shop.musicserver.cz
Nova Rock, 2.den, Pannonia Fields, Nickeldorf, 14.6.2019

Druhému dni Nova Rocku vévodili loučící se Slayer

Vydáno: 19.06.2019 17:00 v sekci Naživo - Ondřej Hricko | foto: facebook interpreta

I druhý den vládla nad areálem Nova Rocku extrémní horka, a fanoušci jen těžko sbírali síly na plejádu koncertů. Nalákat je ovšem mohla taková jména jako The Cure, Slayer, The Smashing Pumpkins a mnoho dalších. Palec nahoru si zasloužila i bezedná pitná voda zdarma či ochlazovací venkovní sprcha.

Live: Nova Rock

místo: Pannonia Fields, Nickeldorf
datum: 14. června 2019
vystoupili: The Cure, Slayer, Behemoth, New Model Army a další

Our Last night
© DB-Photography
Probuzení do tetelícího se vzduchu není nic příjemného. Vedro zaplavilo rozlehlé stanové městečko již v brzkých hodinách, a tak se první myšlenky týkaly toho, kam se před prudkým sluncem ukrýt. Jednou z možností byla kempová chill out zóna, která disponovala slunečníky, houpacími sítěmi i levnými nápoji. Pivo za dvě eura padesát centů směle konkuruje cenám na českých festivalech. Překvapivě příznivé ceny byly také nastaveny v grilovacím obchodě umístěném poblíž. V něm se daly koupit všechny potřebné ingredience ke grilování, přičemž připravené grily byly rozesety po kempu v hojném počtu. Oběd touto formou volilo velké množství návštěvníků, a v zóně i přes náročné počasí panovala pozitivní přátelská atmosféra.

Mother's Cake
© DB-Photography
Jen ti nejodvážnější vstoupili do areálu festivalu hned po jeho otevření, kdy pódium ovládla první kapela Our Last Night. Americká post-hardcorová parta má za sebou už patnáct odpracovaných let a na jejím výkonu to bylo znát. Svůj set muzikanti odehráli s přehledem a potřebným sebevědomým. Nebránili se ani melodičtějším pasážím, a koncert tak působil pestře. Slušný start druhého dne.

Na Our Last Night navázali staromilci Uncle Acid & The Deadbeats. Britská parta miluje hudbu Black Sabbath, jejichž vliv je v její tvorbě nepřeslechnutelný. Z původní sestavy sice zbyl jen lídr Kevin R. Starrs, ale skupina působila sehraně a přesvědčivě. Nic víc než poctu výše zmíněné legendě však nenabídla.

Fever 333
© Heimo Spindler & Kiki Heindl
Víc než náročný technický prog-metal v rukách Tesseract lákal set rakouských funk-rockerů Mother's Cake. Vsadit na tuhle bandu z Tyrolska ale nebylo nejšťastnější. Jednoduše řečeno byl její set ukrutně nezábavný. Určité kvality sice hráči náznakově projevovali, ale jejich rukopis byl nevýrazný a jakoby plandal ve větru bez smysluplnějšího ukotvení.

Náladu nezlepšila ani novozélandská partička Like A Storm, která je považována za velmi nadějné jméno moderního rocku. Sama se někdy prezentuje jako didgeridoo metal a její členové koncert skutečně zahájili hrou na onen dechový nástroj. Víc už se k němu ale nevraceli. Místo toho nabídli ten nejsterilnější a nejnenápaditější výkon celého druhého dne.

Behemoth
© DB-Photography
Alespoň pardálové z New Model Army odvedli dobrou práci. Post-punkoví veteráni zpestřili program o osobitý zvuk a zejména zpěvák Justin Sullivan bavil svými grimasami dokreslujícími texty skladeb.

První vrchol celého festivalu pak přišel nenápadně na Red Bull Stagei, kde se otěží ujali na Grammy nominovaní The Fever 333. V kategorii nejenergičtější a nejvíc strhující koncert mají prvenství rozhodně v kapse. Kapela rozpoutala peklo nejdříve na pódiu a pak i pod ním, když do fanoušků pálila jednu pecku ze svého letošního debutového alba "Strength In Numb333rs" za druhou.

