná jen na kytaru a věc, která Johna Butlera a jeho Trio definitivně proslavila po celém světě. V České republice zazněla nyní potřetí a zase to byla nádhera. Poprvé to bylo v roce 2011 na Rock For People a nejúspěšnější australský nezávislý hudebník byl tou dobou na vrcholu. "Ocean" se totiž zhruba v té době stávala virální a hodně tomu pomohlo i hojné sdílení na Facebooku. To byly totiž ještě ty časy, kdy se na Facebooku lidi nehádali o politice a nescrollovali přes desítky reklam, ale sami psali buď statusy nebo sdíleli své oblíbené písničky. Pamatujete?

John Butler Trio, Colours Of Ostrava, Dolní oblast Vítkovice, Ostrava, 19.7.2019
© Tomáš Parkan / musicserver.cz
V Hradci Králové jste se tak mohli cítit v jeho společnosti jako insideři. Jako ti, co vědí. Do určité míry to platilo i na rovněž velmi povedeném vystoupení na Colours Of Ostrava 2014, a i když je nová deska "Home" slabší než ty předchozí a nepříliš úspěšně se na ní objevuje i jemná elektronika, dokázal s ní Jack Sparrow od protinožců zaujmout. Kytary roztodivných druhů, společné bubnování a okouzlující hlas, v němž se mísí vyprahlá australská step s divokostí a svobodou tamních zvířat, rozhoupaly diváky do rytmu jižanského bluegrassu, country, reggae i funk rocku. Muzikant hledající mír a vyznávající hodnoty hippies navíc s kolegy slavil poslední koncert aktuálního turné na evropské půdě, takže byl naladěn stejně pozitivně jako jeho posluchači. Výborné vystoupení.

Lewis Capaldi měl hrát na Colours už loni a měla mu patřit menší Fresh stage. Už tehdy jsem jej měl vyhlídnutého jako černého koně toho ročníku, protože patřit mezi nominanty na BBC Sound Of 2018 není přehlédnutelný titul a singl "Bruises" byl dostatečným důkazem, že tam nebyl náhodou. Majitel velkého hlasu ale nakonec koncert zrušil, takže jsem se pak o jeho kvalitách přesvědčil nejprve o měsíc později na maďarském Szigetu, kde uhranul stan A38, pak v září na berlínské Lollapalooze, kde ho rovněž dali na jedno z větších pódií a do třetice pak ještě letos v únoru, kdy ve Foru Karlín předskakoval Bastille. A bylo úžasné sledovat, jak s každým dalším koncertem roste. Jak vyzpívaností, tak i osmělováním se k debatě s publikem. Rozumět mu sice nikdy moc není (holt je to Skot), ale když už se zadaří, ostrovní smysl pro humor oceníte.

Nyní si tedy na Colours už skutečně zahrál a bylo to jen tak tak - déšť vydatně zalil celý areál, průběh koncertu ale naštěstí nenarušil. Navíc se písničkář na festival vrátil už jako velká hvězda. V Británii už nějaké ty hudební žebříčky se svým očekávaným studiovým debutem zdolal a singl "Someone You Loved" se hojně hraje nejen tam, ale poslední pár týdnů je i nehranější v českých rádiích. K přezdívkám stavícím ho na úroveň nástupců Eda Sheerana nebo Adele v kalhotách se po Ostravě přidává i na ceduli se skvoucí "Skotská Beyoncé". A není se co divit.

Capaldi vypadá obyčejně. Není to kluk z plakátů, vlasy má rozcuchané, nosí pár kilo navíc a vystupuje jen v džínách a sepraném tričku. Pak ale otevře pusu a zarazí vás do sedaček. "Don't Get Me Wrong", "Bruises" nebo svícením mobilů doprovázená "Fade". Převahu v jeho repertoáru mají klavírní balady a fakt je ten, že o moc víc než ten klavír nepotřebuje.

V Ostravě slavil jeho bubeník Freddie čtyřiatřicáté narozeniny, takže když mu diváci popřáli, zpěvák, barvou hlasu lehce připomínající Jamese Arthura, se rozhodl, že si zaběhá pár koleček kolem stupínků, na nichž hrají jeho muzikanti. Bylo pak vtipné sledovat, jak se zadýchal a dával k dobru jednu hlášku za druhou. Třeba o tom, jak si máme kupovat jeho album, aby ve svých dvaadvaceti už nemusel bydlet u rodičů. A ne, tohle na žádném předchozím koncertě nevyváděl. Dojemným hitem "Someone You Loved" svůj set zakončil, a jakkoliv byl Pokáč okozlující a vtipný, Years & Years plní hitů a Mogwai ohromně atmosféričtí a pohlcující, pro mě to v pátek mezi všemi vyhrál právě on.

Popisy od COO jsou občas zavádějící, jak jsem se nyní přesvědčil podruhé za den. Tuyo měli dodat složitě vlnivé a hip-hopové beaty, na které jsem se těšil. Dostalo se však jen tklivých vokálů, proložených bohužel naprosto nezajímavou hudbou. Dvě zpěvačky mohly své éterické hlasy přes sebe vrstvit, jak chtěly, s unylým, pomalým podkresem ale nehnuly. Možná jen nebyla nálada.