Zpěvák Jason Aalon Butler předvedl neskutečně živelný výkon. Lezl po konstrukci pódia, pobíhal mezi diváky v kotli a nakonec zbytek poslední skladby zazpíval na střeše zvukařova stánku. Bohužel již bez mikrofonu, který do těchto míst nedosáhl. Nechat ve štychu ho nehodlal ani kytarista Stephen Harrison, který ovšem udělal tu chybu, že svou kytaru přenechal Butlerovi, který ji na střeše zvukařovy svatyně tak trochu ztratil. Zkrátka show jak se patří.

Nejlepší momenty 2. dne

1. Slayer
2. The Fever 333
3. The Cure

Trocha zchlazení přišla v podobě mrazivého setu polských Behemoth. Žánrově šlo o zpestření programu, přesto si Nergal & spol. své fanoušky našli. Vsázeli na efekt a atmosféru, ale od tradičního black metalu se za ta léta trochu odchýlili.

Slayer
© DB-Photography
Spíš než satanské rituály fanoušky Nova Rocku nalákala irská parta Dropkick Murphys, která měla pravděpodobně nejpočetnější publikum druhého dne. Němci jejich irskou halekačku milují a na každou skladbu reagovali nadšeným tancem, křikem, zpěvem i bojovnými circle pity. Před Blue Stageí tou dobou zavládlo skutečné nadšení a zavoněla atmosféra irských pubů.

Za časové překrývání koncertů Puddle Of Mudd a The Smashing Pumpkins zaslouží organizátoři drobnou výtku. Obě devadesátkové či miléniové formace disponují podobným publikem, které se tak muselo rozhodnout, které dá přednost. Překvapivě se tábor rozdělil na podobně velké části, byť Corganova parta obsadila největší Blue Stage a kvartet z Kansas City jen menší Red Bull Stage.

The Cure
© DB-Photography
Puddle Of Mudd vystupují velmi málo a jejich koncerty provází kontroverze se zpožděnými, zrušenými i společensky unavenými výstupy. Na Nova Rocku ale předvedli dobrý výkon, který postavili na své nejslavnější desce "Come Clean". Z ní nemohly chybět megahity "She Hates Me" či "Control", ale také coververze od AC/DC "TNT". Dav nadšeně reagoval na každý kousek, a ač je všechny kapela vlastně jen odehrála bez větší interakce s publikem, dostalo se jí nebývale vřelého přijetí. Její nostalgický grunge přebil i mnohdy slabší vokál zpěváka a jediného původního člena Wese Scantlina.

Další z programových oříšků byl souboj loučících se Slayer a posmutnělých The Cure. Ačkoliv první zmínění hráli na menší Red Stagei, zavítala na jejich rozlučku podstatně větší část návštěvníků. Na Smithův band tak zůstala až trochu nedůstojná hrstka věrných. Thrasheři se s tím ale nemazali a od první chvíle rvali do diváků jednu pecku za druhou. Kerry King dával své kytaře co proto a drtil jeden riff za druhým. Kromě učebnicových klasik žánru jako "South Of Heaven" či "Raining Blood" potěšily i velmi dobré mladší kusy "Repentless" či "World Painted Blood", což jsou titulní skladby posledních dvou desek.

Nova Rock
© Heimo Spindler & Kiki Heindl
Výkon Slayer byl řemeslně dokonalý. Neskutečně krystalický zvuk dal vyniknout kytarám, rytmice i nenapodobitelnému vokálu Toma Arayi. Vytknout se jim dal jen určitý profesorský přístup, kterému chyběl náznak překvapení či improvizace. Ale i tak šlo o jeden z vrcholných zážitků dne i celého festivalu, který ukončil (se slzou v oku mnoha přítomných) dokonalý hit "Angel Of Death". Rozlučkový koncert Česko teprve čeká a fanoušci by ho rozhodně neměli minout. Kapela totiž hraje v neskutečné formě.

The Cure přivezli docela komorní show. Na scéně nevyužili ani plameny ani propracovanou světelnou show, kterou jiné koncerty provázely. Ale hudba anglických gotiků stojí na něčem jiném než na epické podívané. Skupina těžila zejména z melancholické atmosféry svých písní, kterou dávkovala po dobu více než dvou hodin. Robert Smith dokonce se svými spoluhráči přetahoval vymezenou časovou dotaci a vůbec mu nevadilo, že hraje jen pro hrstku nejvěrnějších.

The Cure společně se Slayer svými skvělými výkony zakončili program druhého dne, a festival se tak zvolna překlápěl do své druhé poloviny, ve které hned následující den představil třeba Papa Roach, In Flames či Die Toten Hosen.

NÁZORY
  • Slayer vs.The Cure (Doktor Slovo, 20.06.2019 17:58) Reagovat

    Pro mě Sofiina volba.U nás musím z Prahy do Ostravy a na rozežraném NovaRocku ta takto zazdí.

  • lék na duši (XXL, 26.06.2019 00:56) Reagovat

    The Cure nikdy nezklamou. Jejich koncerty byly a jsou pořád parádní. Mají zvláštní charisma. Škoda jen, že už tak dlouho nevydali album.

DOPORUČENÉ ČLÁNKY
Nové desky 19/2024 - od Kings Of Leon přes Anguse & Julii Stoneovy po Aleka Benjamina
Nové desky 19/2024 - od Kings Of Leon přes Anguse & Julii Stoneovy po Aleka Benjamina Na velké hvězdy chudší týden nabízí především novinku Kings Of Leon, kterým sekunduje s ípíčkem plných hostů Orville Peck, australské duo Angus & Julia Stone, popový písničkář Alec Benjamin, punk-rockoví Hot Water Music,... čtěte zde
Vydáno: 15.05.2024 13:36 v sekci Novinky | Nové desky
Tereza Balonová, Lucerna Music Bar, Praha, 13.5.2024
Naživo: Tereza Balonová v Lucerna Music Baru zářila jako hvězda, která hned tak nevyhasne Malostranská beseda už byla příliš malá, a tak Tereza Balonová vyrazila do Lucerna Music Baru. V něm dle svých slov viděla spoustu zahraničních kapel, které jí pomáhaly na cestě k tomu, aby našla svou vlastní hudební tvář. Nyní... čtěte zde
Vydáno: 14.05.2024 21:27 v sekci Naživo
The Beatles - Let It Be 8/10
Video: Nový klip k "Let It Be" nabízí alternativní pohled na slavnou píseň The Beatles Poté, co režisér Peter Jackson dovyprávěl příběh konce The Beatles v rozsáhlém třídílném dokumentu "The Beatles: Get Back", postaveném na dosud nikdy nezveřejněných záběrech, se k tématu vrací ještě jednou. V digitálně... čtěte zde
Vydáno: 14.05.2024 14:00 v sekci Audio / Video | Video
Polemic - I po třiceti letech může kapela přicházet s neokoukanými nápady a jít neprobádanými cestičkami
Rozhovory: Polemic - I po třiceti letech může kapela přicházet s neokoukanými nápady a jít neprobádanými cestičkami Oblíbená slovenská formace Polemic vydala v poslední únorový den desku "11SKA", kterou shrnula písně vydané za poslední dekádu. Nejen tom, jak vznikala, jsme si povídali s Peterem Opetem - trumpetistou, zpěvákem, autorem hudby a textů,... čtěte zde
Vydáno: 14.05.2024 08:00 v sekci Publicistika | Rozhovory
The Valentines - You All Look Beautiful When You Dance 8/10
Recenze: The Valentines na debutu hlásí: "You All Look Beautiful When You Dance" Trojice The Valentines z Hradce Králové se na hudební scéně pohybuje už od roku 2017. Po několika singlech a EP se letos konečně rozhodla svůj rukopis otisknout i do debutového alba, které nazvala "You All Look Beautiful When You Dance".... čtěte zde
Vydáno: 13.05.2024 10:30 v sekci Recenze
SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY
- Video: "Residue", druhý singl z novinky Kerryho Kinga ze Slayer, doprovází klip plný plamenů (30.04.2024 09:47)
- Video: Me and That Man lákají jednohubkou "White Faces" na turné (14.03.2024 13:13)
- Američtí rockeři Our Last Night na podzim rozpálí SaSaZu (23.02.2024 12:41)
- Je to oficiální. Slayer jsou po pěti letech zpět, na léto ohlásili dvě festivalová vystoupení (21.02.2024 19:15)
- Audio: Duch Slayer žije. Kerry King představuje singl "Idle Hands" a přidává detaily k sólovému albu (10.02.2024 08:47)
- Nové desky 4/2024 - od Jamese Arthura přes The Smile po Dymytry (31.01.2024 21:27)
- Nová kapela Kerryho Kinga bude pokračováním Slayer (18.01.2024 12:28)
- The Smashing Pumpkins přijedou v červenci do Prahy (18.12.2023 11:13)
- Celtic-punkeři Dropkick Murphys se v červnu vrátí do Prahy (07.12.2023 13:52)
- Brutal Assault ohlašuje další ročník v čele s Behemoth a Architects (21.09.2023 19:37)