Years & Years, Colours Of Ostrava, Dolní oblast Vítkovice, Ostrava, 19.7.2019
© Tomáš Parkan / musicserver.cz
Největší a nejpopovější jméno pátku znělo Years & Years. Britská formace na úspěch svého debutu nenavázala, oblibě se ale díky němu těší stále. Projevilo se to i během koncertu - i nesinglové písně jako třeba "Ties" zažily mnohem větší ovace než většina materiálu z "Palo Santo". Od zastávky ve Foru Karlín utekly již tři roky a Olly Alexander na sobě pěvecky hodně zapracoval. Buďme upřímní, za večer mu to několikrát ujelo, a ne zrovna málo, jeho projev ale působí mnohem sebejistěji a podporu dvou šikovných backvokalistů už moc nepotřeboval. A když usedl za piano, aby zahrál "Eyes Shut", zvládl vychytat i tolik obávané výšky.

Hodina a čtvrt se ale nesla hlavně v rychlejších rytmech, a zatančit si na funkovější verzi "Meteorite" nebo naprosto exkluzivní "Randezvous" šlo jedna radost. Frontman v odvážném oděvu rozdával úsměvy na všechny strany, nejsympatičtější moment ale nastal, když společně s Mikeym Goldsworthym a jeho kytarou v dešti protrsali na pódiovém výstupku singl "Worship". Závěrečný "King" pak byla už jen sázka na jistotu. Škoda poněkud vlažnějšího "Play" před ním. Zmiňme ještě povedené a velmi barvité projekce stylizované právě do tajemného světa "Palo Santo". Vskutku příjemný zážitek.

Mogwai, Colours Of Ostrava, Dolní oblast Vítkovice, Ostrava, 19.7.2019
© Tomáš Parkan / musicserver.cz
O kousek vedle si následně hudební fajnšmekři smlsli na Mogwai. Spíše instrumentální hudba dokázala vtáhnout díky dlouhým a promyšleným kytarovým partům. Příliš se nenazpívalo, a pokud ano, šlo o řádně mrazivý, mrazivý projev. Taktéž dlouhý závěr, během něhož členové kapely postupně odcházeli za blikání světel, se povedl.

Na projekcích si dali záležet divočáci Shaka Ponk. Na plátně tančili děsiví roboti a opice nebo sebou trhavě házela bílá hlava s chapadly. A všechno to pěkně synchronizovalo s děním na pódiu. Frontman se během zběsilého rockového běsnění publika ptal, zda je mezi šílenci. Během takového koncertu snad nemůže chybět mosh pit, vzniklý během "Palabra Mi Amor". Že by cover "Smells Like Teen Spirit" značil trochu klidu? Ale kdepak. Řádilo se až do úplného konce.

A máme před sebou poslední den. Jeho největším lákadlem jsou The Cure, určitě se ale vyplatí si do jedné hodiny počkat na Rosalíu. První koncertní recenze nešetří chválou. Snad se přidáme!

NÁZORY
  • Oceans ????... (Anonym, 21.07.2019 13:27) Reagovat

    Oceans ????