ALBUM TÝDNE 20/2024

The Valentines
You All Look Beautiful When You Dance

Trojice The Valentines z Hradce Králové se na hudební scéně pohybuje už od roku 2017. Po několika singlech a EP se letos konečně rozhodla svůj rukopis otisknout i do debutového alba, které nazvala "You All Look Beautiful When You Dance". A povedlo se - deska hudebně baví, přitom textově vybízí k zamyšlení.

8/10

NEJČTENĚJŠÍ ČLÁNKY (za poslední týden)

FILMSERVER.CZ PÍŠE

FULLMOONZINE.CZ PÍŠE

SPARK PÍŠE

CO, KDY, KDE   (doporučujeme)

St 15.05.
30 Seconds To Mars (UK) (Sportovní hala FORTUNA, Praha)
St 15.05.
Willie & The Bandits (UK) (Zasekávák, Praha)
Čt 16.05.
The Matt Schofield Trio (UK) (Palác Akropolis, Praha)
Čt 16.05.
Danny Brown (US) (Roxy, Praha)
Čt 16.05.
Akon (US) (Forum Karlín, Praha)
So 18.05.
King Gizzard & The Lizard Wizard (AU) (Forum Karlín, Praha)
Út 21.05.
Reverend Peyton’s Big Damn Band (US) (Lucerna Music Bar, Praha)
Ne 26.05.
Myles Smith (UK) (Rock Café, Praha)
Út 28.05.
Bruce Springsteen & The E Street Band (US) (Letiště Letňany, Praha)
Po 03.06.
Rakim (US) (Lucerna Music Bar, Praha)

» zobrazit všechny akce «

OBLÍBENÍ INTERPRETI (za poslední týden)

Vladimír Mišík Justin Bieber Prince The Prodigy Kabát Queen Adele Sia Bono Rush Taylor Swift Dua Lipa Imagine Dragons Beyoncé Mirai AC/DC Lady Gaga Liam Gallagher Rammstein Linkin Park
filmserver.cz na Facebooku filmserver.cz na Twitteru filmserver.cz na LinkedIn filmserver.cz na YouTube
musicserver.cz - hudba od začátku do konce
©2010-2024 IMEG s.r.o. | Vyrobil Prolidi.cz
Kontaktní informace | Informace o inzerci | Redakce | Volná místa | Zásady ochrany o.ú. | Mobilní verze | ISSN 1803-6309
Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí článků je bez souhlasu IMEG s.r.o. zakázáno.
Tento server byl v roce 2023 podpořen Ministerstvem kultury České republiky.
smile music: spark | fakker | czech blade | musicserver | full moon | xplaylist | day after | filmserver | webglobe
Zavřít reklamu