    • Re: Oceans ????... (Brundibár, 21.07.2019 13:32) Reagovat

      Nebuď pižla, "s" sem, "s" tam :D

DOPORUČENÉ ČLÁNKY
Niall Horan, Tommy Lefroy, Sportovní hala Fortuna, Praha, 17.3.2024
Naživo: Niall Horan si v Praze ječící dav dívek omotal kolem prstu Niall Horan se během jednoho roku již podruhé představil v České republice. Už loni patřilo jeho vystoupení na festivalu Colours Of Ostrava mezi ta povedená a své hudební nadání spojené s pokorou a úžasnou bezprostředností v Praze... čtěte zde
Vydáno: 18.03.2024 19:30 v sekci Naživo
Róisín Murphy, Forum Karlín, Praha, 17.3.2024
Naživo: Róisín Murphy odehrála ve Foru Karlín vynikající koncert Róisín Murphy zamířila opět do Prahy, tentokrát do Fora Karlín. Irská zpěvačka, známá svým unikátním vokálním projevem a vizuálním stylem, přenesla přítomné do světa tanečních rytmů a elektronických experimentů. Dostalo... čtěte zde
Vydáno: 18.03.2024 10:00 v sekci Naživo
Ariana Grande - Eternal Sunshine 8/10
Recenze: Ariana Grande se na albu “Eternal Sunshine” otevřeně vyrovnává s rozvodem a následným smířením Rok 2024 bude bezpochyby opět patřit drobounké krásce Arianě Grande. Na podzim ji čeká premiéra filmové verze slavného muzikálu "The Wicked", kde si rovnou střihne hlavní roli. A taky je v období, kdy je čerstvě po rozvodu, takže tu... čtěte zde
Vydáno: 18.03.2024 00:00 v sekci Recenze
Jason Derulo - Nu King 3/10
Recenze: Na desce "Nu King" Jasona Derula kvantita výrazně vyhrává nad kvalitou Kdyby Jason Derulo počkal ještě rok, uběhlo by deset let od vydání jeho posledního studiového alba. Uplynulou dekádu nás zásobil nepřeberným množstvím různých singlů, na které navázal deskou "Nu King". Zjevným cílem bylo toto... čtěte zde
Vydáno: 17.03.2024 16:30 v sekci Recenze
Mirai ft. Majk Spirit - čas rány zahojí 3/10
Video: Mirai a Majk Spirit v novince "čas rány zahojí" nemají daleko k hudebnímu odpadu Pět singlů během čtyř měsíců. Takhle se Mirai chystají na vydání nového alba. Zatímco počet zveřejněných písní a doprovodných videoklipů je působivý, hudebně novinky drhnou. A ta úplně nejčerstvější nazvaná "čas rány... čtěte zde
Vydáno: 17.03.2024 10:00 v sekci Audio / Video | Video
SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY
- Naživo: Finále Mad Cool Festivalu obstarali Red Hot Chili Peppers, mile překvapili The Rose, nemile naopak mizerná dvojice M.I.A. a Ava Max (27.08.2023 13:58)
- Naživo: Druhý den Open'eru patřil Twenty One Pilots, z řady ale vystoupili i Royal Blood, Tove Lo nebo Playboi Carti (08.07.2022 17:03)
- Jak propadnout popu s vášní? Years & Years se vracejí do Prahy (23.04.2022 11:37)
- Recenze: "Night Call" je pro Years & Years příběhem s nepohádkovým koncem (24.02.2022 08:00)
- Nové desky 3/2022 - od Aurory přes Billy Talent po Paula Oakenfolda (26.01.2022 13:00)
- Nová řadovka od Years & Years "Night Call" se blíží (11.01.2022 17:06)
- Video: MC Gey ON AIR: K rapu mě přivedli rodiče, abych přestal poslouchat Lunetic (22.10.2021 11:32)
- Video: Dvojice Kylie a Olly si v klipu "A Second to Midnight" prohodí role (07.10.2021 12:57)
- Video: Klip "Crave" od Years & Years si pohrává s fantasy motivy (29.09.2021 15:21)
- Video: "Starstruck" je nablýskaným představením nových Years & Years (13.04.2021 17:12)

ALBUM TÝDNE 12/2024

Ariana Grande
Eternal Sunshine

Rok 2024 bude bezpochyby opět patřit drobounké krásce Arianě Grande. Na podzim ji čeká premiéra filmové verze slavného muzikálu "The Wicked", kde si rovnou střihne hlavní roli. A taky je v období, kdy je čerstvě po rozvodu, takže tu máme opět jedno terapeutické porozchodové cvičení s názvem "Eternal Sunshine".

8/10

NEJČTENĚJŠÍ ČLÁNKY (za poslední týden)

FILMSERVER.CZ PÍŠE

FULLMOONZINE.CZ PÍŠE

SPARK PÍŠE

CO, KDY, KDE   (doporučujeme)

Út 19.03.
Katapult (CZ) (Forum Karlín, Praha)
Pá 22.03.
Ewa Farna (CZ) (O2 arena, Praha)
Ne 24.03.
Jason Derulo (US) (O2 arena, Praha)
Ne 24.03.
Mother Mother (CAN) (Forum Karlín, Praha)
Ne 24.03.
Giant Rooks (DE) (Roxy, Praha)
Po 25.03.
Only The Poets (UK) (MeetFactory, Praha)
Čt 28.03.
Tom Odell (UK) (Forum Karlín, Praha)
Pá 29.03.
Judas Priest (UK) / Saxon (UK) / Uriah Heep (UK) (O2 arena, Praha)
Út 09.04.
The Academic (IRL) (Futurum Music Bar, Praha)
Út 16.04.
Dave Matthews Band (US) (O2 Universum, Praha)

» zobrazit všechny akce «

OBLÍBENÍ INTERPRETI (za poslední týden)

Justin Bieber Prince The Prodigy Vladimír Mišík Karel Gott Queen AC/DC Adele Sophie Ellis-Bextor Taylor Swift Kabát Lucie Vondráčková Madonna U2 Dua Lipa Kryštof Billie Eilish Rush Mirai Bono
filmserver.cz na Facebooku filmserver.cz na Twitteru filmserver.cz na LinkedIn filmserver.cz na YouTube
musicserver.cz - hudba od začátku do konce
©2010-2024 IMEG s.r.o. | Vyrobil Prolidi.cz
Kontaktní informace | Informace o inzerci | Redakce | Volná místa | Zásady ochrany o.ú. | Mobilní verze | ISSN 1803-6309
Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí článků je bez souhlasu IMEG s.r.o. zakázáno.
Tento server byl v roce 2023 podpořen Ministerstvem kultury České republiky.
smile music: spark | fakker | czech blade | musicserver | full moon | xplaylist | day after | filmserver | webglobe
Zavřít reklamu